Új hozzászólás Aktív témák
-
M0ng00se
őstag
mert a nagy veziirek igy dontottek xd
+mongoose xdOC since '10, V6 since '23
-
rlaci10
csendes tag
Az aktuális értékesítés fedezi a jövőbeni beszerzést vagyis a most rendelkezésre álló készlettel kell megtermelned a jövőbeni beszerzés megnövekedett árát feltételezve, hogy ugyanazt a mennyiséget akarod beszerezni a jövőben.
-
dugo_
veterán
A szó, amit keresel: lopás.
-
Noukoum
veterán
Nem az utóbbi hetekben változott meg az ára, csak eddig nem fizettették ki a fogyasztókkal hanem adóból, hitelből fedezték, benyelte a szolgáltató stb..
A paksi atomerőmű termelése egyébként kevesebb mint az ország villamosenergiafogyasztásának harmadát tesz ki.
[ Szerkesztve ]
„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
-
Azért tisztázzunk valamit.
Az atomerőművek csak az alapfogyasztás ellátására alkalmasak.
Az alapfogyasztás a nap legalacsonyabb fogyasztási időszakában jelentkező fogyasztás.
Ezeket az erőműveket csak nagyon lassan lehet energiatermelés növelésére vagy csökkentésére állítani át.Az aktuális többletfogyasztás energiaigényét csúcserőművekkel állítják elő. Ezek az erőművek nagyon gyorsan alkalmazkodnak a fogyasztás változásához. Ezekkel az erőművekkel az a gáz, hogy gázzal üzemelnek.
Lehetne vízerőművet is alkalmazni, csak éppen nincs. A nap- és szélerőművek jók, csak nem akkor termelnek, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk.
Ha egy adott időszakban túltermelés van, akkor az "éjszakai" árammal növelik a fogyasztást. Ez persze a nap bármely időszakában előfordulhat. Harminc percre nem érdemes változtatni a csúcserőműveken sem. Egyszerűbb elfogyasztattni a felesleget. Például víz melegítésre.
Ettől még a kormány a szükségesnél jobban emelheti az árakat, nem a kormány megvédése a hozzászólás célja. De azt azért meg kell mindenkinek érteni, hogy nem csak atomerőművek termelik az energiát
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
lo_jo
senior tag
Paks az itthoni termelésnek is legjobb esetben a felét teszi ki, de inkább 40% körül van. Az összes hazai termelés pedig nem elég a teljes hazai fogyasztásra.
Szerk:
Közben megtaláltam, az MVM termelésének ~80%-át, az összes hazai termelésnek pedig a 26-39%-át adta idén eddig Paks. [link][ Szerkesztve ]
-
Noukoum
veterán
Magyarország energia fogyasztása 2021-ben: 48 560 GWh
Paksi atomerőmű energia termelése 2021-ben: 15 990 GWhAmire ők gondolnak hogy paks fedezni tudná a teljes lakossági fogyasztást. Ez papíron nagyon jól hangzik, de az energiatermelés ennél azért picit bonyolultabb.
[ Szerkesztve ]
-
Az utolsó adatok a leghelyesebbek Paksot illetően. Nem véletlenül akarták akkoriban Paks II őt, ami a két új blokk többet termelne, mint az eddigi négy. De hát ki tudja, mi megéljük e, mire az elkészül. Legalább még 10 év ha elkezdik építeni, már ma. De hát a mi tempónkkal. ki tudja. Kár a szót fecsérelni rá.
Abból a pénzből amit felvettek hitelt, nyugodtan tele lehetne hajítani az összes közintézményt napelemmel és szélerőművet is lehetne bőven.
De jelenleg szélerőművet itthon tilos építeni. Találd ki miért.
A napelemek a legutóbbi adatok szerint (naperőművek) már az ország áramfogyasztásának a 35% át lépték át. És a lakossági naperőművek pedig még az Elmű minden lassítása ellenére is igen szépen bővülnek. Már van ismerősöm aki a tároláson gondolkozik, hogy szigetüzemben le tudjon válni az elműről teljesen.Hogy miért ennyi most hirtelen az ár? Mert kiürült a kassza. Nem kell ezen mit beszélni.
Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!
