Hirdetés
- Voin - Jövő hónapban érkezik a belső nézetes hack&slash korai kiadása
- SPRAWL - Konzolokra is megjelent a retró FPS
- Path of Exile II - A készítők egyórányi stream adásban mutatták meg a játékot
- Akciófigyelő 2024: PlayStation Black Friday leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
viktorhu
veterán
A hívásokkal nekem úgy volt gondom, amikor a szolgáltatónál már ment a volte, de az én samsungom még nem támogatta - így kikapcsolt volte mellett volt olyan, hogy nem akart leváltani bejövő hívásnál 4G-ről, nekem meg már csak az értesítő jött, vagy a sokadik csengetésre szólalt meg a telefonom. Aztán amikor megkaptam a volte-t, a probléma is megszűnt.
-
tomp
Topikgazda
OnePlus 5 a családban a mai napig a Vodafone-India profillal megy Yettel VoLTE. Az SMS itt is IP-n menne el alapból de kb 1,5perc "Küldés" állapot után elmegy az üzenet. Nyilván feladja és elküldi a "hagyományos" módon.
Nekem még soha nem volt profil miatti sikertelen SMS küldés. Legfeljebb lassú küldés.
Amúgy nyár óta a OnePlus 11-en az SMS küldés azonnali. Ahogy rányomok a küldésre, azonnal megjön a kézbesítés jelzés is. Korábban várni kellett 1-2mp-et. -
tibor23
senior tag
Amire hivatkozol: VoLTE szabvány rossz kontra provisioning elszabása, az játék a szavakkal. Az előbbit érti a felhasználók 1%-a, a másodikat pedig csak a fejlesztők, viszont tény, hogy jelenleg óriási zökkenőkkel úgy-ahogy működő rosszul kitalált rendszer, és valószínűleg egy új szabvány bevezetéséig soha nem fog működni zökkenőmentesen. Ha a GSM és 3G is így lett volna kitalálva, talán el sem terjed a mobiltelefon.
-
dchard
veterán
válasz tibor23 #6054 üzenetére
Marinéninek lehet hogy játék a szavakkal, neki a Gizike is lehtet gőzeke, csak hát ez egy szakmai fórum (állítólag). Egyébként vicces hogy pont a 3G-t hozod ide, mert ha valamiben, akkor abban pont hogy voltak bőven szabványosítási problémák, mivel a szabvány szövege jónéhány esetben nem volt elég egyértelmű. Az egyik hazai szolgáltatót a swap-nál csak az mentette meg ettől, hogy a szerződésbe beleírták: legalább olyan "jól" kell működnie KPI és funkcionális szinten, mint a korábbi vendorral.
[ Szerkesztve ]
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
martonl
senior tag
Mint laikus felhasználó, tehát az én oldalamról nézve én messze nem emlékszem ennyi problémára a 3G bevezetésénél és ha volt is ilyen, az biztosan nem hoszú évekig tartott és érezni se lehetett felhasználói oldalon. Minden szakmabeli kinevetett, amikor azt hittem, a 4G bevezetésénél alapértelmezetten rajta van a hanghívás is a hálózaton. Aztán a Hortobágyon koppantam is, amikor a Telenor bekapcsolta a 4G-t, max. térerőn virított, csak éppen telefonálni nem lehetett, mert 2-3G meg alig-alig volt nyomokban. Nekem hiába magyarázza bárki, hogy az IP alapon megy, nekem felhasználói oldalon ez érdektelen. Arról nem is beszélve, milyen körülményes kiválasztani egy telefont, mert lehet, hogy majd akár garanciavesztéssel is járó szoftvermódosításokat kell rajta eszközölni, hogy egy-egy IP alapú szolgáltatás menjen rajta. A használt frekvenciasávokról, CA-ról már nem is beszélve.
-
tibor23
senior tag
válasz polonic #6055 üzenetére
X éve tanult szakmám, de nem ebben dolgozom, viszont mint nem teljesen laikus felhasználó tapasztalom és látom itt a fórumban is az anomáliákat.
dchard: Ez a fórum NEM a fejlesztőknek szóló fórum, kár olyan fogalmakkal dobálózni, amit nem ért szinte senki, és az igazságtartalma ellenőrizhetetlen. -
dchard
veterán
válasz martonl #6058 üzenetére
"nem emlékszem ennyi problémára a 3G bevezetésénél és ha volt is ilyen, az biztosan nem hoszú évekig tartott"
Te nem emlékszel rá, én viszont igen, ahogy itt mások is.
"Telenor bekapcsolta a 4G-t, max. térerőn virított, csak éppen telefonálni nem lehetett, mert 2-3G meg alig-alig volt nyomokban"
És akkor az a szabvány hibája, hogy a Telenornak nem volt rendes 2-3G lefedettsége? Ne vicceljünk már... Az IMS bevezetése nem véletlenül tartott ennyi ideig: a világ teljes telkó infrája áramkörkapcsolt volt, erről globálisan (nem egy adott szolgáltató szintjén) átállni IP-re messze nem triviális, a 3G hang ugye pont olyan áramkörkapcsolt volt mint a 2G hang. De ha téged ezek a szakmai részletek nem érdekelnek, akkor ezzel nehéz mit kezdeni.
tibor23: az igazságtartalma ellenőzihető mindennek, az hogy valaki erre nem hajlandó az had ne legyen az én problémám.
[ Szerkesztve ]
-
martonl
senior tag
"Te nem emlékszel rá, én viszont igen, ahogy itt mások is."
Leírnád, mik voltak ezek? Tényleg nem emlékszem, de ha leírod, biztos be fog ugrani.
"És akkor az a szabvány hibája, hogy a Telenornak nem volt rendes 2-3G lefedettsége? Ne vicceljünk már..."
Nem viccelek. A szabvány hibája igenis az volt, hogy nem tették egységesen alapértelmezetten a hálózatra a beszédet. Utólag kezdték el rámókolni. Mint felhasználót, engem nem foglalkoztat, hogy IP vagy nem IP, IMS meg akármi, egyszerűen telefonálni szeretnék. Most meg nézzük meg, mi van roaming terén is. Röhej. És a gyanúm az, hogy az 5G-vel ugyanezt el fogják játszani, már el is kezdték.
[ Szerkesztve ]
-
martonl
senior tag
válasz slice14 #6059 üzenetére
Egy adott márkán belül is nagy eltérések vannak. A példádnál (is) maradva eleve nem mindegy a rendszerchip (pl. CA szempontjából, ha jól tudom), aztán meg a lokalizáció is számít, mert ha egy európai lokalizáiós verziót kiviszel a kontinensről, annak orcára esés, vagy korlátozott használat lesz a vége.
2G-nél volt egy négysávos telód és ment minden, mindenhol is. (1-2 országot kivéve, ahol nem vezették be).
[ Szerkesztve ]
-
martonl
senior tag
Már nem tudtam szerkeszteni az előzőeket, de talán már kiveséztük a témát egy párszor.
Azt valaki el tudná magyarázni, miért nem látom VoLTE hívásnál, ha a másik félnél tartásba megy a hívásom? Pontosabban hektikus a dolog:
Ha mindkét készülék 2G-n van, akkor biztosan megy, ahogy régen is.
Ha 2G-ről hívok VoLTE-n lévő készüléket, vagy VoLTE-VoLTE hívásnál már esetleges a dolog és nem tudom, mitől függhet. Hol megy, hol nem megy, de többnyire nem megy.A funkció kényelmes volt, mert nem csipogtam a másik fülébe folyamatosan, láttam, hogy beszél és bontottam a hívást. A régi készülékek ilyenkor hangjelzést is adtak jelezvén, hogy a másik fél éppen beszél.
Erről is volt régebben szó, 4GRider akkor jelezte, hogy Samsungon neki megy mindig, nekem azon se megy sokszor.
[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
válasz martonl #6062 üzenetére
Példának okárt olyan alapvető dolgok nem űködtek megbízhatóan mint a HO 2G 3G között, HSPA bearer mellett dobálta a 3G a hangot amíg a data bearer sebességét vissza nem vettük (SRB és power budget probléma), a millió terminál kompatibilitási probléma, amit a gyártók hálózat oldalon egyedi flagekkel oldottak meg sok esetben, a lista végtelen hosszú. Arról nem beszélve, hogy a 3G protokol hierarchia hihetetlenül bonyolult, nem véletlenül menekültek előre a szolgáltatók és a gyártók is ahogy az LTE R8 elérhető lett.
"Utólag kezdték el rámókolni"
Az ilyen kijelentésekből az derül ki, hogy fogalmad nincs az egészről. A hang szolgáltatáshoz szükséges rész a legleső hivatalos verziótól benne volt a szabványban, terminál oldali támogatás nem volt, illetve a hívások kezeléséhez szükséges maghálózati rész (IMS, a Mari nénik kedvéért nevezzük telefonközpontnak) nem volt kész, mivel ugye annak működnie kellett fallback módban minden mással is (2G, 3G, drótos lábak, roaming stb.).
A mostani VoLTE roaming hiány megint csak nem szabványosítási kérdés, a DIAMETER protokol nagyon is jól szabványosított, egyszerűen a szolgáltatók még nem vezették be, ez megint nem a szabvány sara.
Egyébként elképszető, hogy itt emberek nulla háttértudással teljesen téves kövekeztetéseket vonnak le. Dehát ahogy a 10 millió miniszterelnök, futballedző, közgazdász országa vagyunk, miért pont a 10 millió távközlési mérnök országa ne lehetnénk...
[ Szerkesztve ]
-
mobilemaster
csendes tag
Ma nagy öröm ért, sikerült megoldani a korábbi Vodafone VoLTE problémámat Samsung Galaxy J6 2018 telefonon. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, és engedélyezték a szolgáltatást. Azt hittem alap hogy engedélyezett lesz az egy hónapja frissen aktivált kártyán és nálam a hiba, de nem.
Sajnos a vowifi továbbra sem megy ezen az őskövületen, sehol nem jelenik meg a menü a beállítások közt. Fórum táblázat szerint telekom vowifi megy rajta, ezért érdekes hogy nekem menü sincs. Indiai videókban is megy a wifi calling. Mindegy, nincs rá friss szoftver, biztos azért...
Külön említendő, ami alapvetően szerintem nem egyértelmű, hogy root-os tűzfalon a mobilhálózatra ki kell engedni az IMS szolgáltatásokat. Mielőtt ezt nem tettem meg, vagy csatlakozott a volte, vagy nem. Hívás elindult rajta, de néhány másodperc után megszakadt, pedig a hangot átvitte. A jelenség az volt, hogy felhívtam az ügyfélszolgálatot, 2-3mp után felvette a gép, de a telefon továbbra is csengetést jelzett, majd kb 6-8mp után megszakadt. Érdekes anomáliák, mezei felhasználóként nehéz beazonosítani hogy mi a gond, de végül az egész problémát megoldottam egy óra alatt. Mindenkinek köszi az eddigi hasznos tippeket!
-
csaszi75
senior tag
válasz mobilemaster #6067 üzenetére
A Vodáéknál még csak szifonokon (értsd iPhone) van VoWifi szolgáltatás..
Ugyanez a régi számod milyen telefonban volt előtte? Ha az nem volt VoLTE képes, akkor azt valami kivétel listára tették, hogy ne aktiválódjon rá a VoLTE szolgáltatás.. családban is ugyanez volt.. -
martonl
senior tag
"Példának okárt olyan alapvető dolgok nem űködtek megbízhatóan mint a HO 2G 3G között..."
Bocs, de írtam, hogy laikusként ez engem nem érint. Nem tapasztaltam problémákat a 3G bevezetésekor mint mezei felhasználó. Nyilván ehhez annak is van köze, hogy ott volt mellette a stabil 2G hálózat is.
"Az ilyen kijelentésekből az derül ki, hogy fogalmad nincs az egészről."
Valószínűleg neked sincs fogalmad olyan dolgokról, amihez én értek. Mint írtam, én csak egy felhasználó vagyok. És már sokadszor írom le, az igenis rámókolás, hogy a hálózat élesítését követően, évekkel később kezdték el a hangszolgáltatást rátenni. Aztán még ennél is több évvel később próbálják összehozni a roamingot, mintha az nem alap dolog lenne. Ne haragudj, ha a hozzád hasonlók fejlesztik ezeket a rendszereket, akkor meg is értem, miért nem működik normálisan (sértegetni én is tudok). Engem nem érdekelnek a magyarázkodások, de legközelebb ha nem érteni, mit mondok egy szomszédos országból, majd mondani fogom, hogy a DIAMETER protokol miatt van az egész.
"Egyébként elképesztő, hogy itt emberek nulla háttértudással teljesen téves kövekeztetéseket vonnak le." (jav.)
Az az elképesztő, hogy te azt gondolod, hogy itt mindenki hálózati szakember. Nem kéne másokat lenézni. A levont következtetések pedig akkor is helytállóak, nem kell ezt csavarni. Én használni szeretném a szolgáltatásokat mint felhasználó, semmi egyéb kívánságom nincs.
-
-
mobilemaster
csendes tag
válasz csaszi75 #6068 üzenetére
Ez teljesen új szám, ebben a telefonban lett aktiválva szeptember elején, hogy kipróbáljam a Vodafone-t, hogy milyen a környéken. (Amúgy 0-2 csík közt van a jele az 4-ből, tehát -100 -121dBm, van olyan pozíció ahol ki se csöng, BP lakótelep, 2G és 4G is ugyanilyen bivalyerős). Korábban ígértem hogy téglafonban is ki lesz próbálva a jelerősség, erre még nem került sor.
Abban viszont igazad van, hogy aktiváláskor lehetséges hogy a telefonomon nem volt bekapcsolva a volte, és emiatt nem engedélyezte a szolgáltató alapból, ez bennem is felmerült. Mindegy, most működik, így hogy 4G és 2G hívás is mehet, talán kevesebbszer fordul elő hogy be se érkezik a hívás. -
csaszi75
senior tag
válasz martonl #6072 üzenetére
Mondom, hogy összefolynak az emlékeid a 3G, 4G, akármi 4G roaming témában...
A 4G roaming el is indult már régen... 4G roaming is elég sok szolgáltatóval van az itthoni három nagynak.. a Diginek biztosan sokkal kevesebb volt.
De a pénz nagy úr a roaming nagykereseknek is.. hogy megtartsák a nagy lóvét..
Mint a horvátoknál is elég durva ára volt..
A VoLTE még kicsit újabb.. s pont most van, hogy elindul a VoLTE roaming..
Kb pont így volt régebben is minden új előbb a honos hálózatban indult el a szolgáltatóknál, aztán pár év lemaradással roamingban is. -
-
dchard
veterán
válasz csaszi75 #6070 üzenetére
A CS core elég sokáig Nokia maradt , ahogy a 2G RAN is. SGSN/GGSN lett Starent elég hamar (felvásárolta őket a Cisco később). Arról nem beszélve, hogy amikor még az RNC NSN volt, elég volt picit megpiszkálni az NSN matricát és kiderült hogy valójában NEC Persze ennél nagyobb gond volt, hogy a papíron vállalt kapacitása 60%-nál felkoppant a fenébe. De mindez erősen off topik.
martonl:
Senki nem néz le senkit. A probléma azzal van (sokadszorra), hogy emberek kevés rálátással minimális (szelektív) saját tapasztalat alapján fikáznak különböző technológiákat úgy, hogy semmi rálátásuk nincs. Amivel nincs semmi gond, csak akkor fogadd el ha a náladnál sokkal tapasztalatabb megmondja neked, hogy mivel van a valódi probléma és mivel nincs. Főleg az után érdemes lenne elhinni, hogy az összefüggésekre is rávilágítottam. De persze olvashatsz is a témában, ahogyan bárki más is, minden amiről eddig szó volt nyílt és elérhető módon dokumentált, nem hitéleti kérdés. El ne felejtsd: nem én kezdtem el szidni valamit, amit aztán nem tudtam semmivel alátámasztani.
-
zelikocc
senior tag
“fogadd el ha a náladnál sokkal tapasztalatabb megmondja neked, hogy mivel van a valódi probléma és mivel nincs”
S akkor végülis mivel van a valódi probléma?
Mert ez valahogy nem derült ki egy laikus számára is érthetően.martonl egyáltalán nincs egyedül azok között akik azt érzik, hogy az egész 4G hang kompatibilitás ahogy kitalálták (vagy legalábbis ahogy kivitelezik) egy fos.
