Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #21908 üzenetére

    Nekem a váltós sztorinál az jutott az eszembe, hogy mi van, ha az az 5 azért feküdt a sínre, hogy öngyilkos legyen, míg az egy annak biztos tudatában, hogy oda úgy se jön a vonat. Valójában kevés az információ, hogy megítéld. E nélkül tényleg csak a darabszám alapján tudsz dönteni. (Kicsit misztikussá lehet tenni egy kis kvantumfizikával, miszerint ha valami megtörténhet, az meg is történik. Szóval biztos van egy világ ahol az 5öt hagyod meghalni, s van egy ahol az egyet ölöd meg.)

    Isten azért tudhatja a megoldást, mert ő nem csak darabszám alapján fog dönteni. Ő látja az összes életet, az összes lehetőség következményét, s ezért tud a legjobban dönteni. Látja, ha mind az 5 pszichopata körözött gyilkos, vagy ha közülük egy majd valami nagy dolgot tesz az emberiségnek.
    Azt is látja, hogy a vonat 5km/h megy, S ha szólsz, a mozdonyvezetőnek s átváltod a váltót, akkor a vonat pont az egy ember előtt fog megállni. Vagy az az 1 észreveszi a vonatot és elmegy a sínről. Koránt sem biztos, hogy ez csak 2 lehetőséges probléma.

    "Te írtad, hogy mindennél előbbre való az Úr tisztelete."
    Ezt sokan félreértik. A farizeusok is félreértették. Nem tetszett nekik, hogy Jézus szombaton is gyógyít, hisz munka. Viszont mi jobbal tudnád a szombatot megszentelni, minthogy segítesz egy felebarátodon? (S most nem arra gondolok, hogy vasárnap is együtt húzzátok fel a házat, mint ahogy ezt tettétek hétfőtől szombatig.)

    Én úgy látom, hogy nem nyúlik mint a gumi, hanem ahogy egyre többet tudsz, úgy ez a pár sor is egyre többet jelent. Új értelmezéseket, és igazságokat látsz benne. Ugyanúgy ahogy a függvényeket és számokat is másként látod hatodikosként, és matematika doktoranduszként mikor ez a szakterületed.

    Eszembe jutott még valami a főparancsolatról. Azért van benne segítség is, hisz azt mondja, hogy szeresd felebarátodat úgy mint önmagad. Ha nem vagy mazochista akkor elég sok morális kérdést el tudsz dönteni azzal, hogy ennek én örülnék vagy sem? S talán ez rávilágít arra is, hogy nem csak a tett számít, hanem, hogy miért tetted. Ahogy már mondtam, hiszem, hogy odafent is követnék el bűnt, de nem ez számít, hanem a szándék, hogy ki akarom javítani, s a lehető legjobbat akarom a többieknek. A váltósnál ez alapján lehet azt mondani, hogy az 5 azért jó megoldás, mert 5x több embernek akarsz jót. (De ismétlem nincs elég információ, mert mi van ha 5 végső stádiumú rákosról van szó, akiknek megváltás lenne a halál. Ebben az esetben inkább a váltót pont rájuk állítanám át.)

    Szerintem igenis kultiválja az egyház az egy lépéssel tovább gondolkodást. Igaz, jobb szereti, ha ez a továbbgondolkodás őt fejleszti, és nem ő ellene van, de ez minden rendszerre igaz. Nyugodtan menj oda egy paphoz, lelkészhez, biztos örülni fog, ha magas szinten folytathat teológiai vitát. Hisz a viták által magunkat is jobban megismerjük, fejlődünk vele. Nem fogod tudni eltéríteni attól a hitétől, hogy van Isten, ő se fogja rád erőltetni. De biztos szólni fog, hogyha az ő asztalánál eszel, akkor tiszteld annyira, hogy nem fogsz csámcsogni, s nem állsz neki egyből a levesnek, míg ő asztali áldást mond. Talán megkér, hogy te is mond vele, de nem fogja azt mondani, hogy milyen már, hogy te nem mondasz asztali áldást.

Új hozzászólás Aktív témák