Hirdetés

Call of Duty: Black Ops Cold War beszámoló

Megérkezett a népszerű FPS sorozat legújabb felvonása, amelyben a készítők a Hidegháború korszakába visznek el minket egy érdekes kampány és a megszokott többjátékos mód duójával.

Van egy feladatunk

A tavaly megjelent Call of Duty: Modern Warfare az ismert széria soft-rebootja volt, a fejlesztők pedig próbáltak kicsit a realisztikusabb megközelítés felé elmozdulni a kampány és a többjátékos móddal együtt. Ez sikerült is nekik több kevesebb sikerrel, így kíváncsian vártuk, hogy mire számíthatunk a 2020-as epizódtól, amelyet nem a sorban következő Sledgehammer Games készített nekünk, hanem a Treyarch, akik az előrehozott munkálatokat megosztották a Raven Software-rel. A két banda legutóbb a 2018-as Black Ops 4-en dolgoztak együtt, így vélhetőleg nem volt problémájuk azzal, hogy ismét a legtöbbet hozzák ki a kooperációból. Ahogy azt már az előzetes információk során is megtudtuk, a Black Ops Cold War beleilleszkedik az ismert idővonalba, ugyanis a legelső, 10 évvel ezelőtt megjelent Black Ops után játszódik, vagyis találkozhatunk olyan ismerős arcokkal mint például Woods, Mason, vagy Hudson.

Az 1981-ben induló történet kezdetben szimpla hajtóvadászatnak indul, aztán végül kiderül, hogy a háttérben egy bizonyos Perseus kódnevű szovjet kém áll, aki valahogy hozzájutott egy amerikai atomfegyverhez és nyilvánvalóan meg kell állítanunk, mielőtt használhatná azt. Természetesen a háttérben azért más dolgok is ügyködnek, többek között ezért is érdekes, hogy mi nem a fentebb említett karakterek egyikét irányíthatjuk többnyire, hanem egy teljesen új szereplőt, akit csak Bell-nek hívnak. (Minimális háttér történetet, és nevet mi adhatunk neki) A teljes végigjátszás ezúttal is nagyjából 5-7 óra alatt teljesíthető attól függően, hogy milyen nehézségi szinten játszunk. Ez idő alatt számos helyszínen megfordulhatunk, akad majd olyan misszió is, amely ismerős lehet korábbról, hiszen a sztori szerint néhány éve már jártunk ott egyszer. A kampány lényegében hozza a játék szériától megszokott pörgős, akciódús, “filmes” stílust, azonban az adott korszak remekül rányomja bélyegét a hangulatra, szinte tapintani lehet a feszültséget miközben egy-egy missziót csinálunk.

Ha már a küldetések szóba kerültek, akad egy központi bázisunk, amely első ránézésre azt sugallja a rajta látható misszió táblával, hogy kötetlenül garázdálkodhatunk, de ez nincs így, két mellékküldetést leszámítva teljesen lineárisan kell végigküzdenünk magunkat a feladataink során. Túl sok negatívumot nem igazán lehet mondani, a játék ezen részéről, egyedül talán a szótlan főhősünk lehet zavaró, de akik kedvelik a korszakot és a COD szériától megszokott pörgős játékmenetet, azoknak szerintünk tetszeni fog a játék. (Amely ezúttal 2+1 befejezést tartogat számunkra) Térjünk rá kicsit a technikai részletekre. Amikor bejelentették a Call of Duty: Black Ops Cold Wart szó volt róla, hogy nem veszik át a 2019-es epizód grafikus motorját, ami azért is volt meglepetés, hiszen az (Leszámítva az egyeseknél folyamatosan jelenlévő gondokat) technikailag komoly fejlődés volt a sorozat korábbi években kiadott részeihez képest.

Miután lehetőséget kapunk az alfa és béta tesztelésekre, a teljes játékot kezeink közép kapva is láthattuk, hogy bizony itt némileg visszalépést kapunk. Félreértés ne essék, nem ronda a játék (legalábbis nem a szó legszorosabb értelmében), vannak itt olyan feature-ök mint a raytracing, vagy a nextgen konzolokon a 120 FPS támogatás, de valahogy a Modern Warfare után nem gondoljuk azt, hogy ilyen formában kellett volna megkapnunk a programot. Míg az inkább a valósághűbb kinézetre és játékmenetre fókuszált, addig itt a dizájn némileg visszamaradottabnak tűnik, a fegyverhangok pocsékak és kicsit talán a mozgási animáció is mintha visszafejlődött volna, nem értjük, hogy miért nem a tavalyi epizód motorjára épült teljesen az idei felvonás. Az árkádosabb stílus persze jobban hasonlít a klasszikus Call of Duty-kra, ez van akinek bejöhet, de talán ezen a téren érdemesebb lett volna többször átgondolni a terveket.

Hirdetés

Háborús zóna

Az interaktív mozifilmnek is betudható kampány a COD epizódok esetében sokaknál csak felvezetés, ugyanis hosszú távon a legtöbben a többjátékos móddal töltik az idejüket. A Black Ops Cold War esetében ez ismét két nagyobb módra oszlik fel (Illetve ott a Warzone, de arról majd kicsit később), egyikben a valódi játékosok ellen harcolhatunk, míg a Zombies módban az élőhalottak ellen kell felvennünk a harcot egyedül vagy más felhasználók támogatásával. Előbbi esetében a Treyarch hozza a kötelezőt, közönségkedvenc módokat választhatunk ismét, mint például a TDM, a Kill Confirmed, a Free-For-All, vagy Search & Destroy, de akadnak itt azért érdekesebb dolgok is. (A botok elleni harcról külön nem érdemes szót ejteni, ezt lényegében gyakorlásra használhatjuk gépi ellenfelekkel)

A megszokott 10-12 fős küzdelmek mellett olyan újdonságokkal is találkozhatunk mint a 16-24 fővel induló Combined Arms Moshpit, amelyben három nagyobb pályán kell a két csapatnak egymással harcolnia a pontszerzésért, miközben tankokat, helikoptereket, hajókat és egyéb járműveket irányíthatunk kedvünk szerint. A VIP Escort mód esetében mindkét csapatból véletlenszerűen kiválaszt a rendszer nekünk 1-1 embert, a feladatunk pedig az ellenséges VIP likvidálása, vagy a saját emberünk eljuttatása a célba. Ideig-óráig érdekes meccseket tolhatunk itt, de nem ez fogja lekötni hosszú távon a vásárlókat. A Fireteam: Dirty Bomb már érdekesebbnek tűnik, itt is két nagyobb pályát kapunk, viszont akár 32-40 ember is lehet a két csapatban összesen, így nagyobb harcokra is számíthatunk, miközben urániumot kell gyűjtenünk és azt a bombákhoz vinnünk. Mivel Black Ops epizódról van szó visszatérnek a Wildcardok, amelyek valamilyen extra dolgot adnak (Pl.: plusz perkek, extra gránátok stb.), de összességében a megszokott Loadout/Class rendszert kapjuk. (Két fegyver, tactical, lethal, field upgrade)

Mivel a hidegháború éveiben járunk, így futurisztikus cuccaink nem lesznek, a korszak ismert halálosztóival mehetünk majd harcokba. Visszatértek a fegyver festések, a prestige rendszer, valamint ezúttal a lehívható Killstreakeket ismét leváltják a Scorestreakek, amelynek lényege, hogy nem kizárólag az ölések számítanak, hanem az, hogy minél több egyéni pontot szerezzünk. 16 speciális csapásból kell kiválasztanunk hármat, de ha azokat használni is akarjuk, akkor bizony hasznosnak kell lennünk a csapatunk számára. A Black Ops játékokban sokak kedvence volt és most is rengetegen játszanak már a Zombi móddal, amelynek lényege továbbra is, hogy társainkkal együtt túléljük a ránk vadászó élőhalott hordák seregeit. Bár itt nem a sztori a lényeg, némi háttértöténetet kapunk, szó esik itt titkos bunkerről, kísérletekről, dimenzió kapukról és hasonló nyalánkságokról, de ezek csak mind másodlagosak, hiszen a célunk ezúttal is ugyanaz mint a korábbiakban. Túlélni minden áron, ehhez pedig fejlődnünk és kicsit talán taktikáznunk is kell.

Érdemes megemlíteni a Warzone-t, amely a Call of Duty: Modern Warfare mellé debütált, azonban önállóan is játszható és amelyet a fejlesztők hosszú távon szeretnének majd támogatni. Ennek egyik lépése, hogy némileg integrálódni fog a Cold War témája a battle royale módhoz. Ennek egy része, hogy a karaktereket már most használhatjuk Verdanks területén, de jövő hónaptól már a Black Ops-os fegyvereinket is csatába hívhatjuk. Az előzetes útiterv szerint decemberben érkezik majd egy komolyabb frissítést ehhez, ekkor némileg megváltozik majd a térkép, de hivatalosan egyelőre még nem tudunk részleteket. Ahogy korábban, úgy az idei epizód is folyamatos, szezonális frissítéseket kap majd, amelynek része a külön megvásárolható Battle Pass is, de ebből továbbra is csak skineket és a játékmenetet nem befolyásoló extrákat szerezhetünk be.

Kicsit talán nehéz beszélni a Call of Duty: Black Ops Cold War összegzéséről, ugyanis bár az élvezetes kampány, valamint a multiplayer és zombi mód hosszú hetekre, hónapokra leköti majd az érdeklődőket, a technikai gondok (PC-n és konzolokon is sokaknál sokaknál összeomlik a játék, vagy nem fut megfelelően. A PS4-es és Xbox One verziók pedig úgy festenek, mintha azokkal kevesebbet foglalkoztak volna, mint a nextgen verziókkal), valamint a tavalyi részhez képest visszafogottabb látványvilág azért rányomja pecsétjét a programra, amelyet inkább azoknak ajánlunk leginkább, akik beszerzik minden évben az aktuális epizódot, de eget rengető újításra nem várnak, megelégednek azzal amit kapnak. A többiek inkább várják meg a Modern Warfare folytatását.

A Call of Duty: Black Ops Cold War 2020. november 13-án jelent meg PC-re, PlayStation 4-re, PS5-re, Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re. Mi a Series X verziót teszteltük.

Pro:

  • Hidegháborús körítés, remek egyjátékos mód,
  • pörgős játékmenet,
  • cross-play és cross-progression támogatása,
  • 120 FPS és raytracing újgenerációs konzolokon,
  • zombi mód.

Kontra:

  • Kevés újítás,
  • grafikailag visszalépés a tavalyi részhez képest,
  • PS4-en és Xbox One-on problémásan fut a játék egyes helyeken,
  • szörnyű fegyverhangok,
  • elavult animációk.

70

oriic

Azóta történt

Előzmények