Hirdetés

2016 legjobban várt platformjátékai

Platformjátékok minden mennyiségben

Az idei esztendő sem fogja nélkülözni az ugrándozós címeket, minden stílus és műfaj képviselteti majd magát. Nem klasszikus platformer, de jócskán kell ugrándozni majd a legújabb Mirrors Edge-ben. Míg Faith kalandjaiban főleg a gyorsaság, az ügyesség és az akció dominál, addig a Resetben a logikai elemek lesznek többségben, a továbbjutásunk pedig azon fog múlni, hogy a robotunkkal képesek leszünk-e megteremteni a megfelelő utat. Őrültség is lesz, a Clustertruckban kamionok konténereinek tetején ugrándozva kell majd előrébb jutnunk. Nagyon ígéretesnek tűnik a Glitchspace, melyben geometriai elemek létrehozásával kell majd megteremtenünk a továbbjutáshoz szükséges platformokat.

A múlt év egyik legjobb platformeréhez idén ismét szerencsénk lehet, 2016 tavaszán azonban nem csak a Windows 10 áruházában, de a Steamen is elérhető lesz az Ori and the Blind Forest: Definitive Edition. A mesésen gyönyörű, olykor brutálisan kemény kihívások elé állító Ori and the Blind Forest játékmenetén és irányításán is csiszoltak a bővített kiadás apropójából, sőt, két újabb képességgel ruházzák fel hősünket, valamint két, eddig sosem látott helyszínt is bejárhatunk. Az Xbox One-felhasználók szintén örülhetnek, hiszen ők is kapnak majd a Definitive Editionből.

Az Epic Games 2009-ben Xbox Live-on hódító 2.5D-s akció-platform kaland alkotása, a Shadow Complex múlt év végén megkapta a PC-s felújítását, ami idén Xbox One-ra és PlayStation 4-re is meg fog jelenni. Jason Flemming barátnőjével Washington környékén kirándul, mikor egy hegy oldalában egy gigantikus katonai komplexumra bukkannak. Kedvesét elrabolják az Amerikát fenyegető seregek, így motivációnk adott: ki kell szabadítanunk Claire-t és leszámolni a gonosztevőkkel. Az oldalra scrollozós shooter rengeteg akciót tartogat, ami felújítva még nagyobb élmény lesz. Mondjuk egy igazi Metroidvania alkotás mi más is lehetne?

A Nintendo és a SEGA átlökte a múlt év végéről a Sonic Boom: Fire & Ice oldalnézetes platformer játékot, mondván, kell még kicsit polírozgatni, hogy megfelelő legyen a végeredmény. A csak Nintendo 3DS-re érkező száguldozós platformer különlegessége, hogy öt karaktert vonultat fel és a címadó elemeket kell megfelelően alkalmaznunk a továbbjutáshoz. Terelgethetjük Sonic-ot, Tails-t, Knuckles-t, Sticks-t és még az újoncot, Amy-t is. Dr. Robotnik és D-Fekt kavarják meg a szószt, így kicsiny csapatunknak az lesz a feladata, hogy a két természeti elem kombinálásával a körmükre nézzenek a rosszalkodó ellenfeleknek.

Hirdetés

Ügyességi, kaland-platformerek

Igazi háromdimenziós platformert kalapál a független Gears for Breakfast csapata. A Hat in Time a klasszikus gyűjtögetős ugrándozásra építkezik, melynek főhőse egy cilinderes kislány lesz. Pörgős tempóra lehet számítani, gyors kombinációkkal, meneküléssel és harcokkal.

Kicsiny karakterünk képességeit megfelelő időben alkalmazva kell elkerülnünk a veszélyeket, rendszeresen kell majd alkalmaznunk a lengedezést vagy a teleportációt. Hat Kiddel az időben utazva gyűjtögetjük majd az Idő darabkáit, hogy megfékezzük a gonosz bajszos csajszit (Mustache Girl) pokoli tervének kivitelezésében. A fejlesztők olyan klasszikusoktól merítettek, mint Donkey Kong, Banjo Kazooie, The Legend of Zelda vagy a Mario 64 és a régi ízek felidézésén túl még osztott képernyős kooperatív móddal is készülnek.

A Ludo Land a Curve Digitallel kiegészülve készíti logikai platformerét. A PC-re és konzolokra készülő Four Sided Fantasy egy igazi 2D platformjáték, melyben a játéktér módosításával kell megoldanunk a logikai feladatokat, azaz a továbbjutást. Egyelőre még nem tudjuk, hogy ez mit is akar jelenteni és miként manipulálhatjuk majd a környezetet, de kétségtelen, hogy jól hangzik. A látvány már most is rendkívül eltalált. A stílusos egyszerűség jól kombinált színekkel és formákkal már nem egyszer bizonyult varázslatos hozzávalónak egy videojáték esetében. A fejlesztők elmondásuk szerint olyan klasszikusokból merítettek ötleteket, mint az Asteroids vagy a Pac-Man.

Ha egy független játék esetében sikerül valamilyen káprázatos designt megteremteni, akkor sok esetben meglátják benne a fantáziát (meg a dollárjeleket) a nagyobb kiadók. Így történhetett a francia Swing Swing Submarine esetében is, mivel a zseniálisan festő Seasons After Fall című munkájukat elhódította a Focus Home Interactive. A játékos egy különleges képességgel megáldott rókát kontrollálhat, aki manipulálni tudja az évszakok váltakozását. A platformszakaszok leküzdése során meg kell találnunk a megfelelő évszakot, hogy megteremtsük a továbbjutást (télen megfagy a víz, míg tavasszal kihajtanak a növények). A Seasons After Fall fantasztikus vizuális designt hordoz magában, amiről a beágyazott videó képkockái is tanúskodnak.

A Tarsier Studios neve lehet, hogy sokaknak cseng ismeretlenül, azonban egy rendkívül tehetséges és megbízható, alapos munkát végző brigádról van szó. Utóbbi jelzőkre az általuk készített LittleBigPlanet PlayStation Vita-kiadása adhat igazolást, míg előbbire a legújabb projektjük, a Hunger. Nyomasztó, szürreális, már-már horrorisztikus atmoszféra fogja körbelengni apró hősünket a Hungerben. A 9 éves kislányt elrabolták otthonából és gyermekmunkára kényszerítik The Maw vízalatti világában. A kislánnyal meg kell találnunk a kiutat, hogy ismét családtagjai szerető ölelésében lelje meg gyermeki békét. Azonban az idáig vezető út során számos szörnyűséggel kell majd szembenéznie, így nagy szüksége lesz egy ügyes játékos segítségére. Lopakodás, bujkálás, ügyes mozdulatok, ezeken múlik majd minden. A 3D-s ügyességi kaland-platformer PlayStation 4-re érkezik valamikor 2016-ban.

Az Infinite Fall apróka csapata valami különlegességet készít, amire Kickstarteren pillanatok alatt összeszedték az 50 000 dollárt. Sőt, megnégyszerezték a minimumot, a végösszeg 200 000 dollárra ugrott, így idén elmerülhetünk majd a rendkívül egyedi, oldalra scrollozós platformer kalandban. Főhősünk, Mae kibukott a fősuliról, így visszatér szülővárosába (Possum Springs), ami teljesen megváltozott a szénbánya bezárását követően. Mae a szülei padlásszobájában húzza meg magát, míg fel nem fedezi különleges képességeit, ráadásul a közeli erdő kapcsán is valami sötét titokra bukkan. Az alkotók célja az volt, hogy a hétköznapi emberek gyötrelmeit formálják digitális tartalommá, olyan témákat boncolgatnak, mint a depresszió, a különböző mentális betegségek, a társadalmi osztályok közötti különbségek, vagy csak egyszerűen a vidéki települések ingerszegény, nyomasztó légköre. A Night in the Woods nem akármilyen alkotásnak ígérkezik.

Szintén függetlenként készíti a San Francisco-i PolyKid csapata a Poi, A 3D Adventure Platformer játékát. A cikkünkben említett A Hat in Time-hoz hasonlóan itt is a Super Mario 64 és a Banjo-Kazooie szolgált ihletforrásként, szóval ez is egy igazi, klasszikus ugrabugra lesz. Poival össze kell gyűjtenünk a különböző felfedező kellékeket, hogy ezeket alkalmazva újabb dolgokhoz juthassunk hozzá. Az érmék és medálok megszerzéséhez a megszokott platform mozdulatokat kell majd alkalmaznunk, így dupla ugrásokkal, falról elrugaszkodással vagy csúszkálással lehetünk sikeresek. A Poi valóban több hasonlóságot is mutat az említett klasszikusokkal, így kellemes végeredmény születhet belőle, amihez az alkotók még online ranglistákat is ígérnek.

Akció-platformerek

Az Ausztrál Team Cherry egy maréknyi fejlesztőből álló független stúdió, akik a Unity motort felhasználva egy szürreális, kétdimenziós akciókalandot kalapálnak. A bogarak által fertőzött terület rengeteg misztikummal várja majd azon játékosokat, akik nyitottak egy kis ugrándozásra (jó reflexek társaságában) dermesztő barlangrendszerekben és elveszett templomokban.

Miközben megküzdünk a legocsmányabb dögökkel utunk során különös, sőt egyenesen bizarr teremtményekkel kötünk majd barátságot. A megvalósítás egyedisége magáért beszél, hangulatos és magával ragadó a klasszikus kézzel rajzolt világokban való túlélés. A Hollow Knight titkos receptjéhez intenzív csatákat, felfedésre váró rejtélyes titkokat és emlékezetes karaktereket adagoltak, így a végeredmény kellően ízletesnek ígérkezik.

A The Game Atelier és a FDG Entertainment elhatározták, hogy 2016-ban visszahozzák a köztudatba a SEGA korszak egyik kedvencét, a Wonder Boy-t. A Monster Boy and the Cursed Kingdom klasszikusabb platformer már nem is lehetne. Monster Boy speciális adottsága, hogy öt különböző lénnyé tud átalakulni, így küzdve le a legkülönfélébb nehézségeket. Miközben kardélre hányjuk az ellent és méretes főellenfeleket is lebokszolunk, ha kell, apró járatokon kígyó módjára bújunk keresztül, vagy jéggé fagyasztjuk a vízesést alkalmi platformelemet készítve. A fejlesztők között az eredeti széria alkotói is megtalálhatóak, így biztosra vehetjük, hogy a remek oldalra scrollozós platformer jó kezekben van.

A lassan 5 éves múlttal rendelkező, nyílt világú platformer 2016-ban újabb résszel bővül. A Re-Logic és az Engine Software legújabb alkotása a fejlesztők szerint nem a Terraria folytatása lesz, hanem inkább annak alternatív univerzumában játszódik. Az Otherworld világát egyfajta gonosz hatalom nyomása alól kell felszabadítanunk és bőséges újdonságra számíthatunk a kicsit talán darkosabb, futurisztikusabb környezetben. Az Otherworlddel a stílust is megpróbálják színesíteni RPG és stratégiai elemekkel. Előbbi skill és eszközfejlesztésre utal, míg utóbbi tower defense szerű feladatokra. Purifying Towereket kell biztosítanunk, melyek védelmének érdekében különböző lövegtornyokat telepíthetünk. A nyitott világ és a szabadság ezúttal is adott lesz, ráadásul még a történet kapcsán sem fogják fogni a kezünket, a küldetések pedig véletlen generáltak lesznek.

A Double Fine és Tim Schafer mindig különlegesek voltak számunkra, mivel a játékipar hengerelő, mainstream felfogása és futószalagon gyártott sikercímekkel szemben ők a klasszikus, eredeti, szórakoztató alkotások létjogosultságáért küzdenek. Idén Headlander címmel, az Adult Swimm Games csapatával közösen egy Metroidvania típusú oldalnézetes 2,5D-s akció-platfrmert hoznak tető alá. A Headlander nem csak színesen, oldschool, neonfényben tocsogó, retró sci-fi megvalósításával, hanem az alapszituációjával is érdeklődést vált ki az emberből. Az univerzum utolsó humanoid lényének fejeként küzdünk a fajunk túléléséért. Mivel csak egy fejből állunk, így bármilyen testre rácsatlakozhatunk és ezt a tulajdonságunkat kell majd segítségül hívnunk az akadályok leküzdéséhez, természetesen lőfegyverünk mellett.

A WayForward csapata (DuckTales: Remastered, Bloodrayne: Betrayal) elkötelezte magát a klasszikus platformjátékok mellett, ez a mi nagy szerencsénk. Az ezerrel tomboló indie korszaknak köszönhetően azért nem panaszkodhatnak a platformjátékok kedvelői, csak ebben a cikkünkben tucatnyi remek alkotásból mazsolázhatnak. Elsőként még 2002-ben tűnt fel a bájos félig Dzsinn hölgyemény Gameboy Coloron (Sequin Landet járta be, hogy elkapja a gonosz kalózlányt Risky Boots-ot), majd a Nintendo későbbi kézikonzoljain, DS-en és 3DS-en folytatta menetelését. A legújabb Shantae játék kapcsán sikeres Kickstarter kampányt zártak a fejlesztők, így minden akadály elhárult a Shantae: ½ Genie Hero idei szinte összes konzolra történő megjelenése elől.

A szintén független Adult Swim Games megint csak a Kickstarternek köszönhetően dolgozhat rendkívül egyedi platformerén. A Rain Worldben egy meztelencsiga és macska keverékéből megalkotott nomád kis lényt irányíthatunk, akivel egy veszélyekkel teli világban kell életben maradnunk. Egyszerre van ránk osztva a vadász és a préda szerepe is, elvégre a kemény esős évszakokat át kell vészelni, ehhez pedig minden állat elegendő táplálékot próbál felhalmozni. A megvalósítást a 16 bites gépek korszaka ihlette, az állandó kihívás jegyében pedig procedurális eljárást használtak a világ megalkotása során. Az alkotók készülnek kooperatív móddal és négy különböző játékmóddal is.

2016 kihagyhatatlan gyöngyszemei

A Playtonic Games szerencsésen alakult kickstarteres megmozdulásának hála jöhetett létre a Yooka-Laylee névre hallgató, Unity-alapú 3D platformer, ami októberben érkezik szinte minden aktuális platformra, lesz PC-s, PlayStation 4-es és Xbox One-os változat is. A játékban egyrészt Yooka, a kaméleon karaktere lesz a mienk, másrészt pedig hű társa, Laylee, aki egy kicsit őrült, de annál kisebb, a repülésben komoly segítséget nyújtó lila denevér.

Természetesen adott lesz minden, ami egy jó, ugrálós játékhoz kell, mágikus könyvek, kihívások, titkos szakaszok, a pályák végein főellenségek, készülhetünk mindenre. Ahogy az elvárható, a Yooka-Laylee is tartalmazni fog lokális multiplayert, 2-4 játékos küzdhet majd egymással a nyolcféle minijáték során.

A Steam rendszerében már 20 eurós áron előrendelhető a japán illetőségű és stílusú Mighty No. 9, a végleges változatra pedig még a második negyedév vége előtt számíthatunk. A játék a 8 és 16-bites klasszikusokból merít sok ponton, viszont összességében egy modern, pörgős 2D játékról beszélhetünk. A program egyébként szintén a Kickstarterről indult még 2013-ban, sikerült is összekalapozniuk a fejlesztéshez szükséges összeget. Beck névre hallgató főhősünk fut, ugrik és lő is, ha kell, majd mielőtt kifutna a lőszerből, a legyőzött ellenfelektől szedi el a tartalékban lévő muníciót. A bemutatón kívül nyolc nagy pálya fog szerepelni a listában, nem kell feltétlenül sorban haladni, mi döntjük el, hogy éppen melyiket szeretnénk megcsinálni. Miután ezekkel végzetünk, kapunk még egy adag pályát, ezekben már jóval több kihívás várható.

A Warner Bros. egy újabb Star Wars adaptációt kényszerít ki idén a Traveller’s Tale Games csapatából. A LEGO Star Wars: The Force Awakens pedig nem egy sima adaptációnak ígérkezik, ugyanis az Ébredő erő és a Jedi visszatér között lezajlott eseményekről is tárgyalni fog. A történeti plusz mellett azonban még a játékmenetben is várhatóak újszerű megoldások. Az építkezés kapcsán megjelenik a Multi-Builds rendszer, ami biztosítja, hogy különböző módokon is építhessünk, de kifejezetten érdekesen hangzanak az arénaszerű űrharcok és a fedezékrendszeres lézercsaták is.

A Ratchet & Clank első része a tizennegyedik születésnapját ünnepli idén, a PlayStation-exkluzív cím megjelent PS2-re, majd később PS Vitára és HD felbontásban PS3-ra. Az eredeti játékot készítő Insomniac Games visszatért, és a negyedik generációs asztali Sony-konzolra is elkészítik az akció-platformert, és már csak egy hónap van hátra a kiadásig, hogy ismét játszhassunk a híres Lombax-szal és a robot barátjával. Érdekesség, hogy a tavalyi évre készült volna el a játékhoz tartozó filmadaptáció, ez azonban idénre csúszott, tehát direkt vagy véletlenül, de mindenképpen nagyjából egyszerre érkeznek majd meg.

A Nintendo a napokban mutatta be legújabb Wii U-s mariós játékát a Paper Mario: Color Splasht. Mario és társai betoppannak Prism Island szigetére, ahol rögtön feltűnik nekik, hogy itt bizony valami nagyon nincs rendben. A színeket elszippantották a gonoszak, így Mario a legújabb festőkalapácsával nekiesik és újra színez mindent, ezzel visszaállítva a sziget csodás világát. A Paper Mario legújabb része is a szokásos akció-platformer játék lesz RPG elemekkel megfűszerezve és nem maradnak ki a körökre osztott harcok sem.

A Nintendo legutóbbi Direct adásából értesültünk róla, hogy nyáron Kirby ismét ellátogat 3DS-re. A Kirby: Planet Robobot című epizódban Dreamland világát megszállják és gépesítik a robotikus idegenek, így rózsaszín rágógumink már indul is rendet tenni otthonában. A különböző képességek elsajátítása mellett ezúttal Kirby már robotokba is belepattanhat, melyek adottságaival verheti vissza az idegenek támadását. A Team Kirby Clash játékmóddal a többjátékos csaták kedvelőinek is igyekeznek majd kedveskedni, egyszerre négyen eshetünk neki a hatalmas lények lenyomásának.

Már játszhatunk velük

Úgy tűnik, mintha már kifulladóban lenne a TT Games, ami a legós projekteket illeti. Az év első hónapjára időzítették a LEGO Marvel's Avengerst, ami egyszerre 6 Marvel mozi eseményeit igyekszik feldolgozni, így nem kevesebb, mint 8 bejárható helyszínt fedezhetünk fel, törhetünk össze vagy rakhatunk össze. A Bosszúállók mellett Amerika Kapitány, Thor és Vasember mozik is bekerültek a felhozatalba, amivel még tartalmasabbá tehették az egyébként humoros Lego kalandot. A végeredmény ezúttal is lekötheti a célközönséget, de már sokan várunk valami igazán újra a témában, vonatkozó cikkünk ide kattintva olvasható.

Az Unravel az idei év egyik legjobb platformere eddig, de jó esélyekkel indul a 2016-os, teljes mezőnyben is a legjobb címért. A fejlesztők mesterien ötvözték a platform elemeket logikai fejtörőkkel, majd az egészet egy fantasztikus, érzelmes mázzal vonták be, ami még a legkeményebb szívek ellágyítására is képes. Yarny, a fonálfigura emlékek után vadászik, közben pedig a természet csodáival, haragos lényeivel és a különböző erőhatásokkal is megbirkózik. Látványos, olykor izgalmas, máskor bosszantó a feladványai révén, szóval nem csak érzelmeket közvetít, de generáli is. Erről is elkészült már tesztünk, ami ide kattintva érhető el.

A múlt évben kezdődött oldalnézetes ügyességi trilógia 2016 tavaszára teljesedett ki. Idén ezeken a 2.5D lopakodós akció platformereken kívül nem kapunk más Assassin’s Creed játékot, így kicsit fájó, hogy a három rész nem nyújt kellő változatosságot. A ferencsájzhoz kapcsolódóan azért kellemes megvalósítás mellett ügyeskedhetünk és öldökölhetünk, de ezektől az epizódoktól senki se várjon túl sokat.

A Shao Jun féle (1520-as évek, azaz a Ming dinasztia idején) Assassin’s Creed Chronicles China után januárban ellátogathatunk Arbaaz Mir oldalán az 1800-as évek közepének Indiájába, mikor is a Brit Kelet-indiai Társaság került nézeteltérésbe a Sikh Birodalommal. Ezt követően februárban már az 1900-as évek elejének (Vörös október) Oroszországa várta a játékosokat Nikolai Oreloval a főszerepben. A trilógia legnagyobb hibája talán az, hogy az epizódok között túl nagy a hasonlóság, még ha látványosan eltérő környezetben és korszakokban kell is gyilkolásznunk.

A Mojang és a svéd Oxeye Game Studios összedobott egy kellemes kis akció-platformert a Cobalt képében. Igazság szerint inkább 2D-s oldalnézetes akciójátékról van szó, mint platformerről, de a lövöldözés mellett bőven kell ugrándoznunk is. A Cobalt kifejezetten tartalmas kis csoda lett, megkapó aprítós, pergő akciózásai mellett az ügyesség és a reflexek is komoly szerephez jutnak. Ha végeztünk az egyjátékos móddal akkor még mindig hosszú órákon keresztül szórakozhatunk Survival módban, vagy a Challange-ek teljesítésével, mielőtt még nekiesnénk az online küzdelmeknek köszönhetően a többjátékos opciónak. PC-n nem maradt el a Steamworks-támogatás sem, de a Cobalt Xbox 360-on és Xbox One-on is elérhető.

Erős felhozatalunk lesz idén platformjátékokból, még úgy is, hogy a Bloodstained: Ritual of the Night átcsúszik jövőre, a sokak által várt Psychonauts 2-vel pedig csak 2018-ban ismerkedhetünk meg alaposan. Rengeteg kis csapat fejlesztgeti a saját platformjátékait a nagy cégek mellett, mi csak a legérdekesebbeket próbáltuk kiválogatni, ráadásul úgy, hogy a mobilos felhozatalt még nem is vettük számításba. Tehát, ahogy az lenni szokott, a megrögzött platformozók idén sem maradnak játék nélkül, az év legjobb ötlete ebben a kategóriában már jó eséllyel testet öltött az Unravel képében, viszont a kiforratlan megoldások miatt szinte az is biztos, hogy 2016 legjobb platformjátékának serlege még kiadó.

Rage23 & szentkuti11

Azóta történt

 • Speed Elixir - Nyílt világú, autós versenyjáték érkezik az év végén

  Egyelőre nem lehet tudni túl sok mindent a játékról, remélhetőleg hamarosan új információkat kapunk róla.

 • Bombshell teszt

  Kezdetben Duke Nukem: Mass Destruction néven ismertük, de a jogi útvesztők sötét bugyraiból már csak Bombshell címen tért vissza a 3D Realms alkotása, ami próbálkozott hű maradni az eredetihez.

 • Ratchet & Clank előzetes

  Visszatér PlayStation 4-en a kicsi űrkalandor Lombax és hű társa a kis robot, hogy megmutassák modernizálva, milyen volt közel tizenöt év távlatában egy jó kis akció-platformer.

 • Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games teszt

  Mario és Sonic ezúttal a riói olimpiai játékok kapcsán méri össze erejét, mi Nintendo 3DS-en próbáltuk ki a programot, a Wii U-s változatra még várni kell néhány hónapot.

Előzmények

 • Unravel videoteszt

  Az Unravel az utóbbi évek legszebb és egyik leghangulatosabb platformer játéka, a Coldwood fejlesztői tényleg szívüket-lelküket beleadták ebbe a projektbe, és ez a játék minden pixeléről süt.

 • Unravel teszt (Xbox One)

  Új videojátékos kabala született Yarny személyében, aki piros fonalán lengedezik be a játékosok szívébe. Megszületett az utóbbi évek egyik legszebb és legkedvesebb platformere, ráadásul egy hatalmas multitól.

 • Kung-Fu Sheep bemutató (Android, iOS)

  Sikerülhetett volna jól is ez a kis egyszerű, oldalnézetes mobiljáték, de sajnos rengeteg hibája van, nem elég összetett és a hangulata sem lett az igazi. Várjuk a javításait!

 • Mos Speedrun 2 bemutató (Android, iOS)

  Asztali gépekről költözött mobilokra az eddig kevéssé ismert platformjáték, ami a kategóriáján belül meglepően jól sikerült és irányítása illik is az érintőképernyőhöz.