-
GAMEPOD.hu
Alapok lerakása by Bubó:
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
Van itt valakinek Bialetti Moka Express 1 személyes kotyesza?
-
konzumpro
senior tag
válasz konzumpro #47 üzenetére
... Csak mert van egy Mokinám, ami fél emberes, de igazából 40ml-es, ami a Moka Express 1 60ml-éhez képest kétharmad. De belefér 50-55ml víz, csak a kávétölcsérbe nem megy 6 grammnál több kávé.
Simán hideg vízzel indítva is jót főz, most először próbáltam előforralt vízzel, ahogy nagyobb Mokáknál is ajánlott és a végeredmény állati jó! Régen ittam ilyen kiegyensúlyozott, finom mokkát, nagyon tetszik! Egymás után kettőt főztem, mindkettő tökéletes lett.
Gondolkodom egy Moka Express 1-en, mert jó lenne egy picit több kávé ugyanilyen minőségben egy főzéssel.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Juhú, megjött!
Volt pár teszt főzés a mosogatóba, a meneteket is bejárattam, hogy ne akadjon. Szilikonzsírral bekenve a meneteket nem lesz minden alumíniumporos, csak fekete gépzsíros, de azt le lehet törölni, mosni. Most már finoman jár. 60ml víz fér bele az alsó részbe, belül körben látszik a kialakításon hogy az mennyi, plusz itt tényleg a szelep aljáig ér a vízszint ilyenkor. Kb. 8 gramm kávé fér a tölcsérbe. Hidegen indítva 2 perc alatt lefő a kávé. Mokinához viszonyítva még nem tudok véleményt mondani, majd pár valós főzés után.
-
konzumpro
senior tag
Tapasztalat: A Mokina jobb. Még ha kevesebb is a főzet ~8 milliliterrel. Vagy az arányai miatt, vagy a kialakítása miatt. Több zamata van és savanyúbb irányba megy ugyanolyan őrleménnyel, forró vízzel indítva, míg Mokával kicsit keserűbb irányba billen a mérleg, kevesebb aromával. Még egy hidegindításra kíváncsi keszek Mokával, hátha ott van az igazság. Amúgy rendben van, ha a Mokina főzete 100%, akkor a Moka olyan 85% körül van.
-
konzumpro
senior tag
Köszönöm a tippet, kipróbálom, viszont így ott leszek mint Mokinával, amibe 10ml-rel kevesebb víz fér. Viszont ebbe több kávé.
Ma azt próbáltam, hogy emeltem a lángon egy 20%-ot és amikor már kezdett világosodni a barnasága a kifolyó habnak, lezártam. Kb. amikor még a vizslabarna árnyalatok között tart a dolog.
Így gyorsabban indult (forralt vízzel) de nem folyt ki végig, csak kb. 42ml lett. Nem sokkal kevesebb mint szokott, de mégis valamennyivel, és így nem volt rossz az összkép, de még mindig maradt egy kis keserű utóíze. -
-
konzumpro
senior tag
Még mindig Mokina.
Épp akkora gázlánggal használom ami körüléri, nálam fúvókacsere tette lehetővé hogy jó legyen minimumon. Elektromos tűzhelyről nincs tapasztalatom.
Kb. 35-40ml kávé fő le és előmelegített vízzel nincs keserű mellékíze, ami hidegen indítva azért megjelenik. A két módszer között kb. akkora a különbség, mint egy friss, meg egy túlérett, édességét vesztett körte között.
Őrléshez egy Philips Minuto automatát használok szerviz módban, jobb mint amit a Harioval tudok őrölni. Kb. 5 ml-t őröl egy gombnyomásra, általában 6.5-7 g belefér a kosárba. Amikor jó az őrlésfinomság az automatához, akkor jó a Mokinához is, jelenleg ez pont középállás.
Meglepően kevéssel többet ad a Moka 1 személyes verziója, de az eltérő geometria miatt túl sok a keserű összetevő akárhogy trükközök vele, így aztán a Moka 1 jelenleg felesleges kiadásnak tűnik. -
konzumpro
senior tag
válasz #89309696 #62 üzenetére
Krémet a nyomásfokozó csinál, durvább légbuborékokat mint amilyen a presszó cremájában van, ez hamarabb eloszlik, nem annyira tartós, főleg ilyen hosszúra eresztve. Nem próbáltad még, hogy forró vízbe főzöl egy (vagyis kettő) rövid presszót? Úgy nem annyira keserű, nem annyira fanyar, kicsit üdébb, tisztább íze van.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz konzumpro #55 üzenetére
Eddig reménykedtem, hogy a Moka Express 1 valamivel több kávét tud adni mint a Mokina, de nem. Ha pont annyival kevesebb vízzel indítom, amennyivel többet a Mokinába kell rakni ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen, a végeredmény kb. pont ugyanannyi. 50g vízzel indítva a Moka is nagyon jó kávét főzött most, talán még egy fokkal jobban kihozta a savakat mint Mokina. Mokinába 6.5g kávé fér, Mokába 7 körül, más a geometria, a Mokina mindig kicsit kevesebb keserűséget hagy maga után, kevésbé széles a szűrőkosár, talán ezért.
Ma már volt Brikka, Mokina és most Moka 1. Úgy tűnik marad a Moka 1 mindennapi használatra, 50g előforralt, visszahűtött vízzel indítva, hogy már ne gyöngyözzön.
-
konzumpro
senior tag
Van ez a Potor Hela bönor az Ikeában, egészen jó kávé, gyenge savakkal, kicsit füstös, dús aromákkal, közepesen durvára őrölve (Hario 8-as, azaz egy teljes fordulat a zárt késektől kifelé) Mokinával vagy Moka Expresszel kiváló, értelmet ad a mokka kávénak, elejétől végéig változatos és teljes, míg automatán főzve túl tömör, lapos, kiugró, furán egysíkú íze van.
-
konzumpro
senior tag
válasz soldier2 #122 üzenetére
Ennél négyszer döglöttebb, laposabb a következő tesztalany, Bialetti Milano szemes félkilós.
Virágos ízei vannak, ami azt jelenti, hogy inkább illata van mintsem íze, könnyed, délutáni kávé, kekszhez. Világosnak mondott pörkölés, kinézetre inkább bécsi.
Talán finomabb őrleménnyel megjönnek a "sávszélek"... -
konzumpro
senior tag
No, hát automatába nem merészeltem rakni ezt a kávét, viszont Moka Express 1-be igen, előforralt vízzel, biztonsági szelepig engedve a vizet, a másik szoba csendjében kettővel visszavett (6-os) fokozaton őrölt őrleményből, lassan vizslabarnába forduló színét eresztve lezárt lángon lefőzve, Bialettis csészébe, egy simára húzott kanál nádcukorral.
Jó ez a kávé honvágy ellen, bár inkább utóbb csak elmélyíti azt, ahogy az ember elnéz taljánföld felé délnyugat irányába, vékony, kifinomult, szigorú, légies, dohányra emlékeztető illatát magába szívva.
Hm. -
konzumpro
senior tag
Automatában nagyon hasonlít az Illy blendre de kontrasztosabb, erőteljesebb, töltelék ízek nélkül. Megéri az árát.
-
konzumpro
senior tag
Ez a fajta Delonghi olyan mint a Szarvasi főzők, átgőzölik a kávét, azért marad száraz, mert a főzés végén már csak gőz jön, emez meg pumpás, alacsonyabb hőfokon és nincs benne szolenoid szelep amin keresztül távozna a víz a főzés végeztével, de nem baj, ha jó kávét főz.
