2019. augusztus 22., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) kriszpontaz


kriszpontaz
(veterán)

BF-et, Mirrors Edge 2-t és Mass Effect-et Linuxra! Lehet is kezdeni szépen :D.

(#2) cskamacska


cskamacska
(addikt)

Heh, a végén a SteamOS csak elhozza A Linux Évét. :))

Ha megoldják, hogy random felbukkanó Linux problémákat nem könyékig konzolban kell megoldani, már megérte. :R

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#3) hjanos1 válasza kriszpontaz (#1) üzenetére


hjanos1
(senior tag)

+1 :DDD

OnePlus 7 Pro & MacBook Pro 13" 2015

(#4) BiP


BiP
(veterán)

Ha úgyis Mantle-re írnak meg valamit, és DX-től függetlenül is megy, akkor nem akadály a Linux. Gondolom emiatt mernek egyáltalán Linuxban gondolkodni.
Plusz ha már úgyis meg kell írni egy második grafikus nyelven a nem GCN kártyákra, akkor miért ne lenne az az OpenGL.
Valve/Steam is ebbe az irányba megy, ráadásul, ha SteamOS-sel karöltve teszik, akkor megvan a mögöttes húzóerő is mindkét oldalról.

(#5) batai15


batai15
(veterán)

Jöhet, amint lesz lol és bf linuxra megyek is átfele, de csak akkor ha a windows-os táborral lehet csapatni, mert ha nincs ki ellen játszani,az nem jó.

"A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél". John C. Maxwell*******

(#6) Def26 válasza batai15 (#5) üzenetére


Def26
(félisten)

Szerintem, egy bf miatt elég sokan átmennének linux -ra. Ha belegondolok akkor egy átlag felhasználó csak a játékok miatt használ windows -t. Ha pl. lenne rajta egy chrome + tudok rajta játszani akkor már telepítem is fel. :K Win meg kuka.

Fanboy Status: PS4:On, Xbox:On, apple:On, samsung:Off, Microsoft:Off, Volvo:On,

(#7) .LnB válasza Def26 (#6) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Egy átlag felhasználó, mint én aki semmit sem tud a linux-ról. Az hiába akar átmenni. Mert. Kb 2hete történt, hogy életemben először feltelepítettem az Ubuntu legújabb verzióját, csak kíváncsiságból. Olyan problémákba ütköztem, mint a VGA, egér, és hangkártya driver telepítése. Egy átlag felhasználó ebbe belebukik linuxon, ha nincs tapasztalata. Nekem nem volt, utána olvastam, de az sem segített. Fórumon pedig nem az ilyen noobok bajaival akarnak foglalkozni. Szóval vissza Win8-ra. Pedig tényleg érdekelne ez a linux, de nincs időm megtanulni az egészet.

Homo Ludens

(#8) AxBattler válasza cskamacska (#2) üzenetére


AxBattler
(nagyúr)

+1
Szurkolok, ez nagyon jól hangzik!
Ha nem kellene parancssorokkal bíbelődni a konzolban, eskü már rég áttértem volna ubuntura!

.............................. "Cable management is for the weak!" ................................

(#9) Def26 válasza .LnB (#7) üzenetére


Def26
(félisten)

Elnézést, Linux helyett SteamOS -t akartam használni. Ez menni fog még neked is.

He? Vissza a win 8 -ra? Win 8 csempés felület megy de egy linux probléma?lol. :D

[ Szerkesztve ]

Fanboy Status: PS4:On, Xbox:On, apple:On, samsung:Off, Microsoft:Off, Volvo:On,

(#10) Mardel válasza BiP (#4) üzenetére


Mardel
(őstag)

Szerintem ez a Dice reszerol trollkodas.

Ugye ok az AMD-vel kozosen fejlesztettek ki a Mantlet.
A Valve meg nem akar gyarto specifikus dolgokat latni a SteamOS-en, tehat Mantle, PhysX kizarva, es csak OpenGL, OpenCL mukodne.
Ha a Dice kihoz egy jatekot linuxra Mantle api-val, akkor a SteamOS-nek leuti a labdat. :D

Ennél többet nem kell tudni. Csak azt, hogy a víz nedves és kék az ég. Meg hogy a vérapó mindig a helyén van és egyre erősebb.

(#11) #52815360


#52815360
(törölt tag)

Vissza fogjuk mi még sirni a régi időket, mikor még nem volt minden kiadónak/játéknak saját platformja :))

(#12) Mr.Csizmás válasza Def26 (#6) üzenetére


Mr.Csizmás
(félisten)

+9999

évek óta csak a gamek miatt van winfosom. (dualba volt fent linuxom is, sokkal jobb)

| Cicu & Cica VI | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtatás -> http://bit.do/fliccprint

(#13) batai15 válasza Mr.Csizmás (#12) üzenetére


batai15
(veterán)

Ja, nekem is jobb lenne a linux, főleg amire csak használom a gépet..

"A tűzoltó nem azért rohan be az égő házba, mert rettenthetetlen, hanem mert az elhivatottsága erősebb a félelménél". John C. Maxwell*******

(#14) rodrigez válasza Mardel (#10) üzenetére


rodrigez
(senior tag)

Mardelnél van a pont! Az AMD egyelőre nyílttá sem akarja tenni a Mantle-t, ráadásul Linux-os portja sincs még az API-nak. Ahogy Mardel kolléga is írtam a Valve nem zárt rendszerben gondolkodik, csak ajánlásai és referenciagépei lesznek különböző árfekvésekben, különböző igényekhez. Ez nem fér meg az AMD féle GCN only felfogással. A Mantle az AMD szerint is csak jövő év végén, de inkább csak utána mehet majd a "közösbe", addig nem. A Valve pedig rohadtul nem akar/fog várni 2 évet, hogy egy bizonyos architektúrához igazítson mindent. Ami a Linux "killer" játékát illeti, háááát erősen kétséges a dolog. Egy killer játékot összedobni nem kis pénz, még nem is GTA5 léptékkel gondolkodunk. Teszem azt 50M$-ból összedobnának egy játékot ami csak úgy éri meg, hogy Linux only, különben a Windows-os portja tuti megenné az eladásokat reggelire, csak elvakult fanok vennék meg a Linux-os kiadást. De oké, Linux exkluzív lett a game. Hány embert érintene a linuxos közönségből. Fontos, mert 50M$-ról beszélünk. Ez nem GTA5 ami egy kb. 160M példányban értékesített konzolgenerációra érkezik és ami visszahozza a fejlesztési költségének többszörösét már a nyitóhéten. A Linux egy remek operációs rendszer. Pont. De egy kiforrott és nagyjából beállt piacra betörni az eddig a geek-ek os-eként emlegetett platformmal nagyon nehéz lesz. A játékok konzolra készülnek, nagyon kevés készül alapból PC-re, de azon belül is mondhatni 100% a Windows részesedése. Persze minden desktop gépre lehet Linux-ot is telepíteni, na de ki akar? Én pl. nem, mert számomra minek. A jelen Linux-os gépparknak meg hány %-a van normálisabb, gamer gépnek összerakva. Itthon is van Linux egy Ubuntu személyében, még kísérletezni raktam össze, de muter tök boldogan használja, mert amire neki kell arra több mint elég. 1 nap alatt megszokta a Windows után (bár azért van rajta egy Win7 is). Na de azon sem futtatnék killer gémet, mert egy integrált videokártya van 2.4Ghz-es Core2Duo-val karöltve. Aki PC-be rendszeresen vesz 30+ ezres videokártyát arról le merem fogadni, hogy 98%-ban Windows-hoz veszi azt. Az Xbox és Halo idekeverése sem szerencsés, mert az egy konzol. Kis doboz, megveszem, leteszem a TV mellé és játszok. Nincs buhera, PC előtt görnyedés, dual boot-ozás, stb. Beteszed megy a kanapéról tolva, nem keverjük a munkaeszközzel. Szóval én a már kialakult trendből kiindulva nem sok jövőt jósolok a Linux-os játékfejlesztésnek, legalábbis nem a jelen formájában. Most nem a Steam OS-ről beszéltem, mert ott azért egy komoly disztribúciós háttér is van.

(#15) M3Ny3'T válasza Def26 (#9) üzenetére


M3Ny3'T
(senior tag)

Kvázi a Win8 béta megjelenését követő hónapban a Windows Classic Shell (és egyéb Start Menüt visszaállító toolok) és kvázi minden Win8 usernek az első dolga telepítés után azt felrakni, tehát szó sincs csempézésről. :)

Skype-on lány az informatikusnak: Milyen színű a szemed? Informatikus: #0034ff

(#16) hibavissza válasza Mr.Csizmás (#12) üzenetére


hibavissza
(addikt)

melyik linuxos képszerkesztő kezeli natív a m4/3-as raw fájlokat? gondolok itt az automata lencsekorrekcióra is.

(#17) imibogyo válasza hibavissza (#16) üzenetére


imibogyo
(addikt)

És ennek mi köze a "linux, mint játékplatform" témájú cikkhez? Másik kérdés, hogy mennyi embert érint, hogy m4/3 RAW fájlokkal dolgozik? Ráadásul ha jól értem Mr.Csizmás sem használ ilyeneket,azért is írta, amit írt, szóval ez nem tudom hogy jön ide.

Aki dolgozik, szerkeszt, modellezik, kiadványozik meg még nem tudom miket csinál az továbbra is marad Win-en (legalábbis dual bootban, mint én), de átlag otthoni felhasználásra jól el lehet lenni Linuxon valamennyire már most is, de ha szép lassan tényleg elkezd a "fejlesztői oldalon" is komolyabb supportot élvezni a különböző céges kezdeményezések miatt (Steam, Dice stb.), akkor sok embernek elég lesz. Ez hosszú folyamat lesz, vagy lehet, de bizakodásra ad okot az egyre több ilyen témájú hír.

Ha valamennyire sikeres lesz a SteamOS és az egyéb kezdeményezések, akkor szép lassan általános otthoni felhasználásra tökéletes lehet a Linux. Most még nem feltétlenül az, legalábbis nekem sem az sok mindenben, ezért is van mellette Win-em is, de sok mindenben csak azért "nem jó" mert szeretem a megszokott programjaimat. De például ha az AAA játékok is el kezdenek rá szépen lassan csordogálni (és emiatt a programok is talán majd a későbbiekben), akkor például nekem tökéletes rendszer lesz. Munkahelyen meg marad a Win. :K

[ Szerkesztve ]

ELADÓ: Bosch GMS120 (20k) + Kerti traktor 50-60%-os készültségben, utánfutóval (120k)

(#18) BiP válasza rodrigez (#14) üzenetére


BiP
(veterán)

Az a baj, hogy az egész helyzet ilyen 22-es csapdája. Az emberek nem térnek át linuxra, mert nincs miért, a játékfejlesztők nem fejlesztenek linuxra, mert nincs kinek. Valakinek el kell kezdeni a sort, és súlyos pénzeket benyelnie, hogy ők az úttörők, különben semmi nem fog változni. Gyanítom amúgy sem, hiszen egy átlagember, egy átlag játékos előbb fog konzolra térni, minthogy linuxozzon.
Max. azokat lehet ezzel megszólítani, akiknek komolyabb gépük van és/vagy kellően elszántak egy ilyen váltáshoz.
A SteamOS-nek is csak azért lehet esélye Linux létére, mert faék egyszerűségűre akarják megcsinálni. Mert egy sztenderd linux sajnos nem az. Oké, amíg felrakod a becsomagolt user-friendly disztrót, addig egyszerű, de bármi gáz beüt, meg vagy lőve.

(#19) .LnB válasza Def26 (#9) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

No no no semmi féle csempe, asztal +a start menü :D :C

Homo Ludens

(#20) Mr.Csizmás válasza hibavissza (#16) üzenetére


Mr.Csizmás
(félisten)

ezzel megfogtál, mert win alatt lightroomozok.

| Cicu & Cica VI | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtatás -> http://bit.do/fliccprint

(#21) alevan


alevan
(őstag)

6# Játékok és Office.

7# Dettó. APUm van, AMD driverrel szaggat minden videó a neten (minden böngészővel amit próbáltam), open source driverrel meg nem lehet filmet nézni lejátszóban (cserébe a youtube elmegyeget 720p-ben).

Továbbá mire sikerült megoldani a WiFi-t, megment az adapter (nem azt mondom hogy a linux ölte meg, de érdekes egybeesés).

8# Ubuntuban nem kell bíbelődni a parancssorral csak ha probléma van, arra meg ott a Google (kivéve ha az a probléma, hogy nincs net ;] ).

11# És amikor nem kelett 3 OPrendszer a gépre, hogy három külömböző játékot játsz (mert én ezt látom a jövőben :( ).

15# Én soha nem tettem Win8-ra buhera Startot, és a technológiában antitálentum anyámnak is sikerült megtanulnia durván 3 óra alatt, és megszoknia kb. 1 hét alatt a Win8 használatát.

Ám a Valve ki fogja a SteamOS teljes forráskódját adni?

"Ezért lovagol a pokolba a konzumer IT piac. A hülye igények... . Azt sem tudod, hogy mit akarsz de az jöjjon havonta frissités formájában."

(#22) Mardel válasza alevan (#21) üzenetére


Mardel
(őstag)

„Ám a Valve ki fogja a SteamOS teljes forráskódját adni?”

Ingyenesen terjeszheto lesz, de gondolom csak akkor ha nem modositanak az eredeti fajlokon/lemezkepen masok.
Lesz benne zart kod is, teljesen opensource nem lesz.

[ Szerkesztve ]

Ennél többet nem kell tudni. Csak azt, hogy a víz nedves és kék az ég. Meg hogy a vérapó mindig a helyén van és egyre erősebb.

(#23) alevan válasza Mardel (#22) üzenetére


alevan
(őstag)

Akkor Richard Stallman nem fog SteamOS-on játszani :))

"Ezért lovagol a pokolba a konzumer IT piac. A hülye igények... . Azt sem tudod, hogy mit akarsz de az jöjjon havonta frissités formájában."

(#24) .LnB


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Teljesen felesleges azon gondolkodni, hogy a Linux leváltja a Winfos-t gamer szinten.
Amíg egy ATi (AMD) drivert úgy lehet telepíteni ahogy, addig semmi esély erre. Mert win szinten 3 kattintás. Addig Ubuntu-n nem kis procedúra. Plusz a hangkarimhoz, és az egeremhez nem találtam drivert. Pedig, számomra minden adott lenne mert Steam van , és Dota2-is Linuxra. Mivel csak azzal játszom más gond nem is lenne. De segítségem nincs Linux témában, és így nehéz. Egyszerűen az a baj, hogy a Linux egy teljesen más felépítés és ez által teljesen más gondolkodásmódot kíván.

Homo Ludens

(#25) zone válasza BiP (#18) üzenetére


zone
(őstag)

Ha megnézed a különböző "fizess, amennyit akarsz" játékcsomagokat (pl. Humble Bundle), a Linuxot használók fizetik a legtöbbet átlagosan. Ha egy nagyobb játékfejlesztő indítana egy ígéretesnek tűnő Linux-only Kickstartert, szerintem össze tudnák kalapozni a pénz a fejlesztésre és még kockázat sincs benne.

Ha a SteamOS valóban jobban ki fogja tudni használni a hardvereket és tényleg jönnek rá új játékok, hardver helyett szerintem inkább többen OS-t cserélnének.

(#23) alevan
Erről az emberről mindig az a videó jut eszembe, hogy megeszik valamit, amit a talpán talált...

[ Szerkesztve ]

YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

(#26) Def26 válasza .LnB (#24) üzenetére


Def26
(félisten)

Én azt gondolom, ha elkezdik tolni a rendszert akkor sokkal felhasználó barátabb lesz. :) Azt nem értem miért pörögnek ilyen sokan azon a témán, hogy le kell váltani a windows -t. Mármint nem a felhasználókra gondolok, hanem a nagyobb cégekre.
Miért jó nekik, ha a felhasználók átvándorolnak linux -ra? Miért terelnek el minket windows -ról?

Fanboy Status: PS4:On, Xbox:On, apple:On, samsung:Off, Microsoft:Off, Volvo:On,

(#27) Glenda válasza BiP (#18) üzenetére


Glenda
(addikt)

Az id játékok futottak Linux alatt. Az Arena pedig ütött akkorát, mint a Halo szvsz. Így szerintem nincs sok igazság abban, hogy egy jó játék elég.

Főleg hogy még a Dice mostani legújabb játékai sem fognak menni Linuxon.

from r in rings where r.Owner == "Sauron" select r

(#28) .LnB válasza Glenda (#27) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Nem elég egy nagy cím. És az Arena nem volt Linux exkluzív (ha a Q3: Arena-ra gondolsz) Jelenleg is rengeteg steam-es játéknak készült el a Linux portja, még sem indult meg a tömeg :)

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens

(#29) Glenda válasza .LnB (#28) üzenetére


Glenda
(addikt)

Szerintem ők sem exkluzívra gondoltak, vagy ha igen, akkor az EA már viccesházba záratta a társaságot.

A baj az, hogy PC-vel már a játékosok kevesebb százaléka játszik, mint konzollal (legalábbis az eladási adatok szerint), ha még ezt is fragmentálják különböző rendszerekre, nem biztos hogy megéri majd portolgatni.

from r in rings where r.Owner == "Sauron" select r

(#30) BiP válasza .LnB (#28) üzenetére


BiP
(veterán)

Amíg multiplatform egy cím, addig minek vándoroljon bárki is? Az átlag játékos a kisebb ellenállás felé sodródik. Ha játszhat a kedvenc játékával úgy, hogy nem kell váltania, nem fog váltani.

Többet fizetős megjegyzésre: Ha meg végre kijön valami Linuxra, a mostani Linuxosok persze, hogy lecsapnak rá, és hajlandóak fizetni is érte, mert végre valami.

Szóval itt szerintem max. akkor lesz lényegi változás, ha több komoly stúdió is leteszi a voksát a Linux mellé. Később akár exkluzív játékokkal. Eleinte mondjuk kelleni fog a PC multiplatform, hogy legyen átmenet, még ha ez nem is készteti feltétlen a windowsosokat váltásra. De kell kis idő, hogy az emberek elhiggyék, a Linux is lehet játékplatform. (ebben segíthet a SteamOS is)

[ Szerkesztve ]

(#31) .LnB válasza BiP (#30) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Én is ezt mondom. De ez sose fog megtörténni. Tegyük fel, hogy a Dice bejelentené a BF4-et Linux exkluzívvá. Tudom, hogy extrém vizió Az emberek nem kezdenének átállni, hanem menne a sírás. Plusz ahogy előttem is írták a pénz diktál, ebből a szempontból a Linux nulla. És még rengeteg szempont. Mert lehet, hogy jó a Linux, de egy átlag gamernek átállni nagyon nehéz. Mivel most telepítettem én is életemben elsőre Linuxot- az lett a vége, hogy még a Windows-t is elqrtam és tehettem azt is újra (boot-ot rossz winyóra választottam ki, tudom, balfék vagyok )
Örülnék nagyon, ha a társadalom elpártolna a Winfos-tól. Szívesen használnám én is, de azt előbb tanulni kell. Egy különálló konzolként amit a Valve is csinál úgy működhet, de nem fogja megváltani a világot. Annyi féle lehetőség van ez mellett így is, hogy csak erölködésnek érzem. Ott a PS, Xbox, PC és még sok "próbálkozás". Szvsz a Valve meg fogja lépni hogy a HL3 Steambox exkluzív lesz (figyeljétek csak meg), és akkor amit az a cég kapni fok...Majd szépen visszahátrálnak és jön a világbéke.
Szomorú de ez halott ügy.

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens

(#32) Def26 válasza .LnB (#31) üzenetére


Def26
(félisten)

És mi van akkor ha mindkét platformra megjelenik, de linux -on sokkal jobban fut a jobb hardver elérés miatt. Legyen ez az arány, mondjuk 30%. Tehát full hd -ban játszhatóvá tennék egy hd7790 -en, ugyanakkor windows -on meg 7850 kell ehhez.

Fanboy Status: PS4:On, Xbox:On, apple:On, samsung:Off, Microsoft:Off, Volvo:On,

(#33) Glenda válasza Def26 (#32) üzenetére


Glenda
(addikt)

Nekem pont fordított tapasztalatom volt az Arénával (az bináris nV driver volt, nem tudom most milyen van).

from r in rings where r.Owner == "Sauron" select r

(#34) #52815360 válasza Def26 (#32) üzenetére


#52815360
(törölt tag)

Akkor veszek 7850-et.

(#35) .LnB válasza Def26 (#32) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Akkor a hardcore (competitive) réteg elmegy Linux oktatásra és áttér. A Casual noob aki megveszi a 107ezres vga-t, hogy villantson vele, az úgy is hülye és marad Windows-nál. Túl kicsi az a réteg aki teljesítményt üldözi. DE! A competitive player-nek ne legyen Razer Deathadder egere mert Driver az nincs Linuxra! Vagy csak én nem találtam.

Homo Ludens

(#36) Lomha 8V


Lomha 8V
(őstag)

Én támogatom az ötletet!

(#37) joysefke válasza .LnB (#35) üzenetére


joysefke
(addikt)

Akkor a hardcore (competitive) réteg elmegy Linux oktatásra és áttér. A Casual noob aki megveszi a 107ezres vga-t, hogy villantson vele, az úgy is hülye és marad Windows-nál.

Az előbb még azért sírtál mert linuxra nem tudtad a hangkártya meg többi drivert feltenni, most meg azt okítod, hogy aki 107E-es VGA-t vesz az csak villantani veszi meg mind hülye és úgyis csak marad a Winnél, és különben is a HC réteg majd elegy Linux oktatásra :F

Bazz..

Nem vagy képes feltenni egy /működőképes használható/ Linux rendszert, de azért már megy a winfosozás.. Mintha magamat látnám úgy 12-13 évvel korábbról. ;)

Ja és hogy hozzá is szóljak:
Már várom, hogy megjelenjen az első Linux exkluzív AAA játék, a Linux userek valószínűleg megmutatják mekkora is a fizetési hajlandóságuk (feltéve, hogy már nem azért fog az elején menni a siránkozás, hogy miért nem open source) ...

J.

(#38) .LnB válasza joysefke (#37) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Igen az oktatást poénnak szántam. Én szívesen áttérnék Linuxra, mert szeretném megismerni de nem értek hozzá. És jelenleg nem tudok időt fordítani rá, hogy megtanuljam. A hardcore competitive réteg pedig ha ez számít az adott játékban akkor biztos áttérnének Linuxra, egy fizetett csapat szerintem csak megoldaná, a zökkenőmentes váltást. Persze a driver témával kapcsolatban nem tudom mi a helyzet, de azon elbukhat az egész amit korábban leírtam. Mert ha pl.: CSGO-s VG nem tudná a szponzor Razer perifériáit használni az elég ciki lenne. (Viszont lehet csak én nem találtam drivert, mind mondtam beleugrottam a mélyvízbe de nem sikerült)

Emeld már ki légyszíves, hogy hol írtam azt, aki 107ezres VGA-t vesz az mind hülye?
"A Casual noob aki megveszi a 107ezres vga-t, hogy villantson vele" Ha te ezt így értelmezted akkor ki van 12-13 szinten?

[ Szerkesztve ]

Homo Ludens

(#39) BiP válasza .LnB (#38) üzenetére


BiP
(veterán)

"Igen az oktatást poénnak szántam."
Olyankor nem árt finoman eljrejteni egy smiley-t is a szövegben, mert a végén még elhiszik, amit ír az ember.

(#40) .LnB válasza BiP (#39) üzenetére


.LnB
(félisten)
LOGOUT blog

Tessék: :)

Homo Ludens

(#41) imibogyo válasza joysefke (#37) üzenetére


imibogyo
(addikt)

Már várom, hogy megjelenjen az első Linux exkluzív AAA játék, a Linux userek valószínűleg megmutatják mekkora is a fizetési hajlandóságuk (feltéve, hogy már nem azért fog az elején menni a siránkozás, hogy miért nem open source) ...

Az opensource és az ingyenesség messze nem egy fogalom.
Lehetőleg ne keverjük. :N

A következő agymenés pedig nem neked szól egyértelműen, csak eszembe jutott a hozzászólásodat olvasva:
Nem értem miért társítja szinte mindenki gondolati szinten a Linux felhasználókat az ingyenesség követelésével. Nem mindenki az ingyen programot keresi és nem azért használnak Linuxot, hogy minden ingyen legyen, hanem hogy lehetőleg "minden" nyílt legyen. Természetes, hogy ha valamire van free megoldás ami használható, akkor azt használja a user, de ha nincs, akkor ugyanúgy "megveszi", mint elvileg Win-en (bár erre kíváncsi lennék, hogy akik azt mondják, hogy a sok Linuxos mindent ingyen akar, azok közül hányan vették meg mondjuk a teljes Office programcsomagot, a különböző Adobe termékeket, vagy komolyabb hang-videó szerkesztő programokat, de végül is ez most lényegtelen). Ez a nyíltság persze 99%-ban biztos, hogy nem fog teljesülni a nagy cégek játékainak esetében, maximum a szénné moddolhatóság szintjén (lásd. Oblivion, GTA stb.).

És igenis fizetnek a Linux userek, mint a katonatiszt ha kell és van értelme. Elég csak megnézni a már egyszer felhozott Bundle sorozatokat, hogy átlagosan a Linux userek fizetnek értük a legtöbbet és az összesített befizetés is itt a legnagyobb, főleg ha figyelembe vesszük a rendszer elvi 1%-os piaci részesedését, miközben a Win-esek összes befizetésének 14%-át tették le az asztalra, többet, mint az OSX-esek. Bár itt lehet arra is hivatkozni, hogy Win-re sok a nagy név, ezért nem pörög annyira a bundle vásárlás, mint a relatíve "játékszegény" Linux esetében, de például ott az OSX is.

De szerintem a normális Linux userek nem fognak hőbörögni, sőt a külföldi fórumokat is olvasgatva mindenki nagyon várja, hogy mi sül ki ebből az egészből (ki sül-e egyáltalán valami hosszú távon). Ha igen és működik a dolog, akkor szerintem simán fognak érte fizetni, én legalábbis biztosan. :K

[ Szerkesztve ]

ELADÓ: Bosch GMS120 (20k) + Kerti traktor 50-60%-os készültségben, utánfutóval (120k)

(#42) keldorpapa88


keldorpapa88
(félisten)

Nekem soha semmi bajom nem volt a Win7-8-al, semmi fagyas stb. biztosan nem valtanek. Windows kiforrt, van ra minden es stabil...

(#43) Def26 válasza keldorpapa88 (#42) üzenetére


Def26
(félisten)

Egy boldog win tulajt hallottunk. ;]

Fanboy Status: PS4:On, Xbox:On, apple:On, samsung:Off, Microsoft:Off, Volvo:On,

(#44) M3Ny3'T válasza Def26 (#32) üzenetére


M3Ny3'T
(senior tag)

Elérés? Lehet...
Driverek minősége? Öööö...
Nem tartom valószínűnek, hogy gyorsabban menne a dolog. De ha már a DX nélkülözése lenne az irány, akkor pont annyival lenne közvetlenebb az elérés Win platformon is, ha nem tévedek. De akkor elvész ugye a DX lényege, hogy egy fix utasításkészletet biztosítson az összes létező VGA-nak, hogy a lehető legkisebb látványbéli különbözet legyen.
(Nem hazai pálya nekem a téma, így bocsi és korrigáljatok, ha tévednék, de én úgy tudom, így működik a dolog).

Skype-on lány az informatikusnak: Milyen színű a szemed? Informatikus: #0034ff

(#45) Mardel válasza M3Ny3'T (#44) üzenetére


Mardel
(őstag)

A dx nem ilyen. Ott is vannak verziok, es a kartyanak is tamogatnia kell.
Pl az elso vga-m (Geforce FX 5600) csak DirectX 9-ig tamogatta a dx api-t, dx 10-11-12-es jatekokhoz is uj kartya kell, ha verziok grafikai szintjere vagyunk kivancsiak.

A Valve valamikor tavaly nyaron teszte linux alatt a L4D2-t opengl-ben es kb. 45 fps-el tobbet produkalt mint winen dx alatt.
Es az opengl meg csak nem is vekonyabb api mint a dx. [link]

[ Szerkesztve ]

Ennél többet nem kell tudni. Csak azt, hogy a víz nedves és kék az ég. Meg hogy a vérapó mindig a helyén van és egyre erősebb.

(#46) CPT.Pirk


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Hmm, ha ez összejön nekik, akkor (idővel) a Windows utolsó előnye is megy a levesbe. :K

Mardel: Unigine engines teszteket nyomtam januárban DX és OpenGL-ben mindkét platformon, releváns lehet: [link] (persze Linuxon csak OpenGL-t mielőtt valaki félreérti :) )

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#47) keldorpapa88 válasza Def26 (#43) üzenetére


keldorpapa88
(félisten)

Tenyleg nem ertem mi ertelme valtani...:) mindenki a Linuxra nyaladzik, mert miben is jobb? Ha valami jo es mukodik minek szoknek at valami tok masra? Gondolom mert ingyenes, de a Windowst is ugyis warezolja mindenki, akkor meg mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#48) ollie válasza keldorpapa88 (#47) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

Nem, nem mindenki warezolja a windowst, na meg a Steam Box fényében egyáltalán nem meglepő egy ilyen bejelentés.

***

(#49) keldorpapa88 válasza ollie (#48) üzenetére


keldorpapa88
(félisten)

Nekem is van kódom, szóval nem, de a legtöbben igen.

(#50) Def26 válasza keldorpapa88 (#47) üzenetére


Def26
(félisten)

Szép rendszer, még új szaga van, mint egy autó. :) Komolyra fordítva, ha ugyanazon rendszeren jóval gyorsabban fut a játék akkor miért ne mennék át?

Fanboy Status: PS4:On, Xbox:On, apple:On, samsung:Off, Microsoft:Off, Volvo:On,

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.