2019. augusztus 19., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-10-16 07:43:33

GAMEPOD.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#238) Freddy76


Freddy76
(addikt)

Tegnap és ma használtam egy x100-at, végre ki tudtam alaposabban próbálni. Egy volt fősulis barátnőmre emlékeztet, aki nagyon jól nézett ki, viszont cefet hisztis és féltékeny volt. Egyszer késett egy órát, majd lecseszett, mondván előre tudta, hogy morcos leszek, emiatt ijedten kapkodott, holott ha nem ideges, akkor időben elkészült volna. De a szex nagyon jó volt vele. A hiszti sok volt, szakítottunk.

Az X100 is ilyen. Nagyon jó kézbe venni, vigyorog tőle az ember, a kezelése szintén nagyon, nem tudok más szót, "fílinges". Nem tudom, ez mennyire múlik el az újkütyü-faktorral együtt. Nagyon jó a tárcsák kialakítása, helyzete, baromi kézreálló az obin lévő rekeszgyűrű. A menü/ok gombtól agyfaszt lehet kapni, mire egyszer sikerül megnyomni, kétszer átállítom a vakumódot, vagy makróra váltok. De ezt is megszoktam, ujjheggyel kell finoman nyomni. Na de azért idegesítő... A fénymérése tud érdekes dolgokat produkálni. Ez mondjuk szokható, és nagyon könnyen ki lehet számítani, hogy mennyivel kell korrigálni; furcsa, hogy a záridő tágabb rekeszen relatíve hosszú (pl. f2 mellett 1/1000). Ugyanakkor a beépített ND szűrővel nagyon könnyű akár a ragyogó napsütés és az f2 kettősét kezelni. De ezek túró dolgok, tényleg egy nap elég volt a kiismeréséhez, és ma délután már alig volt hibás expó.

Két dolog zavaró.

Lassú. Nem csak az af, hanem általában lassú. Lassan írja a képeket, lassan dolgozik. Az af nekem nem érte el azt a szintet, amire azt mondanám, rendben van. Jó fényben okés, de beltérben, este (nem sötétben, hanem mesterséges fénynél) nagyon vadászik, és sokszor fel is adja. Ha összevetem pl. az oly om-d af-jével, akkor messze leszerepelt, az om-d a pana 20-szal jóval gyorsabb, és pontosabb.

A látószög. Használok egy filmes oly-t 50-es obival, az a látószög bejön, mindent meg tudok oldani vele. Ez a 35 nekem már túl nagylátó. Erre rá kellett jönnöm, az x100 emiatt nem lesz elsősorban az én gépem.

A képek viszont gyönyörűek, dalolnak a színei, eszembe sem jutna raw file-okat buzerálni emellett. Nem egy képet túlexpóztam (elfeledvén, hogy f2-nél 1/1000 a legrövidebb záridő), de még a túlexpós, kissé beégett képek is jók, tetszetősek.

Konklúzió: a gépnek vannak hibái, de a kezelése és a képminőség ezeket szinte egálba hozza. A 35 nekem túl tág, nem hiszem, hogy meg tudnám szokni. Az af lehetne gyors, de igazából ezzel is együtt lehetne élni (sokszor meg sem vártam, hogy fókuszt találjon, hanem lenyomtam a gombot, "félállásban" megállva, hagyva keresni egy picit, és a legtöbb így készült kép jó lett).

Konklúzió? Ekv. 50-essel kéne. Ha az x100s is 150.000 lesz, akkor az kéne, másodgépnek. Viszont az XE-1+35 újabb strigulát kapott a wishlistemen.

Kérdés, az xe-1 af-je hogyan viszonyul az x100-hoz? Gyorsabb, lassabb, egál?

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.