Call of Duty: Black Ops 3 teszt

Hightech háború sokadik felvonása

Az Activision Call of Duty rendszámú szekere megállíthatatlanul robog tovább. Menetrendszerűen évente érkeznek a legújabb alkotások, néhány éve pedig már a minőség érdekében három fejlesztőcsapatot állítottak a szériára, így bőséges idő áll rendelkezésükre, hogy mindig egy igazán tartalmas alkotást tehessenek le a rajongók elé. 2015-re a Treyarch kapta a megtisztelő feladatot, ők pedig a sorozat egyik legjobb szálát, a Black Ops történéseit szőtték tovább. A csapat ügyes megoldásokkal szokott előrukkolni, kifejezetten jó hangulatot teremtenek az időben való ugrándozásokkal, arról nem is beszélve, hogy a nagy sikerű zombimódot is nekik köszönhetjük. Reméltük tehát, hogy a Black Ops 3 apropójából is készültek néhány remek megoldással.

Call of Duty: Black Ops 3 teszt
[+]

A Trayarch majd 20 éves játékfejlesztői tapasztalattal rendelkező kaliforniai csapat, akik kezdetben olyan játékok portolását végezték más platformokra, mint a Tony Hawk’s Pro Skater vagy a SpiderMan címek. Az Activision azonban bizalmat szavazott a fiúknak és 2008-ban már ők hozták tető alá a Call of Duty: World at War című fejezetet, melyet két évvel később már a hidegháborús, vegyi fegyveres, CIA különleges osztagos történet a Black Ops követett. Az 1960-as években játszódó cselekmény folytatását a múltban való ténykedés mellett, már jövőben zajló cselekménnyel is érdekesebbé tették. A harmadik fejezet ezúttal már nagyobbat ugrik előre az időben, ugyanis 2025 helyett 2065-ben zajlanak majd az események, így a kütyük, a technikai fejlettség és a fikciók uralják a cselekményt.

Call of Duty: Black Ops 3 teszt
[+]

Előzetesünkben már említettük, hogy olyan fejlettségi szintre értek ebben a korban a légvédelmi rendszerek (Directed Energy Air Defense), hogy a nagyhatalmak között a csaták ismét a földfelszínre korlátozódnak, azon belül is kisebb, különleges képességekkel felvértezett katonákra hárul a feladat. A Black Ops egységei már rendelkeznek azzal az idegi interfésszel (Direct Neural Interface), aminek köszönhetően nem csak a csapattársainkkal lehetünk szoros kapcsolatban elősegítve a tökéletesen kivitelezett akciókat, de olyan adottságokat is aktiválhatunk, amik megkönnyítik a harcok során a túlélésünket.

Call of Duty: Black Ops 3 teszt
[+]

A sztoriban akadnak butuska moralizálások, amik nem adnak hozzá a végeredményhez, ráadásul az átvezető mozik sem ütik meg a korábbi színvonalat, sem dramaturgiában, sem részletességben. Hiába fordulunk meg Etiópiában, Szingapúrban, Egyiptomban, Svájcban, valamilyen virtuális szimulációban, esetleg egy időutazásnak köszönhetően a második világháborúban, a küldetések egy kusza, kicsit túltekert, árulásokban gazdag cselekményben fuldokolnak, ezúttal nincs meg az a drámai érzék, amivel megfelelő időben rántanának elő valami váratlan fordulatot.

Call of Duty: Black Ops 3 teszt
[+]

A felvezető missziókat követően kicsit végtaghiányosan belecsöppenünk a kor technikai fejlettségét jellemző implantok és az említett Direct Neural Interface technológia nyújtotta hihetetlen világba. A lehetőségeink a történet folyamán egyre változatosabbak lesznek, hiszen a kampány mód is kisebb változásokon esett át. Egyre jobban elmosódnak a határok az egy és többjátékos opciók között, ami részben abban nyilvánul meg, hogy immár egyszerre négyen összedolgozva is teljesíthetjük a küldetéseket (ez egyébként négy karaktert is jelent), másrészt pedig megalkothatjuk saját karakterünket (az arc, haj megválasztása mellett még a gyengébbik nemre is eshet a választásunk), fegyverzetét, és fokozatosan fejlődni is fogunk. A küldetések előtt a Safe House-ban készülhetünk fel, itt tájékozódhatunk a feladatunkról, tanulmányozhatjuk az adatbankot (Data Vault), átfuthatjuk az elért eredményeinket (Collectibles, Service Records), fazonírozhatjuk választott harcosunkat (Wardrobe) és variálhatunk a fegyverzetünkkel, felszerelésünkkel is (Armory).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Call of Duty: Black Ops 3 előzetes

    Nincs december Mikulás nélkül, november sincs Call of Duty nélkül. Az Activision minden évben szállítja az újabb lövöldét, ezúttal a Treyarch féle Black Opson volt a sor.