Új hozzászólás Aktív témák

  • gurabli

    senior tag

    válasz BigBlackDog #36812 üzenetére

    Ha tudod, hogy eladod, nem érdemes rá új abroncsot venni. Az viszont nem hátrány, ha nem 8 éves, kopott gumi van rajta. Az árát biztos, hogy nem kapod vissza, de tudsz vele okosan érvelni.

    Klíma: valójában egyetértek. Én sem szeretem a klíma nélküli autókat. Ami miatt szerintem van jogosultsága: elég drága a javítása, nem véletlen a rengeteg nem működő klímával szerelt járgány az utakon. Necces, hogy az előző tulaj hogy tartotta karban, ami érvényes az egész autóra is. Minél alacsonyabb árkategóriában nézelődünk, annál esélyesebb, hogy nem megfelelően lett karbantartva. Ez nem jelenti, hogy a drágább autók (azonos kategóriában) ne lennének elhanyagolva.
    Mi tényleg rövid utakra használjuk, ahol a manuális klíma max arra lenne jó, hogy lehűtse a napon álló autót. Ha betartjuk a klíma használati szabályait, akkor ezekre a rövid utakra akkor sem lenne ajánlatos használni, ha lenne benne. Nagyon káros az egészségre. Persze sokan ezzel sem törődnek, 36 fok, autóban 40+, jól leizzadva, felforrva beül, klímát maxra, indul, kiszáll, megfázik.
    Nyilván kevesebbet kap érte, ha nincs benne klíma, de kis és olcsó autóknál nem feltétlenül hátrány.

    Neppertől soha nem veszek autót, teljesen kizárt. Max megbízható(bb) márkakereskedésből (van ilyen), ahol esetleg még ismerős is van. Külföldi autót soha, csak ha nagyon alaposan le tudom ellenőrizni az előéletét, akkor is inkább személyesen, külföldön (nehéz eset, drága, megbízhatatlan). Ott is inkább magánszemélytől (lehet, de nem könnyű).
    Itthon csak hazai első forgalomba helyezett autót, lehetőleg tulajtól. Az nem feltétlenül gond, ha nem az első tulaj. Emígy pár alapszabály, ami nélkül soha nem lenne szabad autót venni (ha megbízható és jót szeretnénk):

    - látszik az autón, hogy mennyire figyeltek rá oda. Mennyire tiszta, főleg belül, motortér hogy néz ki. Mi mikor lett cserélve, idősebb autó esetén különösen. Ülés mennyire kopott? Ha volt rajta rendes huzat, akkor alig.
    - vásárló által kiválasztott szervizben való átvizsgálás (ha ebbe nem mennek bele, köszönöm és viszlát). Ennek költségét vevő állja, nyilván akkor mész bele, ha te alaposan körbejártad és nem találtál kizáró okot
    - festékréteg mérővel gyorsan végigfutni rajta (kiderül az is, hogy hazudott vagy sem az eladó). Ha olyan helyen lett megfelelően javítva, ahol nem sérül a szerkezete az autónak, akkor az nem csökkenti az autó árát. Alaposan megnézni, nem-e lett törve, hegesztve. Lehet pl. gyári fényezésű bontott elemet venni, amiből nem derül ki a sérülés, de ettől még törött kritikus helyen.

    Még egy kis okoskodás: én hosszú távra szoktam autót venni. Ha megveszem, teljesem mindegy, hogy mit mondanak, mindig cserélve az olaj, szűrők, fékfolyadék, gyújtógyertya. Ha kell, akkor hűtővíz és váltóolaj is. Fékeket alaposan megnézni, ha kell, rögtön tárcsa+fékbetét, esetleg dob, kézifékkötél. Akkut megnézni, hogy milyen idős, főleg tél előtt. Klímában nyomás, töltés, fertőtlenítés. Szinte mindig a teljes vezérlés (főleg, ha nem láncos), hosszbordás a feszítővel. Nyári és téli gumik, kizárólag felső-közép vagy prémium kategória (ezen nem szabad spórolni). Ennek ára nálam bele van kalkulálva az autó vételi árába. Ezért veszek olyan autót, ami belefér a költségvetésbe, mindennel egybevéve. De az autóim mindig olyanok, hogy bármikor eladásra került, szinte licitáltak rá a vevők (kétszer adtam el eddig:)). Az okoskodókat meg elküldöm, megköszönöm, biztos talál olcsóbban is, sok szerencsét.
    Én is szeretnék pl. BMW vagy Insigniát, hiába van olcsón, olyan is. Sajnos nálunk jellemző, hogy megveszik a levedlett, roncs, visszatekert, dieseles szörnyeket, mert az BMW, Audi, meg stb., meg 2000cm3 alatt nincs is autó, meg az csak 90LE xar. Aztán kínai vagy használt abroncsot vesz rá, azt is váltóméretben, mert majomra van, de banánra már nincs.

    Egy szó, mint száz: szerintem el lehet adni :) Ki kell emelni, hogy miért jó, ha nincs benne klíma:)

    "Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

Új hozzászólás Aktív témák