-
bence1024
tag
Érdekesség:
Ezen a linken -ha lejjebb görgetünk- látható egy frissülő ábra Magyarország villamosenergia-fogyasztásáról, a hazai termelésről és az importról.
Szerintem vagány.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Lalikiraly #10 üzenetére
A szélerőmű sajnos tényleg nem igazán működik a Kárpát-medencében, egyszerűen nincs szeles idő. Aki már volt az óceánnál, vagy annak legalább a közelében tudja, hogy milyen az a szél, amire érdemes termelést alapozni.
Az eredeti kérdésre: eddig is káros volt a fogyasztástól függetlenül alacsonyan tartott ár, mert a lakosság semmilyen módon nem volt érdekelt a takarékosságban és a tudatosságban. Mert én ilyen sötétzöld vagyok
-
Samus
addikt
A probléma a hosszú idők elhibázott vezetése...mert lehet mantrázni, meg propagandát tolni, de idővel bekopogtat a valóság. A gond, hogy a bérünk a béka segge alatt van, a pénzünknek nincs értéke, a kettő együtt meg totál szívás. Nem szeretek politikában megnyílvánulni, nem is írok többet, mert jön a banhammer...
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Armagedown
őstag
válasz
Lalikiraly #10 üzenetére
A szélerőmű csak akkor termel áramot, ha fúj a szél, szélcsendben legalább a madarakat nem öli meg.
A napelemek sem termelnek mindig energiát, pl. télen szűrt fényben már lecsökken az energiatermelés hatásfoka.
Mindkettő csak kiegészítő energiatermelésre alkalmas.[ Szerkesztve ]
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
bkercso
nagyúr
Vannak másodlagos árhatások, kontra-intuitív árhatások (pl. sznobhatás) és még ki tudja, mennyi minden. A mai szövevényes, globális gazdaságban a szakértők szerint már túl vagyunk azon, hogy a kereslet-kínálat görbe metszéspontja határozza meg az árat. (Ez a hagyományos, naív árhatás).
A kérdésre egyébként #5-ben van a rövid válasz. Még a mai ár sem éri el a piaci árat. (Vagy ez csak a benzinre igaz? Annyi minden drágult hirtelen, hogy csak kapkodom a fejem...)
[ Szerkesztve ]
bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0
-
bambano
titán
mert minden iparművészeti agyagedény spekulál.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Noukoum
veterán
válasz
Armagedown #14 üzenetére
Ez a két “kiegészítő energiatermelésre” alkalmas cucc adta Európa energiatermelésének 19%-át tavaly. Csak.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
titán
átírták
ezeöccáz' lesz ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
válasz
Armagedown #19 üzenetére
De ha a többi sem 100%, akkor az is mind kiegészítő energia-termelés?
-
norbx
aktív tag
Inkább az a kérdés miért is esik ilyen szarul nagyon sok családnak. A szándékosan alacsonyan tartott fizetések miatt most igen húzós kifizetni. Engedni kellett volna rezsicsökkentés nélkül a piaci áron a legelejétől kezdve és nem lenne akkora gond a kifizetéssel mivel akkor kénytelenek lettek volna fokozatosan a béreket is emelni.
2013 óta van csökkentés ami ugye egy hatósági ár volt de pl. 14-ben olcsóbb volt a piaci ár mint a nálunk lévő hatósági ár, most ugye nem így van. -
bambano
titán
tájékozatlanok kedvéért igen durva béremelés volt az országban az elmúlt időszakban.
bért akkor lehet emelni, ha növekszik a hatékonyság. a kormányzati parancsszóra történő béremelés közgazdaságilag járhatatlan út.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Bár már sokan belinkelték előttem, itt van több szemléletes ábra a jelenlegi termelésről, fogyasztásról, import export-ról, " energia mixről " stb stb.
Érdemes megnézni [EZT] -itt látod a teljes képet. Amit tudni kell, Paks jelenleg szűk 2000 MW-ot tud termelni, Mátra szeretne 800-körül, de hát vagy kiadja az öregedő és amúgy leállításra szánt régebbi blokkokkal, vagy nem.
Az a szép kék sáv, ami még jelentős része a hazai termelésnek, az a jelmagyarázatból is kiderül, hogy gáz alapú. Ezt érdemes figyelni, fentebb írták, a gázos termeléssel tudják a rendszer fogyasztási csúcsait és völgyeit kiszabályozni a leginkább. A megújuló egyébként remekül néz ki, de látható, hogy a nap pl amikor süt, akkor termel, amikor nem, akkor nem. Ezt tárolni nem tudjuk egyelőre normálisan " ipari " mennyiségben. A villany ilyen fura jószág, akkor kell termelni és annyit, amikor és amennyire szükség van.
2001-óta dolgozom az energia termelésben, és az utóbbi 10 évben ( hamarabb elkezdődött persze ) villamos energia exportáló országból erősen importáló országgá váltunk. Persze volt egy csomó öreg erőmű, nagyrészt szén alapon, ami a klíma törekvésekbe nem illeszkedett bele, ezeket szépen lassan bezárták, leszerelték.A pótlás nem történt meg, igazából nem tudom az ultimate megoldást természetesen, mert az atomtól a társadalom fél, a szén " büdös " , a bio kérdéses hogy fenntartható-e ( minimum kérdéses ). A többi megújuló pedig kis hazánkban nincs jelentős mennyiségben jelen, és mellékesen a víz kivételével alkalmatlan " alap erőműnek " A gáz volt az a kompromisszumos megoldás, hogy persze fosszilis, de nagyjából tiszta.
-
Viktor77
félisten
Az biztos, orbánnak 1.5 millió, minisztereknek 700k.
Nem tájékozatlanok, csak nem érzékeltek belőle semmit.
Illetve, nagyobb az infláció mint a "durva" béremelés.Befejeztem, bocs a politikáért.
[ Szerkesztve ]
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station…
-
"...már túl vagyunk azon, hogy a kereslet-kínálat görbe metszéspontja határozza meg az árat."
Nyilván a monopolizált piacon, amikor a szolgáltatónak és/vagy az árképzési hatóságnak feladata a fogyasztói ár megállapítása, nincs szerepe a szabadpiaci folyamatoknak.
A magyarországi orosz diktatúra idejében hosszú ideig a kenyér kilogramm ára 3 forint 60 fillér volt. Minden élelmiszerboltban. A tej ára ugyanennyi volt literenként. Ha valahol 10 fillérrel drágábban árulták, fel lehetett jelenti az üzletet árdrágításért.Németországban az elektromos áram ellátásban nincs monopólium. A kábelhálózat tulajdonosa minden szolgáltatónak díj ellenében biztosítja a hálózat használati jogát. A felhasználó szerződések egy vagy két évesek. Utána szabadon lehet választani az aktuális szolgáltató kínálatból. Mindenki eldönti, hogy zöldebb vagy olcsóbb áramot akar használni. Ebben a helyzetben már a kereslet - kínálat határozza meg az árakat.
Az, hogy a monopolizált piac mennyire jelenti a jövőt, hogy ne legyen szerepe a kereslet - kínálatnak, döntse el mindenki saját magának. Ha lehet, én inkább kihagyom monopolizált árakat. (Vannak közszolgáltatások, amiben nem lehet. Meg kellene többszörözni a vízellátórendszert, mert az eltérő minőségű ivóvizeket nem lehet egy hálózaton belül elkülönítve szállítani. De ez gazdaságtalanul drága. Marad a monopólium.)
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ki lehet számolni, a két ár fűtőértékre vetítve kb. ugyanaz... 1m3 gáz kb. 10-11 kWh Azaz nagyjából ugyanaz az árszint.
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
philoxenia
MODERÁTOR
A szélerőmű nagyon is tudna működni, de törvényileg ellehetetlenített. Sőt a napelemmel kombinálva sokkal tervezhetőbb a kapacitásuk, mint külön-külön. [link] [link]
[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
Armagedown
őstag
válasz
philoxenia #28 üzenetére
Már csak az a kérdés, hogy miből lesz áram, ha nem, vagy nem a megfelelő mértékben süt a nap és szélcsend van, illetve az ezzekkel feltöltött akkuk is lemerültek.
Maximum egy tanyán tudom elképzelni, ezért is îrtam, hogy csak kiegészítő áramforrásnak alkalmasak.
A szélerőművek ráadásul a madarakat is megölik.[ Szerkesztve ]
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából, ha az importot ki tudnánk váltani megújulóból, az már nagy haladás lenne.
A sokat emlegetett szocializmusban az élelmiszer-termelés jelentős részét adta a háztáji. Most ugyanez elérhető lenne sok-sok kis házi megújuló /leginkább napelem/ energiatermelővel. Ha a lakosság fele megtermelné az éves energiafelhasználásának felét, az már a teljes lakossági fogyasztás negyede lenne.Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
totron
őstag
válasz
Lalikiraly #10 üzenetére
Igen divatos idea a leválás, főleg most, tele is vele a net, de ahogy én tapasztalom, ez inkább csak egy verbalitás síkján elkövetett önnyugtatás, illetve egymásban lelket tartás az alternatíva szóbeli megteremtésével. Az államilag támogatott projektek visszatáplálásról szólnak, s vélhetően soha nem is fognak másról, saját zsebből meg kicsengetni egy teljes értékű rendszert csak húzós. Mert bár most már van értrlme megtérülésről bedzélni függetlenül is, azért még így is a hálózat a nyerő, legalábbis itthon. Léteznek tényleg elektromos hálózaton kívül élők, de náluk nem beszédtéma, hacsak nem a technikai mélységeit illetően a felszerelésnek, de ettől a majd így lesz, meg majd amúgy jól leválok, meglássátok-tól sikítani tudnék.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Armagedown #29 üzenetére
Bicikli....
Nem az összes áramot kell megtermelned. Ha nem süt a nap, nem kell a légkondinak sem menni például. Ha nem fúj a szél, kevesebbet fűtesz... Egy PC meg simán elmegy egy bicikliről is.[link]Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
dabadab
titán
válasz
philoxenia #28 üzenetére
a napelemmel kombinálva sokkal tervezhetőbb a kapacitásuk, mint külön-külön.
Ez hogy jött ki?
DRM is theft
-
"....bért akkor lehet emelni, ha növekszik a hatékonyság. a kormányzati parancsszóra történő béremelés közgazdaságilag járhatatlan út."
Persze, hogy járható. Megtolják az inflációt, lecsökkentik az államháztartási hiányt. Az egyik kéz ad, a másik visszaveszi. Valódi váltókormányzásban át lehet tolni a következő nyertesre a problémák megoldását, Majd vissza lehet venni négy év után a kormányzást. A németeknél ez a forgatókönyv látszódik most megvalósulni.
Az Antall kormány alatt volt hasonló szituáció. A kormány 20% inflációval vette át a hivatalát. 35% magasságában volt a csúcs. Sikeresebbek voltak, mint a lengyel kormányzat, nem amortizálódott el a forint. De esélyük sem volt második kormányzási körre. (Nyilván nem csak ez volt az oka, de nagymértékben közrejátszott az MSZP győzelméhez.)
-
bkercso
nagyúr
tájékozatlanok kedvéért igen durva béremelés volt az országban az elmúlt időszakban.
Másokéról tájékozüdtam a hírekből (miniszterek fizetése), ám az enyimét nem emelte senki. Szép finoman (igen finoman) kompenzálták idénre, de durván semmiképp. Igaz: nem méltatlanul fizetett állami meló, hanem ipari versenyszféra.
[ Szerkesztve ]
bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0
-
dabadab
titán
válasz
philoxenia #30 üzenetére
A napelemes importkiváltással leginkább az a gond, hogy a napelem termelése meg a fogyasztás nem nagyon esik egybe. Ha nagyon ráhajtunk a napelemekre, akkor annak az lesz a vége, hogy nyári deleken az európai hálózatra mindenki rá akarja önteni a napáramot, aminek így aztán jó eséllyel negatív áron megy el, téli délutánokon meg mindenki pislog, hogy a csúcsfogyasztást mégis mivel fogja befedni.
DRM is theft
-
bkercso
nagyúr
Nemegyensúlyi piacokon nem a metszéspont szerinti ár alakul ki; ezt mindig is írta a szakirodalom. De nyilván az egyensúlyi rendszereknek itt is nagyobb lehet az irodalma (a fizikában határozottan az). Ma azonban felgyorsultabbak a folyamatok és több a nem-egyensúlyi helzet. De nem vagyok túl felkészült a témában, szóval ennél többet nem tudok. Azt se találom, hol olvastam erről nemrég.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
A nap- és szélenergia elterjedéséhez át kell alakítani a power grid-et (elektromos hálózatot). Egyrészt nagyobb áramokat kell tudnia kezelni, másrészt elosztott energiatárolási kapacitást kell kiépíteni. Ennek egyik ígéretes lehetősége az elektromos autók elterjedése, amik éjjel vagy nap közben a töltőn pihenve a nagy akkujukkal tudnának balanszírozni is a hálózaton. De ez még csak koncepció.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nálunk például /a családban/ az egyik áramcsúcs a légkondik /hűtés céljából/ működtetése. Erre szinte biztosan akkor lesz szükségünk, mikor süt a nap. Éjszakai áram megvan? Nyilván azért olcsóbb az éjszakai /most már tudom, vezérelt/ áram, mert kisebb olyankor a fogyasztás. Éjszaka nem süt a nap...
De állami szinten azért ez sokkal jobban tervezhető... Energiatárolásra sok olyan tárgy építhető, ami lakossági szinten nyilván nem lehetséges.[ Szerkesztve ]
-
updog
senior tag
Ha már így pörög a topic, félig offként, de valamennyire idevágó gondolatként nekem az fordult meg a fejemben, hogy az ilyen 30-50-100W-os "solar charger/solar panel" mobil napelemek mennyire praktikusak? Legyen egy tök random példa, amit dobott az amazon: [link] de nincs semmi konkrétumom egyelőre.
Full laikusként bőven nem értek hozzá, most kezdtem utánaolvasni hogy pl. van amelyik a napsütéstől melegszik, attól meg leáll
Szóval vannak még számomra meglepetések, de láttam már (pl. amazonon) jópárszáz 4-5* értékelésűt is.
Az ötletem az, hogy mivel napi minden órában (is!) direktben odasüt a nap az 5. emeleti teraszunkra, kiraknék egy ilyet, és 20.000 mAh-s powerbankokat (esetleg nagyobb akksikat?) töltögetnék, amiről meg utána mehetne a telefonok, Eneloopok (létezik vajon USB-ről tölthető Ni-Mh töltő?) delejezése, meg még ki tudja mi mindent meg tudnánk oldani így.
Mint általában az ilyen kérdésekben, nem a pénzügyi megtérülést nézem, hanem hogy a kvázi végtelen ingyen napenergiát hatékonyan ki tudnám-e használni, lehetőleg ne kössön ki 1-2 éven belül a szemétben a "napelem", ilyesmi. Mennyire halott gondolat ez?
[ Szerkesztve ]
Eladó IKEA Markus szék | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
dabadab
titán
válasz
philoxenia #39 üzenetére
Elolvastam mindkettőt, semmit sem írtak a kiszámíthatóságról, azért kérdezem.
DRM is theft
-
Alex91
félisten
válasz
philoxenia #42 üzenetére
Szerintem o nem erre kivancsi…
Amire mar en is gondoltam, hogy kitesz a napra usb toltesre alkalmas napelemet, es powerbankokat tolt vele, es majd azzal tolti a telokat…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
updog
senior tag
válasz
philoxenia #42 üzenetére
Köszi, de ennél egy nagyságrenddel kisebben gondolkoztam elsőre
Lásd telefontöltés, <100W napelem, illetve ~1-200 EUR árak amik ehhez tartoznak
Illetve nem is a tárolás része ami érdekel főleg, hanem hogy ezek az olcsósított "napelemek" vannak-e már az ilyen minimál célokra évekig normálisan használható szinten
[ Szerkesztve ]
Eladó IKEA Markus szék | "Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
philoxenia
MODERÁTOR
Logikusan gondolkodva kombinált energiatermelés esetén mindkettőből kisebb kell, mintha külön-külön valósítanák meg ugyanazt a kapacitást, amit együtt érnek el. Így az energia tárolására is kisebb méret tervezhető.
Kiszámíthatóságról nem írtam. Nem politizálok...Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nekem ebben a méretben városban feleslegesnek tűnik. Ezeket nagyon jól lehet használni, ahol a hálózat nem elég, de városi környezetben nem látom értelmét. Az ártól eltekintve a gyártáshoz szükséges környezeti lábnyom nagyobb lehet, mint az üzemeltetésen megspórolt környezetszennyezés. Szerintem.
Más fórumról írás a témában.[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz
philoxenia #46 üzenetére
A "tervezhető kapacitás" az szerintem a "kiszámíthatóság".
A napelem kapacitása pl. éjszaka teljesen jól tervezhető, konkrétan nulla, ez elég biztos.
Ha emellé odaraksz egy szélerőművet is, akkor már jóval kevésbé lehet tervezni, mert vagy fújni fog a szél, vagy nem.DRM is theft
-
philoxenia
MODERÁTOR
A kiszámíthatóság egyes fórumozókra jellemző tulajdonság. A tervezhetőség azon múlik, hogy a meggyőzhetetlen kötekedőt ott tervezed hagyni, vagy eleve ignorálod. Ez tervezhető....
Amúgy a napelem kapacitása mindig ugyanaz, éjszaka is és nappal is...
Látod, nekem is megy ez...
[ Szerkesztve ]
-
lo_jo
senior tag
válasz
philoxenia #46 üzenetére
Otthoni, lakossági szinten még érthető, hogy a klíma a napsütéssel van összefüggésben, de ez sem törvényszerű. Viszont ipari szinten meg nagyon nem a napsütés függvénye, egy ipari létesítményben, de még egy irodaházban is bőven elég egy felhős, de melegebb nap, amikor üvöltve mennek a klímák, hogy az emberek és a berendezések is normális körülmények között működjenek. Vannak ipari kvázi sztenderdek, nem véletlenül alakult ki, hogy hány fokra hűtik-fűtik az épületeket. Saját példa: 60-80 fős nagy térben dolgoztunk, mindenkinek egy gép és minimum 2 monitor. Itt ha nem történik semmi, tehát nem "pörgeted" a gépet, akkor is annyi hő termelődik egy borús tavaszi vagy őszi napon, hogy minimum a szellőztetőnek, de sokszor a klímának mennie kell, különben nem tudsz érdemi munkát végezni. De például stresszes munkát te sem szívesen végeznél úgy, hogy azt mondja a főnököd, hogy majd akkor lesz klíma, ha süt a nap és/vagy fúj a szél.
Mellé azért nem kell túl nagy kutatómunkát végezni, hogy lássuk, a lakossági felhasználás a kisebbik része a magyar fogyasztásnak (nagyjából 26%), az ipar meg nagyon gyorsan reagál, ha azt látja, hogy nem kap elég villamosenergiát, mert a természet éppen úgy gondolja. Majd elmennek olyan országba, ahol megkapják az alaperőmű+kiegészítő kombójából a nekik kellőt.
Saját szememmel láttam 15 éve, hogy hogy néz ki a hétvégi ügyelet egy villany szolgáltatónál. Elég gyors mintavételezéssel futnak a grafikonok, Wh pontossággal mutatva a pillanatnyi fogyasztást. Szükség esetén a megfelelő protokoll életbe lép, ilyenkor "raknak a tűzre" az egyik gázerőműben. Persze ehhez az kell, hogy jók legyenek a becslések, amihez nagyon sok tényezőt figyelembe vesznek. Számít az időjárás, számít, hogy a hónap melyik hétvégéje van, van-e valamilyen szezonális esemény (olimpia, foci vb idején látható, amikor a lakosság nagy része bekapcsolja a tv-t). Ezek pont azok, amik nem követik sem a nap, sem a szél pillanatnyi állását. Ezekre a gyors reagálásokra a nap és a szél sajnos alkalmatlan.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPad PRO 11 128GB 3rd Wifi+cellular (MHW53HC/A) + egyebek (opció!)
- -50% HP ENVY x360 15:i7 1165G7,32GB,1TB SSD,15.6" 4K UHD OLED Touch,400nit,100%DCI-P3,GeForce MX450
- Gamer PC! 5600X RTX 3060 16 GB Ram X570 Beszámítás OK!
- ZOTAC GAMING RTX 3090 Trinity OC 24GB (ZT-A30900J-10P) - eladó!
- Eladó HyperX Quadcast mikrofon
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: Morgan Stanley
Város: Budapest