Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz MageRG #21940 üzenetére

    Most vettem észre, hogy egy válasszal adós vagyok.

    Úgy látom, hogy kicsit elbeszélünk egymás mellett ebben a tekintetben, mert valószínűleg kicsit másként értjük a fogalmakat. Talán egyszerűbb, ha összefoglalva leírom, hogy én miként látom mindezt.

    Érdemes kiemelni a csoda kategóriáját, ha már úgy is volt róla szó. Ilyen személyesen még velem nem történt, ismerőst sem tudok, akivel megesett volna, de elfogadom, hogy létezhet akár napjainkban is. De ugyanúgy elfogadom Jézus csodáit is, ha már említetted korábban a Szentírást. Ez azonban egy egyszeri, pillanatnyi esemény. Ha van ilyen napjaikban, akkor fontos, hogy jól dokumentált legyen (ezért hoztam fel, hogy Lourdesban nem véletlenül, csak ateista orvosokat foglalkoztat az Egyház). Ha ilyesmi történik, akkor nem egy kuruzsló tanácsára nem kell gyógyszert szednie tovább, hanem orvosok tanácsára, mert valóban megszűnt korábbi gyógyíthatatlan betegsége.

    A másik amiről szó esett, nevezzük szóhasználatoddal "faith healing"-nek. Ezt ilyen Pat Robertson vagy Benny Hinn stílusban tudom elképzelni, amikor már különböző technikákat dolgoznak ki a hittel való gyógyításra, egyfajta terápia, általában nem pillanatnyi esemény, hanem hosszabb folyamat, amikor gyógyszeradagok helyett "imaadagokkal" próbálják gyógyítani magukat, vagy másokat az emberek. Szélsőséges esetekben gyógyszerek elhagyására szólítják fel az embereket, stb... Na ez nettó bullshit szerintem, ennek igazából semmi köze a kereszténységhez.

    Ezt a kettőt én csak két külön kategóriaként tudom és vagyok hajlandó értelmezni, mert alapjaiban más dologról van szó, még ha a hit jelen van mindkét esetben is.

    Illetve van a kuruzslás, aminek viszont semmi köze se hithez, se valláshoz. Erre példa a linkelt cikk is, emlékeim szerint ott sem volt szó vallásról, hanem valamilyen betegséget levendulaolajjal próbált gyógyítani. Ide sorolom a homeopátiát, a különböző ezotériás praktikákat, illetve egyéb - mondjuk úgy - okkult (bár nem szeretem ezt a szót) dolgokat. Hogy egészen pontos legyek, hozzáteszem, azért vannak gyógynövények, amik adott esetben nagyon hasznosak lehetnek és orvosi javaslatra akár gyógyszert is kiválthatnak. De ennek szerintem van saját szakirodalma is, ezeket tudományos úton bizonyítani kell, stb...

    "Hanem hogy elhiteti a beteggel hogy meggyógyult (valójában nem), aki magától, vagy felszólításra nem szedi tovább a gyógyszereit/elhagyja a kezelést."
    Igen, ez valóban veszély, ez beleillik a 2. és 3. kategóriába, amit elítélek és nagyon helytelennek, károsnak, sőt életveszélyesnek tartok.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák