Új hozzászólás Aktív témák

  • Neil Watts

    veterán

    válasz lionhearted #5557 üzenetére

    Szia!

    Lehet hogy túlságosan újoncosnak hatott a kérdésem, elnézést. Jó pár éve használok már Ubuntut különböző gépeken, de az SSD-ket nem tudtam hogy miként kezeli, ezért kérdeztem :)

    "Igen, az Ubuntu telepítője elintéz mindent. Akár automatikusan letudja "vágni" magának a részt, akár kézzel megcsinálhatod. (akár az egész wint is formatálhatod óvatosan) Szerencsére jól ellátták figyelmeztetéssel is."

    Az lesz, igen, tudom, hogy sokszor szól :)

    "Nemtudom, hogy az SSD-t egyből felismeri-e, vagy kézzel kell finomhangolni, de erre van egy részletes leírás: [link] (by ViZion) Az ext4 megfelelő lesz, hiszen támogatja a trim funkcióját az ssdnek. A naplózás nem gyilkolja túlságosan, de paranoidoknak van lehetősége ezt csökkenteni, esetleg megszűntetni (persze az adatvesztés lehetősége ezzel arányos)."

    Most gondolom végig, tulajdonképpen az NTFS is naplózó FS, tehát ugyanakkor maradna a terhelés, nem? :)

    "Ez a probléma már nem olyan egyértelmű. Alapesetben egy 10gigás partíció is több, mint elegendő a legtöbb programhoz. A csomagkezelő viszont csak a megfelelő könyvtárakba tud telepíteni, nem saját elképzelés alapján. Ez két dolgot eredményez: van lehetőség ezen könyvtár áthelyezésére másik partícióra, ekkor azonban elvész az SSD előnye, másrészről LVM használata mellett bármikor kiterjesztethető másik partícióra akár az egész rootpartíció. (Ezt egyre egyszerűbb megtenni, tudtommal a 12.10 desktop telepítője is már felkínálja, régen csak a szerver/alternatecd része volt)."

    - Rendben, akkor maradok az SSD-n, bár a VMWare képfájlokat hova rakom? :))

    "Másfelől a nem csomagkezelő által kezelt programok elhelyezése saját döntés alapján megy, így ha azt a HDDn tárolod, akkor ott van. Milyen nagyobb programot szeretnél használni? (Jó, persze Steam..de az is home-ba pakol.)"

    - Azt tudom, de át lehet rakni a játékokat másik partícióra/HDD-re? Ez a lehetőség a Linuxos kiadásban is megtalálható? - Á ezt mindjárt meg is nézem, de ha tudod esetleg, akkor várom válaszod, köszi.

    "És végezetül, ajánlom átgondolásra az eggyel régebbi, de hosszan támogatott kiadás (12.04) lehetőségét is, ezáltal nem szorulsz a folyamatosan rendszertelepítésekre, persze ez épp úgy hátrány is lehet. Persze ez magában hordozza annak a lehetőségét, hogy nem a legfrissebb csomagok érhetőek el (biztonsági frissítés van, feature nincs, ami azt is jelenti, hogy pl firefoxból a legújabb van, hiszen az biztonsági frissítés is, de pl LibreOfficeból a 3.5ös széria, nem a 3.6os, hiszen ott nem biztonsági frissítésről van szó), ennek elérésében PPAk segítenek, de nem minden esetben maximálisan (késések és kiamradások lehetségesek, mégiscsak emberek csinálják)."

    Sajnálatos módon ez nem megoldható, ez alatt érzem a hardvereket a leghasználhatóbbnak. :) Wubival van most Windows mwllé rakva, és nincs gondom egyelőre.

    Köszönöm a választ!

    Üdv. core2

Új hozzászólás Aktív témák