A 3G hang idejében vettél egy 3G képes telefont és ment és kész. Itthon is és roamingban is. Nem mint most, hogy eltelt majdnem 10 év a 4G kezdete óta és még mindig csak a szenvedés megy az egésszel. Ha olyan telefont veszek még itthon se megy a VoLTE. Már rohadtul unalmas. És most kezdődik elölről az egész a VoLTE roaminggal. Lehet hogy a 3G kezdetekor is volt hasonló, de könyörgöm 10 éve kezdődött a 4G… már 5G korszak van és még mindig nem megy a VoLTE normálisan. Ilyen a 3G-vel biztosan nem volt.Az átlag felhasználót tényleg nem érdekli ki miért szenved a háttérben, mert csak annyit lát hogy nem megy és nem megy pedig már rohadt sok idő eltelt a bevezetés óta.
Mondhatsz bármilyen magyarázkodást, meg lenézhetsz nyugodtan mindenkit itt, attól még biztosan meglehetett volna oldani ezt normálisabban is. Mind technológiai, mind gyártói, mind szolgáltatói oldalról is.
Szerintem abban mindenki egyetért itt, hogy szenvedés az egész.[ Szerkesztve ]
-
martonl
senior tag
"El ne felejtsd: nem én kezdtem el szidni valamit, amit aztán nem tudtam semmivel alátámasztani."
Nem felejtettem el és fenn is tartom. Alátámasztottam, bár erre nincs is szükség, hiszen mindenki látja a szenvedést. Én laikusokkal vagyok körbevéve és azt látom, hogy rajtam kívül ezt a "fejlődést" mások is negatívan megérzik, ami szerintem szintén nem jó. Minden esetre én örülök, hogy, elnézést de másképp nem tudok fogalmazni, "leereszkedsz" a hozzám hasonlókhoz és igyekszel nekünk elmagyarázni a dolgokat. Szeretek tanulni és olvasni új dolgokról.
Valahogy az az érzésem, hogy mint sok más területen így itt is, a mai fejlesztők csak "magasabb" szinten értenek a dolgokhoz. De a magasabb szinten történő fejlesztésnek (gondoljunk pl. a programozásra) megvan az a hátránya, hogy a kész programba a fordító modult is bele kell tenni, és a folyamat az lesz, hogy a kész rendszer egyre nagyobb és erőforrás igényesebb lesz. Itt most nem rád gondolok természetesen.
Visszatérve a témára, én még most is azon a véleményen vagyok, hogy ha a 4G hangot ennyire körülményes bevezetni, akkor maradhatott volna egy bővített 3G kapacitás a háttérben, mellette egy gyors adathálózattal, amin nincs beszéd. Talán nem is kell bővített kapacitás, elvégre lehet egyre kevesebben használják beszédre is a hálózatot, ezt te tudod jobban. Meg utólag könnyű is okosnak lennem.
-
dchard
veterán
válasz martonl #6078 üzenetére
"ha a 4G hangot ennyire körülményes bevezetni, akkor maradhatott volna egy bővített 3G kapacitás a háttérben"
Igen, a 30 éves áramkörkapcsolt techinkát leváltani megbízható csomagkapcsolt hangra az egész bolygón ennyire körülményes. Próbálom érzékeltetni a probléma nagyságrendjét. Itt nem csak arról van szó, hogy neked a telefonodon működjön a VoLTE, hanem hogy másokat is el tudjál érni rajta keresztül hálózaton belül, hálózaton kívül, nemzetközi irányban, drótos irányban stb. A beszédhang sokkal bonyolultabb kérdés, mint sima internetet szolgáltatni. 3G hálózatot pedig senki nem tart fent beszdéhangért, iszonyú drága a villany és a spketrum is. Egy kis alap 2G kapacitás is csak azért marad meg, mert viszonylag olcsón fenn lehet tartani modern hálózati elemekkel (BBU, RRU). Ha nem így lenne, már régen lekapcsolták volna.
zelikocc:
"akkor végülis mivel van a valódi probléma?"
Ahogy már számtalanszor leírtam: a provisioning-gel van a probléma. Nem lett volna szabad hagyni, hogy ez a kompetencia a szolgáltatók kezéből kikerüljön, és a telefon gyártókhoz vándoroljon. Ebből fakad az összes olyan probléma, amit most látunk. Mikor írtál be utoljára kézzel APN-t a telefonodba? 10+ éve. Most meg szépen a SIM-ről "letöltődik". Ugyanezt a módszert lehtett volna használni VoLTE-hoz is, bár az igaz, hogy egy VoLTE profil sokkal több paraméterből áll mint az APN: egy teljes értékű VoLTE/Vowifi profil akár 60-70KB is lehet ami nem tűnik soknak, de a SIM kártyán ez nem kevés hely... Míg az APN bejegyzés 3-4 paraméterből áll. És ha megnézed hogy a 3G-nél bevezetett USIM-mel amúgy működik a 4G (titkosítási szempontból), akár érthető is, hogy nem akartak több milliárd SIM kártyát kényszerből kivezetni emiatt. Ebből is látszik, hogy az egyszerűnek tűnő dolgok a valóságban sokkal bonyolultabbak.
[ Szerkesztve ]
-
martonl
senior tag
Nem lehetett volna megtartani 4G-n is a vonalkapcsolt hívást? Tudom, szakmai szempontból nyilván jobb az IP, meg kapacitás szempontjából is.
Meg sokkal kényelmesebb, ha egy központi szerveren van a hanghívás átvezetve egyéb szempontok miatt.De tényleg valaki már a saját számát se tudja, és hallok sok olyanról is, aki kizárólag neten, VoIP szolgáltatón keresztül telefonál. Így nem tudom, a beszédforgalom mennyire növekedhetett az elmúlt időszakban. A 3G-n ez jól meg volt valahogy csinálva, volt HD hang, ment a net is hívás alatt stb. Igaz, a sebesség nem volt túl combos, de azt gondolom a technológián túl a sávszélesség is befolyásolta. -
dchard
veterán
válasz martonl #6080 üzenetére
A 4G hálózatokban nincs vonalkapcsolásra lehetőség, csak csomagkapcsolás van. Így egyszerűsödött a hálózat architektúrája, kivezethető lett a béreltvonali rész az átviteltechnikából, ez elkerülhetetlen volt.
" 3G-n ez jól meg volt valahogy csinálva, volt HD hang"
Nem volt, hanem lett. Az alap szolgáltatásnak nem volt része a HD hang, az évekkel később érkezett (és azzal is volt bőven probléma az elején, pl. Samsung telefonokkal, amikor a telefon azt jelezte magáról hogy tudja a HD hangot, aztán amikor a hálózat erre azt mondta, hogy akkor hajrá, akkor féloldalas lett a hívás, vagy csak csendet hallottál).
"ment a net is hívás alatt"
Jah, aztán kiderült hogy HSPA bearer mellett összeesik az uplink lefedettség, így vissza kelett korlátozni a hanghívás melletti sebességet először 64, aztán 384kbit/s-ra.
-
martonl
senior tag
Igen, a HD hang később jött, mostani állapotra gondoltam. Illetven az is múlt idő sajnos, azért is írtam úgy. Hívás közben engem annyira nem zavarna, ha leesik a sebesség, lehet másokat igen. Mondjuk olvastam itt olyat, hogy a CA is kikapcsolódik VoLTE hívás alatt, most nem lapoztam vissza, hogy ez hálózattól, telefontól vagy mindkét tényezőtől függ. Persze a sebesség azért így is sokkal nagyobb, mint ami 3G alatt volt.
[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
válasz martonl #6082 üzenetére
A CA biztosan nem kapcsol ki, de azt a vodánál is meg lehet figyelni hogy aktív VoLTE mellett hamarabb megy a telefon 800-ra (CA mellett 800 PCC-re), és mivel a CA egy bizonyos kis mértékű forgalom után kapcsol be amit telefonálás közben a többség nem csinál, így könnyű csak annyit látni ebből, hogy lekapcsol a CA. CA csak aktív módban van, bizonyos mennyiségű forgalom felett, nem aktív folyamatosan.
[ Szerkesztve ]
-
-
dchard
veterán
Nem nagyon értem, hogy erre mi szükség van, a PCC 800-at még meg lehet érteni. A CA explicite kikapcsol? Értsd: jó rálátással indítasz egy VoLTE hívást, nyomsz mellette egy speedtest-et és akkor sem megy? Ha nem megy, ilyenkor előfordul, hogy a telefon nem 800-on, hanem midband-en (1800, 2100) van?
MOD: most nézem és a voda is tilt forgalom közben is, jó rádióval. Ami érdekes, hogy midband-ról is lemegy, tehát nem csak a CA tűnik el a hívás idejére...
[ Szerkesztve ]
-
tomp
Topikgazda
Így van!
Hívás előtt 4CA van. VoLTE hívás indít, 4CA eldob, marad 1 band ami bármelyik lehet. B7 is. Ilyenkor hiába indítok speedtestet akkor sem lesz CA. Sőt van, hogy csak 2CA-n vagyok B3+B1 párossal majd hívás indítással CA-t eldobja és átrak B7-re.A "régi" helyszínen aktív CA van, VoLTE hívás indít és marad a CA.
A modernizált helyeken kezdetben nem volt tiltva a VoLTE alatti CA és akkor még az 5G is maradt hívás alatt. Nem, nem az 5G ikonra gondolok hanem a NetMonster, CellMapper is aktívan mutatta, hogy N78 vagy N1 kapcsolat van, a 4636-os menüben is NR: CONNECTED volt és sebesség is 5G szinten ment.
-
zelikocc
senior tag
Érdeklődnék, hátha valakinek van naprakész információja, hogy van-e már VoLTE-vel EVS kodek minden magyar szolgáltató között? (Digi-t hagyjuk ki, mert már úgyis vége mindjárt)
Olvasgattam a topicban az ezzel kapcsolatos hsz-eket régebbről, azt tudom, hogy hálózaton belül mindegyiknél megy.
Illetve hogy alakul ez a VoLTE Roaming során? Ott is megy alapértelmezetten ugyanúgy az EVS mintha honos hálózat lenne, vagy ott is elölről indul a hangminőség fejlesztgetés?
+1: lehet kompatibilitási különbség pl iPhone - Samsung között? Úgy értve, hogy például két iPhone között és két Samsung között is megy, de ugyanezeknél iPhone és Samsung között már nem megy?
Csináltam egy tesztet két telefon között:
iPhone XS - Digi Mobil VoLTE Roaming
Samsung S9+ - Telekom VoLTE
Úgy tudom a korábbi tapasztalatok alapján mennie kellene az EVS-nek, ennek ellenére a Samsungból a következőket olvastam ki: AMR_WB(16K) DL: 12.650k, UL: 23.850k
Mitől lehet ilyen alacsony a minőség? Minden szolgáltatónak erős térerő van és egyik sincs terhelve.[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
válasz zelikocc #6087 üzenetére
HD hang (AMR-WB) sem mindig van a szolgáltatók között, nem hogy EVS. Amikor egy szolgáltató saját ÜFSZ-ét hívod saját hálózatból VoLTE-ról és kiderül hogy AMR-NB na az nem semmi produkció....
"Illetve hogy alakul ez a VoLTE Roaming során?"
Mivel ebben az esetben a VoLTE hívásodat a honos hálózat fogja kiszolgálni, és ha a telefon maga sem kezeli a hívást másként (pl.: roamingban nem hírdeti az EVS és AMR-WB kodekeket), akkor mennie kell rendesen.
" ott is elölről indul a hangminőség fejlesztgetés?"
Nem hinném, hogy előről kezdődik.
"lehet kompatibilitási különbség pl iPhone - Samsung között?"
ha mind a kettővel megy az EVS, akkor egymással is fog.
"iPhone XS - Digi Mobil VoLTE Roaming"
Már úgy érted, a magyar Digi kártyád a magyar Voda hálózatán "roamingol"?
-
zelikocc
senior tag
"Már úgy érted, a magyar Digi kártyád a magyar Voda hálózatán "roamingol"?"
Igen. VoLTE Roaming-al.Kipróbáltam közben két Telekomos kártyával az iPhone és Samsung között EVS van, szóval tényleg nincs gyártók közötti összeférhetetlenség.
Viszont Digi - Telekom között is 23.850k vagy 24.400k volt korábban, most viszont (Telekomos oldalon) DL: 12.650k UL: 23.850k (AMR-WB) Amit furcsállok, hogy miért ilyen "féloldalas"?
Olyan, mintha a Telekom oldaláról meglenne továbbra is a jobb minőség, de a Digi oldaláról valamiért lecsökkent... erre tippelve említettem, hogy esetleg a roaming miatt?Amire még kíváncsi lennék, hogy Digi - Digi között hogy alakul most a belföldi roaminggal, de sajnos az S9 nem tudja a VoLTE Roamingot, így azt nem tudom tesztelni.
De ezek már csak így elmélkedés szintjén, mert lehet hogy más szolgáltató külföldi VoLTE Roamingja során is előjöhet?
---------------------------------------------
Btw, a fő kérdés továbbra is: Találtam itt a fórumon korábbi infókat, hogy talán a Telekom és Yettel között megy az EVS (vagy legalább 23.850k), a Voda viszont csak hálón belül biztosítja, hálón kívül max 12.650k. Ezt az információt szeretném igazából megerősíteni, vagy cáfolni. -
dchard
veterán
válasz zelikocc #6089 üzenetére
"Amit furcsállok, hogy miért ilyen "féloldalas"?"
Mindkét irányban volt hallható hang a hívásban? Értsd: egyik irány sem volt "néma" a hívás alatt? Ha a telefon mikrofonja nem érzékel hangot, akkor DTX lesz, és simán kiírhat neked a készülék minimum kodek sebességet (miközben valójában egyáltalán nincs is átvitel).
"a Voda viszont csak hálón belül biztosítja, hálón kívül max 12.650k"
Eddig én is ezt tapasztaltam, de kifelé elég keveset telefonálok. Holnap megnézem telekom voltéval hogy mit dob a gép, bár a túloldal csak AMR-WB-t tud, EVS-t nem.
-
dchard
veterán
válasz zelikocc #6093 üzenetére
Voda VoLTE <--> Telekom VoLTE között AMR-WB / 12.65kbit/s a sebesség.
Ezt a telefon HD hangnak írja ki, de a sebessége az AMR-NB teteje. Vigyázni kell, mert attól hogy a kodek AMR-WB, a sebessége lehet ugyanolyan rossz, mint egy sima AMR-NB full rate hívás. Itt is ez történik.
-
dethroner
veterán
Muter redmi note 8 telója voda és yettel vowifit nem tudott, de végre került bele egy telekom sim, amivel működik a vowifi
Már csak arra kéne rájönni, hogy a párom Mi 9 lite telója,a mi egy fokkal komolyabb mint a note 8, vajon miért nem tudja a telekom vowifitA hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
dethroner
veterán
válasz Landsmann #6096 üzenetére
Ez lehet. Viszont egyik fórumtárs írta hogy neki a Mi 9 lite telója előfizetéses simmel tudja a vowifit, de amikor dominót rakott bele, azzal meg nem nem tudta. Pedig ugye elvileg nincs korlátozva, dominósok is használhatják, lásd a muter note 8-a is.
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
goop
őstag
Android 14 alatt samsungra megjött a voda vowifi, szép és jó, megy szépen, bár én reménykedtem, hogy a többi hálózat felé is lesz evs kodek, de sajnos nem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 3D nyomtatás
- Formula-1 humoros
- Autós topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Ukrajnai háború
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Játék télapó sapkáért, csak PH! segítőknek. (2024) Ha nem vagy segítő, ne írj bele!
- Milyen monitort vegyek?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Iphone 13pro max 128gb
- Ryzen 7 5700X / RTX 4060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB SSD + 1TB M.2 SSD / 650W GOLD
- Playstation 5 Drive Edition 825GB (CFI-1216A), 2025.11.25-ig Alza garanciával, Bp-i üzletből eladó
- Sony eszközpark eladó! Tamron objektívek (35-150, 28-75, 17-50, Viltrox 24 1.8.
- OLCSÓ GAMER LAPTOP! i5-10300, 16GB RAM, SSD 500GB, GTX 1650
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest