Bang-On Balls: Chronicles teszt

Igényes címmel gazdagodott a modern platformerek világa, mely nem mentes az altesti humortól és az akár négyfős játék lehetőségétől.

Itt az ideje begolyózni

A Steam telis-tele van olyan alkotásokkal, melyeknek útját lelkes rajongók egy kisebb közössége egyengeti az early access periódus alatt, kilétük mégis évekig rejtve marad a nagyközönség számára, egészen a várva várt 1.0-ás megjelenésig és a konzolok meghódításáig. Ezen rejtett gyöngyszemek közé sorolható az Exit Plan Games hamarosan digitális polcokra kerülő címe, a Bang-On Balls: Chronicles. A beszédes nevű platformer nem csak az idei év egyik legnagyobb meglepetése, de egy kimagasló ékköve is műfajának, jogot formálva így arra, hogy befurakodjon az év játékainak mostanra már igencsak impozáns felhozatala közé.

A Bang-On Balls a modern platformerek nagyágyúitól kölcsönöz. Bár itt is nagy szerep jut a pörgös, és egyébként kimondottan reszponzív ugrabugrának, a Super Mario Odyssey-hez, vagy éppen az A Hat In Time-hoz hasonlóan szintén jelentős teret kapnak a környezeti feladványok, az adott helyszínre jellemző tematikus kihívások, illetve a felfedezéssel egybekötött gyűjtögetés is. Ebben az esetben a középpontban egy filmstúdió áll, melynek berkjeit bebarangolva különböző forgatási helyszínekre látogathatunk el, legyen szó a viking folklórt körbejáró moziról, vagy éppen az USA és Oroszország hidegháborús űrversenyéről. Minden forgatási helyszín egyben egy önálló játékvilág is, ezekben elmerülve pedig megannyi mókás kalandban vehetünk részt, tulajdonképpen eljátszva a különböző filmek kulcs momentumait. Ilyen lehet Thorral csatározni a viharos tengerparton, Kubrick klasszikus filmjéhez hasonlóan rakétát lovagolva becsapódni a szembenálló fél területére, vagy éppen megidézni egy űrhajót a Stonehenge replikája fölött.


[+]

A játék hemzseg a megmosolyogtató és kreatív tevékenységektől, a szerethetőséggel párosuló humor pedig képes a legváratlanabb pontokon felütni a fejét – elég csak a kiszabadított, majd rögtön szerelemre kelő óriásgolyóra és az ötvened akkora kiszemeltjére gondolni (felső kép). A fejlesztők láthatóan nem vetették meg a médiumban ritkán látott altesti humort, hiszen amellett, hogy a játék világát csak golyók lakják – melyek egyben a mű címadói is –, kaptunk egy külön gombot az emberes szellentések eregetésére is. Ennek ugyan mechanikai fronton nem sok szerepe van azon túl, hogy nevetésre tudjuk bírni a minket küröllengő golyólényeket, azonban a galambok reptetése elengedhetetlen lesz valamennyi achievement megszerzéséhez. Tény: nagy eséllyel ez a legjobb módszer a holtak felélesztéséhez a vikingtemetőben. Az pedig már csak az abszurditást tetőzendő slusszpoén, hogy a játékvilág minden lakosát Bobnak hívják, mely minket magyarokat kissé A legényanya című, 1989-es klasszikusra emlékeztethet (ott mindenki Béla volt).


[+]

Persze a fentebb taglalt arcpirító (és orrfacsaró) poénokat nem mindenki szereti, és nincs is ezzel baj. Bobék filmstúdiója rengeteg mókát és kacagást tartogat bárki számára, hiszen a humorvilága nem csak egy forrásból táplálkozik. Emellett a játékmenet nagyon pörgős és addiktív, mely már önmagában a képernyő elé tud szegezni bárkit, aki csak egy kicsit is nyitott a platformerek felé. Az egyik szuper húzása a játéknak ugyanis, hogy a különböző filmbetétek eljátszásáért és a felfedezésekért kismillió kozmetikai gyűjtögetnivaló ütheti a jussunk, melyeket nem csak arra használhatunk, hogy kedvünkre csinosítsuk a golyónkat, hanem hogy eltérő képességeket is adjunk neki. A varázspálcával dobbantva ideiglenesen jégkockává dermeszthetjük ellenfeleinket, a szent könyvvel védekezve felküldhetjük rosszakaróinkat a felhők közé, míg a boroshordófedéllel megrészegíthetünk másokat. Számos lehetőség áll a rendelkezésünkre a harcokhoz és felfedezéshez egyaránt, megszerzett kincseinket pedig át is vihetjük egyik világból a másikba, hogy akár Thor hacukában osszuk az égi áldást a tengeren garázdálkodó kalózokra.


[+]

Mindemellett van egy pehelynyi Dark Souls áthallása a műnek, hiszen alapvetően gyerekbarát jellege ellenére az ellenfelekből kisajtolt ‘lelkek’ itt is megcsappannak elhalálozásunkkor, szintén lehetőség van más játékosok beidézésére bossharcok előtt, továbbá bizonyos fő mechanikák itt sem kerülnek semminemű elmagyarázásra – jelen esetben ez alatt értve az olykor csak trükkös módon aktiválható felszereléseket, képességeket. Utóbbi ad egyfajta misztikumot a műnek, míg az akár négy játékos egyidejű kalandozásának lehetősége képes az alkotást egy igazi partycímmé varázsolni. A többjátékos aspektus egyedüli kivetnivalója az, hogy bár van osztott képernyőre is lehetőség, horizontális képernyőfelosztásra nincs opció, így 16:9-es, de még 21:9-es kijelzőn is frusztrálóan korlátolt lesz mindkét játékos látómezeje. Mindenesetre amit még érdemes megemlíteni, hogy a Bang-On Balls-ban garantáltan kiélhetjük a destruktív hajlamainkat, ugyanis szinte minden rombolható, a vár -és kolostorfalakon át egészen a parkoló autókig és kerítésekig. Ez nem csak hatalmas szabadságot ad játékosszámtól függetlenül a különböző objektívák megközelítéséhez és a navigációhoz, hanem egy sokkal interaktívabb és szórakoztatóbb szintre emeli az élményt. Felejtsük el, hogy van valami, ami túl magas, és nem tudjuk átugrani. Egyszerűen csak zúzzunk át rajta.


[+]

Összegzés

Kiváló platformer játék lett a Bang-On Balls: Chronicles és ott a helye a Super Mario: Odyssey, az A Hat In Time, illetve a méltatatlanul kevéssé ismert New Super Lucky’s Tale hármasa mellett. Jóval furcsább ugyan, mint társai, de legalább annyival egyedibb is – nem (csak) a szemérmetlen altesti humora miatt. A rombolható környezet, a változatos küldetések és feladványok, a tengernyi gyűjtögetnivaló és képesség, illetve az erős hangulat és vizuális megvalósítás gondoskodni fognak arról, hogy első perctől az utolsóig élvezni tudjuk ezt a 15-20 órás kalandot. Emellett partyjátékként sem utolsó, hiszen maximum négyen kalandozhatunk egyszerre a világában, így nagyszerű opció lehet családosoknak, vagy baráti összejövetelekre – bár inkább csak több konzol/PC megléte esetén az osztott képernyős gondok miatt. A 25 eurós árcédula fényében magyar pénztárca mellé is ajánlott.

A Bang-On Balls: Chronicles október 5-én jelenik meg PC-re, PS4-re, Xbox One-ra, és Switch-re. Később várható PS5 és Xbox Series változat is.

A Bang-On Balls: Chronicles legjobb vonásai:

  • Képességek és testreszabhatóság;
  • Hangulat és humor;
  • Felfedezős elemek, rombolhatóság, platforming.

A Bang-On Balls: Chronicles legrosszabb vonásai:

  • Felemás osztott képernyős játékmód;
  • Csak a kiszabadítható figurákhoz van feloldható iránytű/térkép, máshoz nem.

Koncz Dávid