Új hozzászólás Aktív témák
-
anulu
félisten
remélem a Recall-t is hozzá fogják rendelni ehhez, csak, hogy ne kelljen szenvednem a kikapcsolásával
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
S_x96x_S
őstag
Akkor az nVidiának - teljesen új stratégiát kell kitalálnia.
Mottó: "A verseny jó!"
-
őstag
Ideje lenne az EU-nak az M$ tökeire lépni, amikor ilyen erőszakos taktikákat alkalmaz!
-
Miért? Azok a dolgok, amik eddig mentek, ezután is működni fognak. Ez pont nem az, hogy erőszakosan erőltet egy funkciót. Szerintem logikus döntés, hogy nehogy megint azt mondják, hogy a sz@rfo$chwindóz lemeríti az akksit vagy még lassabb lett. Ha van dedikált NPU, akkor él a funkció.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
addikt
Az NPU-t nem lehetne külön beépíteni a gépbe pl PCIe slotba, mint egy kártyát? Akinek kell az AI az megveszi és beépíti a kártyát, a többiekéből meg kimarad.
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezekre a Copilot+ gépekre amúgy van valós igény, vagy csak a Microsoft akarja, hogy legyen?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
addikt
"amúgy ilyen 45 TOPS-os NPU olyan apró részegység a chipen belül, hogy valszeg semmi értelme dedikált hw-el vesződni"
Az lehet, hogy fizikailag kicsi, de mivel most az AI a buzzword mindenhol, biztos, hogy a CPU árában masszívan benne van.A sebessége vonatkozóan nem tudom mennyire lehet igazad. A szuperszámítgépekbe sem csak CPU-t, hanem gyorsítókártáykat is tesznek és szerintem az is PCIe-n csatlakozik az alaplaphoz.
Persze az is benne lehet, hogy ha külön kártyaként kellene az AI NPU-t megvenni, lehet tized ekkora kereslet lenne rá.
-
Green69
csendes tag
válasz E.Kaufmann #5 üzenetére
Annak ellenére, hogy a windows 11 hardverkövetelményei közé bekerült a TPM, fel lehetett telepíteni olyan gépekre is, amikben ez nem volt, és működtek is. Persze az MS-nem ez nem tetszik, és azóta is folyamatosan harcol ellene, hogy új számítógépet kelljen venni a felhasználóknak. Az új számítógéphez persze -álltalában- új windows licensz is kell, tehát azt mondanám, hogy az MS-nek erősen maga felé hajlik a keze.
Pontosan ugyanezt látom az NPU erőltetésében is. Lehet, hogy még nem most, de az MS kitalálja, hogy a windowsnak akkora szüksége van az NPU-ra, hogy anélkül nem is működhet, és majd a telepítési vagy a boot folyamatba beépít egy kódot, ami ellenőrzi, hogy megvan-e a hardver.
Tudom... ez még csak összeesküvés-elmélet... de sajnos a tapasztalatok ebbe az irányba mutatnak.
Hozzáteszem, nem egyedül az MS érdekelt ezekben a mondvacsinált (nem a vásárlói igényeket követő) követelményekben.
Az Intel, az AMD, az alaplapgyártók, sőtt, közvetve minden PC-s hardvergyártó kaszál belőle.
Sok-sok milliárd $-ról van szó. Egy kis "összeesküvés" szerintem belefér nekik. -
hapakj
senior tag
Hát eléggé más a usecase egy szuperszámítógép meg "AI" pc között.
Ott az NPU-knak van dedikált RAM-ja, sok. S azon dolgozik sokat a gyorsító.
PC-be egy dedikált AI gyorsító mellé még RAM-ot is tenni elég költséges lenne, hogy csak így hébe hóba elvégezzen egy kis AI gyorsítást. De egyébként léteznek ilyen kártyák, úgy hívják, hogy Geforce RTX Csak ott még van egy pár extra részegység.
Elvileg már egy Geforce 2060 is hozza a szükséges teljesítményt, szóval azon is lehetne futtatni valszeg ezeket a funkciókat, csak az MS nem akarja. -
Tesztelo.hu
senior tag
Majd lesznek NPU "emulátorok", mint anno 30 éve koprocesszor emulátorok.
-
hapakj
senior tag
válasz Tesztelo.hu #13 üzenetére
hát igazából ezek a funkciók az MS saját bevallása szerint is DirectML-en fut. S mindegyik DirectX 12-es GPU DirectML gyorsító, meg CPU-ra is van fallback. Szóval már igazából kész is
-
addikt
Kb pont arra gondoltam, hogy kiadnának a bányász kártyákhoz hasonló alkatrészeket amiket csak be kell építeni, felrakni a szoftvert / engedélyezni a szolgáltatást és kész. Akinek kell AI fizessen érte, vagy használjon online eszközt. (Az eddigi infók alapján úgyis csak angol nyelven lehet majd jó darabig használni.)
