Hirdetés

Evolve teszt

Hangulatos lehetőségek

A legalapvetőbb játékmód a vadászat, ahol a négyfős vadászcsapatnak le kell terítenie a szörnyet, aki egy kicsit előbb indul el a pályán, mint az őt üldözők, alapértelmezésben ugyanis még elég gyenge, egyes szintű. A pályák tele vannak élettel, a helyszínt jelentő bolygó felszínén ugyanis rengetegféle lény él, leginkább kisebb szörnyek, akik a vadászok életpontjait szépen le tudják venni, a szörny számára pedig elemózsiát jelentenek. A kinyírt állatok megevése egyrészt tölti a szörny páncélját, másrészt lehetővé teszi, hogy egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után kettes, illetve hármas szintre lépjünk, ami több életerőt és fejlesztett tulajdonságokat jelent, ez utóbbiaknál a játékos dönti el, hogy mire rakja a pontokat (a négy tulajdonság között mindkét szintlépéskor három pontot lehet elosztani). Ha a szörny már hármas szintű, szét tudja szedni a reaktort, a vadászok szerepe ilyenkor megváltozik, a vad kergetése helyett az épület védelmére kell koncentrálniuk. Az első pár perc szinte minden esetben kergetéssel telik, de ha a szörny ügyes és jól lopakodik, akkor a vadászoknak gyakorlatilag esélyük sincs, leszámítva azt, ha a csapatban van olyan, aki tudja gyorsítani a mozgásukat. Ez a kergetés az első pár alkalommal nagyon, utána viszont inkább csak visszafogottan hangulatos, egy idő után pedig valószínűleg egyenesen unalmas lesz. A szörnyek kidöntött fákat, állati tetemeket hagynak maguk után, illetve megzavarják a madarakat, szóval a vadászok nagyjából tudhatják, merre jár a vad, de egy ügyes szörnyet elkapni tényleg nehéz feladat.

Evolve PlayStation 4 teszt
[+] Tűzokádó Góliát.

Épp ezért jó, hogy vannak más játékmódok is, amelyek egy öt meccsből álló történeti módban jelennek meg. Ilyenkor a felhasználók a vadászat mellet a szörnyek tojásainak szétszedését megcélzó nest típusú küldetéseket, a sérült telepesek kimentésére irányuló rescue-t, valamint a tankolás alatt álló űrhajó megvédését célul kitűző defend módokat játszhatják. Nem mindegy, hogy az egyes küldetéseket melyik oldal nyeri meg, ennek fényében jelennek ugyanis meg különféle fejlesztések (ezeket a nyertes oldal kapja), amik összességében nagyon változatossá tudják tenni a történeti módot. A szörny győzelme esetén például mérgező felhő áraszthatja el a pálya egy részét, az emberek sikere pedig az őrtornyok fejlesztésével járhat, de ezek csak példák.

Evolve PlayStation 4 teszt
[+] A Nest módban a tojásokat és a kisebb szörnyeket kell elpusztítani. Kivéve, ha mi vagyunk a nagy szörny.

A játékban tehát sokkal több van, mint elsőre gondolnánk, nem csak a változatos vadászkasztok és a többféle küldetés, hanem a pályák miatt is. A grafika nem különösebben meggyőző, a negyedik generációs CryEngine hozza a kötelező szintet, a játék alapvetően jól néz ki, de nem lélegzetelállító, nem tartalmaz olyan effekteket, amiktől leesnénk a székről. Sőt, néhol kimondottan elnagyolt, a mesterlövészpuska textúrája belenagyítva például elég rosszul mutat, de ezekért a hiányosságokért kárpótol a pályánként változó időjárás, ami egyrészt a játékmenetet is befolyásolja (elsősorban a látótávolság csökkenésével), másrészt tényleg jól néz ki és hozzátesz az érzéshez. A pályák többsége egyébként Dél-Amerikát idézi azzal a különbséggel, hogy minden sarkon van egy olyan sziklaoszlop, amikből a valóságban egy darabnak is a fél világ a csodájára járna; a játékban nyilván azért ennyire elterjedtek, hogy a támogató karaktereknek legyen hova felmászniuk, illetve a szörnyek is tudjanak lesből támadni.

Evolve PlayStation 4 teszt
[+] A bolygó élővilága a Szörny számára a fejlődés záloga, a vadászoknak viszont meg fog gyűlni a bajuk ezekkel a lényekkel.

Az irányítás egyébként konzolon is rendben van, a frusztráló dolog a játékmenetből fakad, a gyors mozgást, valamint a szörny támadásai elől kitérési lehetőséget biztosító jetpackekből ugyanis nagyon hamar kifogy a nafta, harci helyzetben pedig kínzóan lassan töltődik csak újra. Épp ezért én minden meccs előtt az üzemanyag fogyását csökkentő perket választottam (mert ilyenre is van mód), illetve kimondottan odafigyeltem rá, hogy az elhullott állatokból az emberi csapat számára hasznot jelentő bónuszokból is ezzel kapcsolatosak vegyek fel. A bolygót benépesítő állatokat (azaz kicsi szörnyeket) ugyanis az embereknek is érdemes lehet likvidálniuk, nem csak a bónuszok miatt, hanem azért is, mert némelyik fajta amúgy is rohadt agresszív, csata közben pedig nem hiányzik, hogy a szörny mellett még három dinoszaurusz-majom is ránk ugorjon. Egyes pályák bizonyos szakaszai egyébként érzésem szerint túlságosan is keményre sikerültek, az ügyetlenebb játékosok simán meghalnak attól is, hogy nekik ront pár olyan lény, ami a szörny számára csak eledelt jelent.

Az elején tényleg nem gondoltam volna, de az Evolve tényleg egy nagyon jó játék, a játékmenet sokkal összetettebb, mint amire a gyengécske történet alapján gondolhatnánk. Ki is merem jelenteni, hogy egyelőre ez a legnagyobb problémája is, a vadászok csapatában ugyanis nagyon kicsi esélyünk van a győzelemre, szinte minden meccset csapatjátékra képtelen emberekkel kell lejátszanunk, akiknek a jelentésére, bannolására egyébként semmilyen mód nincs. Bízom benne, hogy idővel alakul majd annyit a játékmenet, hogy ez megoldódjon, addig azonban az online vadászatot inkább csak a nyugodt embereknek merem tiszta szívből ajánlani, a többieknek érdemesebb lehet szörnyként, vagy a gép ellen tolni; ha mindenki így tenne, valószínűleg meg is oldódna a többjátékos mód minden problémája.

Pro:

 • Egymástól teljesen különböző kasztok egyedi fegyverekkel és tulajdonságokkal
 • Hangulatos környezet
 • Korrekt tutorial videók
 • Ha jó csapat jön össze, pörgős a játékmenet

Kontra:

 • Ha rossz csapat jön össze, egy kínszenvedés az egész
 • Hunt módban a vadászat egy idő után kissé unalmas lesz

Értékelés: 80

Bocha

A játékot PlayStation 4-en és Xbox One-on is teszteltük, de PC-s változat is elérhető belőle.

Azóta történt

Előzmények

 • Fistful of Frags teszt

  A crossplatform játék a régi LAN-partik hangulatát hozza el, ingyenesen tölthető le, mégis korrekt grafika, jó játékmenet és izgalmas csaták jellemzik.

 • Halo 5: Guardians multiplayer bétateszt

  Csaknem három héten át lehetett tesztelni a Halo 5 többszereplős bétaverzióját. Az év legfontosabb Xbox One játékát mi is kipróbáltuk.

 • Íme az Evolve nyitójelenete

  Aranylemezre került a játék, így már semmi akadálya nincs a megjelenésnek.