Atari 50: The Anniversary Celebration teszt

Ki tippelt volna rá, hogy éppen az „Atari” fogja megmutatni a világnak, hogy miként kell bemutatni egy cégtörténetet, hogy miként kell tálalni egy játékgyűjteményt? Senki – mégis ez történt!

Dokumentumjáték

Nemrég, az Atari Mania kitárgyalásakor már említettem, hogy a mai Atarinak jóval komolyabb tervei vannak a mindenki által ismert logóhoz fűződő örökséggel, mint a nevet az elmúlt 20-25 évben kontrolláló vállalatoknak összesen. A Flashback-gyűjtemények egyszerű, jobbára felesleges, de ennek ellenére is tisztességes Atari 2600-as játékkollekciók voltak, a Recharged-széria közel sem kiugró minőségben, de semmiképpen nem igénytelenül próbálta modernizálni a régi klasszikusokat, és most végre megérkezett a nagy születésnapot ünneplő program is.

Egy-egy hasonló program szemrevételezésekor két fontos szempont létezik: mely játékokat válogatta be a felelős, illetve, hogy azokat miként prezentálják. (Persze van egy harmadik dolog is, de az emuláció minősége ma már néhány extrém katasztrófát leszámítva nem okoz gondokat.) Az Atari 50 kapcsán koncentráljunk most a prezentációra, mégpedig azért, mert ez az, ahol a Digital Eclipse fejlesztői, illetve az általuk felkért lelkes játékrégészek minden túlzás nélkül maradandót alkottak.


[+]

Bár természetesen a kizárólag az emulált játékokra vágyók azonnal fejest ugorhatnak a – minden megnyitható programmal együtt – összesen 103 játékot tartalmazó listába is, ennél sokkal nagyobb élményt okoz, ha az öt fejezetre osztott Atari-történelmet indítjuk el. Ez a cég öt gépcsaládjára koncentrálva mutatja be játékokon, hardvereken és fejlesztőkön keresztül, hogy milyen volt az élet, a hangulat és a munka az Atarinál a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években. Bár az idővonalat használó felépítés önmagában csak közepesen látványos, tele van érdekességekkel és persze játékokkal, így leginkább egy igényes, modern múzeumtárlat átböngészéséhez hasonlít.


[+]

Az utóbbi egy-két év fapados retro kollekcióit követve kifejezett felüdülésnek számított, hogy milyen szeretettel és odafigyeléssel tálalták a fejlesztők a már ezredszerre látott játékokat is. A játéktermi gépeknél megnézhetjük magát a kabinetet, a konzolos és számítógépes játékoknál a 3D-s dobozképet pörgethetjük, de ez még csak a kezdet! Rengeteg programnál megkapjuk a dobozkép alapjául szolgáló eredeti festményeket, a magazinhirdetéseket, sőt, néhol még cikkeket is olvashatunk azokról. Ha egy játékhoz készült képregény, azokat is tökéletes minőségben beszkennelve olvashatjuk el, és persze a különböző hardvereket is nagyszerű fotókon lehet vizslatni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Atari

Azóta történt

 • Swordship teszt

  Mi történik, ha egy shoot ’em upból kivesszük a lövöldözést? Az ösztönünk azt mondaná, hogy valami nagyon értelmetlen, de a Swordship kitűnően tekeri ki a műfaj hagyományait.

 • Wavetale teszt

  Egykor a kevés Stadia-exkluzív játék közé tartozott, de a platform közelgő halálával mindenki más is fejest ugorhat a világ végén csobogó hullámokba.

 • A Little to the Left teszt

  Lehet élvezetes játékot csinálni az egyik legunalmasabb otthoni munkából, a rendrakásból? Persze, csak okosan kell játékosítani a való világban oly fárasztó apró feladatokat.

 • Indie játékokat néztünk meg alkotóikkal

  A Microsoft meghívására négy, a Game Pass-szolgáltatásra érkező játékot vehettünk szemügyre, és ezeket maguk a fejlesztők és ötletgazdák mutatták be nekünk.

Előzmények

 • Pentiment teszt

  Egy középkori detektívtörténet, és annak váratlan következményei adják az Obsidian új történetközpontú játékának a kiindulópontját.

 • Atari Mania teszt

  Az Atari ötven éve (némi ötletlopás árán) egymaga teremtette meg a játékipart, ma pedig óriási születésnapi bulival ünnepli magát – most ennek az első ajándéka érkezett meg.

 • Turrican Anthology Vol. I és II teszt

  Bár nem ott indult a sorozat, és nem is ott érte el csúcspontját, a Turrican az Amiga egyik legendájává vált. A széria két éven belül másodszor tér vissza.

 • Capcom Arcade 2nd Stadium teszt

  Az első Capcom Arcade Stadium már eldurrantotta a cég legismertebb játékait, lássuk, mi maradt a második körre! 32 játéktermi játék, végtelen zsetonnal és igényes körítéssel.