-
konzumpro
senior tag
A használatija azt mondja (a Gorenjének): Nyomja meg és tartsa benyomva az 1 csésze kávé gombot 3 másodpercig. Ekkor az 1 csésze kávégomb villogni kezd, jelezve, hogy a beállítások üzemmódba lépett. Nyomja meg ismét az 1 csészekávé gombot a kávé kitöltéséhez, majd amikor a szükséges idő eltelt, nyomja meg az 1 csésze kávégombot a beállítás befejezéséhez és elmentéséhez. 1 csésze kávé elkészítési ideje maximum 45másodpercig állítható be. Ha 1 csésze kávé elkészítési ideje beállításra került, 2 césze kávéelkészítése automatikusan az 1 csészére beállított időtartam duplája lesz.
-
konzumpro
senior tag
Örülök hogy sikerült!
Én meg most nagy munka közben levettem a szekrényből a Philips filteres főzőt, megnéztem Hoffmann videóját az arányokról és most már tudom, fél liter vízhez 30 gramm kávé az ideális. És tényleg. Hario 8-ason Ikeás Hela Bönor, Tescos papírfilterrel, érdekes, erőteljes, nem túl keserű, nem túl savanyú, cukor és tej nélkül is aromás, kinézetre tiszta, töménysége a cold brew és a mokka között, de inkább a mokka felé húz. Nagyon egyszerű főzési mód.
Kotyogósok és instantok után ez volt a kávéfőzési mód amit évekig használtam. Sose törődtem az arányokkal, volt mikor jobban sikerült, aztán jöttek a karosok és automaták, majd chemex, arányok és grammok, hattyúnyakú kiöntő.
Majd időnként ez a régi Philips, ami úgy adagolgatja a forró vizet mint egy barista, először csak középre, majd a kialakításából adódóan több sugárban, majd megint csak töltögeti középre a vizet, magam sem csinálnám jobban, nagyon jól ki van találva. Kis Chemexszel is használom, mert pont aláfér és melegen tartja.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Így főz kávét a Philips Chemexszel, kínai fémszűrővel. Poor man's Ottomatic.
Itt 350 ml-hez kell 21 g kávé.Kicsit durvábbra őröltem (Hario: 10), hogy ellensúlyozzam a papírszűrő hiánya miatt megjelenő keserűséget, viszont a kávéolajokkal megjelentek olyan bukék, mintha nagyanyám kötényén főztem volna le. Mindegy, tejjel és cukorral egész jó.
A papír filter sokkal kényelmesebb, viszont sose volt ehhez a Chemexhez, megpróbálok a hagyományos filterpapírból vágni-hajtogatni hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Másodikra sikerült is jól hajtogatni, igazából csak belehajtani a Chemexbe a filtert, fontos hogy ha nem ér a pereméig, átfolyik a zacc...
Ízre tökéletes, nem kellett hozzá se tej, se cukor, viszont jó hogy durvábbra vettem az őrleményt*, mert a túlkivonatolt, keserűbb irányba dől az egyensúly, aminek az az oka, hogy a kúposabb geometria miatt a felső tölcséres részre feltapadva csak legalul tud átfolyni a kávé, nem úgy mint a V60 és gyári Philips tölcsérnél ahol függőleges bordák adnak alátámasztást és mindenhol át tud folyni a kávé a filteren. Mégis ez egy jó műfaj, más ízeket mutat be, eltűnt a mellékíz is, kimaradtak a fanyarabb összetevők, megjelentek igazán kávés mély sötét tónusok. Merem ajánlani.
*Mentségemre legyen mondva, a topik ajánlásához igazodva nem kézzel őröltem a kávét, mert a motoros csavarhúzó 7-es dugókulccsal pont jó a Hario Mini Mill Slim Plus-hoz.
-
konzumpro
senior tag
Indiai filterkávé cappuccino mester
A végén van pro tipp az istenek nektárjához.
Mindig tudtam hogy a rendelkezésre álló eszközök meghatározzák az elérhető végeredményt és hogy nincs az a beképzelt technicista csúcsteljesítmény ami ne válna pár évtized elteltével nevetségessé. Ez a videó azért elég erős, elgondolkodtató hogy ezekkel az eszközökkel is léteznek mesterek, nüanszok, trükkök és hát a végeredmény. Nem tudom sírjak vagy nevessek, nem tudom, hogy a mesteren vagy magunkon, mindenesetre megérintett.
-
konzumpro
senior tag
Van egy 1 dolláros (időnként ingyen is elérhető) app a Single Origin 2, amivel könnyebb drip kávét főzni. Például jeges Chemexet:
Itt aztán a keserű-savanyú balanszból elbillen a hőfok miatt keserűbe az ízvilág, érdemes minél alulextraktráltabbra főzni a kávét, világos pörkölés és a szokásosnál durvább és több őrlemény segíthet. Nyári forró hónapokra.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Elmúlt a tavasz, megjött a tél, dzsezvában főztem mostanában horvát eredetű török kávét. Nem váltak be a saccolós módszerek, azt mondják 120ml vízhez kell 14g, de igazán jól 15 grammból sikerült, nagy lángon jó ha körbeéri az alja közepétől a dzsezvát, ha nem, akkor laza körkörös mozdulatokkal a láng felett egyenletesebbé lehet tenni a hab felfutását. Ha nagyon rázom, megtöri a habot, kilyukad. Ha túl forrón hagyom, megég, a tetején marad a zacc is a habban. Hidegen jó elkeverni a cukorral teljesen és hagyni hogy elkezdje futni, utána örvénylő mozdulatokkal, egyenletesen hevíteni, arra figyelve, hogy ne nagyon essen össze a hab, inkább forrjon fel valamennyire, fusson fel nagy buborékokkal az egyik felén mint hogy visszaessen, mert akkor eltűnik a hab. Nem keserű annyira, mire iható lesz. Csak az utolsó kinyerhető kortyokkal kell vigyázni, bár nem rossz az az iszap sem.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Maradék kávék elhasználására jó egy rozsdamentes kotyogós, nálam ez egy Aeternum 2 személyes, 10 gramm fér a tölcsérjébe, lazán. Vízből 80 grammot kell belerakni, felforralni, összetekerni és hadd szóljon. Lesz belőle kb. 50 gramm kávé. Pattintós tejszín, kockacukor.
-
konzumpro
senior tag
válasz #64905664 #149 üzenetére
Az lehet a döglött kávétól való óvakodás fő oka, hogy a történelmi karos kávégépeken az őrlemény hozza létre azt a szelepet, ami létrehozza azt a nyomást, ami a kávéban lévő aromadús szárazanyagok kioldódását segíti. Ehhez a főzési módszerhez tervezett gépnél ilyenkor kiegyensúlyozott a kávé ízvilága, nem keserű, nem savanyú, nem sós, nem fanyar.
Ha öregszik az őrlemény, finomabbra kell venni az őrleményt hogy ellen tudjon állni a nyomásnak, ez működik egy darabig, viszont a túl finom őrlemény szemcséi összetapadnak és végeredményben kevesebb lesz a kioldott szárazanyag, ilyenkor tekintik a kávét döglöttnek.
Nyomásfokozóval azért még lehet régebben őrölt kávéval is megfelelő nyomásviszonyok között presszót főzni, ugyanakkor a nyomásfokozótól óvakodnak a hardcore kávésok, mivel durvább őrleménnyel presszóra tervezett kávégépen kevesebb a kioldott szárazanyagok mennyisége, finomabb őrleménynél pedig csatornásodik a kávépogácsa.
Bizonyos kosárkonstrukciók jobb kioldódást eredményező nyomásfokozóként viselkednek, a finom szemcsék valamennyire eltömik a finomabb kosarakat és lassítják a lefolyást. Ha van elegendő lyuk amin ilyenkor is át tud folyni a kávé, nyert ügyünk van, ilyenek az IMS kosarak fémszitával az aljukon. Van olyan kosár aminek a geometriájából adódik a nyomásfokozás, az alja felé szűkül.
Aztán ott az updosing, feltöltjük a kosarat a felsőszűrőig, hogy a kávé kitöltse a rendelkezésre álló helyet, maga a kávé is felduzzadva akadályozza a lefolyást, megintcsak nyomásfokozóként működik, ezzel a módszerrel még előre őrölt koffeinmentes téglából is szép lefolyást sikerült produkálni. Automatáknál ezt az összepréselt kávépogácsa geometriát rugós felsőszűrő dugattyú valósítja meg.
Nyomásfokozóként tud működni a filterpapír is amit a kávé alá raknak, a fölé rakott filterkorong viszont a vízhozamot csökkenti és tompítja a felsőszűrő hibáit.
Egy kutatás szerint ugyanolyan jó presszót főzhetnénk ha kevesebb kávét használnánk durvábbra őrölve, csodálkoztam is hogy hogyan érik el így a SCA paramétereit, a 25-30 másodperces lefolyási időket, hát leginkább sehogy, egyszerűen figyelmen kívül hagyták, ráadásul a nyomást is 6 barra csökkentették 9-ről, hogy csökkentsék a túl finom szemcsék összetapadásából adódó egyenetlen áramlás kialakulásának lehetőségét. Az optimálishoz képest túl nagy nyomáson, túl finom őrleményből főzött, nagyobb veszteségekkel járó kioldást több kávé hozzáadásával ellensúlyozzuk. De ha csökkentjük a nyomást, durvábbra vesszük az őrleményt, kevesebbet használunk és nem törődünk a 15 másodperces főzési idő pszichésen nyomasztó hatásával, végsősoron ugyanolyan jó kávét kapunk.
Ez alapján a legegyszerűbb megoldás az automata kávéfőző, ha sikerül a gyári jelentéktelen nyomásfokozóval biztosított nyomást feltornászni 6 bar körülire, beállítani az őrlemény finomságát, hogy a lehető legjobb legyen a kioldódás, utána már csak az adagolással kell játszani.
És ez még csak a presszó, van még jópár elkészítési mód, aminek mindnek más-más optimuma van. Szóval a döglöttség csak egy nagyon szűk körnek jelent valós problémát, de az is lehet hogy csak bűnbak, ami elfedi a túlkompenzálásra épült technológia hibáit.
-
konzumpro
senior tag
válasz DrBubo77 #171 üzenetére
Ott nem szeretik a Graefeket. Termoblokkos gépek, ilyesmim van most nekem is, Catler néven, mindet a Welhome Pro nevű kínai cég gyártja. Sunbeam néven is fut. Jó kis gépek de mindegyiknek az a gyengéje, hogy ha túltöltik, túlhúzzák, beleerőltetnek peremes kosarat, attól leszakad a kar bajonettje. Amúgy jó gépek, a Pivalla is, a Marchesa is.
-
konzumpro
senior tag
Egy tesztben jobb volt a Barista Pro, azzal meg egy szinten áll a Barista Express.
szerk: nem is, egyből Expresszel hasonlították össze.
https://www.reddit.com/r/espresso/comments/kz0nw9/breville_barista_pro_vs_delonghi_specialista/[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Próbált már valaki blendet csinálni többféle pörkölésből? Csak hogy nehogy valami barbárságot csináljak... Nevezetesen...
Volt egy adag túlpörkölt brazilom meg egy kis maradék enyhén túlpörkölt indonéz, a brazil önmagában koksz, geil édeskés keser, az indonéz meg fás, gyógynövényes töményen, de így vegyesen valahogy pont kiegészítik egymást és egy egész jó sötét de aromás mix keletkezett, cappuccinonak bevált, olyan mint a csokimousse, vagy olvadt csokifagyi. -
konzumpro
senior tag
válasz #89309696 #223 üzenetére
A finomabbra őrléssel már megjönne ez a hiányzó erő. Nálam már az a gond a karossal, hogy túl erős, Catlernél 14g megy a szimpla, 19g a dupla kosárba, ma ezzel próbáltam duplát főzni, elég lett volna három flat whitehoz. Ausztrál ízlésre van hangolva, ízre nekem jobban bejöttek a kis kosaras Sage főzetei, ez nekem nagyon vendéglátós.
Vannak alap ízek amikhez vissza lehet térni, Illy dobozos szemes ami után sokáig keresgél az ember olcsóbb alternatívát, meg a friss pörkölésű szemesek amikkel érdemes próbát tenni, más liga mint a bolti polcos kávék. -
konzumpro
senior tag
Egyszerű kávé téma, kotyogóshoz, Bialetti Moka Express 1-essel. Az aljában felrakom a vizet és amikor már a buborékok kezdenek feljönni, akkor rakom össze, négyrét hajtott konyharuhával fogva az alját. Aztán újra alágyújtva legkisebb lángon addig főzöm, amíg elkezd vizslabarnába fordulni a kifolyó kávé, ez után már csak kilúgozódna az őrlemény, eddig a pontig még valamiféle crema is keletkezik a főzőben, ezen a ponton túl ezt lerombolja a nagyobb sebességgel folyó forró üres víz. Kiöntve a kávét ez ég rá a fémre. Amikor megcsapja az orrunkat a kotyogós kávé a szomszédból vagy a városban mászkálva, ezt az égett szagot érezni, ennek elejét lehet venni hideg vízbe mártással, érdemes kipróbálni, egész sokat javul így a végeredmény.
-
konzumpro
senior tag
Pörögjön a topik!
Főztem indukciós 4 személyes kotyogóssal ismeretlen eredetű őrölt kávét, 2,5 deci víz ment a biztonsági szelepig, ebből 100ml ment át a kávén, amíg elkezdett világosodni és már szörcsögni. Még másfél decit kell a zaccon átszörcsögtetni és garantált a csípős ihatatlan lötty. Forró vízzel indítva és hideg vízzel megállítva nagyon jó alapot adott lattéhoz french presszes tejhabbal.
Mindent megmutattam mint a jó bűvész, de az átlag emberek a fontos részletekre legyintve ugyanúgy főzik tovább ahogy eddig a löttyöt. Milyen vicces spórolásból pazarolni és sosem élvezni amit adott alapanyagból ki lehetne hozni... -
konzumpro
senior tag
Philips filteres kávéfőzőt próbálgatok, tök jó, de amit bóti téglából főz az csak cukorral és pattintós completával éri el az iható szintet, viszont úgy nosztalgikus. És pont annyi víz kell a hagyományos kávéspohárnyi (duralex) adagokhoz amennyi az edényre fel van festve. 6-9 vonalig töltve 7.5 deci a víz, 6.6 deci lesz a főzet. A kis mérőkanál simítva 6.5 gramm kávé.
45 gramm kávéból és 750g vízből pont az az arány jön ki, mint amit James Hoffmann javasol filterre. Csak sajnos minimum 4 adagot le kell főzni vele, kevesebből nem annyira optimális.
Világos pörköléssel, kézi őrlővel világbajnok, de ki bír meginni ennyi filterkávét?[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz zitrone88 #238 üzenetére
Az íze más, mert van egy hullámzó folyamata ahogy felfűt, lehűl, ha túl keveset főzök nincs ideje kiteljesedni. A V60 jobb, ízekben, de kicsit durvább őrleménnyel lehet kompenzálni, én nem próbáltam a jégkockás trükköt amit egy másik gépnél próbált JH, de talán ennél nem is kell.
Új hozzászólás Aktív témák
- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- BestBuy topik
- Autós kamerák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Android szakmai topik
- Havi kétszáz leégett tápcsatlakozó fut át egy Los Angeles-i szervizen
- Ismét a Samsung a mobiltelefonok királya
- További aktív témák...