Új hozzászólás Aktív témák

  • Isten88

    senior tag

    válasz csorbajeno #15929 üzenetére

    Feltételezem nem. :)
    Tapasztalataim szerint vannak olyan kábelek, amik már akkor "buták", mikor megveszed. Nem mindegy, hogy mekkora áram megy/menne át rajta és mekkorára tervezték. Természetesen nem hegesztésre szánták már a gyárban sem, de mikor a fülhallgatódban vastagabb a kábel, mint amit töltésre szántak, ott már baj van. Az előállítónak olcsóbb a műanyag/gumi, mint a réz. Mondhatnád, hogy "de hát ez kb. 2 forint". Igen, de a gyártónak hányszor 2 forint...
    Ezt az alulméretezést autós "bikakábeleknél" is lehet tapasztalni, mikor megveszi a vásárló a másfél centi átmérőjű kábelt, - hogy az neki milyen jó lesz - ami (legalább fals biztonságérzetet ad, mivel) a gyártó szerint 3 literes benzin- vagy 2 literes dízelmotor beindításához elegendő maximum...ez az elmélet, de a valóság az, hogy abból a másfél centi kábelből 1,3 centiméter a szigetelés, 0,2 centi pedig maga a kábel, aminek kell is a túlméretezett szigetelés, mert az a 2-300 Amper, ami át akar(na) menni rajta úgy felforrósítja a rézkábelt, hogy csoda, hogy nem szublimál el egyből a gumi körülötte. Kicsit elkanyarodtam az eredeti témától, vissza a mobiltöltő kábelekhez...
    E-bayes olcsó kábeleknél jártam úgy, hogy töltés közben rámértem (még Samsung S4-nél) és 5V 400mA-rel tudott tölteni, mert csak annyi áram tudott átmenni a silány illesztések és alulméretezett kábel miatt. Ha megmozgattam, akkor volt, hogy ez csökkent, volt, hogy növekedett ez az érték.
    Azóta inkább csak Blitzwolf, Ugreen termékeket vásárolok kábelekből, ha Kínából akarok olcsón jót. Itthon semmit, csak ha már nagyon muszáj, mert a dupla árat is megduplázzák.
    A konkrét mérést két mérőeszközzel végeztem, amit le is írtam. Egy fogyasztásmérőt (230-as csatlakozós) maga a töltő és telefon elé tettem, egyet pedig a töltő és telefon közé. Elvégeztem egy mérést, majd hogy lássam, hogy a telefon és töltő közé tett mérő nem befolyásolja a mérést, leválasztottam azt és megmértem a fogyasztást csak a hálózati fogyasztásmérővel is, ami tized-Watt pontosságra ugyanazt mérte.
    "Olcsó" kábellel is lehet, hogy felskálázná 9V-ra a töltést, ami igazából a vékonyabb kábelnek is jobb, mivel azonos (jelen mérésnél a 10 és 11W közt 1W-ot elhanyagolva) fogyasztásnál, ha a feszültséget növeljük, akkor az áramerősség csökken (P=UxI), így a hő is kevesebb. A kábel hővesztesége annál nagyobb, minél nagyobb az áramerősség, az áthúzás veszélye pedig a feszültséggel növekszik, persze nem ilyen alacsony feszültséget figyelembe véve.
    A felskálázás nem tudom mi alapján megy, mi alapján állapítja meg a töltő, hogy engedheti-e 9-12V-ra a töltési feszt 5V-ról.

Új hozzászólás Aktív témák