Hirdetés

2016 legjobban várt platformjátékai

Akció-platformerek

Az Ausztrál Team Cherry egy maréknyi fejlesztőből álló független stúdió, akik a Unity motort felhasználva egy szürreális, kétdimenziós akciókalandot kalapálnak. A bogarak által fertőzött terület rengeteg misztikummal várja majd azon játékosokat, akik nyitottak egy kis ugrándozásra (jó reflexek társaságában) dermesztő barlangrendszerekben és elveszett templomokban.

Miközben megküzdünk a legocsmányabb dögökkel utunk során különös, sőt egyenesen bizarr teremtményekkel kötünk majd barátságot. A megvalósítás egyedisége magáért beszél, hangulatos és magával ragadó a klasszikus kézzel rajzolt világokban való túlélés. A Hollow Knight titkos receptjéhez intenzív csatákat, felfedésre váró rejtélyes titkokat és emlékezetes karaktereket adagoltak, így a végeredmény kellően ízletesnek ígérkezik.

A The Game Atelier és a FDG Entertainment elhatározták, hogy 2016-ban visszahozzák a köztudatba a SEGA korszak egyik kedvencét, a Wonder Boy-t. A Monster Boy and the Cursed Kingdom klasszikusabb platformer már nem is lehetne. Monster Boy speciális adottsága, hogy öt különböző lénnyé tud átalakulni, így küzdve le a legkülönfélébb nehézségeket. Miközben kardélre hányjuk az ellent és méretes főellenfeleket is lebokszolunk, ha kell, apró járatokon kígyó módjára bújunk keresztül, vagy jéggé fagyasztjuk a vízesést alkalmi platformelemet készítve. A fejlesztők között az eredeti széria alkotói is megtalálhatóak, így biztosra vehetjük, hogy a remek oldalra scrollozós platformer jó kezekben van.

A lassan 5 éves múlttal rendelkező, nyílt világú platformer 2016-ban újabb résszel bővül. A Re-Logic és az Engine Software legújabb alkotása a fejlesztők szerint nem a Terraria folytatása lesz, hanem inkább annak alternatív univerzumában játszódik. Az Otherworld világát egyfajta gonosz hatalom nyomása alól kell felszabadítanunk és bőséges újdonságra számíthatunk a kicsit talán darkosabb, futurisztikusabb környezetben. Az Otherworlddel a stílust is megpróbálják színesíteni RPG és stratégiai elemekkel. Előbbi skill és eszközfejlesztésre utal, míg utóbbi tower defense szerű feladatokra. Purifying Towereket kell biztosítanunk, melyek védelmének érdekében különböző lövegtornyokat telepíthetünk. A nyitott világ és a szabadság ezúttal is adott lesz, ráadásul még a történet kapcsán sem fogják fogni a kezünket, a küldetések pedig véletlen generáltak lesznek.

A Double Fine és Tim Schafer mindig különlegesek voltak számunkra, mivel a játékipar hengerelő, mainstream felfogása és futószalagon gyártott sikercímekkel szemben ők a klasszikus, eredeti, szórakoztató alkotások létjogosultságáért küzdenek. Idén Headlander címmel, az Adult Swimm Games csapatával közösen egy Metroidvania típusú oldalnézetes 2,5D-s akció-platfrmert hoznak tető alá. A Headlander nem csak színesen, oldschool, neonfényben tocsogó, retró sci-fi megvalósításával, hanem az alapszituációjával is érdeklődést vált ki az emberből. Az univerzum utolsó humanoid lényének fejeként küzdünk a fajunk túléléséért. Mivel csak egy fejből állunk, így bármilyen testre rácsatlakozhatunk és ezt a tulajdonságunkat kell majd segítségül hívnunk az akadályok leküzdéséhez, természetesen lőfegyverünk mellett.

A WayForward csapata (DuckTales: Remastered, Bloodrayne: Betrayal) elkötelezte magát a klasszikus platformjátékok mellett, ez a mi nagy szerencsénk. Az ezerrel tomboló indie korszaknak köszönhetően azért nem panaszkodhatnak a platformjátékok kedvelői, csak ebben a cikkünkben tucatnyi remek alkotásból mazsolázhatnak. Elsőként még 2002-ben tűnt fel a bájos félig Dzsinn hölgyemény Gameboy Coloron (Sequin Landet járta be, hogy elkapja a gonosz kalózlányt Risky Boots-ot), majd a Nintendo későbbi kézikonzoljain, DS-en és 3DS-en folytatta menetelését. A legújabb Shantae játék kapcsán sikeres Kickstarter kampányt zártak a fejlesztők, így minden akadály elhárult a Shantae: ½ Genie Hero idei szinte összes konzolra történő megjelenése elől.

A szintén független Adult Swim Games megint csak a Kickstarternek köszönhetően dolgozhat rendkívül egyedi platformerén. A Rain Worldben egy meztelencsiga és macska keverékéből megalkotott nomád kis lényt irányíthatunk, akivel egy veszélyekkel teli világban kell életben maradnunk. Egyszerre van ránk osztva a vadász és a préda szerepe is, elvégre a kemény esős évszakokat át kell vészelni, ehhez pedig minden állat elegendő táplálékot próbál felhalmozni. A megvalósítást a 16 bites gépek korszaka ihlette, az állandó kihívás jegyében pedig procedurális eljárást használtak a világ megalkotása során. Az alkotók készülnek kooperatív móddal és négy különböző játékmóddal is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Speed Elixir - Nyílt világú, autós versenyjáték érkezik az év végén

  Egyelőre nem lehet tudni túl sok mindent a játékról, remélhetőleg hamarosan új információkat kapunk róla.

 • Bombshell teszt

  Kezdetben Duke Nukem: Mass Destruction néven ismertük, de a jogi útvesztők sötét bugyraiból már csak Bombshell címen tért vissza a 3D Realms alkotása, ami próbálkozott hű maradni az eredetihez.

 • Ratchet & Clank előzetes

  Visszatér PlayStation 4-en a kicsi űrkalandor Lombax és hű társa a kis robot, hogy megmutassák modernizálva, milyen volt közel tizenöt év távlatában egy jó kis akció-platformer.

 • Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games teszt

  Mario és Sonic ezúttal a riói olimpiai játékok kapcsán méri össze erejét, mi Nintendo 3DS-en próbáltuk ki a programot, a Wii U-s változatra még várni kell néhány hónapot.

Előzmények

 • Unravel videoteszt

  Az Unravel az utóbbi évek legszebb és egyik leghangulatosabb platformer játéka, a Coldwood fejlesztői tényleg szívüket-lelküket beleadták ebbe a projektbe, és ez a játék minden pixeléről süt.

 • Unravel teszt (Xbox One)

  Új videojátékos kabala született Yarny személyében, aki piros fonalán lengedezik be a játékosok szívébe. Megszületett az utóbbi évek egyik legszebb és legkedvesebb platformere, ráadásul egy hatalmas multitól.

 • Kung-Fu Sheep bemutató (Android, iOS)

  Sikerülhetett volna jól is ez a kis egyszerű, oldalnézetes mobiljáték, de sajnos rengeteg hibája van, nem elég összetett és a hangulata sem lett az igazi. Várjuk a javításait!

 • Mos Speedrun 2 bemutató (Android, iOS)

  Asztali gépekről költözött mobilokra az eddig kevéssé ismert platformjáték, ami a kategóriáján belül meglepően jól sikerült és irányítása illik is az érintőképernyőhöz.