Hirdetés

Halo: The Master Chief Collection bemutató

Múlt

A legtöbb rajongó bizonyára egyetért velem abban, hogy 13 évvel ezelőtt egy több szempontból is mérföldkőnek számító programot készített a Bungie. A Halo: Combat Evolved a 2001-es megjelenése után még hosszú évekig hatással volt a belső nézetes akciójátékokra, számos ma már alap dolognak számító megoldást legelőször ebben a programban lehetett látni. A program népszerűsége töretlen volt, még úgy is, hogy a Microsoft frissen bemutatott konzoljára, az Xboxra jelent meg elsőként.

A sikereket az is mutatja, hogy a legtöbb ember szinte csak és kizárólag a Halo miatt vett konzolt, és ez a tendencia az elkövetkező években is hasonlóan játszódott le. A Halo 2 még a klasszikus Xbox-ra érkezett, azonban a 3. és 4. rész már Xbox 360-ra jelent meg. Továbbra is kész tényként kezelte mindenki, hogy a legtöbb embernek az új gép mellé volt egy Halo játéka is. A Bungie az évek során a 3 számozott rész mellé készített egy mellékszálat is Halo 3: ODST címmel, valamint megjelent az előzmény történeteket elmesélő Halo: Reach is, amelyek szintén megdobták a konzol eladási mutatóit.

A készítők sok év munkájával egy olyan hatalmas univerzumot alakítottak ki, amely már nem csak a szoftverekből áll, hiszen az érdeklődők immár könyveket, képregényeket, animációs filmeket, sőt, akár társasjátékokat is beszerezhetnek. A Bungie viszont sok év munkája után úgy döntött, hogy szeretne továbblépni, és valami újat készítenek, így a játékok jogai átkerültek egy másik fejlesztőhoz. Persze az eredeti csapatot sem kellett félteni, hiszen ők már akkoriban egy új projecten doltoztak, amely végül Destiny néven látott napvilágot, a Halo szériát a 2007-ben alapított 343 Industries vette át. A csapat többek között olyan fejlesztőkből áll, akik rajongói a sorozatnak, de sokan a Bungie-tól jöttek át, mert továbbra is kedvencükkel szerettek volna foglalkozni.

Első kisebb alkotásuk a Halo Waypoint közösségi és információs oldal volt, itt lehet követni a Halo világával kapcsolatos híreket, információkat, valamint statisztikákat is lehetett böngészni. 2011-ben aztán jött a bejelentés, miszerint teljes grafikai felújítást kap a Halo: Combat Evolved, azaz a 10. évfordulóra modern köntösbe bújik a klasszikus. A különleges kiadás egyik legnagyobb újítása az volt, hogy egy gomb megnyomásával lehetett valós időben váltani a régi, és az új kinézet között. Mindezek mellé pedig a zenéket, és a hangokat is újravették, így a kör követelményeinek megfelelően nézett ki a végleges kiadás.

A 2011-es E3-as leleplezés mellé természetesen még egy bombát robbantottak: jön a 4. rész, amely direkt folytatása lesz a Halo 3-nak. A megjelenések után mindkét játékot hamar elfogadta mind a sajtó, mind a játékosok nagy része, hiszen ismét Master Chief páncéljába lehetett bújni. Új helyszínek, új történet, új szereplők, csak egy valami a régi, a hangulat. Mert minden hibája ellenére a Halo 4 is egy fantasztikus alkotás volt, sokan a mai napig sűrűn veszik elő a 2 éve megjelent epizódot. A háttérben azonban a 343 Industries sem tétlenkedett, hiszen már a 2013-as E3-on lehetett látni egy rövidke teasert az új részből, amely kizárólag az újgenerációs Microsoft konzolra, az Xbox One-ra érkezik. Akkoriban még a pontos címet nem lehett ismerni, szinte pontosan egy évet kellett várni, hogy az idei eseményen leleplezzék a Halo 5: Guardians-t, amely a 4. epizód folytatása lesz.

A rajongók már ettől a bejelentéstől is elég boldogok lehettek, azonban a cég még egy dologgal meglepte a nagyközönséget. Korábban már az Endgadget is megszellőztette a hírt hivatalos forrásokra hivatkozva, azonban a készítők egészen az E3-ig vártak a másik nagy bejelentéssel. Még idén érkezik a Halo: The Master Chief Collection, amely mind a 4 számozott epizódot magába foglalja, és amelyben helyet kap a Halo 2: Anniversary is, ami a 2. rész 10. évfordulójára egy teljes felújítást kap. Az elmúlt hónapok feszült várakozásai után végre megérkezett a játék, lássuk tehát, hogy valóban sikerült-e betartani az ígéreteket!

Sajnálatos módon a kapott tesztpéldány a cikk írásának időpontjában nem tartalmazta a multiplayer módot, így azt egy külön beszámolóval mutatjuk majd be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények