- Xbox Series X|S
- World of Tanks - MMO
- Dark Souls sorozat
- Shakes&Fidget Online Szerepjáték
- November elején debütál Netflixen az Onimusha animációs sorozat
- The First Descendant (PC, PS4, PS5, XO, XSX)
- EAFC 24
- Hivatalos, hogy készül a Tom Clancy's The Division 3
- Starfield
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Weaver
senior tag
az nem semmi, 100-nál kezdődnek. csak érdekességképpen 2021.03 hóban 29000ft bruttóért vettem az ASUS PRIME B550M-K alaplapomat, most ugyanott bruttó 42890ft.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Azért azóta csúnya infláció volt. Az én B450-esem ára majdnem megduplázódott (~35-36k -> 62-68k).
Legalább értéktartó lett.SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
1dude
aktív tag
Szinte ingyen vannak
-
koby11h
aktív tag
Hát ez az, várható volt, hogy az alap 100k körül fog megjelenéskor kerülni, és a többi onnantól felfelé. Még nem érett meg a családi kassza a cserére
Ha volna sonkánk, akkor csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne tojásunk!
-
Televan74
nagyúr
Csak ne felejtsük el hogy a ASUS PRIME B550M-K most is 95€ körüli áron megy, ami megfelel kb. az itthoni árnak is. Az új széria legolcsóbbja is 220€. Amit nem neveznék kis ugrásnak. És ezen a 330Ft -os régi euro ár sem változtatna.
Eladó cuccok!!! https://tinyurl.com/2p9xjwkc
-
antikomcsi
veterán
Kicsit azért öntökönrúgás lehet ebből az egészből.
Megértek én mindent, az inflációt, a válságot, a hiányt, az árfolyamot, stb. stb., de akkor is nehezen veszi be a gyomrom, hogy 100.000.- Forint lesz egy legalapabb fapados deszka. Nemhogy afelé haladnánk, hogy egyre jobban megfizethető lesz családok számára a PC otthoni használatra, szórakozásra, de visszatérünk a kezdetekhez, és lassan az egyik vesénk sem lesz elég már egy gépért. -
tixem
addikt
tavaly áprilisban vettem pár hónapos használtan 45-ért a wifis MAG X570 Tomahawkot, durva árak 🥶💀és még akkor lamentáltam, hogy kel le nekem egy 700 ezres PC. Milyen jó, hogy végül rávettem magam, legalább a bánya fedezte a videokártyát. Ilyen árak mellett lehet inkább romantikus fürdőt vennék egy hajszárító lágy ölelésében.
#6antikomcsi +1
masszív 100 dolláros/eurós emelkedés a b550 lineup-hoz képest, ez még külföldön is sok. 1000-1500 dolláros cuccoknál ekkora emelés még emészthető is lenne, de ez a korábbi árnak a harmada, néhol meg a duplája vagy még több. Értem én háború meg alapanyaghiány meg ddr6, de valóban indokolt ekkora ugrás árban? Közben meg folyton sírnak, hogy a DIY ágazatban csökkennek az eladások. Csodálkoznak? Lassan már tényleg nettó 1 milliós / 4-5 dolláros fizu kell egy közepes PC összerakásához, vissza a 80-as meg 90-es évekbe, ahol kb a kőgazdagok engedhették meg maguknak. Kabaré.[ Szerkesztve ]
Galaxy S21 Ultra ||| ( •_•) ( •_•)>⌐■-■ (⌐■_■)
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Oké, de mi a B550-ről, meg B450-ről beszéltünk.
95 x 330 = 31 350
95 x 421 = 39 995Azért a majd' 30 százalékos diffit nem nevezném semmi változásnak.
---------------------------------------------------------------------------------
(#7) tixem: Egy pár gyergyát is gyújts azért meg! A mood a minden.
---------------------------------------------------------------------------------
(#4) koby11h: Én azért cserélném már a családi kasszát egy jobbra.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Pikari
őstag
válasz
antikomcsi #6 üzenetére
12-15 éves cuccokkal is bőven el lehet lenni. az én gépem is olyan. kevés embernek van szüksége ennél erősebbre. a technika alig fejlődik.
filmet nézni, zenét hallgatni, dolgozni, pl egyszerű irodai munkára, mailezni, böngészni, programozni, weboldalt szerkeszteni, gyárakban és munkahelyeken diagnosztikai és adatbeviteli rendszereket futtatni, családi fényképeket és videókat tárolni, stb elég egy core2duo/athlon64 x2 is.
pár éves játékokhoz, kezdő szintű kép és videószerkesztéshez, és hasonló felhasználáshoz pedig megfelelő egy core2quad/athlon2.
talán csak a ram az, amit mindenképp upgradelni kell, az 1-2 giga már nem elegendő, inkább 4-8 a javasolt alap felhasználás esetén is. a gamereknek sem kötelező félmillióért videókártyát venni, 10-15 ezerért is lehet kapni olyat, ami 720p-ben élvezhetően viszi a játékokat.
nem személyes sértésnek szánom, félre ne értsd, de gyakran látom a tobzódást a számítástechnikai luxustermékek ára miatt mindenhol, amit egész egyszerűen nevetségesnek tartok. ez nem olyan, mint a kaja, hogy meg kell venni. dolgozni a tized annyiba kerülő hardverrel is tudsz. aki nem tudja kifizetni, az ne fizesse ki. nem kell 100 ezerért alaplapot venni, 5 ezerért is lehet venni a hardveraprón, és ugyanazt a dolgokat tudod vele megcsinálni.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
őstag
válasz
antikomcsi #11 üzenetére
így van. ceruzát sem 100ezer forintért kell venni. használd a 200 forintosat, ilyen egyszerű.
[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Steve_Brown
aktív tag
A hír az, hogy nincs hír.
[ Szerkesztve ]
AMD Instinct Mi8 enthusiastic
-
Ablakos
őstag
Nem is az ár a sok, hanem "lépést" tartva a technikával néhány évente ki kell hajítani (esetleg elkufárkodni) a tökéletesen működő alaplapot. Ehelyett akár évtizedkre egy megbízható hardvert vehetnénk.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Na, hát azért Nehalemmel vagy LGA 775-ös Kórókkal nagyon nem akarnék manapság multitaskingolni. Single taskingolni se nagyon. Talán még az i7-980X EE + 12/24 GB RAM szódával elmegy, de meh.
Ezt a privilégiumot meghagyom a mazochistáknak vagy azoknak, akiknek még túl sok haja van.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
ricsip
addikt
válasz
Synthwave #17 üzenetére
van egy dual-socket quad-core 2,5Ghz nehalem xeon gépem. A 3800x PBO kikapcsolt állapotban base 3,9Ghz mellett kb 2,5-3x gyorsabb prime95 v. y-cruncherben. Jó igaz, ott avx is közrejátszik a ryzenen.
De a cpu-z bench multicore is kb duplája a régi vasnak a ryzenen.
Egy valamiben nagyobb a régi vas: áramzabálásban :)[ Szerkesztve ]
-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Yes, valami ilyesmi.
Jó kis gépek voltak ezek, egy-két helyre még elmennek, de már eljárt felettük az idő. Számítástechnikában 10+ év kb. egy örökkévalóság.
A Sandy és Ivy Bridge volt anno a legjobb befektetés, hiszen általános célú gépnek még mindig jók 16 GB RAM-mal, meg egy fürge SSD-vel. RX 580/GTX 1650 körüli VGA-val még játszani is so-so, persze sok kompromisszummal, ha néhány évesnél újabb címekkel nyomulna az ember, de főgépnek már LGA1155-öt sem vennék.
Arról nem beszélve, hogy a lapok előbb kopnak ki, mint a procik, és a normálisabb chipsettel szerelt példányok egyrészt nem is annyira olcsók, másrészt egyre ritkábbak. Lassan eljutnak oda, hogy kondicsere etecera.
Néha beröffen mögöttem egy Intel Q77 + 3350P + 8 GB + GTX 650 Ti LAN-os masina, 16 GB-tal még neteznék is vele, de csak a ház + táp kétszer annyit ér, mint a lap + proci + RAM + VGA együttvéve.
[ Szerkesztve ]
-
ughhh
senior tag
AMD Ryzen a gazdagok kiváltsága, az FX sorozatnál a szegények nyomora volt
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Synthwave #19 üzenetére
"de főgépnek már LGA1155-öt sem vennék."
Amikor alig többért belépőszintű AM4-es rendszert veszek, ami szó szerint kettéhugyozza, és még a gari is sanszos.SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Lenne, ha te is egyszerre két-három megnyitott böngészővel léteznél, mindegyikben többszáz füllel, miközben megy egy szövegszerkesztő, egy Skype, egy Discord, egy levelezőprogram, egy Vuze, esetenként képnézegető vagy videolejátszó, nem ritkán több instance-ban, de lehet, hogy alkalmasint még valami Doom source port is befigyel egy kis OBS-sel, mint hab a tortára, netán az ActivePresenter rendereli épp 1080p60-ban a rögzített demót.
Mindezt 24/7, folyamatosan futó HD Sentinellel, Dual Monitor Toolal, Fan Controllal és RivaTunerStatisticsServerrel, esetenként hetekig reboot nélkül.
Piff-paff, reszponzív minden, nincs malmozás.
[ Szerkesztve ]
-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Az én játszódásomhoz is elég lenne.
98 százalékban klasszik Doom @ DSDA-/Crispy Doom alól (GZDoom csak szökőévente), néha Call of Duty WaW zombi co-op LAN vagy Dying Light multi. A Heroes 3-at, meg a Fallout: Tactics-ot pont mostanában akartam visszahozni LAN-ra, utoljára még 2016-ban nyomultunk velük.
A problémát a (#23) jelentené a vasnak.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
őstag
válasz
Synthwave #19 üzenetére
Kb minden héten megyek valahova a környezetemben thunderbirdet, wifi adaptert, nyomtatót telepíteni, meg hasonló hülyeségek miatt. Még mindenhol 775-ös és AM2/3-mas gépek vannak, max 4 maggal, általában DDR2-vel. Videókártya gyanánt ott, ahol játszanak, DX10-es kártyák főleg, itt-ott esetleg egy 730 GT. Ahol nem játszanak, ott integrált hd4200 és hasonlók. Ez van.
-
ughhh
senior tag
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Vidéken. Vagy ott, ahol annyit konyítanak a számítástechnikához, mint a hódok a téridő geometriájának módosításához.
Ezekből az emberekből hánynak függ a megélhetése a számítógéptől? Hány él lényegesen a létminimum felett (vagy nem szimplán sóher, és inkább szenved/nincs tisztában vele, hogy valójában szenved)? Meg miért szempont, hogy laikusok vagy a netezés a facebook-YT párosban kimerül emberek mit használnak? Egyébként telefont.
Ők sem raknák a szemétkosárba az új gépet azért, mert nem kell megőszülniük, mire valami task elkészül, vagy a játék 20 fps helyett 500-zal megy.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
őstag
válasz
Synthwave #31 üzenetére
Nem hiszem, hogy a megélhetésük nagyban függene a számítógépektől, de azt se, hogy nyomorognának.
Erről a példáról azok az ismerőseim jutnak eszembe 2010 körül, akik macbookot vettek grafikázni, mert már csak ez hiányzik ahhoz, hogy igazán nagy grafikusok legyenek, hitelből. Hiszen a filmekben is ezt látták, biztos jó. Egyik se vitte semmire.
Volt egy, amelyik igen: ő ceruzát és papírt használt.Ezek a 100 ezer forintos alaplapok is csak ilyenek: a számítástechnika louis vuitton táskái.
-
Pikari
őstag
Ez előfordulhat. A véleményem a jelenlegi vásárlóerőt tükrözi. Ha holnap egy kiló kenyér 10 ezer forint lesz, akkor biztosan a hardverárak végére is feljön egy nulla.
-
cskamacska
addikt
válasz
Synthwave #19 üzenetére
Szerintem nem érdemes felülni a "mi forró Prescottal a zsebünkben mentünk az 5,25 méteres IDE kábeldzsungelben bányászni a Pentium Pro-ból az aranyat" baitnek.
Egyszerűen az van, hogy a kiöregedő pogromozók egy része mindig is a Gyirmóti havasokban képzelte el az életét torbacsillal birkákra vadászva, és a pofátlan drágulás csak jó ürügy ennek kivitelezésére.
Azonban a pofátlan drágulás valós, a részvényes milordokat majd lehet harmadolódó eladásokkal vigasztalni, és szentül megfogadni, hogy a rá következő generációban már led vezérlőket sem adják majd 400 dollár alatt, nem hogy az alaplapot. Még mit nem, még a végén megvennék, hát hova vezetne ez?
[ Szerkesztve ]
"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"
-
kalampász
újonc
Végső soron nyilván ez lesz a megoldás a szűkülő pc piac problémájára. Egyre kevesebbet vesznek, adjuk azt a keveset még drágábban. Ha ez nem hozza el az újbóli felpörgést, akkor semmi.
-
Victorio
aktív tag
A régi elhíresült idézetet juttattad az eszembe: "Nem a zsemle kicsi, elvtársak, hanem a pofátok nagy!"
Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Na, akkor csak sóherek, vagy szimplán nem értenek hozzá, és azt hiszik, hogy ami van, az jó. Megint kilukadunk oda, hogy akkor miért követendő példák/miért számítanak arany sztenderdnek?
Itt most arról beszélünk, hogy az 5000 forintos alaplappal szerelt gép nagyon nem fogja ugyanazt tudni, mint egy normális, modernebb rendszer. És itt NEM az x százezres legeslegújabb platformokról beszélek. Próbáld ki a Kóróval, meg a DDR2-es rendszerrel a (#23)-at Windows 10 alatt, és meséld el a tapasztalatokat!
Azért vannak olyan munkakörök/hobbik, amik bőségesen profitálnak az új lapkákból, meg a PCIe 4.0/5.0-ból. Értelemszerűen ezek nem azok a helyek, ahová Wi-Fi adaptert mész telepíteni.
[ Szerkesztve ]
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
cskamacska #35 üzenetére
-
Pikari
őstag
válasz
Synthwave #38 üzenetére
Nem csak 5000 és 100 ezer forintos alaplap létezik. Nem azt mondtam, hogy mindenki vegyen 5000 forintos alaplapot, hanem hogy az emberek döntő többségének elég. i5-ös lapokat procival és rammal együtt lehet 20 körül kapni itt hardveraprón is.
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Akinek nincs 100 ezer forintja egy 100 ezres alaplapra (amúgy teljesen feleslegesen), az vegyen alaplapot 20, 10, vagy 5 ezerért, az is ki fogja megfelelően szolgálni.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Kérdés, hogy érdemes-e megvenni azt a sokéves i5-ös a sokéves alaplappal, meg DDR3-mal, amikor +15-20 ezer forintért garis, DDR4-es AM4-et raksz össze, ami szükség esetén komolyan továbbfejleszthető, és köszönőviszonyban sincs a régi Intellel. Pontosabban fordítva; az Intel nincs vele köszönviszonyban.
Imádom az LGA1155-öt, több gépem is volt vele, most is van egy (persze nem a main), ismerősi körben is összeraktam egy-kettőt, de ma már egyértelműen AM4-et ajánlok, ha kérdeznek, mert a régi alaplapok elöregednek, és ezek az emberek nem csak szökőévben akarják bekapcsolni a vasat.
Egy olcsóbb AM4-es lap aprón kb. ugyanannyiba kerül, mint egy 8-10 éves, alsó-középkategóriás Intel. A két év papíros garis, full dobozos és hiánytalan ASRock B450M Pro4-emet pl. 15-ért adtam el nemrégiben.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
őstag
válasz
Synthwave #41 üzenetére
Hogy érdemes -e megvenned az 1155-ös i5-öt, vagy a 20 ezerrel drágább öccsét, azt neked kell eldöntened. De vajon érdemes -e 100 ezer forintért megvenned egy olyan alaplapot, amire nincs amúgy pénzed, és sopánkodni miatta? Nem hiszem.
[ Szerkesztve ]
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Az előző posztban írtam, hogy miért nincs értelme nagyon már Sandy-t/Ivy-t venni, ha elsődleges gépet akarsz vásárolni.
Ki az, aki megvett egy 100 00 forintos lapot úgy, hogy nem volt pénze, és most sopánkodik?SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Pikari
őstag
válasz
Synthwave #43 üzenetére
antikomcsi volt, aki kifejtette, hogy a családok mostantól nem jutnak számítógéphez. Az eredeti hozzászólásomat neki írtam.
Szerintem az bölcs dolog, hogy valaki meghatározza az adott pénzösszeget, amit gépre akar elkölteni, majd ezen belül megkeresi az ideális platformot. Bárcsak mindenki eljutna idáig fejben.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Teljesen egyetértek!
Mi a fenének vennék hobbi célra egy méregdrága Makita ütvefúrót, ha az én céljaimra elég egy Lidl-ös valami névtelen és olcsó cucc?!
Vagy hobbifotósként vegyek Sony A9 II-es gépet (2 milla) és egy jó fényerejű Sony 70-200-as obit 800k-ért, azaz majd 3 milliót adjak ki valamiért amit ki sem tudok használni, csak hogy elmondhassam pár hasonló idiótának, hogy igen, nekem ilyenem van?!
Nem vagyok én hülye!
Vegye az aki fotózásból él, nekem elég egy 300k-s Sony A6000 kittobival.De igen, ez itt a PH...2022-ben...
pl. a tápos topik : gold tápot csak a hülyék vesznek, titánium vagy platina hatásfok alatt minden szar
de volt aki azzal állt belém, hogy ő már 700 ezret költött vízhűtésre, ne ugassak már a D14-es Noctuámmal...
GIGABYTE B550 Aorus Pro, AMD Ryzen 9 5950X, Noctua D14, Crucial Ballistix 4x16GB DDR4 3200Mhz@3800MHz CL18, Powercolor 7900XT, M.2 Samsung 981 2TB, M.2 Kioxia (XG6) 2TB, 2 x Intel 730 SSD 480GB, Crucial MX500 2TB, SEAGATE SkyHawk 6TB, 750W Gigabyte Aorus Gold, Evolveo T4, Samsung S43BM700UUXEN
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Csak azt értsd meg, hogy a ~10 (vagy még több...) éves cuccok már nem életbiztosítások. Oszt ha meghal, ami folyamatos használat mellett egyáltalán nem kizárt, akkor mi van? Megérte végül spórolni azon az egy-két Szent Istvánon? Mert így gari helyett a kukába megy.
Én inkább a valós igényeket mérem fel először, és ahhoz igazítunk utána mindent.
------------------------------------------------------------------------------
(#45) fanti: Ez a csúnya ferdítés egy másik topikban egyszer már lement, nem is olyan rég.
Itt is csak az értő olvasást tudom javasolni.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
őstag
válasz
Synthwave #46 üzenetére
Akkor bánatomban rendelek három másik cserealkatrészt. Az egyiket beleteszem a gépbe, a másikat beleteszem a fiókba pótalkatrésznek, a harmadikat megeszem.
-
Pikari
őstag
Szerintem a legfontosabb az, hogy a sony a9/2-eset mindig armani táskában vidd naplementét fotózni, mert csak ezzel lehet a lehengerlő dominanciád a leginkább kifejezni a többi fényképész felé. Akinek ez nincs, az nem is ember.
[ Szerkesztve ]
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Igen, és akkor mennyinél is járunk? Többet költöttél/költettél, mintha vettél/vetettél volna egy 8-10 évvel újabb, jó eséllyel még garis rendszert, ami még teljesítményben is messze felülmúlja a régi vasat.
Fő a segítő szándék, meg az Armani.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
őstag
válasz
Synthwave #49 üzenetére
hardverapró árlistája szerint az egyszerű 1155 lapok legolcsóbb ára 5k, úgyhogy vehetsz még belőle kb 15öt tartalékba, ha az előző 4 megdöglik.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Ez alól csak egy Prime szériás típus kivétel, ott még nyugodtan tippelhetünk.
Állásajánlatok
Cég: Morgan Stanley
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest