Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz madgie #2988 üzenetére

    Nem nagy eresztés a focus peaking, az etalon továbbra is a Sony, de egyébként használható. Amikor én csillagokat fotóztam simán és könnyen be tudtam állítani egy-egy fényesebb csillag alapján az élességet (belenagyított liveview mellett meg aztán főleg gyerekjáték). Az a baj, hogy nem színezhető, csak fehér színű, sokat segítene, ha be lehetne állítani valami rikító színt. Így kicsit olyan mint amikor Photoshopban maximumra húzod a sharpen csúszkát és csúnya fehér recék jelennek meg az élek mentén (csak megszorozva azt százzal). :)

    (#2992) arn: Neked X-T1 van ha jól emlékszem, azért az egészen más dimenzió, mint a korábbi CDAF-es Fujik. A tiédben már ott van a szenzorra integrált PDAF is, az nagyon sokat segít a mozgó témáknál. A hibrid AF-es vázak már bőven elég jók.

    (#2993) Mathiask: Egy 80 ezres kompaktnál persze, hogy jobb, de ez kicsit olyan mintha azt kérdeznéd, hogy a Ford Focus jobb-e az olcsóbb Suzuki Swiftnél. Ha az X-A1-et a saját árkategóriájában nézzük, akkor sok téren kiemelkedően jó, de ez nem az AF rendszere.

    Nem használhatatlan, de ilyet nem is állítottam. De kevés fénynél hajlamos téveszteni, ilyenkor érdemes növelni az AF mező méretét, ez növeli az esélyét, hogy találni fog egy pontot amire élesre állíthat, esetleg be lehet állítani folyamatos AF-re, ekkor folyamatosan keresgél, monitoroz, ez növeli a sebesség érzetét, mert mire félig lenyomod az exponáló gombot a pre-AF már jó eséllyel majdnem beállt élesre. De ez extrém módon zabálja az energiát.

    Meg persze nem árt a kontraszt alapú AF rendszer lelki világát kiismerni. A kontrasztos képi elemekre tud élességet állítani, míg a homogén felületekkel nem birkózik meg. A kevés fény pedig csökkenti a kontrasztérzetet (a saját szemednek is, hát még egy szenzornak ami különösen érzékeny rá).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák