-
GAMEPOD.hu
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
nessh
tag
Sziasztok,
Készen vásárolt szmókerrel is lehet csatlakozni?
Én egy kb 42cm átmérőjű bullettel sütök és füstölök.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Kemence fanok figyelem
Akinek egyéb okokból nincs lehetősége egy épített tapasztott vagy tégla kemencére, azoknak itt a megoldás. Tetszőleges acél tartály, légtartály bojler stb. lényeg hogy a falvastagság minimum 3mm legyen. Ahogy a képen is látható az egyik végét levágjuk ami majd ajtóként funkcionál. A képen nincs de ajánlatos 3 - 4mm lemezből 5 centi széles csíkot vágni, amiből pántokat készítünk, az egyik pántot a levágott tartályunk végébe tesszük belülről és belehegesztjük apró kis varratokkal, ezzel merevvé tesszük a tartályt így kisebb eséllyel vetemedik a későbbiekben a hőtől, a másikat a levágott végre hegesztjük kívülről, így kapunk egy záró perem részt. A tartály belsejébe hosszirányban 30X30X3 -as szögvasat érdemes hegeszteni amin könnyedén csúszik majd a tepsink. Egy lakatos műhelyben pedig acéllemezből lehajlíttatunk hozzá egy tepsit, a széleit awi -val vagy co -val le varjuk. Ha igazán finomat akarunk sütni benne akkor ne saválló anyagot válasszunk, sima acél lemezt használjunk nagyon finom lesz benne az étel először alaposan ki kell égetni "sütni" mint a bográcsokat, utána kedvünkre sütkérezhetünk benne. A tepsit 1,5 - 2 mm lemezből készítsük az oldalfal magasság 6 - 8 centi legyen
Üveg ablakot és lábakat mindenki tetszőlegesen készíthet bár én nem igazán tennék rá ablakot főleg nem akkorát, ha vetemedik a tartály könnyedén elpattanhat, amúgy egy kiszuperált sütőből érdemes kivenni és méretre vágatni az üveget, mert amúgy elég drága a hőálló üveg. -
Essejó
Topikgazda
Ugyan most még kicsit hideg van, bár ha valaki olyan szerencsés, hogy van egy kellően vastag falú Offsete az ilyenkor is sütögethet. Én mondjuk ki nem csomagolom az UDS-t mert csak a szenet és a fát pazarolnám, nem beszélve a párakicsapódás miatti vissza csepegésről.
De a lényeg Némi angol nyelvű segédanyag, mintegy felkészülés a tavasszal induló sütésekre. [link]
Az egészben az a sajnálatos, hogy a hentesek nem hülyék
mióta felfedezték, hogy a Sertés oldalas milyen kapós Grill és BBQ alapanyag azóta árban talán csak a sertés szűz a drágább nála. Még a Karaj is olcsóbb, egyszerűen vicc.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
tvamos
nagyúr
"a Sertés oldalas milyen kapós Grill és BBQ alapanyag azóta árban talán csak a sertés szűz a drágább nála"
No, ez engem nem erint, egyaltalan nem hoznak a bordak lazba. Inkabb a csulok... Meg ezt a csirkeszarny divatot sem ertem..."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
lemmy71
Topikgazda
Kinek mi, ízlés és korgó gyomor kérdése az egész Én pl. minden evő vagyok hal szárnyas lábas jószág jöhet minden, lényeg hogy jól legyen elkészítve. Az oldalassal úgy vagyok hogy másnap szeretem, amikor alaposan kihűlt és kicsapódott rajta a zsír, plusz mellé egy kis "gyilkos" zöldpaprika a csülköt meg ropogós bőrrel.
-
nessh
tag
Szmókerbe és grillre minden húst!
Mondjuk személy szerint halért nem vagyok oda. Csirkéből meg inkább felső comb.
Elmúlt nyáron csak kevésszer volt lehetőségem bbq-zni, de idén semmi sem állíthat meg! Minden hétvégén sütni fogok.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Igazából nálam is a tarja és a csülök viszi a prímet, de ahogy írtam nem vetek meg mást sem Mostanság rászoktam a csülökre roston vagy faszénen, veszek egy egész 1 - 1,5 kg füstölt csülköt és azt még a hentesnél szalagfűrésszel szépen 1,5 - 2 centis darabokra szeleteltetem csontostól, na az az igazi csemege
-
tvamos
nagyúr
Oke... a halakert is nagyon oda vagyok. Meg a kolbaszokat imadom nagyon, ezeket a pirosakat, meg hokadt fehereket, meg a mindenfeleket is. Ja, meg a grillezett paprikat, cukkinit, ilyesmiket.
De igazabol en is megeszem, amit elem raknak, erre tanitott a nagymamam.(#218) lemmy71
1 fustolt es egy 1 sima elso csulkot veszek, megfozom, amig lejon a hus a csontrol, zoldsegekkel, hagymaval, baberlevellel. Utana darabolom a hust, es jol bepacolom, sult paprikabol, a fott zoldsegekbol, tarkonyecetbol, meg kis alaplebol keszult pacban. (Asszem, hogy alappac vadhushoz, vagy ilyesmi a recept alapja. Paradicsom tilalom van.) Par ora pacolas utan megsutom. Ennek kellemes fustolt ize lesz, a villanygrillen is.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
mirci18
addikt
Sajnos amire kereslet van az drágul is.
Bár nem ide tartozik közvetlen de mindíg meglepődök mennyire megdrágult a tepertő.
ami nem más mint kisült zsírszövet. sokszor kétszer annyiba kerül mint a marha hús vagy pl a párizsi.Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
soldi3r
veterán
Ki kellene probalnod a SV-ot. Cirka 30 ora 73 fokon, aztan ~40 perc a grillen, 90 fok koruli maghoig.
(#214) Essejó, Mitol lesz jobb egy vastagabb falu offszet? Nincs az a vastagsag, amitol a szerkezeti acel hoszigetelove vallna. Hotehetetlen tomeget pedig barmibe lehet rakni, meg akar egy kis szigetelest is. Szerintem egy 1-es falvastagsagu hordoval jobb hotartast lehet elerni, mint egy sima 5mm-es tartallyal.
E30 (oo=[][]=oo)
-
tvamos
nagyúr
-
Essejó
Topikgazda
Ennek ellenére sokkal jobb egy vastag falú offset mint a barkácsboltokban kapható kartonpapír vastagságú offsetek, utóbbiakban még jó időben is nehéz az egyenletes 110 fokos hőfoktartományt tartani órákon keresztül. Egy UDS vagy egy Töltény szmóker teljesen másképp viselkedik mint az offset. Hiszen ez utóbbiakban a hús mondhatni a felszálló meleg felett van közvetlenül, na jó egy deflektor lemez vagy vizestál közbeiktatásával. Télen meg mondjuk pár kg sóval töltve a víz helyett.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Samottozni egy USD vagy gömb grillt értelmetlen, azt maximum kikenni lehetne, agyag samott tört H cserép és vízüveg keverékéből, de az első komolyabb felfűtésnél ledobná az acél magáról a rákent anyagot mint a huszonegy, ha meg tégláznád akkor inkább építs egy fix rakott vagy tapasztott kemencét
Abban igazad van hogy maga az acél nem rendelkezik hőszigetelő tulajdonsággal, de az 1mm és az 5mm lemez közt hőtartásban igen komoly különbség van.
Én ha USD készítenék, akkor tennék a hordóra kívülről egy hőszigetelő héjazatot, 10cm üveg vagy kőzetgyapot amit beborítanák egy 0.8 -s lemez palásttal. -
Essejó
Topikgazda
-
Essejó
Topikgazda
Én nem is használok az UDS-ben deflektor lemezt, hanem mint a képen látszik vizes tálat. [link]
Egy sima offsetben meg nincs is deflektor lemez, a reverse flow az meg más ott reverse plate van. abban a hőelosztás a lényeg. Ne úgy működjön mint egy hőtárolós kályha.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
soldi3r
veterán
Pedig pont így viselkedik a vastagabb lemezvastagság. A szerkezeti acél hővezetési tényezője 50 W/(m·K) körül van, egy szigetelőanyagé 0,035. Ebből azért látszik, hogy szigetelni sosem fog.
Offszetben alulra lehetne téglát pakolni, az nem zavar semmit. Esetleg körberagasztva valami ronda hőszigetelő anyaggal, bőven elég a 2mm lemezvastagság.E30 (oo=[][]=oo)
-
tvamos
nagyúr
Ilyet meg nem lattam...
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz hegegabi80 #236 üzenetére
Sajtos-tejfolos kenyerlangos.... A magyar pizza a tehen gyumolcseivel...
Mi lehet az a dolog amugy a sutoben? Lehet ilyet vasarolni?
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
soldi3r
veterán
Mint irtam, az esztetika mas kerdes. Mondjuk a link lehet rossz volt, ilyenre gondoltam, amit a konnyuszerkezetes hazaknal hasznalnak. Szamolgattam kicsit.
A vasnak 54 W/m2K, ennek a polyethylene aluminium folianak 0.394 W/m2K a hovesztesege. Tehat ha jol szamolom megkozelitoleg 700mm vastagsagu S235 lemez lenne azonos kepessegu hoszigetelo, mint az 5mm-es PE folia.E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
Sőt, talán még légrés is kell alá. Igazából elsősorban a vastagfalú offszet hőszigetelésére próbáltam rámutatni. Merthogy annak olyan nincs. Ami van neki, az a hőtároló tömeg, ami bármelyik eszközben növelhető.
De igazad van, lehet valami szilikon paplan lenne jobb. Majd körülnézek, ha eljön az ideje.E30 (oo=[][]=oo)
-
nessh
tag
Próbáltam keresni szilikont de nem találtam nagyban.
De hogy használhatót is mondjak, van alukasírozott 3cm kőzetgyapot. Az egyik oldala alu, a másikra lehet venni vastag alufóliát. Én ezt tervezgetem most. Ja és van hőálló alu ragasztószalag is, azzal körbe lehet ragasztani. -
soldi3r
veterán
Szilikonwebáruháznál találsz szilikonlemezt. Alapból 190 fokig hőálló, de van náluk piros színű stabilizált is, 250 fokig. Vagy kerámiapaplan.
E30 (oo=[][]=oo)
-
lemmy71
Topikgazda
A kasírozott szivacsos szigetelőket amit soldi3r fórumtárs is felvetett felejtsétek el, ezek nem ilyen felhasználásra valók. A kerámiapaplan és a kálciumszilikát tábla pedig tűzterek belsejébe való. Aki mindenáron hőtükrös anyaggal szeretne kívülről szigetelni, az használjon [kasírozott kőzet vagy üveggyapotot] nagyon sok méretben kapható. Lényeg hogy a felhasználáskor nagyon ne nyomjuk össze, maradjon meg a természetes rugalmassága. A manapság divatos tégla [pizza kemencéket] is hasonló anyaggal szigetelik.
-
Essejó
Topikgazda
A cucc amit használ, tetszik és be is jön. Még ha hazai BBQ körökben a Gázfűtéses Grill Szentségtörésnek is számít. Viszont amit és ahogy az egyáltalán nem jön be, ez a fehér pizza: csak olíva és sajt (mozarella) a paradicsomot csak utólag teszi rá, és semmi pizzaszósz. Látványnak persze egynek elmegy, de a grillezés és a BBQ az messze nem erről szól amit ő ott művel, legalább is nekem nem.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
Az a kerek valami? Az a neve, hogy Pizza kő, egy préselt kiégetett Samott lap, de legalább ilyen jó eredményt érsz el egy adott vastagságú öntöttvas, vagy szénacél lappal, urambocsá egy minimum 4-5 mm-es vas bordás lemezzel. Esetleg kazán vagy kályhás boltokban lehet venni samott lapot amit felcsiszolsz simára és máris olcsóbban jössz ki mint ha veszel pizza követ.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- EAFC 24
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Milyen autót vegyek?
- OTP Bank topic
- További aktív témák...
- Foxwell NT301 - OBDII/EOBD hibakódolvasó / törlő / diagnosztiaki eszköz
- Xiaomi Elektromos Fogkefe ,ingyen foxpost!
- Roborock S7 Max Ultra Robotporszívó és felmosó (2in1)
- Ezviz BC2 Okos otthoni megfigyelő kamera. Töredékáron.
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!