Hirdetés

Days Gone teszt

Bőséges vérben tocsogó, posztapokaliptikus, szabadon mászkálós, zombis-hentelős időtöltés a Days Gone, ami valahonnan tart valahova, és ha átlépünk pár logikai ostobaságon, akkor egész jó.

Hirdetés

Furcsa világ…

Az egész szituációba több mint két évvel azután csöppenünk bele, hogy valami megállíthatatlan járvány az emberiség zömét elzombisította (és ilyen szó van a helyesírás-ellenőrzőm szerint), amelynek történésekor főhősünk könnyes szemekkel elbúcsúzott a csajától, hogy a Piásnak nevezett haverjával ott maradjon a Fosföldnek keresztelt Oregonban, ahelyett, hogy elhúzna a nővel a feltételezett biztonság felé. Mert amúgy a Piás egyáltalán nem tűnik egy olyan roppant szimpatikus tagnak, plusz már az intróban is éppen alig él, aztán alighogy elkezdünk belemerülni a két év alatt eléggé átpofozott környék felfedezésébe, már megint majdnem meghal, hogy persze egyedül kelljen elintézni az összes küldetést.

Itt még együtt morotozunk a haverunkkal

Itt még együtt morotozunk a haverunkkal [+]

Hát a Deacon St. John nevű főhösünknek nem ez volt élete legjobb döntése, de legalább olyan neve van, mint egy pápának. És amúgy körülbelül hatféle arckifejezéssel rendelkezik, amely épp csak egy kicsit biztosít az arcjátékának nagyobb szabadságot, mint amivel Jean-Claude Van Damme nyűgözte le a publikumot. A csávó egyébként fordítva felvett baseball sapkát hord, némiképp szakállas, úgy néz ki mint Gennaro Gattuso és Jake Gylllenhaal közös gyermeke és elég szelektíven tud dolgokat megoldani. Mert például bárhol leguggol az aljnövényzetben, egyből kábé láthatatlan is lesz az ellenség számára, ugyanakkor a mellkasáig érő sziklákra képtelen felmászni, miközben amúgy — ha a történet megköveteli — simán felugrik épületek tetejére. Egyébként menet közben kiderül, hogy Deacon azért nem olyan óriási ostobasággal nyitotta a történetet, mert két nappal később elment oda, ahová a helikopter vitte a csaját, csak éppen teljesen felperzselve találta a bázist, amiből elég logikusan levonta azt a következtetést, hogy az asszonynak annyi. (Aztán persze kiderül, hogy talán mégsem.) Attól még, hogy Deacon mimikája relatív behatárolt, a grafikára sok panaszom nem volt, a PS4 itt-ott néha kevésnek tűnt, ha sok zombi jött hirtelen, de a textúrák változatosak és rendesen meg is vannak rajzolva, a fények, árnyékok, színek mind stimmelnek.

Főhősünk a bázis előtt

Főhősünk a bázis előtt [+]

Ezzel az open world dologgal viszont láthatóan csak a baj van, a hülye játékos mindenféle életszerű dolgot óhajt csinálni, jobb lenne, ha nem tenné. Cserébe Deacon szájmozgása és a belőle kijövő beszéd elég sok helyen nincs szinkronban, miközben amúgy a forma olyan szinten multitaskol, hogy bármelyik modern oprendszer megirigyelhetné. Simán meg lehet csinálni, hogy épp rádiózgatunk Piás haverunkkal mindenféle különösebb idegeskedés nélkül, miközben úgy mellesleg egy baseballütővel pofánverünk egy zombit és gyorsan összeütünk egy Molotov-koktélt két pofon között, mert milyen jó lenne ezt amúgy eldobni nagy ívben, hogy még a zombifészket is felgyújtsuk.

Ennek a fészeknek annyi

Ennek a fészeknek annyi [+]

Ehhez pedig remek aláfestés a masszív vérfürdő, 17+-os a játék besorolása, a 18+-ban nem tudom, hogy még mi lehet benne (csecsemőzombik erőszakolnak meg kutyákat?), mert szerintem ez így is öncélúan durva, a gyerekzombik testéből falatozó, sikoltózó női korcsok fejének fűrészlappal történő levágása egy tök gyakran előforduló esemény, de Deacon teljes lelki nyugalommal kutatja át az előbb még a Molotov-koktélunk miatt lángoló, de már elszenesedett női csavargó (érted, még csak nem is zombi) hulláját, aztán talál a zsebében kötszert. Egy elégett hulla zsebében. Hát ez legalább olyan reális, mint amikor a Barátok Köztben Ákos lezuhant a hatodikról, kapott egy gellert a párkányon, meg is halt a jelenetben, de még utána megcsörrent az Ericsson GH688 mellette.

Ömlik az eső, erre a sziklára pedig nem bír felmászni Deacon

Ömlik az eső, erre a sziklára pedig nem bír felmászni Deacon [+]

Az időjárás olyan változatos, mint a nyári hónapokban Tajvanon, 10 percen belül van eső, szél, napsütés és naplemente, az idő fogalma nem tűnik lényegesnek, mert bár vannak pontok, ahol lehet aludni, de akkor sem nagyon történik semmi, ha mégsem szunyálunk. Olyan mennyiségű loot van a térképen, hogy tényleg a világon semmi sem fog történni, ha azt vesszük észre, hogy elfogyott a kötszer, mert tutira 50 méteren belül lesz majd három, ugyanígy vagyunk a lőszerrel, valamint a közelharcnál használható akármikkel. Mész az erdőben, látsz valami elhagyott, félig összedőlt, tényleg 2x2 méteres faházat (betonalap nélkül, csak egyrétegű nyílászárókkal), hát nem pont ott lesz egy tűzoltófejsze 100%-os állapotban? De. Ha fejbeversz vele egy zombit (bocsánat: korcsot) egyszer, akkor 90% lesz hirtelen és így éri el a nullát, de semmi baj, mert majd felveszel egy deszkát, baseballütőt, széklábat (tehát fából készült tárgyakat), zúzol azokkal is, aztán a pályán talált “ócskavasak” felhasználásával megjavítod. Még egyszer: egy 10%-os állapotban levő széklábat minden különösebb szerszám és egyéb Harry Potter skill nélkül ócskavassal feltápolhatsz megint 100%-osra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények