Hirdetés

2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az 1990-es évek egyik legendás figurája megérkezett PC-re, Switch-re és Xbox One-ra is, így újabb platformokon pörgethetjük végig a trilógiát, de a csomag így sem lett tökéletes.

Eszement multiplatform gyűjtemény

Az Activision hosszú várakozás végére tett pontot azzal, hogy a 2017-ben kizárólag PS4-re megjelent Crash Bandicoot N. Sane Trilogy-t végre multiplatformmá tette, így minden PC-s és konzolos játékos örülhet neki. A lépés egyáltalán nem meglepő, hiszen az utóbbi évek egyik legsikeresebb felújítása lett ez a trilógia, ami most, a PC, Switch és Xbox One kiadások megjelenésével újra az eladási listák élén találta magát. A 32 bites konzolgeneráció egyik leghíresebb karakterének legjobb kalandjairól van szó, amit gyönyörű grafikával szedtek ráncba. A csomag kétségkívül nagyon vonzó, és ár-érték arányban is nagyszerű, de összességében mégsem ez a felújítások alfája és omegája.

Crash Bandicoot Xbox One

Maga a játék a Crash Bandicoot sorozat első három darabját tartalmazza: a Crash Bandicoot (1996), a Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back (1997) és a Crash Bandicoot 3: Warped (1998) mind a Naughty Dog munkája. Ezek akkoriban a PlayStation zászlóshajói voltak, és csak a licenszjogok vándorlásának köszönhető, hogy most minden platformon ott lehetnek. A főmenüből választhatunk a három cím közül, ezek tetszőleges sorrendben játszhatóak, és külön mentésekkel dolgoznak, tehát bármelyikbe azonnal fejest ugorhatunk. Extraként két, korábban nem látott pálya szolgál: az első részhez elkészült a Stormy Ascent szint, a harmadikban pedig a Future Tense választható, ezek az eredeti kiadásokban még nem voltak benne.

A felújítás technikai értelemben kiválóan sikerült. A specifikációk ugyan platformonként változnak (konzolon az Xbox One X viszi a prímet, itt natív 4K felbontás, HDR, rövidebb töltési idők várják a játékosokat, PC-n viszont akár 60 fps-ben is játszhatunk, ami konzolon nem opció), de a játékok alapvetően mindenhol nagyon látványosak. A 20-22 éves címek gyönyörű grafikát kaptak, lenyűgöző színekkel, éles textúrákkal, teljesen újramodellezett, szebben animált karakterekkel és környezettel. Azt azért nem lehet mondani, hogy egy animációs film szintjén van, de az N. Sane Trilogy kétségtelenül közelít ehhez a színvonalhoz, grafikailag a legszebb platformerek között van.

Crash Bandicoot Xbox One

Ami már nem annyira fényes, az maga a játékmenet, amit a felújítást végző Vicarious Visions emberei változatlanul hagytak. Ez egyfelől jó dolog, hiszen így teljes értékű a nosztalgia, másfelől viszont a húszéves 3D-s játékok általában nem öregednek igazán jól. Bár a Crash egy egyszerű ugrálós ügyességi játék, a karakter irányítása, az ütközésdetektálás nagyon pontatlannak érződik. Általában nem érezni pontosan a főhős lendületét, az ugrások hosszát (különösen, amikor nem oldalra, hanem „előre” kell pontosan ugrani), ahogy azt sem, hol érjük el az ellenfeleket, így néha a levegőt támadjuk helyettük, ők meg ott találnak el, ahol nem számítanánk rá. Ezek a pontatlanságok aztán számtalan felesleges zuhanáshoz és halálhoz vezetnek, ami a szükségesnél még nehezebbé és idegesítőbbé teszi ezeket a játékokat.

További probléma a gyűjteménnyel – bár ez inkább csak szőrszálhasogatás –, hogy a játékok mellett semmilyen extrát nem kínál. Nincsenek fejlesztői naplók, visszaemlékezések, kulisszák mögötti videók vagy akár csak látványtervek, semmi. Jó lett volna bepillantani az eredeti fejlesztésbe, visszanézni a régi grafikát, de erről a luxusról sajnos le kell mondani. A főmenüben viszont külön gombra tették a Spyro Trilogy trailerét, amit azért extrának inkább ne nevezzünk…

Crash Bandicoot Xbox One

Az eredeti Crash Trilógia érdemei elvitathatatlanok, a mai napig fantasztikus élményként élnek sok játékos emlékezetében. Ők kiválóan fognak szórakozni ezzel a három címmel bármelyik platformon. A játékmenet kiforratlanságai miatt az új játékosok viszont több bosszankodásra számíthatnak, mert hiába a gyönyörű látvány, modern platformerben ennél azért jobb dizájnt várna el az ember. Érdemes tehát megfelelő elvárásokkal közelíteni az Eszement Trilógia felé, mert csodaszép, tartalmas és jó ár-érték arányú kiadvány, de lehet, hogy egy-két kontroller is bánni fogja.

Pro:

  • kiváló felújítás gyönyörű grafikával;
  • a hangulat és Crash stílusa a régi;
  • hosszú, tartalmas, minőségi platformer;
  • három játék egyben, nagyon jó áron.

Kontra:

  • az irányítás néha pontatlan és kiszámíthatatlan;
  • némelyik pálya túl hosszú, ritkák az ellenőrzőpontok;
  • időnként frusztrálóan nehéz;
  • nincsenek igazi extrák.

70

A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy elérhető Nintendo Switch, PC, PS4 és Xbox One platformokra érhető el.

dreampage

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.