Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #21900 üzenetére

    A nehézség nem feltétlen abban van, hogy Isten elmondja, vagy leírja a szabályt. A nehézség abban van, hogy azt az ember megértse és megtanulja.

    Ha monoteista vallásban valaki egynél több istenben hisz, akkor már a valláson kívül valaki mást istent is imád. Erre nem nagyon lehet kontextust kitalálni. Ez a hoztam is ajándékot meg nem is. Tudom a bíró lányának sikerült, de azért abba is bele lehet kötni. Mondjuk, ha a vallás nem tér ki rá, hogy nincs bálványimádás, és csak a te istenedet imádd, akkor nincs gond, de a zsidó/keresztény vallás ezt kiköti.

    Hát igen, Asimov robot törvényei is milyen jól hangzanak, aztán a könyv végére mégis az ember ellen fordultak a robotok :P

    Igen, azt nem tettem hozzá, hogy a tanulási folyamatot itt a földön tudod akárhányszor újrakezdeni. Halálod után már nem.

    Pontosan ezért hülyeség az objektív moralitás. A tettek társadalmi megítélése kontextustól függ.
    Az a vallás, ami Isten törvényére hivatkozik, ami örök, tulajdonképpen az objektív moralitásra hivatkozik.

    A társadalom ítélkezését nézhetjük a társadalom és a megítélt szempontjából. Előbbinél az az előnyösebb, ha inkább feleslegesen elítéli a bűnöst, s megelőzi, nehogy egy nem elítélt újra bűnözzön, míg az egyén szempontjából ez pont fordítva van. Ismered a mondást, vigyázz magadra, belőled csak egy van, míg a többiek sokan vannak, őket könnyű pótolni, itt is hasonló az elv.
    Ezért előfordulhat, hogy az elítélt tudja, hogy neki van igaza, mégse tehet semmit, vagy a bűnösség egyértelműen nem bizonyítható, Valahol megnyugtató a tudat, hogy bár a társadalmi normák alapján hozzák az ítéletet, te is az alapján ítéled meg mások, saját cselekedeted, Hiszel abban, hogy a társadalom által hozott szabályok ugyanazok mint amit Isten is hozott, a hiba amit az ítélkezéskor hoznak, azt Isten nem fogja elkövetni, mert ő objektíven, az összes dolog figyelembevételével fogja megítélni a tettedet. Lehet, hogy itt a társadalom kivégez, de odaát tudni fogják, hogy ártatlan vagy.

    Felkeltetted a kíváncsiságomat, majd megnézem az ötödik pecsétet.

Új hozzászólás Aktív témák