Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #21904 üzenetére

    Normális esetben tényleg a szülőktől/környezettől tanulja meg a gyermek az (alapvető) morális értékeket, ami nagyjából megfelel a tízparancsolat szintjének. Mi viszont arról beszélgettünk, hogy az életben találkozhatsz olyan esettel is, mikor a morális érték megítélése komplexebb feladat. Amihez nem árt erkölcstan, híttan, filozófia óra, vagy aminek akarod nevezni. S nem csak az eutanázia kérdéskörre gondolok, hanemhogy elmondjam-e, hogy a barátom drogozik, mikor megígértette velem, hogy nem, viszont hosszú távon tönkreteszi. Egyáltalán tönkreteszi?
    Ne feledd, hogy végeztek rá pszichológiai kísérletet, hogyha az ember lát jó példát, akkor megcsinálja, míg ha nem, akkor sokkal kisebb százalékban teszi meg a helyes lépést. (Gyilkosság New Yorkban, mikor az áldozat sokáig kiabált, de senki se szólt be a rendőrségre, mert nem akart beavatkozni, útvonalon hagyott szék, segítségnyújtás, ha előtte látta, hogy más is segít stb.)

    A tízparancsolat is, és a főparancsolat is egyértelműen fogalmaz: Az úr tisztelete, és szeretete mindennél előbbre való. Annyival egészíteném ki az előző hozzászólásomat, hogyha két bűn elkövetése közül kell választani, akkor a kisebb bűn elkövetése akkor nem számít bűnnek, ha nincs más lehetőség. Neked mindent meg kell tenned, hogy minden alternatívát felkutass. Az öljük meg a hitetleneket Isten nevében az általában nem két lehetőséges választás, max annak próbálják beállítani.

    Jah kérem egy dolog az irodalom, egy az élet. Az ördög nem hülye. Mint ahogy egy jó üzletember is. Minek fizessen valamiért sokat, ha olcsóbban is megkaphatja? Annyi a titka, hogy várni kell, aztán ki kell használni az alkalmat.

    "Vagy egyáltalán Isten miért hagyja hogy az emberiség az ördög műveleti területe legyen?"
    Ezt nálam nagyobb biblia szakértőtől kell kérdezned.
    Én max olyanokkal tudok válaszolni, hogy el kell választani a búzát a pelyvától. Az aratásig mindkettő együtt nőhet, de utána az egyikből kenyér lesz, a másikat tűzre teszik. (Példabeszédben a pelyva magvait rossz szándékú ember szórta el a gazda földjén.)
    Ott a másik példabeszéd is, hogy ugyanazok a magok attól függően, hogy hová estek nem hoztak termést, tízszerest, százszorost.
    Jó kérdés, hogy Lucifert vajon gonosznak teremtette-e Isten? Tudom, erre máris mondanád azt, ha nem látta előre, hogy fel fog lázadni, akkor mégse mindenható. Viszont a jó és a rossz egy ponton túl relatív fogalmak. Én vagyok valamilyen, aki nálam jobb az jó, aki rosszabb az rossz. Illetve ez igaz a társadalmi átlagra is. Ebből következik, hogy csak akkor nem lennének rosszabbak, ha nem lennének jobbak, azaz mindenki egyenlő lenne. Egész pontosan mindenki lelke/gondolkodása másolat lenne s nem lenne eltérés. Ez viszont szörnyen unalmas lenne, ráadásul az első tapasztalt szerzés után ez meg is szűnne, hisz a tapasztalat alakítja a gondolkodást. Tehát a világban mindenképp van jó(jobb) és rossz (rosszabb)

Új hozzászólás Aktív témák