Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions bemutató

A LEGO láz a Forza Horizon 4-et is utolérte. Műanyag kockák és építkezés bűvöletében zajlik a második kiegészítő.

A versenyzés műanyag bajnokai

A Playground Games meglepően sokáig titokban tartotta, hogy mi lesz a zseniális, nyílt világú autós játékuk, a Forza Horizon 4 második kiegészítője (a játék egyébként sikeres is: immár 10 millió játékos felett jár). Azt azért lehetett sejteni, hogy nem szokványos bővítmény lesz, hanem valami extrém furcsaság, hiszen ezt már a harmadik részben is láttuk a Hot Wheels tartalommal. Aki ezen a vonalon gondolkodott, nem is járt messze az igazságtól: az E3-on bejelentették a LEGO Speed Champions kiegészítőt, ami néhány napra rá meg is jelent. Kreativitás és marketingfogás angol módra.

Hirdetés

Próbáljunk most elmenni az mellett, hogy látszólag már mindenhonnan műanyag LEGO kockák ömlenek, és ettől, néha úgy tűnik, már semmi sem menekül. Nyilvánvaló, hogy ez, akárcsak a két évvel ezelőtti Hot Wheels, inkább a marketingeseknek köszönhető árukapcsolás, nem pedig a játékfejlesztők gyermekkori álma, ahogy azt a fejlesztői naplókban állítják. Igen, sokunknak talán már a fülünkön folyik ki a LEGO, ugyanakkor sokmillió játékos imádja, ez a kiegészítő pedig épp nekik szól. A fejlesztőkre jellemző szinte makulátlan profizmus pedig az új tartalomban is tetten érhető.

Felépítését tekintve a LEGO kiegészítő nem különbözik alapvetően a játék többi részétől. Most is kapunk egy új területet (LEGO-völgy), amelyben nagyrészt műanyag kockákból van felépítve minden, és ahol most is versenyeken és PR mutatványokon vehetünk részt. Kapunk három LEGO autót is: egy McLaren Senna, Ferrari F40 és Mini ütheti a markunkat, ha sikeresen összeszedjük hozzájuk a megfelelő mennyiségű LEGO kockát (vagy hát hivatalosan téglát, de ki az, aki így hívja?). A darabkák elsődleges forrásai természetesen a versenyek és a kihívások, de ezeken felül szó szerint több száz egyéb feladat áll rendelkezésre, amiket teljesíthetünk, és folyamatosan adják a kockákat. Ezek többsége a nyílt világban abszolválható, ugratás, ütközés bizonyos autókkal, bónusz táblák és más apróságok összegyűjtése (vagy összetörése), a térkép egyik pontjáról eljutni a másikig, és így tovább.

Végső soron a LEGO kockák gyűjtögetése jelenti az előrehaladást is: ezúttal nem kapunk saját házat, hanem azt nekünk kell felépíteni. Bizonyos mennyiség összegyűjtése után újabb modulokkal bővíthetjük LEGO otthonunkat, amely így egyre nagyobb és díszesebb lesz. Igaz, a vége felé már kissé erőltetett, hogy például a korábban megépített focipályára dobnak le egy LEGO repülőgépet, mert csak. Funkciója nincs, épp csak kitolja a kiegészítő szavatosságát, hogy legyen miért játszani.

Forza Horizon 4 Xbox One

Ha már szavatosság: talán csalódás lehet, hogy aki kizárólag a versenyeket nyomja, az gyakorlatilag 5-6 óra alatt végigszaladhat az új kiegészítőn. Kevés az új autó is, hiszen mindössze három LEGO modell ár rendelkezésre – a sufniban megtalált negyedik típushoz például további frissítésre lesz szükség, mert az alapváltozatba bele se került. Ez így elég kevés, és látszik, hogy leginkább a gyerekekre és a legfiatalabb korosztályra lett szabva, jóval egyszerűbb PR mutatványokkal, meglepően kicsi térképpel, rövid kampánnyal és már-már fájdalmasan vidámkodó, humortalan szövegekkel. LEGO-völgy térképe azért is kihagyott lehetőség, mert többféle LEGO készlet is visszaköszön benne (City, kalózhajó, versenypálya, sivatag, kísértet-erdő), de ezeknek semmi funkciójuk nincs, nem kínálnak egyedi feladatokat. Az egyetlen érdekesség a kizárólag éjszaka, illetve esőben előbukkanó „földönkívüli” kapszulák és növények, amiket a bónusztáblákhoz hasonlóan széttörhetünk, de ezzel ki is fogytunk az új ötletekből.

Technikailag szerencsére nincs gond a bővítménnyel, ugyanazt a profi szintet hozza, mint a játék többi része, csak éppen műanyagba öntve. A LEGO kockák a legapróbb részletekig kidolgozottak, a beléjük gravírozott feliratoktól kezdve egészen odáig, ahogy finoman karcolódnak, vagy épp letörnek az autókról. A Playground Games kiterjedt kutatásokat folytatott, hogy minden tényleg úgy sérüljön, csillogjon, az apró matricák pont úgy gyűrődjenek, mint a valóságban. Az eredmény rendkívül látványos (valaki szólhatna a TT Games-nek: így kéne kinéznie egy LEGO játéknak!), Xbox One X-en természetesen 4K-ban vagy 60 fps-ben is élvezhető, a LEGO autók irányítását pedig szinte tökéletesen belőtték a tapadós, „műanyagos” érzés és a Horizon 4 megszokott fizikája közé.

Forza Horizon 4 Xbox One

Összességében viszont senki sem hibáztatható azért, ha csalódásként éli meg a LEGO Speed Champions kiegészítőt. Egyrészt kisebb és rövidebb, mint a Fortuna-sziget volt, másrészt egyértelműen más közönségnek készült. Azok, akik például előre kifizették a Kiegészítő-bérletet, nem biztos, hogy erre számítottak. Nagy-Britanniában sok lehetőség lett volna még (Man-sziget, Goodwood, London), amikből tematikus bővítményeket lehetett volna készíteni, de ezt felülírták a marketing megállapodások. Amit kaptunk, az abszolút minőségi, élvezetes tartalom, csak nem biztos, hogy az az irány, amit a jövőben erőltetni kéne. Egy harmadik, gyerekeknek szóló Forza sorozatként viszont tökéletesen működhetne.

dreampage

Azóta történt

Előzmények