Új hozzászólás Aktív témák

  • eszizoli

    csendes tag

    válasz ShadowK #19067 üzenetére

    "Design capacity": tervezett akkumulátor kapacitás, ehhez lehet viszonyítani hogy kb. hány százalékos jelenleg az aksi.
    "Full charge capacity:" a jelenlegi maximális akkumulátor kapacitás, ez mindig a legutóbbi 100%-ra töltés során elért maximális érték. Ez az érték folyamatosan csökken, általában már az első ciklus után is csökken egy keveset.

    Elvileg a lítium-ion akkumulátoroknak nincs memória effektusa, így leginkább arra kell figyelni, hogy ne merüljön le teljesen és ha lehet ne is legyen tartósan közel a nullához, és bármikor rá lehet tölteni. Viszont a töltés során melegednek a cellák, amely befolyásolja az élettartamot, akár 0-ról töltjük 100%-ra, akár csak 60-ról 80%-ra. Ráadásul a töltés nem egyenletes, például 10%-ról 70-80%-ra gyorsabban feltöltődik, mint 80-90%-ról 100%-ra. Ezért is van az, hogy minden egyes töltés külön ciklusnak számít, függetlenül attól, hogy hány százalékról hány százalékra töltjük, hiszen a cellák melegedtek és lehűltek, öregedtek. Viszont pont emiatt nem feltétlenül pontos a ciklus számlálás.

    Tapasztalataim szerint az sem tesz jót neki, ha nem használják az aksit. Például volt egy amit kb 8-10 havonta töltöttek fel, és soha nem merült le teljesen (gépből ki volt véve). A ciklus idő így kevés volt benne az első 3 évben, de aztán normál használat mellett a következő 1 évben normál használt után leesett 50%-ra, majd hirtelen egyre rosszabb lett és elhalálozott, pedig nem volt feleslegesen töltögetve és kb 4-500 ciklus volt benne a végén.

    Egy másik gépben a gyári aksival 6 év és 1300 ciklus után, még mindig 69%-osan használható volt a akku! Ennél a T43-asnál "Custom" 70%-ra volt állítva a "power manager"-ben, hogy az alatt történjen csak töltés, ha a töltő csatlakoztatva van.

    Egy biztos, hogy ha nincs szabályozva a töltés és minden 220 csatlakoztatásnál akár csak 0.5%-ot rátöltünk egy aksira, akkor akár 1 év után erősen lecsökken a kapacitása, rosszabb esetben meghibásodnak cellák és használhatatlanná válik az akku.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák