Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gecsoz

    aktív tag

    válasz hypp01 #51481 üzenetére

    van itthon 6db router (2 régi tplink - WR-642G, 2 új tplink - TL-MR3420, TD-W8951ND, 1 új asus RT-AC1200G+ 1db upc "gyári") az asus és az upc kivételével mindegyik levehető antennás.

    Megvan a gyári antennájuk, meg van 2db 5dbi (TL-ANT2405CL) -s 2db 8dbi-s (TL-ANT2408CL), és 2db 11dbi -s antennám (ismeretlen márka)

    Mindegyik routert (asus és upc kivételével) kipróbáltam mindegyik antennával, de a hatótávolság semmit sem növekedett. Sőt, sok esetben a router a gyári antennával jobban működött, mint a nagyobb antennával..
    Mindegyik antennára és kütyüre igaz, hogy a családi házban az egy szinten lévő eszközöknél szuper a jelerősség, de ha az alagsorba vagy az emeletre megyek fel, akkor a jó kis rendszerváltáskori "sok vasat bele, akkor erős lesz" szemlélettel készített födémeknek köszönhetően használhatatlanok. Ha a tetőtérbe megyek, és közvetlenül a router fölött állok, már akkor is csak 2-es a jelerősség az 5 -ös skálán. Eltávolodva 5m -t a router fölötti pozíciótól pedig már nincs is jel.

    Az 5dbi és a 8dbi -s antenna tplink márkájú gyári, elvileg csak tudják, hogy a saját router -ükhöz milyen antenna kell... de mégis rosszabbul teljesítettek vele, mint a gyári antennával.. :)

    Plussz a legjobb, hogy mind a 3 router ugyanazt a jelerősséget hozta mint a upc -s "gyári" router a belső antennáival. Szóval egy nagy kamu ez a router/antenna/külső belső antenna dolog :)

    Sebesség téren tény, hogy nem használok sem 500 sem 1000mbit -es netet, "csak" egy mezei 200mbit -eset (igazából nem is értem mi értelme van a nagyobb sebességeknek, hiszen még a szerverünknek sincs szüksége ilyen sebességre, ami több száz felhasználót szolgál ki, annak is elég a 100mbit -es kapcsolat.. )
    Szóval a lényeg, hogy ezt a 200mbit -et simán viszi a gyári upc router is, nem igazán látom értelmét és előnyét a nagyobb, újabb, márkásabb, drágább routereknek.

    Tény, hogy az asus ha az 5GHZ -es AC -s sávot használom, akkor papíron hozza a 900mbit -es sebességet (persze gyakorlatban már nem..) de ezt a sebességet sem lehet érdemben használni semmire
    mivel hiba van egy szerver, meg laptop nekem is, feleségemnek is, egyik gyerek pedig folyton a neten lóg, 110MB/s sebességet akkor sem tudnánk kihasználni, max akkor ha egyszerre két gépről akarnák filmet másolni a NAS ról vagy a nagy ra, és a NAS ban meg a gépekben is SSD lenne..

    Mellesleg lehet, hogy az 5GHz és az AC szabvány nagyobb átviteli sebességet jelent, de a hatótávolsága viszont jelentősen kevesebb mint az N szabványnak. Az említett atombiztos födémeken az N szabvány legalább 2-es vagy 3-as jelerősséggel áthatol, de az AC szabvány az 5GHZ -es 1-es vagy 2-es erősséggel megy csak át, de ha valaki "elsétál" a router és a gép között akkor már meg is szakad a kapcsolat.. szóval lehet lakótelepen jó dolog ez az 5Ghz, de nem ér annyit, hogy emiatt az ember új routert, új wifi kártyákat vagy új laptopot meg telefont vegyen..

    Szóval nem értelek titeket miért adtok ki ennyi pénzt totálisan értelmetlenül ezekre a routerekre :)
    Egy sima átlag családnak, legyen az bármilyen csoda sebességű UPC internet csomagjuk, bőven hozza a gyári UPC router azt amire szüksége van.

    De ha nektek megéri, költsetek nyugodtan feleslegesen 20-30-50 ezer forintokat routerre :)

Új hozzászólás Aktív témák