Csak azért dráguljon a proci, mert az MS ráerőszakolja a userekre a copliot-ot nem szép dolog. (tudom, nem csak a copilot létezik mint AI, de a többihez már eleve úgy építi a gépet az ember, hogy tudja direkt erre fogja használni)
-
DjFlanker
aktív tag
Csak én vagyok az akit mezei felhasználóként totálisan hidegen hagy ez az AI láz?
Jó pilóta alagútban nem katapultál
-
hapakj
senior tag
Nem tudom mennyit drágul ettől a proci. Apple Silicon chip analysis néztem. Azokban is elég nagy teljesítményű NPU-k vannak, s kb összesen akkora mint egy performance core és elhanyagolható a mérete a teljes chiphez képest. Architektúrálisan és költség szempontjából is szerintem a CPU-ba a legideálisabb integrálni. [link]
A CPU - GPU felállás jobban működik külön-külön, de ott is sok előnye van az integrációnak, s ugye látjuk, hogy a költség hatékony konzolok pont ezt is csinálják. -
Johnny001
senior tag
Egészen pontosan nem tudom, mi az az NPU, de máris utálom!
(Nehogy elmagyarázza valaki!!!)
Bp. XVIII.- Pestszentimre 06309060893
-
hapakj
senior tag
válasz Johnny001 #20 üzenetére
Az NPU (Neural Processing Unit) egy speciális hardverkomponens, amelyet kifejezetten mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulási (ML) feladatok végrehajtására fejlesztettek ki. Az NPU-kat úgy optimalizálták, hogy a mesterséges neurális hálózatok futtatásához szükséges számítási műveleteket hatékonyabban végezzék el, mint a hagyományos központi feldolgozóegységek (CPU-k) vagy grafikus feldolgozóegységek (GPU-k).
Főbb jellemzői:
Optimalizált számítási képességek: Az NPU-k gyorsabban és energiatakarékosabban képesek nagy mennyiségű mátrixszorzásra, ami a neurális hálózatok alapja.Felhasználási területek: Leginkább mobiltelefonokban, okoseszközökben, önvezető autókban és egyéb mesterséges intelligenciát igénylő eszközökben használják őket.Példák: Számos okostelefon gyártó, mint például a Huawei és a Qualcomm, már beépített NPU-t a processzoraikba a gépi tanulási feladatok gyorsítására.
Az NPU-k jelentősen hozzájárulnak az olyan feladatok hatékonyabb végrehajtásához, mint az arcfelismerés, képfeldolgozás, hangfelismerés, és egyéb AI-alapú alkalmazások.
by ChatGPT
-
Semplar
őstag
Lásd alant.
Megérett az "AI" a pusztulásra.
-
-
hapakj
senior tag
Az okosabb Siri azért elég meggyőző, hogy sokkal emberibben lehet beszélni vele, nem kavarja be ha nem fogalmazol egyértelműen és szöveg kontextusra is reflektál.
Az is elég hasznos lehet, hogy kérdezel tőle olyasmit, hogy XY-onnal mikorra is beszéltük meg végül a találkozót és üzenetekből, levelekből ezeket előtúrja.
Persze az egésznek a privacy oldala kissé aggályos, hogy mind ezeket bebiflázza -
hapakj
senior tag
válasz E.Kaufmann #26 üzenetére
hja, jóval egyszerűbb, meg hiányzik a geometry processing, teszelátor, rasterizer, raytrace core, texture samplerek, meg műveleteket tudnak végrehajtani, szóval a control flow logic is.
-
őstag
Azt lehet tudni, hogy mondjuk a Copilot PC esetén az AI alapú feladatok mennyire igénylik a helyi erőt, mint egy NPU, vagy inkább internethez és szerverekhez kötöttek?
Az Apple is több funkciót az NPU-hoz köt, ha jól tudom. Ott ez a történet nem merült fel, hogy a régebbi termékeket így zártak ki bizonyos dolgokból?
Egyébként ez az egész AI mizéria hidegen hagy. Ami miatt érdeklődök a Copilot + PC-k iránt, az a Snapdragon X... Volt M1-es MacBook Air-em, és imádtam a 16-20 órás üzemidejét, ilyet szeretnék látni Windows laptopon is. Természetesen legalább olyan teljesítmény mellett.
Várom, hogy az ASUS kihozzon egy Snapdragonos, OLED-es, sötét házas Vivobookot, vagy Zenbookot, és ha jó lesz a kompatibilitás a régi programokkal, amiket használok, lehet benevezek egyre.hapakj: igen, nekem is ez a bajom... nem biztos, hogy akarom, hogy Siri tudja milyen emlékeztetők, naptár bejegyzések, és levelek vannak a telefonomon. Mert bár az Apple a mostani bemutatón is nagyon kihangsúlyozta, hogy ügyel a privát szférára, azért a történelemben már láttunk ezzel kapcsolatban érdekes dolgokat.
[ Szerkesztve ]
Icewolf || kósza ||
-
ddekany
veterán
Valószínűleg nehéz olyan vad összeesküvés elméletet kitalálni, amihez hasonlót nem fontoltak meg az MS-nél (vagy Google-nél, vagy Adobe-nél, stb.), hogy vajon reális-e valahogy úgy megcsinálni, hogy a negatív PR ellenére visszahozza az árát. Ezeket is lehet hogy csak a következő negyedévre nézik, aztán lesz ami lesz.
-
ddekany
veterán
NPU/"AI PC" kapcsán továbbra is kéne mutatni valami funkciót, amit sokan akarnak ÉS helyben fut. Lehet hogy lesz ilyen, de erősen kétséges, hogy mikor, és hogy addigra vajon mekkora NPU lesz az elvárható minimum. Ha lesz valami csoda pici model, akkor meg esetleg az is feszélyezheti őket, hogy ha helyben fut, elég könnyű lenyúlni (ellenben azzal, mint ha szerveren futna).
-
őstag
Mondjuk, az Apple-t annyiból megértem, hogy ők érdekeltek a hardverban is. Tehát, azzal, hogy az NPU nélküli rendszereket nem támogatják, teret csinálnak az Apple Silicon-nak. (Nem mintha erre amúgy szükség lenne, elég meggyőzőek a régi Inteles cuccokkal szemben üzemidő, teljesítmény terén.)
Az, hogy egy 2017-es telót kizárnak AI funkciókból azért annyira szerintem nem fájdalmas, meg indokolható is. (Nem mintha az Apple-t védeni akarnám...)De van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Windows 12 NPU only lesz. Ami azt jelenti, hogy csak Intel Meteor Lake prociktól lenne kompatibilis, és kizárna mindent az alatt. Ami azért pofátlanság lenne. Most januárban vettem egy Zenbookot 13500H procival... Lehet, hogy már nem lesz Win12 kompatibilis? Azért az gáz lenne. Már az is meredek volt szerintem, hogy a Win11 megjelenéskor kilőtte a 9. generáció előtti procikat, pedig igazából olyan komoly indok nem volt rá. Akkoriban egy Skylake i5 6500-ös gépem volt, szépen ment rajta a Win11...
Icewolf || kósza ||
-
hapakj
senior tag
Nem tudom mi a célja a MS-nek a Win-nel Szerintem úgy lesz mint apple-nél, egyszerűen nem fognak menni a funkciók a régebbi gépeken.
Amúgy 8. gen előttiek lőtték ki, nekem meg pont egy 7700K-m van Szóval kb a legerősebb CPU ami nem tudja a Win 11-et De jó nekem a Win 10 is -
-
ddekany
veterán
Nem is a teljesítmény volt a kifogás soha, hisz pl. mindenféle pár éves atomok is támogatottak. Gyakorlatilag nyíltan annyi, hogy vegyél újat, mert az nekik plusz OEM licenc, továbbá megtakarítás nekik, ha a régi hardvereken nem kell tesztelni, meg régi drivereket karbantartani.
-
Emelje fel az a kezét a fújogók közül, aki használná NPU nélkül a Windows Copilot+ funkciókat
...
NaugyeLe az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
anulu
félisten
válasz E.Kaufmann #37 üzenetére
mivel egyelőre ezek a "funkciók" eléggé ködösek és ennek megfelelően nem látom, hogy akármelyik mire is lesz jó nekem, így egyelőre azt mondom, hogy se azzal se anélkül.
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
hapakj
senior tag
Ez nem teljesen igaz, az hogy valamin működik nem jelenti hogy támogatott. Igen, nyilván az benne van, hogy kevesebb régi hw-en kell tesztelni, kevesebb dologgal kell foglalkozni.
Amúgy azzal indokolják a követelményeket, hogy asszem a Core Isolation biztonsági funckiót csak valami olyan utasítással lehet hatékonyan implementálni, ami csak ezekben a CPU-kban van. De ez nem volt szükséges feltétel.
Viszont azért már elkezdtek jócskán vágni ténylegesen és a kernel sem bootol. Pl legújabb 24H2 már újabb SSE4 utasításkészletet követel ami csak Core i7/5/3-ekben van. Core 2-n többé nem indul a Win 11. Illetve az ARM v8.0 utasításkészleten sem, v8.1 kell neki.
[ Szerkesztve ]
-
martonx
veterán
válasz E.Kaufmann #37 üzenetére
Mihelyst felsorolod mik is ezek, és miért is lesz must have érzésünk tőlük.
Én kérek elnézést!
-
-
anulu
félisten
válasz E.Kaufmann #41 üzenetére
amiket eddig mutogattak random cégek (segít megírni egy levelet, összefoglalja a napom, féynképalbumot ajánl), hát azok egy másodpercig nem izgatnak.
igen, szoktam nézni az "AI" bemutatókat, de semmi olyat nem láttam, amire egy kicsit is azt mondanám, hogy "hasznos", nemhogy rohannék miatta új cuccot venni.
-
martonx
veterán
válasz E.Kaufmann #41 üzenetére
Te tettél fel provokatív kérdést
Mi végig következetesen azt mondtuk, hogy leszarjuk az AI-nak nevezett izéket, NPU ide vagy oda.Én kérek elnézést!
-
ddekany
veterán
A Core 2 nem támogatását megbocsájtjuk szerintem... Még az első generációs i3/i5/i7 sem érintene már szinte senki szerintem. De onnan fölfelé... Meg hát ki hisz el nekik bármit? Persze, mondanak valami BS-t, de aztán úgy fog kijönni a Win12, hogy ha nem szabotálják el direkt, még mindig megy rajtuk a 11.
-
hapakj
senior tag
Én nem védeni akarom őket, mert én is szívok a 7700K miatt Skylake meg Kabylake még bőven támogatható lett volna, tudva, hogy mondjuk annyira nem fut rajta hatékonyan. De szemmel látható, hogy verzióról verzióra növekszik a hw igény. Lehet az utolsó Win 11 buildek meg már Skylake-n se fognak elindulni.
BTW win 10 még mindig ott van a régebbi gépekre. Meglátjuk, lehet még kitolják a support időt. S ha nem akkor is igazán 9 évesnél idősebb architektúrák alól húzzák ki a talajt, ami valljuk be elég ritkaság.
-
ddekany
veterán
Legalább is XP -> 7 -> 10 átmeneteknél durva az ugrás erőforrás pazarlásban, de 10-ről 11-re talán nem annyira. Zsír új N100-nak illik értelmesen mennie, de az kb. egy 10+ éves i5 teljesítménye. (De amúgy J4000-akárhány 2C/2T "Atom" Celeron is hivatalosan támogatott.) Szóval MS-ék nem tudták növelni a hw pazarlást úgy, mint szokták. A felhasználónak meg mindegy, hogy valami hány száz éves, ha megfelelő teljesítményben, nem akar cserével bajlódni (helyesen). Szóval, maradt ez, hogy húznak egy mesterséges vonalat, hogy ne retrózzon már ez a sok paraszt!
Meg fogok döbbeni, ha meghosszabítják a Win 10 támogatást. Egyszerűen ott lesz sok-sok gépen sok éven át update nélkül. (Korházakban, iskolákban tuti. ) Nagyon ronda járvány esetén tán kiadnak rá frissítést.
Amúgy 11-re átállás másik akadálya a fokozódó agresszió. Hogy ők megmondják neked mi a jó, te csak itt ne variálj, és különbenis legyen MS fiókod, és folyamatosan legyél belépve. De hát tudják, hogy emberek 99%-a kénytelen meghajolni, és beállni a sorba.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
senior tag
Egy ideje már nem csak a teljesítmény a lényeg, hanem a képességek is. Mármint a hw-es képességek. Pl.: hiába nagyobb teljesítményű és "minőségibb" a sok éves üzleti laptop, miközben a új, alsókategóriás bucira veri videó dekódolásban. S nem mindegy, hogy akkukímélően, csendben elvégzi az új, miközben a régi izomból vért izzad.
Kb ez van a támogatott utasításkészletekkel is valamilyen szinten. Újabb CPU-k hatékonyabban támogatják a védelmi mechanizmusokat. Elvileg ez az ok, meg persze, hogy vágjanak is egy jókorát -
válasz Valamivagyok #49 üzenetére
Amint veszel egy új telefont, már költöttél is rá
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- DIGI kábel TV
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Nintendo Switch
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest