Új hozzászólás Aktív témák

  • gaborbol

    őstag

    Nagyon kemenyen raalltak a csalok a megtevesztesre. Gondolom sokakat nagyon nem fog erinteni odahaza, de iden a harmadik esetunk, hogy feltorik a mailboxot kis cegnel vagy A cegnel vagy B cegnel es nem csinalnak "semmit "mint hetekig olvasgatjak az emaileket.

    Gyakorlatilag megtanuljak, hogy ki kicsoda, es honnan ki szokott penzt utalni hova es hogyan.
    Amikor mar elegge ismerik a szitut es kimegy egy utalasi kerelem, A es B ceg lebeszeli egymas kozott( telefonon is) , hogy akkor pl 100.000- 250k-t( dollart) utalnak a jovo heten - bol B-be. Lehet mar evek ota csinaljak soha nem volt gond ismerik egymast, az uzlet resze....

    Jonnek ilyenkor a csalok, Vettek domaint ahol a B ceg neve egy "i" betu helyett "l" betu volt, fellottek O365-re. Oda szepen bemasoltak az eredeti emaileket es "tovabbitva" kikuldtek hajnalban egy emailt, hogy jajjaj rossz bankszamlaszamot kuldtek es inkabb ide egy masik szamlara kene utalni.
    Szinten vettek egy helyi telefonszamot , hogy ma nem leszek az irodaban , de itt a privat szamom, ha kerdes van hivjatok....

    Termeszetesen beszoptak .

    2 ora mulva azert eszrevettek, hogy valami nem stimmel, a bank mar szettarja a kezet, hogy sajnos percek alatt elment az utalas es ennyi, semmit sem tehetnek.

    FBI-nal feljelentes , bank visszahiv hogy a hivatalos szervek ertesitve lettek es keszuljenek a telefonra, egybol valltozott a kommunkiacio, dolgozunk rajta, valoszinu vissza tudjuk szerezni az osszeget vagy jelentos reszet, stb szoval itt is nagy valltozas kell.

    Nem tudom ,hogy inkabb kifizeti a bank a buktat, csak ne legyen belole ugy, vagy valoban megprobaljak visszakovetni a penzt valahogy, de valoszinu ilyen piti osszegnel nagyon nem torik magukat.
    A ceg meg annyira nem nagy a dolgozo aki elkuldte az osszeget meg gyomogorccsel ul a monitor elott.

    Termeszetesen mi A cegnel "vagyunk" van two factor, spam szuro, de a B cegenel nem volt es siman beszoptak rajtuk keresztul.

    Erdekes ,hogy Barracuda az elso hamis emailt kivagta a csaloktol, de a aztan ujra probalkoztak akkor mar volt SFP record es az siman atment.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák