Új hozzászólás Aktív témák

  • MC Pite

    veterán

    Zsíros deszkások, X-E1, X-Pro1, X-M1 és X-A1 tulajok szevasztok!

    Az első gépról tudom, a többiről sejtem hogy hasonló produkciót nyújtanak kevés fénynél és kevés kontraszt esetén, főként ha még a zoom obi tele állásában próbálunk fókuszt találni.

    Tessék keresni olyan szitut, amikor nem mindg talál af-et, és/vagy nehezen, sztem beltéren másnem valami sötét ruhával nem agyon világított helyiségben elő tudjátok idézni.

    Amiről idáig is tudtuk hogy segít:
    -Lehetőleg ne tele álláson legyen az obi, a beeső fény, kézremegés, és a gyenge af fény miatt.
    -Lehetőleg minél nagyobb legyen az af mező ilyenkor

    Amiről idáig nem tudtam, és itt sem olvastam:
    -AF-C

    Kipróbáltam, meglepően jó eredményt hozott. Gyorsabban, és mindig talált ott fókuszt ahol előtte szenvedett az egyes.

    Megnéztem a kettest is. Eleve ilyen helyzetekben acélosabb az af, de azért itt is teremtettem olyan körülményeket hogy néha bizonytalakodjon. Tud akár itt is segíteni, viszont eredendően itt akkor keres fókuszt, amíg félig lenyomom az expó gombot (pre-af lenne a 'hagyományos' végig keresős). Ilyenkor nem működik a nagyítós af ellenőrzés, csak AF-S mellett. Viszont AF-C mellett mindenféle fényviszonynál folyamatosan keresgél, ami mozgó témánál nem feltűnő, de statikus témánál furcsa, és finoman, de állandóan keresgél. Ok, nagyjából jó helyen lesz a fókusz, de lehet hogy épp az expó pillanatában picit épp próbált finomítani. Egyéni preferencia kérdése hogy célszerű használni vagy nem, sajnos itt hátránya is van, és nincs normális af visszajelzés, mert a pont akkor is zöld, ha épp finomhangolni próbál és nem ott van épp a fókusz ahol kéne - csak azt jelzi hogy egyszer már talált fókuszt.

    X-E2, X-T1, illetve X20 (X30) infók:
    Az utóbbi 2-3 napban sok körülmény között vizgyázott a kettes, és 1-2 apróságot felfedeztem, aminek egy része az újabb Fuji gépekre is igaz. Az egyik ilyen, az új standard jpg beállítások.
    Az én ízlésemnek az X-E1/X10 képe jobban fekszik mint az X-E2/X20-é, az újabb vázak -ahogy azt a tesztekben is láthatjuk- sokkal erősebb kontraszttal dolgoznak. Ízlések és pofonok, jobban szeretem ha nem sok infót vesztek dinamikában, ráhúzni mindig könnyebb mint infót visszanyerni. 'Természetesen' utólagos beállításokkal sem lehet olyan kikeverni, kettő közöttit még, igen, kész.
    Igaz, talán még egy kicsit finomítottak a fénymérés, DR mértékének helyesebb megválasztása, wb terén, így egyben vizsgálva kb egálban vannak, de shadows -1 ugyanúgy erősen ajánlott, mint a NR-1 (vagy akár az élesség -1). Főleg az X20nál zavaró (nekem) ahol eleve könyebben csorbul az infó, nagyon könnyen bebuknak alap beállításokkal részletek. Oké, értem én hogy ez a divatos, de ettől én még nem csípem.

    Másik az AF-C (főként L sorozattal). Fentebb már írtam, hogy két részre szedték, illetve találat után is folyamatosan keres. Sétálló ember, nem vágtató kutya esetén egész tűrhető. Ha a CDAF részen próbálkozunk, működik, de ott inkább tötymörgő embereket tud lekövetni. Furcsa lehet hogy nem változik meg a kereső kijelölés, (évezredek óta keresztté változtak a fuji gépekben ilyenkor az af target jelölők) és ha talál (mikor először talál!) fókuszt nem vált zöldre, bal alsó sarokban a kis pötty lesz csak zöld, a kijelölő végig fehér marad. Megszokható, csak furcsa, könnyebben AF-C-n felejtheti így az ember (mert azt csak a státusz képen látjuk, másutt nincs visszajelzés, max az, hogy nem vált zöldre).

    Fénymérés még mindig nem a kijelölt területen mér, hanem középen (főként spotnál lehet zavaró, de előző gépem is ezt csinálta meg a telefonom is, beleörődtem már).
    Wifi menüpontok még mindig atom logikátlan helyen vannak, 1-2 frissítés után valószínű kicsit átfésülik - a letöltést azért megtanuljuk hamar, de mire párosítjuk... az szopás.
    Mára ennyi; ha kell vkinek, egy pár tipikus (műfénynél étteremben, erős napsütés kültér, ellenfény, 1-2 kreatív mód, stb) képet felzúzok a szokásos galériába.

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

Új hozzászólás Aktív témák