2019. augusztus 26., hétfő

Gyorskeresés

Energy Cycle Edge teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A tavalyi év során kétszer is örülhettünk színváltós logikai játéknak, a második alkalommal már térben is gondolkodnunk kellett. Sajnos azonban ez sem elég, hogy maradandó élményekkel gazdagodjunk.

Színes gombócokkal álmodom

Ha valakinek nem sokat mond az Energy Cycle sorozat, ne bánkódjon, nem benne van a hiba. Szép csendben megjelent puzzle játékokról van szó, melyekből 2018-ban rögtön kettőt is kaptunk. Míg az első rész februárban jelent meg, addig decemberben megérkezett a kvázi folytatás, az Energy Cycle Edge, ami szó szerint csavart egyet az alapötleten, és a síkbeli feladványokat 3D-s alakzatokra helyezte. A kihívás ettől nőtt, de az élmény sajnos nem, és említésre méltó élményt ez a második rész sem kínál.

Az Energy Cycle alapötletét biztosan mindenki ismeri: egyszerű színváltós logikai játékról van szó. Megadott alakzatban elrendezett fénygömbök vannak a játéktéren, amik háromféle színt (vörös, zöld és kék) vehetnek fel. Ha az egyik színét megváltoztatjuk, akkor az összes, vele egy sorban vagy oszlopban lévő gömb színe is megváltozik. Egy pálya akkor van teljesítve, ha az összes gömböt azonos színre hozzuk. Ez alapjában véve nem túl összetett kihívás, ám ez a játék nem finomkodik, gyakorlatilag azonnal telerakja a képernyőt ezekkel a furcsa gombócokkal, és szó szerint fel van adva a lecke.

Energy Cycle Edge Xbox One

Ez a második rész úgy bonyolítja tovább a dolgokat, hogy ezúttal már háromdimenziós játéktéren dolgozunk, a gömböcöket az LB/RB gombokkal forgathatjuk, így kell megtalálni a jó kombinációt, hogy végül minden elem azonos színű lehessen. Finoman fogalmazok: nem egyszerű. A játék egyik nagy problémája, hogy igazából nincs benne semmi. Se segítség, se gyakorló mód, se bármiféle magyarázat. Az ilyen jellegű logikai játékoknak megvan a maga technikája, hogy hogyan érdemes hozzáállni, de még a Windowsos Aknakereső is többet magyaráz a saját játékszabályairól, mint az Energy Cycle Edge.

Hirdetés

Nincsenek játékmódok sem – adott összesen 44 pálya, és viszontlátásra. Nehézségi görbe helyett inkább egy falat képzeljünk el… Oké, nem vagyok a puzzle játékok mestere, de ha nincsenek internetes megoldások, akkor valahol az első tíz pálya egyikén biztosan elakadtam volna. Mivel a világon semmi fogódzkodót nem ad a játék, ezért csak céltalanul kattintgatunk, és akár nagyon sok idő is eltelhet, mire összeáll a kép – hogy aztán forgassunk egyet a gömbökön, és kezdődjön elölről az egész.

Energy Cycle Edge Xbox One

További probléma a színkódolás. A kurzor zöld színe majdnem azonos a gömbökével, így néha még azt is nehéz meglátni, hogy éppen melyik elemet fogjuk módosítani. Az egész látvány teljesen koncepciótlan egyébként. Fogalmam sincs, például, hogy a címképernyőn álldogáló sci-fi hölgynek mi köze a játékhoz, és egyáltalán, mik ezek a furcsa alakú gombócok. Nem húzódik semmilyen egységes dizájn a produkció mögött, olyan az egész, mint egy amatőr programozó otthoni hobbimunkája, amit két este alatt, unalmában dobott össze. Az első játéknál ezt még el lehetett nézni, de hogy a folytatás sem tudott ezen túllépni, az csalódás.

A prezentáció legerősebb része a zene. Ha van igazán kellemes hozadéka az Energy Cycle Edge-nek, akkor az a játék közben hallható relaxáló, érdekes hangszerelésű zenékben keresendő, amik valamelyest oldják a gyakran lehetetlennek tűnő feladványok okozta feszültséget. Ez mindenképp a játék javára írható, bár nem menti meg az alkotás egészét.

Energy Cycle Edge Xbox One

Az Energy Cycle Edge nagyon olcsó játék, egy gyorséttermi menü áráért pedig azért jó néhány agytörő feladványt kapunk. Aki igazán szereti az ilyen színváltós logikai anyagokat, annak tulajdonképpen ajánlható, hiszen a produkció működik, és külső segítség nélkül akár nagyon hosszan is képes lekötni az embert (achievement vadászoknak jelezném, hogy netes leírásokkal viszont másfél óra alatt röhögve kiezrezhető). Így is kérdés azonban, hogy megéri-e, mert a negyvennégy színes alakzaton kívül gyakorlatilag semmit nem nyújt. Nincsenek ranglisták, extrák vagy játékmódok, csak a színes gombócok. Ebből meg én maradok a szilvásnál, vagy a túrósnál.

Pro:

  • 44 igen nehéz színváltós feladvány annak, aki szereti;
  • nyugtatóan kellemes soundtrack.

Kontra:

  • nincsenek játékmódok;
  • koncepciótlan dizájn;
  • gyakran nehéz átlátni;
  • segítség nélkül túl nehéz, segítséggel értelmetlen.

40

Az Energy Cycle Edge Xbox One, PS4 és Switch konzolokra kapható.

dreampage

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.