Game of Thrones Episode 1 – Iron from Ice teszt

Technikai KO

A történet tehát hozza, sőt, néhány fordulatával túl is teljesíti az elvárt szintet. Sajnos azonban a Telltale a technikai megvalósítással majdnem mindent sikeresen le is rombol. Nehéz az embernek beleélnie magát a politikai intrikákba, amikor a helyszínek permanensen úgy néznek ki, mint amikor az Unreal 3.0 motor elfelejti betölteni a textúrákat, amikor látszólag teljesen random irányokba állnak az árnyékok, a karakterek ruházata minduntalan átlyukad. Bár a szinkront nagyrészt az eredeti szereplők adták, az arcok modellezése elképesztő minőségbeli különbségeket hoz: Tywin és Cersei jól néznek ki, Margaery egy-egy szögből már nem igazán hasonlít magára, Ramsay Bolton pedig teljesen felismerhetetlen (legalábbis arcról; viselkedésben hozza szokásos józan és cseppet sem szociopata hozzáállását). A játék nem a Telltale-től megszokott cel-shading designt használja, és bár az új, meglehetősen furcsa kinézet nem rossz, vélhetően nem mindenkinek fog tetszeni (nekem a régi voxeles játékokat, sok PS1-program recésségét juttatta eszembe a látvány). A realisztikusabbra vett grafika miatt mindenesetre sokkal jobban feltűnik, amikor a föld egy növényzet nélküli elmosott textúra, amikor a boroskancsóból nem folyik semmi a kupákba, amikor egyes karakterek cseppet sem emberszerűen mozognak.

Game of Thrones Episode 1
Igen, az ott bizony Ramsay Bolton. Nem, elsőre én sem ismertem fel.

A Game of Thrones azon játékok közé tartozik, melyeknek a legnehezebb problémát könnyedén sikerül leküzdenie, viszont egy rakás más téren elbukik. Itt is sikerült hozni a sorozatra jellemző intrikával, brutalitással és emberi aljassággal teli hangulatot. Vér ugyan nincs igazán sok, de két elég undorító jelenetet kapunk; ami viszont még a legkisebb mértékben sincs itt jelen, az a szériára jellemző szexuális szabadosság. Nem mondom, hogy hiányzik, mert ezekkel az animátorokkal inkább rémálomba illő, mintsem erotikus lenne, mindenesetre furcsa, hogy egy abszolút 18+ besorolású sorozatot jóval finomabban dolgoztak fel.

Game of Thrones Episode 1
Nyílt harc, üzleti ajánlat, diplomácia – te melyik utat választanád, ha egy sokkal erősebb ház fenyegetné családod létét?

Ez tehát a Game of Thrones első játékévadjának bevezetője – és a korábbi Telltale-felhozatal alapján csodálkoznék, ha a későbbiekben sok minden változna. Rengeteg párbeszéd, a mintaként szolgáló tévésorozat hangulatának átvétele, érdekes és fordulatos sztori, sok-sok olyan kényszerhelyzet, ahol nincs jó döntési lehetőség, mégis muszáj választani. Néhol szó szerint évtizeddel az elvárhatótól elmaradó látványvilág, igen kevés teendő a beszélgetésen és döntések meghozatalán kívül. Mindenki eldöntheti, hogy melyik irányba lendül ki nála az inga az ítélkezésnél – én mindenesetre kivárok. Ha az itt felvillantott történetszálak kellően érdekes irányokba kanyarodnak, ha meghozott döntéseinknek lesz komoly következménye, ha a további karakterek is hozzák ezt a szintet, a Game of Thrones első évada talán még igazi csemege is lehet!

Pro:

  • A szexet leszámítva hozza a sorozat hangulatát, brutalitását
  • Az eltérő karakterek, nézőpontok közti váltogatás a vártnál jobban működik
  • A teljesen ismeretlen ház története meglepően érdekesen indul

Kontra:

  • Technikailag botrányosan elmaradott, néhol egyenesen igénytelen
  • Az első epizód kicsit rövid
  • Még kevesebb az igazi játékelem, mint eddig

60

A Game of Thrones epizodikus sorozat első tagja PC-re, Mac-re, PS3-ra és PS4-re, Xbox 360-ra és Xbox One-ra, valamint Androidra és iOS-re jelent meg.

Azóta történt

Előzmények