Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz Füleske #23271 üzenetére

    Nem tudom, hogy eddig kérték-e.
    Egyébként az imának van fizikai aspektusa is ami biztos hat: Ha fiatal életútválasztás előtt álló hívő imádkozik, akkor jobban eszébe jut, hogy miért csak imádkozzak, mikor lehetek pap is?
    Szent István idején 10 falunak kellett 1 templomot építeni. Lehet, hogy kevesebb a pap, de vajon nem kevesebb-e az aktív hívő is? Tehát, az arány nem változott, nőt a mobilitás, könnyebb elmenni a másik városba misére/gyónni. Szóval nem biztos, hogy Istennek közbe kéne avatkozni.
    Ami viszont fontosabb, hogy azért van kevesebb pap, mert kevesebben akarnak azok lenni. Ezzel nem mondtam újat. De nem kell papnak lenned, hogy elkötelezed magad Isten mellett. S nem is a hittantanár és a sekrestyés az egyetlen opció. Emberként is elkötelezheted magad. Papként van még a cölibátus mint visszatartó erő. Azért ez nem egy 2 éves munkahely, bár úgy tudom ki lehet lépni, mégis, ha csak 5 évig akarsz szolgálni, akkor nem pap leszel, hanem valamilyen segéd.S itt a kulcs: Ha SZOLGÁLNI akarsz. ha nem akarod a közösségedet szolgálni, nem leszel pap. Persze mondhatnád, hogy politikusként is szolgálhatod az embereket, de na a megélhetési politikus nem ismeretlen fogalom. Alapítványok még félig szolgálat. (Bár ugye működési költségként a támogatás fele felhaszálható.) Nem mondom, hogy nincs megélhetési, vagy karrierista pap, mert nem igaz, a történelem sok pápát is tudna mondani.
    Szóval az embereknek fontosabb lett az én, mint a mi szolgálata, ezért van kevesebb pap. De ezzel te is találkozhatsz, mert ha az én előtérbe szorul, akkor könnyebben átlépünk egy hajléktalanon, vagy nem adjuk át a helyet a buszon, segítünk, mosolygunk, kérdezzük meg valakitől, ha rosszul van, hogy segíthetünk. Ez viszont már téged is érint.
    Csak egy ateista példa: A szocializmusban sokan úgy építkeztek, hogy 3-4 család/pár összeállt, s mindenkinek felhúztak egy-egy házat, nem kellett munkást fizetni. Most tudsz ilyet mondani?

Új hozzászólás Aktív témák