Hirdetés

Fistful of Frags teszt

Bevezető, menü, módok

Valószínűleg a Gamepod olvasóinak nagy része könnyedén visszaemlékszik még vissza azokra az időkre, vagy most éli át azokat az élményeket, amikor egy LAN-parti okán összeült a baráti társaság, hozta a megszokott laptopokat (az én időmben még CRT-monitorokat és hatalmas gépházakat), majd ezeket kábellel vagy WiFi-n összekötve egész éjszakás játékpartiba csapott át az addigi iszogatás, pizzarendelés, dumálgatás. Én rendkívüli módon sajnálom, de manapság már ezeket az összeröffenéseket felváltotta az online játék, hiszen mindenki kényelmesen tud játszani anélkül, hogy kimozdulna a megszokott székéből, nem kell hurcibálni semmit, csak legyen internet, egy szerver, és már virtuálisan lőhetjük, vagy a gázt taposva magunk mögé utasíthatjuk a világ másik végén képernyők előtt ülő játékosokat.

Fistful of Frags teszt

Szerencsére azért maradtak még olyan produktumok, melyek vegyítik a régi és az új kor megoldásait, ezáltal nem csak az interneten keresztül, hanem egy szobában ülve is játszhatunk a mellettünk kiabáló cimboráink ellen. Mai bemutatónk főszereplője a Fistful of Frags, mely egy Half Life 2 technológiára épülő ingyenes crossplatform játék, így nem csak a Windowst, hanem a Mac OS X-et futtató gépeken is tökéletesen használható. A felinstalláláshoz nem kell más, mint egy Steam fiók, majd a játékra keresve ingyenesen telepíthetjük is a programot, mely operációs rendszertől függően körülbelül 4 gigabájtot harap el a merevlemezünkből. A FoF igazából egy lövöldözős játék, számos móddal, rengeteg jól működő szerverrel, izgalmas játékmenetekkel, sok-sok fegyverrel, jól megrajzolt pályákkal, és elfogadható grafikával.

Fistful of Frags teszt

A játék főmenüje igen minimalista, szervereket tudunk keresni és létrehozni, a teljesítmények között nézelődhetünk, illetve természetesen a beállításokban ugorhatunk. Utóbbiban konfigurálhatjuk a billentyűzetet, a hangot, a képminőséget, és hogy multiplayer módban milyen szerverek jelenjenek meg. Saját eredményeinknél többféle célt érhetünk el: lehetünk detonátorok, dinamitkirályok, legjobb lövők stb.

Fistful of Frags teszt

A FoF többféle játékmódot foglal magában. Érdemes sorba végigvenni mindegyiket, hiszen így jobban látható, hogy mennyire szerteágazó a game. A 4 Team Shootoutban négy csapatba rendeződve lehet küzdeni egymás ellen. Lényegében kasztok vannak, egyiknek sincs különleges képesítése, máshogy néznek ki ugyan, de mindegyikkel ugyanazokat a fegyvereket választhatjuk ki. A lövöldözés közben nincs friendly fire, vagyis saját csapattársainkat nem kaphatjuk véletlenül vagy "véletlenül" telibe. Az első pár kör még megszokást igényel, hiszen nem könnyű pillanatok alatt reagálni, hogy most csapattárs, vagy ellenfél kerül éppen a célkeresztbe.

Fistful of Frags teszt

Szinte megszólalásig ugyanez a 2 Team Shootout, csak két csoportra oszlik a nép. Talán az egyik legjobb része a játéknak a sima Shootout, hiszen itt nincs velünk senki, magunkra kell hagyatkozni és a lehető legmagasabb pontszámot elérni (ennek menetéről később esik szó). Az Elimination egy kicsit fura, hiszen belépéskor rögtön választani kell a kasztok közül, majd lényegében szellemként haladva kell valamilyen fegyvert szerezni a pályán. Nem szabad lőni azokra, akiknél még nincs puska vagy más szerszám, a többieket viszont lehet és kell is nyirbálni. Körülbelül egy percünk van minderre, utána egy gladiátor verseny veszi kezdetét, ahol a megszerzett fegyverekkel kell a kasztoknak felülkerekedniük más csapatok ellen, nincs hely elszaladni, vagy sikerül vagy nem, pillanatok alatt lezajlik általában a kör.

Fistful of Frags teszt

A Break Bad valamelyest az Elimination szisztémáját követi, itt is azokat kell legyűrni, akik felfegyverkezve szaladgálnak a pályán. Ha mégis kvázi ártatlan játékosokat ölünk meg, akkor bizony büntet a gép és fél percre börtönbe kerülünk. A menet során pénzt kell gyűjteni, minél több bankó áll rendelkezésünk, annál többféle harci eszköz közül választhatunk. Pénzszerzésre egyébként úgy is van mód, hogy a lelőtt játékosok által elhagyott fegyókat felvesszük, majd a "hatástalanított" zónában (általában egy ház, barakk, ilyenek) eladjuk azokat. Vannak olyan területek is, ahol kedvezményes áron lehet eszközöket szerezni, szóval elég összetett a dolog, ügyesség és egyben valamennyi taktikusság is kell a végső győzelemhez.

Hirdetés

Grafika, játékmenet, összegzés

Számos eszközzel küzdhetünk a játék során. Az ökölharc a legegyszerűbb verzió, ennél egy kicsit fejlettebb dolog, ha boxerrel megyünk neki a másiknak. Van kés, nyilazhatunk íjjal (ilyenkor az egyik egérgomb a felhúzást, a másik pedig az elengedést szolgálja), fejbe vághatjuk az ellenfelet baltával, vagy akár alájuk is pörkölhetünk dinamittal (itt is lehet ügyeskedni, minél tovább magunknál tartjuk, eldobás után annál hamarabb robban fel, így több embert lehet eltakarítani, de önmagunkra is veszélyesebbek leszünk). A lőfegyverek közé ennél sokkal több minden tartozik: pisztolyok, revolverek, ilyen-olyan puskák alkotják a választékot. Mindegyik eltérő mennyiségű lőszert tartalmaz, a hatásfokuk (ergo sebzésük) és a pontosságuk is különbözik.

Fistful of Frags teszt

Lehet egyébként kombinálni is a fegyvereket, például felszedhetünk két shotgunt, ekkor megint csak az egéren múlik, hogy melyik klikk melyiket süti el, de akár lehet egy sima pisztoly is a bal, egy navy pedig a jobb kezünkben. Lehetünk egy vagy két kezesek, előbbi esetén pontosabb célzás, utóbbinál pedig ügyesebb fegyverkezelés jellemző. Az elsődleges fegyver mellé sima Shootout módban egy másodlagos cuccal is felszerelkezhetünk, lehet ez dinamit, vagy akár csizma is, amivel nem csak kicsivel nagyobbat lehet ugrani, hanem a rúgás is többet sebez. Ha nem tetszik a fegyver, akkor csak respawn esetén tudunk újat választani, plusz a pályán is különféle ládákat találunk: a kék könnyen felfedezhető és egyszerű dolgokat tartalmaz, a pirosnak már jobb a tartalma, a legeldugottabb és egyben legfrankóbb felhozatallal pedig az arany dobozok rendelkeznek. Minél "fejlettebb" a ládikó, annál tovább tart kinyitni is, pár másodperc ugyan, mégis közben simán lepuffanthatnak.

Fistful of Frags teszt

Ami egyébként az egész Fistful of Frags-et áthatja, az a pontszámozás, ami egy kicsit eltér a megszokott megoldásoktól. Nem az a lényeg ugyanis, hogy hány játékost teszünk el láb alól, azaz hány fraget gyűjtünk, hanem hogy mennyi a notority pontunk. Ezt az alapján számolja a rendszer, hogy milyen fegyverrel küzdünk (amíg például egy sima shotgun lövés hat, addig egy rúgás tizenkét pontot jelent), milyen sorozatban vagyunk (minél több ellenfelet nyírunk ki anélkül, hogy meghalnánk, annál magasabb az érték). Ugyancsak növeli a teljesítményünket, ha valakinek az életerejét jelentősen lecsökkentettük, ám megölni nem sikerült, hiszen ahogy egy másik játékos megteszi ezt helyettünk, pár pontot kapunk a segítségnyújtásunkért. Ez a pontszámítás egyrészt kellemetlen, hiszen csak jó lenne az alapján nyerni, hogy hány ellenséget kapunk el, másrészről viszont jó, mert motiválja a játékost arra, hogy ne mindig a legjobb fegyverekkel küzdjön, hanem a gyengébbekkel ügyeskedjen.

Fistful of Frags teszt

A Source Engine-re épülő játék grafikája nyilván nem veszi fel a versenyt a legújabb játékokkal, körülbelül Call of Duty 2 szintjén mozog. Mivel én ebben a korban voltam fiatalabb, nekem jobban bejön a dolog, nincs annyi vizuális effekt, inkább a játékmeneten van a hangsúly, könnyebb meglátni a másikat, így pörgősebbnek is mondható a FoF. A másik pozitív előnye ennek, hogy gyengébb gépeken is futtathatjuk maximum beállítások mellett, még a HD5000-rel szerelt Macbook Airen is úgy hasít a program, mintha valami erőmű lenne a kezeink alatt. A szerverek szintén sebesek, nagyon ritkán laggol a játék, többnyire a folyamatosság, a gyors betöltés jellemző, pedig általában húszan vagyunk a pályán, a világ szinte minden szegletéből.

Fistful of Frags teszt

Nem nehéz összegezni a játékról alkotott képet, hiszen eleve érdemes gondolatainkat azzal kezdeni, hogy minden leírt tartalomhoz teljesen ingyenesen juthatunk hozzá. Nyilván vannak olyanok, akik csak a grafikát részesítik előnyben, ám itt egyáltalán nem ez az elsődleges szempont. A Fistful of Frags ugyanis azoknak készült, akik inkább a játékélményre, az offline és az online harcokra vágynak, illetve felidéznék azokat az időket, amikor még tényleg össze lehetett ülni a baráti társasággal lanozni egyet. Jól megoldották a fegyvereket, hiszen változatos a repertoár, így nem csak ügyesség, hanem taktikusság is szükséges az egyéni vagy a csapatszintű győzelemhez. Ami talán fura, vagy akár rossz is, az a számolási rendszer, hiszen nem mindegy mivel, és nem mindegy hányszor tudunk elkapni valakit egymás után anélkül, hogy mi közben újraélednénk. A játékmódok szintén színesítik a Fistfult, hiszen ha szeretnénk, akkor egyedül, ha nem, akkor csapatokba verődve tudunk küzdeni ellenfeleink ellen. A szerverek egyáltalán nem akadoznak, és olyan sok van belőle, hogy mindenki talál majd önmagának megfelelő szabad szekciót. A Fistful of Frags tehát hozza az elvárt szintet, aki szeretne szórakozni egyet, vagy csak áthívná a laptoppal rendelkező haverokat, és szeretne rajtuk röhögni, akkor egy próbát mindenképpen megér a játék letöltése.

Fistful of Frags gépigény
Minimum (Windows / Mac) Ajánlott (Windows / Mac)
Processzor Pentium 4 3 GHz Core 2 Duo 2,4 GHz
RAM 1,5 GB / 1 GB 4 GB / 2 GB
VGA ATI 9600 v. Geforce 6 / Intel HD 3000 ATi X1600 v. Geforce 9 / Intel HD 4000
DirectX DirectX 9c DirectX 9c
HDD 3 GB 4 GB

Pro:

 • Jól áll a játéknak a régi időket idéző grafika
 • Pörgős, jól felépített játékmódok
 • Sokféle fegyver
 • Nagyon korrekt, akadásmentes szerverek
 • LAN-lehetőség
 • Teljesen ingyenes

Kontra:

 • Kicsit még kevés pálya (de egyre több lesz)
 • Néha aránytalan sebzés és pontozás

Értékelés: 90

Legendd

A játékot PC-n teszteltük. Letölthető és telepíthető a Steam-ből.

Azóta történt

 • Evolve teszt

  Negyedmagunkkal szörnyekre vadászni sokkal jobb szórakozás, mint elsőre gondolnánk, azonban nem mindegy, hogy kikkel kell együtt játszanunk.

 • Akciófigyelő: Steam Weeklong Deals 19. hét

  Újabb heti akcióval hívja fel a leendő vásárlók figyelmét a Steam, kedvezményesen lehet hozzájutni például az Icewind Dale: Enhanced Edition

 • Project Cars teszt

  A legújabb autós játékot hivatalosan a Slightly Mad Studios fejlesztette, méghozzá közösségi segítséggel. A versenyzés minden eddiginél élménydúsabb, a grafika lélegzetelállító lett, a karrier mód viszont kicsit csalódás.

 • Bejelentették az ELEX-et, amely egy scifi-fantasy RPG-nek készül

  A Piranha Bytes és a Nordic Games közös játéka egy posztapokaliptikus világba kalauzolja el a leendő játékosokat.

Előzmények

 • Pro Evolution Soccer 2015 teszt

  A Konami szoftvere ismét megpróbálja leszorítani a dobogó legfelső fokáról a FIFA aktuális részét; van amiben jobb, van amiben rosszabb a konkurensnél.

 • NBA 2K15 teszt

  Aki igazi NBA-életérzésre vágyik, de valami oknál fogva nem draftolták, abba is hagyhatja a keresgélést; megérkezett a sorozat eddigi legjobb része.

 • Wasteland 2 teszt

  Hangulatos időutazás nagyjából 1998-ba, a hatalmas, szerteágazó, összetett szerepjátékok legdiadalmasabb korszakába.