Hirdetés
- Voin - Jövő hónapban érkezik a belső nézetes hack&slash korai kiadása
- SPRAWL - Konzolokra is megjelent a retró FPS
- Path of Exile II - A készítők egyórányi stream adásban mutatták meg a játékot
- Akciófigyelő 2024: PlayStation Black Friday leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
-
GAMEPOD.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Sziasztok!
Erősen ismerkedem a Pi-re elérhető oprendszerekkel, programokkal, viszont kérnék egy kis segítséget, hogy merre érdemes indulni.
Terv:
- USB-n HDD-re távoli eléréssel torrentek letöltése - Deluge? Próbáltam, mindenre elég volt nekem.
- HDMI-n buta tv-re kötve a HDD média tartalmának lejátszása - Kodi?
- DLNA megosztás -> hálózaton levő okos tv-re, windows-os gépekre a tartalom eljuttatása - MiniDlna-t próbáltam, illetve a Kodi megoldását, de azzal az mkv fájlokat nem tudta lejátszani az okosTv (2010 körüli samsung)
- távoli elérés - VNC, Távoli asztal.
- Samba
- Spotify - raspotify-t próbáltam tökéletesen működikRaspbian alatt a fenti dolgokat össze is legóztam teszt jelleggel (a külső HDD-t leszámítva), de nincs erre valamilyen egyszerűbb megoldás, oprendszer? Vagy ez így optimálisnak hangzik, az igényeket figyelembe véve?
Köszönöm a segítséget előre is!
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz wassermann #30776 üzenetére
Köszi a választ!
Most kipróbáltam egy LibreElec - Kodi párost, ha csak a buta tv lenne a cél, még elég is lehetne, viszont már a dlna sem megy igazán, a távoli elérés meg használhatatlan kb. Úgyhogy maradok a Raspbian-nál, eddig elég sokat google-ztam, lehet, hogy inkább egy-két kérdéssel ide jövök majd
-
őstag
Sziasztok,
PI4 két monitoros beállításában kérnék segítséget, egyszerűen sehol nem találok pontos infót.
Van két kijelzőm és mindkét HDMI kimenet FHD-ra állítva (az egyik egy 4k tv a másik egy 1080p monitor amúgy), és szépen megy a kijelző kiterjesztése. Viszont nekem tükrözés kellene, tehát mindkettőn ugyanazt szeretném látni.
Ami az érdekessége a történetnek, hogy alapból türközést csinált, viszont most volt TV csere + kábel csere, minden mindenhova lett dugdosva, és most extended módban hajlandó csak menni.
Config.txt, vagy hol kellene állítani? Alap dokumentációban nem találtam erre vonatkozó infót, fórumokban sem nagyon láttam egyértelmű megoldást.."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz body007 #36887 üzenetére
desktop. Köszi a helpet, nem jöttem volna rá. Ha annyi lett volna a kérdés, hogy cli vagy gui, akkor értem.. már azon gondolkodtam, hogy biztos vannak különböző gui-k, és ki kellene keresnem, hogy nálam éppen melyik megy a Raspbian alatt.
De akkor röviden: igen, x.
-
őstag
válasz gergobaby #37238 üzenetére
olyan 70-75 fok környékén kell megkezdeni az aggódást, a 60 az még bőven barátinak tekinthető terhelés mellett
én egy Pi3-ra egy 2filléres kínai bordára még ráerősítettem egy nagyobb rézdarabot 'háztető' nélkül, így áll meg 70 környékén full sávszélesség kihasználású torrent letöltés közben."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz PistiSan #37244 üzenetére
nekem Pi 3B+ van, azon csak 100-as a LAN is ha jól emlékszem, plusz a fenti okok - én még 10-11 MB/s fölött nem láttam - Deluge-ot használok.
Ha tartósan 10-11-en tölt, akkor azért megcsípi a 75°C-t, be szoktam korlátozni 6,5-7-re ha sürgős, amúgy meg ilyen 2-3-ra.."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
Sziasztok,
Van egy Pi3 B+-om, ami lassan 1,5-2 éve üzemel egy Samsung SD kártyáról (32GB, class 8 talán, kisebb nem volt.. ).
Egy ideje vannak fura hibák, random lefagyás, újraindulás, update-upgrade során "írásvédett fájlrendszer" hiba.
Egyszer csináltam egy tesztet a kártyára, de semmi rendellenességet nem talált a szoftver.Most viszont már annyira instabil volt minden, hogy újratelepítettem a legfrissebb raspbiannal, viszont már az első apt-get upgrade sem megy le, pontosan az alábbi jelenség kíséretében:
[link]Szerintem tuti, hogy az SD kártya kuka, meg tudjátok erősíteni? Vagy van valami más tipp? Van másik kártyám, csak nincs nálam, most nem tudom letesztelni..
-
őstag
válasz vtechun #38226 üzenetére
raspi configban a videó memóriát 128-256-ra szoktam állítani, plusz Kodi-ban van valamilyen videó dekódolás beállítás, talán lejátszáskor a felugró menü-fogaskerék környékén lehetett átállítani.. nincs nálam, nem tudom megnézni hogy pontosan hol, de nekem ezek után nem volt gondom vele.
-
őstag
válasz Marcsello31 #38246 üzenetére
Mire szeretnéd használni, inkább ez a kérdés szerintem
-
őstag
válasz La Magra #38420 üzenetére
szia,
hogy korlátozza-e, azt könnyen ki tudod próbálni (PiHole webfelületen van 1-2 perces kikapcsolás).
Ha ő a ludas, akkor már csak a logot kell nézned, hogy miket blokkolt az elmúlt néhány percben, vagy mi a gyakori az elmúlt időszakban.. sajnos most nincs nálam PiHole telepítve, hogy meg tudjam nézni Neked."... and I hope you have a great day!"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC v5 , i7 10700 , RTX 3070 , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD , 240 víz
- MSI GAMING ASZTALI KONFIGURÁCIÓ
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest