Új hozzászólás Aktív témák

  • helltp

    aktív tag

    Több mint egy hete megjött a Marshall Major 2, ahogy ígértem írok róla pár szót. A Major 2 elődei nálam egy Sony v55 és egy AKG k518 voltak, így főként ezekhez tudom hasonlítani.

    A hangot tekintve mind a három fejhallgató mélykiemelt, de különböző mértékben és különböző frekvenciatartományokat érint a kiemelés. A legerősebb (és egyben legerőszakosabb) mélykiemeléssel a V55 rendelkezik, ez egy kicsit rá is nyomja a bélyegét a középtartományra, a k518 mélyei egy fokkal visszafogottabbak, viszont a minőségük kicsit rosszabb, ezekhez képest a Major 2 alig emel a mélyeken, szerintem azt is ízlésesen teszi, viszont a legmélyebb részeken elfogy. Igazatok volt, a Major 2 nem V karakter, a közepek elég hangsúlyosak, viszont a magasak kicsit kevesek az én ízlésemnek.
    Amit még észrevettem, hogy a k518 felbontás terén hátrányban van a másik kettőhöz képest, ha egyszerre sok hangszer szól, "bonyolult" a zene, akkor hajlamos összemosni a dolgokat, viszont a Major 2-nél (és a V55-nél) nem fedeztemm fel ilyen hiányosságokat.
    A tér sajnos pont annyira szűk, mint azt kicsi és zárt on ear fejhallgatóktól várnám, e téren semelyik sem remekel.

    Mivel ezeket a fejhallgatókat kifejezetten hordozható fejhallgatónak szánták, és én is utazás közben használom őket így szerintem a jó izoláció nem csak fontos, hanem elvárás is. A k518 nálam eddig az etalon, szigetel annyira, hogy még a régi hármas metrón is élvezhető a zenehallgatás vele. Zaj nem megy be, zene nem jön ki, ahogy azt elvárná az ember. A V55 viszont rendkívül gyengén teljesít, sajnos már egy közepesen forgalmas utcán is zavaró a zaj, zajosabb tömegközlekedési eszközön pedig teljesen élvezhetetlen, arról nem is beszélve, hogy már közepes hangerőnél is kihallatszódik amit hallgatunk. A Major 2 gyengébben teljesít mint a k518, de sokkal jobban mint a V55. Ez is hozza egy közepesen gyengén izoláló iem szintjét, szerintem megfelelő utcai használatra, valamint tömegközlekedésre is. Zaj csak korlátozott mennyiségben jut be, zene viszont egyáltalán nem hallatszódik ki.
    Kényelemben egyik sem remekel, a fülön ülő kialakítás miatt sajnos hosszú használat után elkezdi nyomni az ember fülét mind a három. A Major 2 meglepően légies kialakítású, kellemesen párnázott a fejpánt, és a szorítóereje sem vészes, így szerintem ez a legkényelmesebb a hármasból.
    Összeszerelési, és anyagminőséget tekintve az árkategóriában szerintem meglepően jó a Major 2, külön extra, hogy nem csak könnyű, de nagyon kicsire összehajtható. A k518 azért nincs ilyen jó, de teljesen korrekt, viszont a V55 gyenge minőségű kopogós műanyagból van, és kritikán aluli módon nyikorog minden egyes mozdításnál.

    Mindent összevetve szerintem a Major 2 egy jó kis mindenes, semmiben sem rossz igazán, és ezen az áron (én 14k-ért vettem) verhetetlen az "értelmesen kinéző utcai fejhallgató" kategóriában. A V55 ahogy láttam mostanában 10k-körül megy, szerintem csak elektronikus zenére jó, például rockot hallgatni már-már idegesítő, annyira elnyom mindent a lábdob és helyenként a basszusgitár.

    Aki másnak vermet ás, az a stack pointer...

Új hozzászólás Aktív témák