Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacsomarton
tag
Még egy kezdő kérdés :-). A Syno tűzfalán be tudom állítani, hogy csak Magyarországról férhessek hozzá a rendszerhez. Van valami egyszerű megoldás erre Unraid esetén? A Tailscale rendben működik, de nem minden alkalmazásomnál szeretném használni.
-
bacsomarton
tag
Igen, nekem másolat kell, hogy szabadon törölhessem, átnevezhessem, az eredetit a nélkül, hogy a seed-et ez bármennyire is befolyásolná. A dupla tárhely nem jelentett (eddig) gondot. A hardlinkes megoldás gondolom nem viselné el, ha más kötetre raknám a fájlt (jelenleg egy 1 kötetes poolra másolok, de onnan a kész fájl, ha megtartom, megy is az Array-re).
-
válasz
bacsomarton #29 üzenetére
Ez ugye másol, ha ugyanazon a köteten van akkor a hardlinkelés is jó lehet, amivel megspórolhatod a dupla tárhelyet (ezt csinálja a Synology DS is).
-
ratkaics
senior tag
válasz
bacsomarton #29 üzenetére
Köszi!
-
ratkaics
senior tag
válasz
bacsomarton #27 üzenetére
Én a Deluge-t használom. De én sem tudok a synology-hoz hasonlóan működő megoldásról, bár nem is kerestem.
Ha jól emlékszem, akkor a synology valamilyen rtorrent klónt használ. Lehet, hogy ilyen irányban kellene nézelődni. -
bacsomarton
tag
Sziasztok!
Most készülök Synology-ról váltani. A gép rendben üzemel már, állítgatom be a programokat, hozom át a docker containereket. Ami most gondot okoz az a torrent. A DSM-en a Download Station működésének alapja, hogy van egy rejtett cache mappa, ahová alapértelmezetten kerülnek a fájlok. Innen a program a letöltés után átmásolja (tehát nem mozgatja) a kész csomagot egy általam meghatározott helyre. A másolattal aztán azt csinálok amit akarok, a seed-hez elég a cache mappa is.
Ez nekem nagyon jól működött eddig, azonban a három általam kipróbált docker-es torrent kliens közül egyiknél sem láttam opcióként (Transmission, qBittorrent, Deluge).
Esetleg van valakinek ezzel kapcsolatban ötlete? -
Multibit
nagyúr
válasz
MasterMark #24 üzenetére
Ez jól hangzik
Tájékozódtam kicsit, de még nem egyértelmű számomra, hogy ha HDD-k helyett SSD-ket használok (akár RAID-ben), működik-e a TRIM Unraid alatt. Meg aztán az i226 NIC-ek támogatottsága sem tuti az olvasottak alapján. Úgyhogy, most, ami előttem áll lehetőségként: belakott OMV portolása friss vasra, vagy szűz Unraid telepítés.szerk:
Azért a pendrive-os rendszer - számomra - nagyon gusztustalan. Ahogy anno az USB-s Ubiquiti routertől is viszolyogtamDe ez persze a saját szocproblémám
-
Multibit
nagyúr
Nem nagyon pörög a topik
Ennyire nem jött be nektek az Unraid? Mi a baj vele? Gondoltam, kipróbálom... Ne tegyem? -
szaki035
tag
Tudja valaki hogyan lehet egy SSD úgy emulalni egy VM, hogy úgy lássa mind SSD nem HDD??
-
szaki035
tag
Hello. Több hónap után visszakerültem ide. Van egy olyan problémám, hogy az Unraid-en fut egy Xpenology mostmár lassan 2 éve, nincs vele gond, viszont, rájöttem, hogy az utóbbi időben leesett az írási olvasási sebesség a Virtuális gépen. 110mb/s megy egy ideig majd leesik felére vagy még alá. Végül megint megindul, majd valamikor teljesen 0ra esik, majd vissza fel. Így megy állandóan. Az Xpenology "Erőforrás figyelő"-ben a HDD-k 50-65% dolgoznak, A CPU és RAM szinte alig mozdul meg, viszont az írás/olvasás így rohadt idegesítő. A HDD-ek 200-250mb/s képesek. SHR2 a kötet.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy, ha frissítem 6.11.5 fölé az UNRAID-et, akkor random időközönként újraindul? Néhány docker konténer "összecsinálja magát" és a VM-ek-el is vannak számomra megmagyarázhatatlan dolgok.
