Back 4 Blood beszámoló

Megérkezett a Left 4 Dead fejlesztőinek legújabb játéka, amely visszatér a kezdetekhez és ismét a csoportos zombiirtást helyezi a középponba.

Zombik, zombik mindenhol

Bár a Back 4 Blood PVP, vagyis többjátékos módja nem igazán mély, a Swarm-nak elenvezett módban is ideig óráig elszórakozhatunk, azonban túl sokat nem szabad tőle várni. Lényegében két csapat harcol egymás ellen (zombik vs tisztogatók), azonban hosszas időtöltést nem igazán kapunk tőle. Párszor azért érdemes ránézni. Térjünk rá kicsit a látványvilágra és a technikai részletekre. Maga az összkép véleményem szerint egyáltalán nem kiemelkedő, a grafika inkább hozza csak a kötelezőt, helyenként akár szépnek is mondhatnánk, de a nagy pusztításban úgysem lesz arra lehetőségünk, hogy a környezetet vizsgáljuk. Ettől függetlenül a ködös tájak például remekül festenek továbbra is, ezeken a pontokon mintha kaptunk volna némi extra parafaktort is. A lövöldözések látványosak tudnak lenni, bár ehhez annyira túl sok eszközt nem kapunk.

Félreértés ne essék, összesen 29 fegyvert kapunk a játékban, ezek hét csoportba lettek téve, de alaphelyzetben ezekből maximum kettő lehet nálunk (oldalfegyver/közelharci fegyver és bármi más) Ezeket az eszközöket a táborban (amely lényegében egy központi gyűjtőhely) kiszínezhetjük, de kiegészítőket csak a küldetés indulásakor pakolhatunk rájuk (itt is csak véletlenszerűen), ezek pedig nem maradnak meg véglegesen. Ugyanígy kezdéskor vehetünk csapatextrákat, másik fegyvert (ez is random), vagy kötszereket, gyógyítókat, amelyekre nagy szükségünk is lesz, főleg, hogy nincs automatikus gyógyulás a játékban.

A zenékkel nincs gond a programban, az a néhány felcsendülő dallam kellemes a fülnek, a hangok többnyire vállalhatóak (néhány visszajelzés után ezzel egyedül vagyok úgy tűnik, de a fegyverhangok lehettek volna jobbak is), ahogy korábban is írtam a kinézetre: semmi extra. A Back 4 Blood hosszú napokra, hetekre le tudja foglalni majd azokat, akik érdeklődnek a zombis téma iránt, de csak és kizárólag abban az esetben, ha van néhány barátunk, akikkel együtt, közösen vághatunk neki a kooperatív harcoknak. A fejlesztők tervei szerint a jövőben számos extra jön a játékhoz (sztori, karakterek, ellenfelek stb.), remélhetőleg ezek rendszeresen érkeznek.

Az Unreal Engine 4 által hajtott Back 4 Blood 2021. október 12-én jelent meg PC-re, PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re. Mi utóbbin játszottuk végig a programot. (A teljes kiadás elérhető a Game Pass előfizetői számára)

Pro:

  • Zombiírtás felsőfokon,
  • Remek játékmenet,
  • Számtalanszor újrajátszható,
  • A kártyarendszer élvezetes,
  • Kooperatív módban roppant szórakoztató.

Kontra:

  • Szegényes történet,
  • Egyedül nem túl örömteli játszani vele.

 

oriic

Azóta történt

Előzmények