Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Már lejárt az időlimit, ide is beteszem a görbéket, hogy egyből látszódjon:
-
törölt tag
Írtam egy próbálkozást PFC vs. UPS témában, de töröltem. Négyszög kimenetű UPS-ekről van szó.
Azért, mert laikusoknak túl szakmai, szakmainak meg nem elég egzakt.
Az a probléma, hogy bizonyos kombinációkban együttműködik a PFC-s táp az UPS-sel, de bizonyos kombinációkban nem. (Valószínűleg ez utóbbi lehet többségben.) Mivel többféle vezérlő-IC van, és az UPS-ekből is számtalan van, nem lenne korrekt azt írni, hogy "igen, minden esetben ez okozza a problémát".
A témaindító írást kiegészítettem egy ábrával, hogy hogyan követi le a PFC-vezérlő a hálózati szinuszt, és hogyan lesz ebből szinuszos áram.
Ehhez képest a különféle UPS-ek ilyen kimenőfeszeket produkálhatnak:Látható, hogy négyszög-négyszög között is van bőven különbség.
Az egyértelműnek tűnik, hogy a bajt a hullámforma okozza. Valószínűsítem, hogy a nagy meredekséggel emelkedő feszültséget a vezérlő-IC analóg áramköre nem tudja úgy lekövetni, mint a szinuszosét. Ezért elképzelhető, hogy egy másik IC, vagy ugyanez, de más beállításokkal egy "torzabb,gagyibb" négyszög-kimenettel rendelkező UPS-ét esetleg igen.
Ez magyarázatot ad a jelenségre.
De ezen kijelentések bizonyítására mindenképpen oszcilloszkópos mérések kellenek.Ha valaki átnézi az IC-k analóg részeinek javasolt beállításait, kompenzációt, stb, a gyártók mindenhol 50-60Hzes hálózattal számolnak. A négyszögjel alakhű átviteléhez pedig ennek a sokszorosára lenne szükség. Az így eltorzult feszültség-alak pedig torzult áramgörbét eredményez....nah, ennyire már nem is akartam belemenni.
Maradjunk abban, hogy ez egy valószínűsíthető oka...stb
[ Szerkesztve ]
-
-
csicsy70
csendes tag
Azért azt az UCC38050 CRM PFC vezérlőt felejteném. Egyszerű, occsó cucc, nem nagy teljesítményekhez.
Külön bemeneti kondi is kell a Graetz-híd után még a PFC előtt, Texas valahogy kifelejtette az ábráiból. -
Blaze71
őstag
Nem kötözködés, de csak az emelkedő ág tölt, mivel miután elérte a maximumot, addigra már a kondi is a maximum feszt tárolja. A lefelé menő hullám tehát alacsonyabb feszültségen van, mint a kondi, ergo a dióda zárva van....
DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D
-
04ahgy
nagyúr
válasz
#27483136 #27 üzenetére
Fél kiló réz!
Csak ezt azok, akik a vasúti kábelt is lopják, meg ne hallják / lássák, mert veszélybe kerül a tápegységem épsége. A PPFC veszélyei mily sokrétűek.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
-
04ahgy
nagyúr
Ne temesd a passzív PFC-t. Kevesebb alkatrész, kevesebb hibalehetőség. Bizonyos szünetmentesek négyyszögjelét is úgy kisimítja, hogy ihaj.
A Chieftec tápok meg halnak bele. Én épp emiatt a robosztusabb mivolta miatt szeretem nagyon a passzív PFC-t.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
pardee
csendes tag
Remek írás!
-
didyman
őstag
Nem, itt a vezérlés is primer! A CM6800, amit ezek az FSP-k használnak, mind primer eszközök. A különálló PFC-k is mind primeroldali kütyük, a szekunder vezérlés PWM-eknél is a TL494/SG6105-tel végetért. A tápellátás olykor egy zener-dióda, vagy a készenléti kör trafójának primer csatolása.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
didyman
őstag
Egyrészt meg kéne mondanod az egyenirányító diódáknak, hogy vezessenek már akkoris, ha az UAK nemhogy lecsökken 0,6V alá, de még el is elfordul záróriányba, valamint a kondinak is el kéne magyarázni, hogy ha a kapocsfeszültségénél alacsonyabb potenciálra kerül, akkoris ne kifelé toljon töltést a potenciálkülönbség kiegyenlítése végett, hanem befelé fogadjon
A csúcs után a kondiban valóban nem növekszik a tárolt töltés, de a hálózati feszültség esése-hacsak nincsenek szarrászáradva/alulméretelve a kondik, sokkal nagyobb meredekséggel zajlik, mint a kondi kisülése. Emiatt Kirchoff csomóponti potenciálok törvénye fényében az egyenirányító felől nem fog áram folyni (ha a dióda nem lenne ott, akkor sem), a kondiban tárolt töltés fogja a hálózati feszültség esését végig fejelve a terhelést ellátni.[ Szerkesztve ]
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
törölt tag
Kicsit egyszerűsítettem is rajta, és ki is bővítettem.
-
tirszin
senior tag
Szia, szerintem 315V-tól 290ig már nem tölt, mert akkor még a kondi feszültsége csak tized voltokat esik, így a rohamosan csökkenő színusz feszültség már kisebb lesz mint a kondin lévő, így lezárnak a töltő diódák (különben visszafelé folyna az áram) és nulla lesz a töltés.
Ezt egyébként jól szemlélteti egy ábra a cikkben, amikor a színusz tetejére fel van rajzolva a kvázi egyenfesz.Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
prak
csendes tag
Majd írhatnál még az UPSek és a PFC-s PC tápok kalandjairól is...
Grat a cikkhez.
[ Szerkesztve ]
Üdv, prak
-
dokar
addikt
ez még egy villamosmérnöknek is nagyon hasznos volt
extra - SEXRay
-
biker
nagyúr
válasz
#27483136 #15 üzenetére
egyszer fél évig jártam szegedről pécsre a zsolnay porcelánhoz gépet javítani, mert rendre leállt a csomagoló gép. (persze full PLC vezérelt)
többször ott voltam, jó volt.
egyszer végre produkálta a leállást, semmi hiba, csak leáll. nosza vezérlés csere.
ujra rossz pár hét múlva. újabb panel, újabb hiba.ekkor kezdtem gyanakodni a szomszéd helységben lévő nagyfesz teremre, mivel ott tesztelték 200-400-700kVon a szigetelőket, mert ott az készült.
de miután kiderült, teljes faraday kalitkában van, nem lehet az a hiba. és akkor is leáll a cucc, mikor nem is üzemel a szoba.na, egyszer végre úgy sikerült odaérjek, hogy egy órája megy hiba nélkül a gép, egyszer csak leáll. start, fél ciklus, stop. ezt játszotta sorra. de legalább stabilan. ez volt péntek 14óra. hál. fesz: 165V. hmmmmmm.
megoldás: valahol a másik épületben a betápon nulla sín beégett, és amíg ment az égető kemence 100kW körüli telj-en, addig áthúzott, és volt 230V. ahogy leállt a kemence, vagy a szabályzó levette a teljesítményt, abban a pillanatban elment az ív, leállt a kötés, és leesett a fesz 160V körülre, mert a földelés fele akkora áramot bírt csak
ne tudd meg mit izzadtam mire megtaláltuk infrahőmérővel a kötést....
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
törölt tag
Az én régi cégemnél is hasonló az áramellátás.
1-2 hónapja a National Instruments rendezvényén a miskolci egyetemről egy hölgy tartott előadást erről a témáról. Vagyis -az ÉMÁSZ-szal együtműködve- milyen furcsaságokat lehet mérni a hálózatokban, milyen jelenségek fordulnak elő ipari környezetben, miket okoznak a felharmónikusok, amiket az iparban azért leginkább az inverterek (az aszinkron motorok frekiváltói) okoznak. És milyen drága műszerekkel lehet kimutatni, amikoris eszméletlen nagy mennyiségű adat keletkezik, mivel akár 100kHz-cel mintavételeznek hetekig, hogy megtaláljanak egy anomáliát, amitől mondjuk leáll egy folyamatirányító szg.