Ha visszamegyek 6.11.5-re és újra helyrepofozok mindent, akkor megy sok napig probléma nélkül. -
MasterMark
titán
válasz
morfondőr #17 üzenetére
1. Az Unraid tud write cache-t, azaz előszőr egy gyors SSD-re íródhat a cucc, majd este átmozgatódik az array-re. Nem tudom milyen sebessége van az array-nek, majd rámérek, de nem volt még eddig gond belőle.
2. Ezt meg lehet csinálni, de szerintem kézzel kell másolnod az adatokat róla aztán vissza.
3. Mivel linux ezért biztosan megoldható, de én ilyen nem csinálnék, mert nem tesz jót se a hdd-knek se a hardvernek.
4. Hát ez eléggé attól függ. Ha azt is cseréled amire a vinyók vannak dugva, akkor lehetséges hogy újra be kell rakni a hdd-ket, de ilyenkor fontos hogy ugyanoda kerüljenek.
5. Mivel az Unraid külön-külön tárolja a dolgait az array disk-jein, így bármelyiket kivéve és berakva bármelyik gépbe a rajta lévő adatok olvashatóak.
6. Szerintem jönnek frissítések gyakran.
szerk.: Én személyes cuccoknak használom az array-t, torrentre filmekre plexre stb pedig egy külön pool-t, ami nem része az array-nek. Oda nekem nem kell paritás meg stb, hiszen újra letölthető bármikor, így nincs is lassulás.
-
morfondőr
addikt
Sziasztok!
Egy ideje szemezgetek az Unraid-el és szeretnék néhány dolgot kérdezni, amire még nem teljesen kielégítő választ kaptam. Bocsánat, ha hülyeségeket kérdezek, nem vagyok nagy guru a hálozatok és a linux terén, de talán nem is vagyok annyira vakon sem!
A tervezett felhasználás a következő lenne (ezt több év távlatában gondolom): alapvetően a család dolgainak a tárolása (fényképek, videók, dokumentumok stb.). A legfontosabb és pótolhatatlan dolgok rendszeresen offline mentésre kerülnének egy cold storage diszkre. Emellett Plex szerver kiszolgálása és akár egy virtuális windows-os gép, amit távolról is elérhetnénk ha arra szükség van. A család minden tagjának lenne hozzáférése a saját ill. közös mappákhoz. Jelenleg úgy van (és ezt nem biztos, hogy változtatnám), hogy a NAS nincs "kiengedve" a netre, hanem a routeren futó VPN szerver segítségével érem el a mappákat. Az Unraid azért szimpatikus, mert egyszerűen bővíthető, a még működő kisebb kapacitású diszkeket nem kell kidobálni és egy összegben egy kisebb vagyont elkölteni 4x8 TB kapacitás eléréséhez (ez lenne a végső cél).
A kérdéseim a következők:
1. Mennyi az írási/olvasási sebessége a szervernek? Olvasok olyat, hogy a parity lemez beüzemelése után 30-40 MB/s lett az írás, de van turbo write, ami ezt gyorsítja. Máshol megy 150 MB/s-et írnak. Azt értem, hogy mindig egy diszk sebessége a max, de ne legyen 30-40 MB/s, mert az nem jó!
2. Egy diszket tudok-e nagyobbra cserélni úgy, hogy pl. egy 4 Tb-osat kiveszek, vissza egy 8 Tb-os, vissza írja az adatokat, majd megnövelhető-e a tárhely a fennmaradó üres résszel?
3. Tud-e olyat, hogy pl. minden nap reggel 8-kor bekapcsol, este 11-kor ki? Bár lehet ezt BIOS-ból is lehet vezérelni...
4. Hardvert (alaplap, CPU) tudok-e cserélni anélkül, hogy mindent elölről be kelljen konfigurálni?
5. Az előzőre, ha meghal a PC, akkor a lemezeket egy másik gépbe rakva az Unraid-et elindítva olvashatók maradnak-e az adatok (feltéve hogy a HDD-vel nincs semmi baj)?
6. Mennyire biztonságos az Unraid? Nem igazán találtam semmi negatív tapasztalatot (ransomware stb.), csak annyit, hogy a kényelmes használhatóság oltárán néhány biztonsági dolgot feláldoztak. De kíváncsi lennék, hogy alapvetően milyen gyakran frissítenek, mennyire gyorsan reagálnak a biztonsági rések felfedezésére stb.?
Hirtelen ennyi!
Köszönöm előre is annak, aki elolvassa, annak meg főleg, aki tanácsot is tud adni! -
ratkaics
senior tag
válasz
MasterMark #14 üzenetére
Nem mozgatja át amúgy. Manuálisan kell áttenni, illetve az unBalance tud segíteni.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Adatvesztés nélkül meg lehet oldani valahogy azt, hogy az jelenlegi array-ből a disk1-et kivegyem végelegesen? Tehát nem akarok másik meghajtót tenni a helyére.
Addig ok, hogy átmozgattam róla mindent a többi meghajtóra és lefuttattam egy clear-drive scriptet is, hogy teleírja nullákkal. De utána mit kell csinálni? -
ratkaics
senior tag
válasz
MasterMark #12 üzenetére
Kicsit utána túrtam a lemezkezelésnek, és több dologban megvilágosodtam. De azért maradt még bennem kérdés.
Például akkor mi történik, ha van egy Share-em, aminek be van állítva, hogy a disk1-et használja és átállítom arra, hogy mostantól inkább használja a disk2-őt?
Gondolom nem kezdi el átmozgatni az adatokat a disk1-ről a disk2-re, de akkor még is mi fog történni? -
ratkaics
senior tag
válasz
MasterMark #10 üzenetére
Az egy kicsit "érdekes" nekem, hogy ha megtelik a cache, akkor "megáll az élet"???
Ha egy nap alatt több adatmozgás van a szerveren, mint a cache mérete, akkor mi van?
Most beállítottam, hogy óránként fusson a mover, ezzel meg a cache-nek használd SSD-t terhelem az indokoltnál jobban? -
MasterMark
titán
1.: Mert a mover csak éjszakánként szokott futni alapesetben, az az ami a chache-ből átmozgatja az arrayre a dolgokat.
2.: Mert elfogyott a hely.Ha ilyet akarsz csinálni, akkor az adott share-en ahova másolsz kapcsol ki hogy használja a cache-t, akkor közvetlen az array-re fog menni a másolás, ha kész majd visszamásolod.
Vagy használd a közvetlen disk share-t.
Ilyen hosszú és nagy fájlokat ne webUI-on másolj, hanem CLI-ből. Vannak rá elég jó toolok amikor tudják folytatni a másolást ha elakadt, vagy tudják újrapróbálni, stb., pl
rsync
. -
ratkaics
senior tag
Az Unraid-re feltelepítettem a Dynamix File Manager-t. Csatoltam egy hálózati mappát a régi NAS-omról, hogy át tudjam másolni az új NAS-ra az adatokat (több TB). Elindítottam egy másolást az UNRAID-en, aztán bezártam a böngészőt. Majd orákkal később újra megnyitottam és tele volt figyelmeztetéssel, hogy a cache drive (256GB) megtelt. A másolást abbahagyta. Ott ahova másolni kellett volna csak a mappák voltak meg, de tartalom hiányzott.
Több dolgot nem értek:
1. Ok, hogy megtelt a cache, de akkor miért nem tette át a fájlokat a kötetre?
2. Miért hagyta abba a másolást?Amúgy jó gondolat volt részemről és adatokat másolni, vagy van ennél jobb megoldás?
-
ratkaics
senior tag
válasz
MasterMark #7 üzenetére
Köszi szépen a segítséget!
-
ratkaics
senior tag
válasz
MasterMark #5 üzenetére
Köszi!
Közben tettem be még egy HDD-t a masinába és kaptam egy hibaüzenetet, hogy ez a lemez nem "Healty".
Én csak ennyit találtam rajta.
Ez mennyire gáz? -
MasterMark
titán
Ami prefer cache az csak a cache-en van rajta így nincs az array-en, nincs redundancia.
Kell egy másik ssd a cache pool-ba hogy raid1-ben legyen a cache, akkor lesz protected a csak cache-en lévő adat is.
Csak emiatt szól, ha tudsz erről és így akarod akkor nem kell vele foglalkozni.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Én új vagyok, és mindjárt lenne is kérdésem. Hátha valaki tudja, hogy miért van az, hogy néhány Share-nél felkiáltó jel van és az írja: "Some or All files Unprotected"
Nem értem, hogy miért.
Itt vannak a Share-ek
Itt meg a Main képernyő.Tudja valaki a megoldást?
-
MasterMark
titán
Na a legutóbbi swag update eltörte a konfig fájljaimat.
-
szaki035
tag
Sziasztok.
Nem találtam itt topikot Unraid-re, így nyitok egyet, hátha vannak más emberek is akik használják, tudunk konzultálni!
Üdv nektek
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest