Fifa 09 - Teszt

Fifa 09

„Kipróbáljuk? – Neee, ugyanaz, mint a tavalyi!” Talán sok Fifa rajongó körében hangzott el ez a mondat az előző részeknél, ám most bátran állíthatom, ez a mondat érvénytelenné vált az új rész megjelenésével. Nagy kínok közt, ugyan de ezt is megéltük: a PC-s társadalom is kapott a Next-Gen grafikából, illetve egy igen váratlan húzással bekerült az egér a focipályára.

Egér a pályán!

Azért ne vegyük komolyan a címet csupán a bevezetőben említett egérrel való irányíthatóságról van szó. Sokan felteszik a kérdést: akkor ez most FPS is? A válasz: nem. Nem arról van szó, hogy belső nézetbe akár fejbe rúghatjuk az ellent, csupán ha PC-n a W, A, S, D plusz egérirányítás a legnépszerűbb, akkor ez miért ne valósulhatna meg egy focis játékba? Nem kell ezen túl zongoristákat megszégyenítő mozdulatokat végre hajtani a billentyűzeten, mindössze elég, ha a négy ujjunk rajta áll a WASD gombokon és jó barátságban vagyunk az egérrel.

Hirdetés

A lényege: Az egyik egérgomb a lövés, a másik a passz, a görgővel lehet cselezni meg variálni. Ám nem csak ez az egy újítás van a játékban: átkonfigurálható a billentyűzetes, egeres, joypados irányítás, mindent úgy állítgatunk be, ahogy nekünk tetszik. Az se ijedjen, meg aki eddig csak billentyűzettel nyomult, ugyanis nyugodtan be lehet állítani a hagyományos beállításokat is ahol az egér ki van „iktatva”.

Magáról a játékról.

A karrier módban egyetlen játékos pályáját kell egyengetnünk mindaddig, amíg fel nem figyelnek ránk a nemzeti válogatott szakemberei, és nem kérnek fel minket a nemzeti mez viselésére. Az már megszokhattuk, hogy igen csak részletes karaktergenerálással kezdődik a mód, rengeteg dolgot beállíthatunk kreálandó karakterünknél az arcától kezdve egészen a legszívesebben használt gólörömig. Ha mind ezzel végeztünk, már kezdhetjük is a szezont az újonnan létrehozott sztárunkkal, csupán annyi feladatunk van még, hogy ki kell választanunk, melyik csapatban látnánk őt szívesen. Minden mérkőzés előtt kapunk egy végrehajtandó listát, mind a csapatra, mind a játékosra vonatkozóan, amiben olyasféléket várnak el tőlünk, hogy ne kapjunk piros lapot avagy sárgát, vagy próbáljunk meg elvégezni egy szögletet, persze a későbbiekben már nehezebb feladatokra is számíthatunk.

Essen pár szó a játék fizikájáról is. A játékosok egymás közötti fizikai kontaktusára gondolva, vagy a labda pattanásáról, csak egy valami jut eszembe: nagyon jól sikerültek. Példaként említeném: Ha az ember be tud állni a labda és a védő közé, akkor a hátvéd valóban nem tud mit kezdeni a helyzettel, ahogy a valódi fociban sem. Ugyanúgy lehet testcseleket csinálni, vagy testtel elsodorni valakit. Egy szó mint száz: érdemes tehát lökdösni az ellent vagy bombázni a kaput, főleg, ha a kipattanóra van ott egy szemfüles csatár aki be varja a labdát a hálóba.

"Dö tímz"

A licencelt klubcsapatok, valamint játékosok és bajnokságok számát látva igen csak mosolyra kerekedhet a kis szánk. Elmondhatjuk, hogy egyetlen kihívó sem veheti fel a versenyt a FIFA-val, hiszen az összes ismert játékos tiszteletét teszi, ám sajnos kis hazánkból még mindig csak a válogatott került be, ez azért is rossz, hiszen van olyan liga ahol még a harmad osztály is képviselteti magát. A klubcsapatok meze már-már a valóságot tükrözik, annyira ki vannak dolgozva. Természetesen idén is bővült a kidolgozott sztárok arca amelyek igen csak aprólékos kidolgozáson estek át.

Konklúzió

Elmondhatom, hogy sokat javult az előző rész(ek)hez képest. Egyrészt ugye a grafika miatt, és a számtalan játékmenetbeli újítás, az egér és billentyűzetirányítások, illetve az egyéb játékmódok, az Interaktív ligák, amelyek a Fifa 08-ban nem voltak. Végre egy olyan játékot kaptunk a kezünkbe, amely méltó a játék egykori híréhez.Értékelés
9.0 Játékmenet:
Számtalan játékmóddal bővült a Fifa repertoárja valamint az egér bevetése került a pályára.
7.5 Hangulat:
Évről évre javul a játék hangulata, ez leginkább az Online módon látszik meg.
8.0 Grafika:
A Grafika sokat változott (pozitív irányba), főleg, hogy most már a PC-s verzió is kapott a Next-Gen-ből.
9.5 Hangok:
Hangok terén is van változás, érzésem szerint ebben is fejlődött a Fifa, főleg a kommentár páros, Hajdú B. István és Faragó Richárd közreműködésével.
8.0 Összességében:
Ugyan nem másolhatom ide a konklúzió részt, de azért egy mondatomat idézném: "Végre egy olyan játékot kaptunk a kezünkbe, amely méltó a játék egykori híréhez."

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek: