Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KillHates

    nagyúr

    Egy elég deficites torténetet szeretnék Veletek megosztani, hogy nem mindig fenékig tejfel a notebook pasztázás.
    Tegnap érdekes dolog történt: járt nálam Zsírkrétamen a gyönyörűséges Asus hófehér G14-ével egy hűtés tuningra. A gyári pasztázás előtt, az AIDA szerint stabil 96 fokos volt a proci:


    Miután szétszedtem meglepődve tapasztaltam, hogy az ASUS ennél a modelnél nem sz@rral gurigázik: Nem csak a CPU-ra, hanem a GPU-ra is tettek folyékony fémet bőven! Nem tudom milyen anyagot használnak, de látható, hogy a CPU-n szinte teljesen száraz, a GPU közepén sincs semmi hőközlő anyagmaradvány (főleg a hűtésen látszik)

    A hűtés egyébként az RAZER gépekből ismert full-cover hőkamrás megoldás, aminek döbbenetesen jó a hatásfoka! Csodálkoztam is, hogy hogyan lehet ennyire meleg ebben a gépben az egyébként elég takarékos és okos Ryzen CPU. A gép gazdája kérte, hogy a grafén lapos megoldással oldjam meg hűtés javtását. Be is kerültek a lapok, összeraktam a gépet, az alja nélkül és meglepődve tapasztaltam, hogy terhelés után 5-10 másodperc alatt felszalad a hőfok megint 96 fokra és ott atomstabilan megáll :Y
    Oké, itt valami nem kerek: a gépet szétszedtem és megvizsgáltam a lapokat. Rendesen feltapadtak a felületekre tehát a kontaktal nem volt igazán lehetett gond. De ettől függetlenül arra tippeltem, hogy a hűtés a hőkamra alsó felülete nem párhuzamos. Ezért le a lapok és felkerült a grafénkapszulás csodapaszta. Ennek már működnie kell, eddig mindenkinél szignifikáns javulást produkált! Összeraktam, indítottam (ilyenkor kb 5 percen keresztül, 3-4x újraindul a gép, mire észhez tér) és teszt: az eredmény ugyanaz: a CPU kb 10 másodperc alatt felmegy 96 fokra és ott stabilan beáll. Annyi változás lett, hogy nem 3.8 GHz mellet csinálta ezt, hanem stabil 4 GHz-en. A ventik elég halkan forognak, a meleg rendesen jön ki a gépből, de az tesztprogramok szerint 96 fokos a CPU és meg sem mozdul onnét. Nincs trotty, nincsen lassulás. a PL2 visszavesz 80 Wattról szépen 60-ra de semmi más. Csak arra tudok tippelni, hogy valamit csúnyán félremér az EC mert a hűtés tapintásra olyan 60 fokos lehetett, bár a kifújt levegő meleg volt, de nem forró. A kontakt most biztosan megvan, mert az Indiumtasakos paszta, olyan viselkedésre mint a sima kerámiapaszta: kitölti az egyenetlenségeket, egy ekkora VC hűtés meg simán meg tud bírkózni még ennél komolyabb hőterheléssel is. Szóval csak állok és pingvinezek:

    Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...

Új hozzászólás Aktív témák