Meg fázisjavítás, meg mért is ideges a szolgáltató, és mit fizet ezért az ügyfél. -
biker
nagyúr
válasz
#27483136 #13 üzenetére
régi melóhelyemen a konzervgyárban (szegedi) 4db 1MW trafóállomás volt a betáp, hurkolt hálóban, folyamatos wattőrrel a túlfogyi ellen, és folyamatos cosFI figyelés trafóházanként 1-1 25kVAr konditeleppel
az tudott szépen ketyegni.
csak egy a hiba. a trafóház és a belső irodaház közt akkor is rossz volt az áramellátás minősége, mert nem helyben javították, hanem csak egy ponton.
félúton ettől még lehetett 0.6 a cos FIElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
törölt tag
válasz
toth_janika #4 üzenetére
"De mi van az irodaházzal?
Ugyanis OK, hogy 1000 gép, meg hogy mennyit fogyaszt, de mik ezek a kicsapongások a villanyszámla illetve büntetés körül?"
Az áramszolgáltató szigorúan előírja, hogy milyen feltételekkel ad áramot, és ha azt nem tartod be, jönnek a felárak, büntetések. Persze nem a kisfogyasztóval foglalkoznak, hanem a vállalkozásokkal. Megszab egy fogyasztási keretet, amin belül kell lenned, megszabja mennyi lehet a cosFi legrosszabb esetben, tiltja, hogy a cosFi kapacitív legyen (az egész rendszere induktív, ezért a kapacitív terhelés meg tudná borítani), a szomszédos épületnek is "tiszta" áramot kell szolgáltatnia, és ha te azt szennyezed.....szal, mindenről szerződés szól...
A kapcsoló üzemű tápok pedig a legdurvább fogyasztóknak minősülnek (az ívkemencék mellett). Tehát ezért lett kiatalálva az egész PFC. Nem az otthoni gépünk miatt. Ezért csapongtam ki az irodaház felé. -
válasz
#27483136 #11 üzenetére
Hali!
Tetszett az írás. Megjegyzem, hogy véleményem szerint kissé furán oldottad meg a szöveg közérthetővé tételét, de valszeg én sem tudnám jobban.
Néha törtem a fejem, hogy pontosan mire is gondolsz, mert az elektronikai ismereteimmel nehezen tudtam azonosítani, de a végére rájöttem.
Amúgy nálam a PFC-s táp határozottan javította az áramkimaradás tűrést. A régi tápom estén mindig újraindult a gép amikor egy nagyobb fúrót, vagy köszörűt, netán heggesztőt bekapcsoltunk. Most ez szinte soha nem fordul elő.
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Rive
veterán
A primer/szekunder használatával vigyázz, kérlek. A nagyfrekis tranyó is a primeren van. Csak a vezérlés van a szekunderen.
Értem, hogy mit akartál kifejezni - a tranyó az egyenirányító másik oldalán van, azaz mondhatni 'szekunderén' -, de életvédelmileg nagyon nem mindegy.
Szóval a tápban a trafókig minden primer oldalon van, és úgy kezelendő, mintha folyamatosan hálózati feszültségen lenne.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Mz/ts250@300
tag
Jó kis cikk
Eggyik ismerösömnél nagyritkán valami leveri a biztositékott,a tápra gyanakszik ugyanis az lett nemrég cserélve,de lehetséges ez az első zárlatnál nem kellene valami biztositék vagy valami megmekkeni a tápban,hogy ne induljon el legközelebb?A világ egy játszótér, és ezt tudod, amikor gyerek vagy, de valahogy idővel mindenki elfelejti.
-
törölt tag
Kijavítottam az 1-es ábrát, mert egy kicsit zavaró volt. Az ábrán a kondifesz kicsit metszette a szinuszt. Lehet e' miatt gondoltad így.
Tehát: ideális alkatrészeket feltételezve: amikor a szinusz csúcsán a hálózati fesz eléri a 325V-ot, a kondi feszültsége is 325V, mert közvetlenül a hálózatra van kötve (a dióda ideális, mintha csak egy drót lenne ilyenkor). Ezt követően már a szinusz esik: ahol a kék görbe a kondi fesz alatt van, ott már nincs áram a hálózat felől a kondi felé, mert a kevésbé pozitívból nem folyik az áram a pozitívabb hely felé. Főleg, hogy dióda is van, ami rögtön lezár.
Ott van igazad, hogy a csúcs után van egy rövid kis idő, mikor táp a kondiból venne ki, de a hálózat ezt még tudja pótolni. De ez csak néhány fok. Ezért is számoltam úgy, hogy 2*27=60. Nagyítóval megnézve a kondi feszültsége ekkor rásimul a szinuszra. (csak nem ezen az egyszerűsített ábrán
Hogy mennyi ez az átlapolódás, az a kondi kapacitásától függ, és a terhelésétől.A szekunder oldalon más a helyzet: ott folyamatosan ketyeg a nagyfrekis tranzisztor, ami az így kisimított egyenfeszből táplálkozik. IC-je méri a kimeneti 5V szintjét, és korrigálja a tranzisztor vezérlését, így stabilizálja az 5V-t. Ezzel megszünteti a 290-325V feszültség ingadozásának, és a terhelés változásának hatását az 5-12...stb Voltos ágakban
-
n0se
tag
remek hianypotlo iras valoban, koszonjuk
n0se
-
biker
nagyúr
szerintem félreszámoltál.
2x27 fok van töltésre, mivel ha alapul vesszük az elképzelésed, hogy 290V-tól tölt a kondi (ezt nem akarom számolással ellenőrízni, fogadjuk el) akkor 290 től 290V-ig tölt, nem 290 től 315V-ig
ugyanis a sinus/csúcs lefelé tartó ága is ugyanúgy pozitív, tehát tölteni fog 290>315>290 ív teljes szakaszán.
ez alatt a csökkenő ív alatt a töltőáram azonos, a kondi így nem töltődik 315V fölé, de a leadott áramot pótolja az egyenirányító, így nem esik a kondin a feszültség, mivel a kondenzátoron akkor esik a feszültség, ha
- a leadott áram nagyobb a betáplált áramnál
- megszűnik a tápellátás.
tehát 27fokot tölt, 27fokot nem tölt, de nem is esik, majd utána fog esni a fesz.ezután jön az, hogy a szekunder oldalakon is meg van pufferelve, így ott sem esik oly gyorsan a fesz, csak ott félhullámonként 54 fokon keresztül lesz 10khz-es tüskesor a töltőáram.
a többi szerintem teljesen korrekt.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
toth_janika
őstag
Én is köszönöm az írást!
Kicsit nagyon gyenge vagyok eletronikából, úgyhogy mindenképpen hasznos!
De mi van az irodaházzal?Ugyanis OK, hogy 1000 gép, meg hogy mennyit fogyaszt, de mik ezek a kicsapongások a villanyszámla illetve büntetés körül?
Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
Balage_82
csendes tag
Köszönöm az írást! Hiánypótló volt.
-
REDeath
őstag
vannak számomra nemteljesen tiszta részek, de a lényegét sikerült megértenem köszi az infót!
mostmár azt is tudom, hogy működnek a sokkolók
Kodály mondta volt: "Legyen a zene mindenkié". en inkabb neki hiszek, mint az ASVAnak
-
twollah
nagyúr
Pont a napokban doglott meg a passziv PFCs Coolink tapom.
Ugy leverte a kapcsoloszekrenyben a fokapcsolot vagy mi a toszt, mint vak a poharat.
De hala az egnek a gepnek semmi baja nem lett.A tapot szetszedve par kondenzator fel volt puposodva.
Elt 3 evet R.I.P.
Új hozzászólás Aktív témák
gp Megpróbáltam egy olyan leírást készíteni, ami mindenki számára érthető...
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tudományos Pandémia Klub
- Trollok komolyan
- Ukrajnai háború
- AliExpress tapasztalatok
- Házimozi belépő szinten
- PlayStation 3
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Néha instabil lehet az NVIDIA GeForce RTX 5080 Founders Edition VGA
- eBay
- További aktív témák...
- Kedvező áron hAPax3 és cAPax egyben eladó. (gari)
- Olcsón! ThinkPad T480s 8.Gen! IPS érintőképernyős 16GB 256 nvme gyári Magyar vil-bill.
- ÚJ HP ENVY 17 Nagyképernyős "Kis Gamer" Laptop -40% 17,3" Brutál i7-13700H 32/1TB Iris Xe FHD IPS
- Z fold 4 eladó
- Dell Latitude 5300, 13,3" FULL HD IPS Touch, I7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás sz
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest