Hirdetés

Dirt 5 teszt

Egy év után visszatért a Codemasters „piszkos” sorozata, a komolyabb rali után egy abszolút árkádos felvonással, maximálisra csavart látvánnyal. De vajon elég ez az üdvösséghez?

Sárdagasztás a világ körül

A roppant egyszerű felépítés (viszonylag rövid karrier, online, pályaszerkesztő és ennyi) miatt elég hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a Dirt 5 közel sem akkora volumenű játék, mint azt egy lelkesen beharangozott – és tegyük hozzá: teljes árú – autós játéktól 2020 végén várnánk. Maguk a versenyek tényleg nagyon pörögnek, köszönhetően a gyors menürendszernek és a rövid töltési időknek. Ha jobban nekiültem, nagyon hamar akár tucatnyi, pár perces futamot is lenyomtam, emiatt úgy érezheti az ember, hogy nem kapott eleget a pénzéért. Azonban amit a tartalmát tekintve fel lehet neki róni, azt a Dirt 5 messzemenően ellensúlyozza az élvezeti értékével.

Hirdetés

A játék fejlesztői mindent, de tényleg minden beleadtak a pályák megtervezésébe. A világ legegzotikusabb és legszebb helyszínein száguldozhatunk, Brazíliától Kínáig, Görögországtól az Egyesült Államokig. Mintha egy játékteremben ülnénk, a briliáns módon megtervezett pályák minden kanyarja tele van effektekkel, látványossággal, a hátterek festőiek. Ehhez jönnek a dinamikus elemek: a verseny közben változó napszakok és az elképesztő időjárási viszonyok. A napsütés mellett szakadó esőben, hó- és homokvihar közepette kell helytállni, ezek sokszor futam közben változnak, ahogy a napszakok is. Ha lemegy a Nap, a pályákon fények gyúlnak, mindenhol lángnyelvek, lézerjáték, tűzijáték, minden, amit csak el lehet képzelni. Nincs egyetlen unalmas helyszín sem, és szó szerint minden karrier verseny bedob valamit, amit addig nem láttunk. Én nagyon gyakran a földön kerestem az államat, annyira látványos, bombasztikus az egész. A Dirt 5 minden alkalommal lenyűgöz.

Dirt 5 Xbox Series X

Nincsen gond a versenyek változatosságával sem. Vannak körpályák és szakaszversenyek, a „hagyományos” futamok mellett az Ice Breaker eseményeken tavak és folyók befagyott jegén kell csúszkálnunk, míg például a Pathfinder futamokon egyedül kell megtalálni a leggyorsabb utat a legextrémebb, sziklás hegyi szakaszokon. Személyes ízléstől függően jó és rossz hír is lehet, hogy a Gymkhana is tiszteletét teszi, itt minél magasabb pontszámot kell farolgatással elérni adott idő alatt. Az autóválaszték nem a legnagyobb, de minden itt van, amire szükségünk lehet: klasszikus és modern raliautók, terepjáró-szörnyek, extrém off-road járgányok, és még néhány különlegesség is belefért. Különböző minták és matricák kombinálásával saját festéseket is létrehozhatunk mindegyikre, de tuning vagy bármi más fejlesztési lehetőség nincs.

Az egész élményre a játék technológiája teszi fel a pontot. A Dirt 5 alatt dolgozó grafikus motor egészen elképesztő látványt produkál, természetesen tükörsima 60 fps-re optimalizálva. A fizikailag pontosan renderelt anyagoknak és a továbbfejlesztett bevilágításnak köszönhetően a játék tényleg döbbenetesen néz ki – a speciális hatások mellett kiemelendő a rengeteg részecske effekt is. A kerekek alól felverődő por, sár, víz talán még egy játékban sem volt ennyire látványos, főleg amikor az egész mezőny előttünk produkálja ezt, miközben a dinamikus időjárás is lecsap. Sem képek, sem videók nem képesek átadni azt az élményt, amit ezek a versenyek élőben nyújtanak. A klasszikus játéktermi varázs, az a szájtátós, arcul csapó élmény versenyről versenyre megadatik. Ugyanígy nagyon kellemes az egész játékmenet is: a nehézségi szint a nagyon könnyűtől a lehetetlenig kedvünk szerint belőhető, az autók irányítása pedig vegytiszta árkád, egyszerű, a száguldásra, lökdösődésre és farolásra teremtett mechanika. Élethű paramétereket vagy jelentős eltéréseket ne itt keressünk, ez a játék a tövig nyomott gázpedálról és a gondtalan vezetési élményről szól.

Dirt 5 Xbox Series X

A Dirt 5 egy nagyon egyszerű, áramvonalas játék, és emiatt sajnos a tartalmi része szenvedett csorbát. Bármennyire is őrületes, a karrier végére érve én nem sok késztetést éreztem, hogy játsszak még vele. Valami plusz kellett volna még bele, amitől hosszabb távon is érdekes lehet. De az is tény, hogy amíg tart, addig egyszerűen elképesztő. Technikailag döbbenetes, könnyedén az év leglátványosabb versenyes játéka, és ideális választás lehet bármelyik next-gen konzolhoz. Tökéletesre csiszolt, élvezetes száguldás, amit mindenkinek érdemes átélnie, aki szereti az autós játékokat. Ki tudja, másnak talán a szavatossággal sem lesz baja, és az online versenyek, a pályaszerkesztő hetekig, hónapokig is lekötik majd. Úgy legyen – ez a játék megérdemli, hogy figyeljenek rá, és sikeres legyen.

Pro:

 • egyszerűen felépített, de nagyon élvezetes karrier mód;
 • rendkívül jó irányítási modell;
 • elképesztő látványvilág, a műfaj egyik legjobbja;
 • pályaszerkesztő online megosztási lehetőséggel.

Kontra:

 • az árához képest tartalomban elég sovány.

90

A Dirt 5 elérhető PC-re, Xbox One-ra, Xbox Series X|S-re, PS4-re és PS5-re.

dreampage

Azóta történt

 • Tetris Effect: Connected teszt

  Minden idők egyik legjobb Tetris feldolgozása jókora késéssel, ám exkluzív multiplayer módokkal kibővítve érkezett meg Xbox konzolokra. Kipróbáltuk, mit tud nyújtani a Tetris Effect: Connected.

Előzmények

 • RIDE 4 teszt

  Az olasz Milestone csapata visszatért az öt éve indított motorversenyes sorozatával, hogy ismét a kétkerekűek rajongóinak kedvében járjon. Kipróbáltuk, mit tud a RIDE 4.

 • Hotshot Racing teszt

  Időutazásra hív bennünket a Lucky Mountain Games új játéka, amely a letűnt korok autóversenyeinek hangulatát próbálja meg visszaidézni – fél sikerrel.

 • WRC 9 teszt

  Idén is nekiveselkedhetünk az FIA Rali Világbajnokság hivatalos játékának, a Kylotonn Racing sorozata pedig, ha most nem is nagyot, de ismét szép határozottan lépett előre.