Hirdetés

Elmélkedés: arcade vagy szimulátor?

Hirdetés

Miért játszunk ilyen játékokkal? Kicsit hülye a kérdés, de lehet rá választ adni. Talán azért játszunk vele mint a többi játékkal is, mert létezik, és szórakoztató. De mi alapján döntheti el az ember, hogy neki melyik műfaj áll közelebb, az arcade vagy a szimulátor. Véleményem szerint az arcade játék sikerélményt ad, mert könnyű az autót vezetni, alig kell pár dologra odafigyelni, és kevés idegesítő dolog történhet vele, mint például egy gázfröccsnél keresztbe fordul az autó. Míg a szimulátorral játszók többet kapnak az élményből.

A sikerélmény is fontos lehet, de képzeljünk el egy online futamot. Tudod körülbelül mire vagy képes, és hol végezhetsz (ismered az ellenfeleidet). Most egy konkrét élmény lenne ezzel kapcsolatban. Körülbelül egy éve játszottam életem legjobb autós futamát multiban az LFS-el. Szerintem izgalmas tud lenni, hogy ugyanazok a jelenetek történnek meg ott is, mint amikor az F1 futamot nézed a TV-ben. 10 kör van még hátra, és van 10 másodperces hátrányod. Kicsivel gyengébb az előtted lévő, behozható, sőt boxkiállással is nyerhetsz némi időt. És igen, sikerült! Ezen a futamon csodával határos módon harmadik helyen sikerült beérnem, az előttem lévő két ember droid volt, esélyem sem volt. Szóval ezzel azt szeretném leírni, hogy a szimulátoros autós játékok ha vezetésben teljesen nem is, de érzésben egész jól vissza tudják adni az igazi autóversenyzés élményét.

Most jöjjön egy kis vélemény arcade játékról, konkrétan az NFS Underground-ról, ugyanis szerintem nagyon jól sikerült az a rész, talán a legjobban. Körülbelül négyszer vittem végig a játékot, elsőre természetesen nagyon élveztem, nem volt olyan nehéz a játék, a legnagyobb kihívást az alagútban lévő oszlopok és a közlekedő autók jelentették. Természetesen ebben a játékban a tuningolás kötött le leginkább. Megcsinálhatta az ember tetszés szerint a saját autóját, és miután pakolt bele kis nitrót, nyomhatta neki a pályán. A multi része nagyon nem tudott lekötni, magyar játékos alig volt akkor, magyar szerver persze sehol, így sokszor laggoló autókkal nem volt jó játszani, meg nagyon sokan csiteltek is, és egyébként is elképesztő dolgokat tudott produkálni némelyik, így már nem volt értelme játszani azzal.

Újra jöjjön egy szimulátoros game, a Richard Burns Rally, az egyetlen rally-s szimulátor játék és szerencsére nagyon jóra sikeredett. Itt a multiplayer mód nem olyan élvezetes, hisz a rallyban az idővel, nem egymással versenyeznek. Nem is játszottam sokat interneten, ugyanis mikor először megláttam, hogy milyen időket mennek, én azt mondtam köszönöm szépen, jó lesz nekem a single player mód is. A játék nagyon el lett találva szerintem, nem mondom, hogy ugyanolyan az irányítás mint egy rallyé, meg ugyanúgy sodródik, stb, de számomra élethűnek tűnik, és replayből nézve is közel áll az igazi rallyhoz (természetesen egy szimulátor sohasem fogja visszaadni ugyanazt az élményt, mint amit igazából él át az ember). Ez a játék igazán csak ForceFeedback-es kormánnyal élvezhető, de azzal nagyon. Nagyon el van találva, hogy érezzük az FF segítségével az autót.

Végezetül kicsit a Colin McRae Rally sorozatról. Legtöbbet a második résszel játszottam, de nemrég kipróbáltam a legújabbat, a DiRT-öt. A DiRT-nek természetesen nagyon jó a gafikája, törésmodellje, és némileg a fizika is rendben van, de az irányítása szerintem katasztrófa, legalábbis a második résznek sokkal jobb volt az irányítása. A DiRT-ben valahogy a kocsi mozgása teljesen irreális. Bocsánat, hogy leszólom a mindenki által nagyratartott DiRT-öt de tényleg csalódás volt számomra, az előző részek sokkal jobbra sikeredtek, mint ez. Bár amikor haverom ült le játszani vele, ő nagyon élvezte. Ami még tetszett mint rallys arcade játék, az az Xpand Rally volt, erről már nem írnék semmit, kb ugyanazt az élményt adta vissza mint a Colin 2, csak újabb játék.
Még azért megemlítem a Race Driver GRID-et is, mert muszáj. Nagyon sokan írták már, hogy hihetetlen jó a játék (arcade játék). Sokak szerint az arcade és szimulátor között van, de mikor kipróbáltam sajnos nem tetszett meg ( lehet adok neki még egy esélyt).

Az biztos, hogy arcade játékkal jóval többen játszanak mint szimulátorral, amiből sajnos jóval kevesebb is jelenik meg a játékpiacon, de azért van egy pár abból is. Egy arcade-s azért nem fog szimulátorral játszani mert túl nehéz neki, tehát ő egyből száguldani akar, nem tanulni. Egy simes fan pedig elvből nem fog játszani arcade-s játékkal, de ha mégis kipróbálja rájön, hogy ebben semmi élvezet nincs.

Itthon pár haveromat rávetem mostanság, akik arcade játékkal játszanak, hogy próbálják ki kormánnyal, hogy milyen a Richard Burns Rally, alig tudtam őket levakarni a gépről, mivel igazi élvezetet képes adni, amit egy arcade szerintem sosem fog tudni visszaadni, egy szimulátor pedig sosem lesz könnyű.

Ti mit gondoltok?

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt