-
GAMEPOD.hu
Alapok lerakása by Bubó:
Új hozzászólás Aktív témák
-
#64905664
törölt tag
Én 4 személyes bialetti moka kávéfőzőt vettem (egyedül élek, majd' mindíg egyedűl kávézok) de már a webboltban a véleményeket olvasva is az a meggyőződés, hogy inkább 3 személyes, egyesek sajnálták, hogy nem 6-ost vettek mert ketten vannak az asszonnyal és kevés. Ha úgy főzöm vele a kávét ahogyan ezekben a kávés topikokban olvasható és lekapom amikor elkezdene fröcsögni akkor egy erős dupla jön le, tehát min. 8 ml. Én ilyen kávét iszom kb 100 éve, soha nem kínlódtam 25-35-40 ml-is semmivel. Több mint 40 éves akkori kotyeszt tettem félre nos, azzal lejött a 4 személyre való maradéktalanul. Már Konzumpronak írtam, hogy akárhogyan is ízlelgettem mióta itt olvasom az égett kávés véleményeket, egyetlen egyszer sem éreztem égettnek ha teljesen lefőztem is, de nem is pezsgett a felsőben pedig mindíg hidegvízzel indítottuk, 100 éve. De lehet, hogy az én ízlelő bimbóim elkoptak. Persze a 40 éves kotyogóba lehetett púposra rakni a kávét és raktuk is, akkoriban a kis szelepet kicseréltem egy 6-os csavarral és így sem robbant fel soha mint azelőtt a villanyosok. Természetesen omnia silk meg ilyesmit lehetett velük csak lefőzni mert a többi nem jött le (özönen kicserélték a szelepet). A mostani 4-es brikkával szelep aljáig töltve a vizet megpróbáltam ha végig kiengedem a lét mennyi jön le, hát a duplán kívül még esetleg egy kis risztrettóra ha futja. Azaz, ha egy espresso mennyiséget nézünk 40 ml, akkor is visítva lenne az 3 személyes nem, hogy 4.
[ Szerkesztve ]
-
fradi81
veterán
Meg amit még néztem az a blitzwolf 'presso' gépe, és a lidlben is van egy kb hasonló szintű. Kényelem szempontból azok nyernek, a tejhabosító se rossz, na de a kérdés hogy melyik gép kávéja a jobb az ízlésemnek na ez az ami sosem derül ki csak ha megvenném mind
Ja igen ezeknél a kávéfőzőknél a szűrő amibe rakni kell a kávét, azt muszáj tele tölteni, vagy íz szempontból nincs jelentősége? Legtöbbször elég lenne nekem kb fél-1 deci is, nem akarnám utólag melegíteni.[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
zitrone88
aktív tag
Írtam a blitzwolfról választ, de törölték, mert közöltem benne egy tényt, amellett leírtam a tapasztalataim, szóval jobban örültem volna egy moderálásnak, hogy ne rohadjon le a kezem az írástól, de akkor újra: Nekem egy blitzwolf bw-cmm2 típusom van, az egyszemélyes kosarába 7g kávé fér, ez ilyen presszó jellegű gép, műcremával, fél deci lejön, van manuális gombja, de inkább presszó mennyiségre való, én a kétszemélyest használtam egy adagra, és ízlés szerint tettem bele kávét. Ilyen karos típusra gondoltál, vagy darálós automatára? Mert bár kényelmesebb, a Blitz közel, de mégsem olyan finom kávét főzött egyébként, mint a Brikka kotyesz. Persze a nagy kosárral. A presszó finomságú őrlemény viszont apró neki, picit durvább jön le rendesen, de a boltinál finomabbra őrölve valamivel, de a boltival jól boldogul (bár ebbe érdemes legalább szemes kávét őrölni, ha már van, nem szarvasi kategória). Ami nem tetszik benne, hogy a műcrema mennyisége túl van tolva, ez a 20 bar nyomás eleve ilyen marketing duma, a nyomásfokozós kosárral együtt értendő, és az eredmény egy jó habos kávé lényegében, de keversz rajta egyet, aztán ülepszik :)
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
fradi81
veterán
válasz zitrone88 #305 üzenetére
Darálóst nem akarok, jelenleg minime kapszulásban adapterben készül a kávé amit kézzel őrlök, de valahogy nem az igazi az ízvilág, még úgyse hogy tejjel vagy fehérítővel iszom nem tisztán, itt is hasonlóan levegős lesz, így attól félek ezek ízben se nagyon különböznek kicsit olyan érzésem van mintha a zaccot főzném le, lehet brikka lenne első körben a jó választás. Azt meg tudnád nézni blitzwolfnál elfér-e egy 11cm magas pohár? Úgy látom nincs sok hely.
moto g72, Ninebot d28e
-
zitrone88
aktív tag
Blitzwolfnál 8,5cm van ott, de én úgy oldottam meg, ha bögrébe akartam főzni, hogy kivettem alóla a csepegtetőtálcát, csak ki kell emelni, és aláfér a 11 centi (most megmértem).
A kapszulásban azért nem tudsz finomat főzni szerintem, mert nagyon kevés kávé fér bele.
Amúgy nem érdemes sok vizet átereszteni a kávén, mert pocsék íze lesz, meg megég, stb. Ha hosszút innál, csinálj amerikánót, ahhoz lehet jobb a kotyogós, ami nem csinál cremát, mert jó amerikánót úgy lehet csinálni, ha a presszóról leveszed a cremát két kanállal, és felöntöd forróvízzel. Sokkal jobb íze lesz, mintha a kávén folyna át az a sok víz... [link]
A másik lehetőség, ha a mennyiséget szereted, de ízre is finomat szeretnél, a filter kávé. De ehhez valószínűleg több kávéra lesz szükséged, mint a blitzwolfnál (viszont finomabb (csak tök más!!)). Beleáshatod magad a V60 rejtelmeibe, és kelleni fog egy csőrös vízforraló is, vagy vehetsz párezerért egy French Presst, és követheted ezt a receptet: [link] Ehhez viszont kell egy jó 10 perc, negyed óra.
Vagy csinálhatod a fentieket mind, és beleáshatod magad mégjobban, ahogy én tettem, és lassan a világ összes pénze is kezd kevés lenni Belemehetnék még a finom, hazai pörkölésű kávékba is, de azokat tényleg nem érdemes összetejezni meg cukrozni, mert az bűn kategória.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
konzumpro
senior tag
Van fent pár új videó James Hoffmann kávégurutól, aki a mokkafőzés változóit tesztelte.
A bonyolult kávéfőzési tapasztalataiból szerzett innovációi az egyszerű kávéhoz a következők:
- Használjunk platnit!
- Használjunk előforralt vizet!
- Használjunk durva őrleményt, mert minél finomabb az őrlemény, annál forróbb lesz a víz a kotyogósban, 130 fokos gőzben meg rottyra megy a kávé.
- A legalacsonyabb lángon/fokozaton főzzünk kávét, amikor már van akkora nyomás, ami képes folyamatosan kioldani a kávét, amikor kezdene gyorsulni, vegyük lejjebb, ha pedig a fröcskölős fázisba kezd lépni, vegyük le és hűtsük le csap alatt a kotyesz alsó részét.
- Világos kávét hosszabbra engedjük, sötét pörkölést rövidebbre.
- A lemez kotyogósok az alumíniumokkal szemben hűvösebben tartják a főzetet.Azt is mondja még hogy érdemes filterpapír korongot rakni a felső részbe és meglocsolni a hattyúnyakú öntővel, de ez már túl bonyolult.
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #309 üzenetére
Nekem a főzőlaphoz rendelt platni nem jött be, egyszer próbáltam de én nem fogom percekig előmelegítgetni szerintem nincs rá szükség (a vizet most már én is forralom). Aztán ott van a finomabbra darálás, ezt úgy sem teheti meg a kotyogós mert akkor kinyit a szelep mint nekem amikor 2-3 vonással próbából finomabbra állítottam a darálóm. Nagyon érdekes ez a kapjuk le a főzőt mikor kezd fröcsögni nos, ha így teszünk akkor egy 4 személyes mokából egy 1 személyes kávét nyerünk (40 ml) ez nálam megint nem nyerő nem állok úgy anyagilag, hogy kiöntözzem a zöme nedűt. Viszont én is lekapom a kotyeszt mikor kb lejött a dupla mert nekem mindíg egy dupla jár. Egyébként mióta darálok és jobb kávét rendelek a kotyogó szintjén úgy érzem, meg lehetek elégedve és ez volt a cél. Én amúgy sem tudok ilyeneket amit a másik totyikban olvasok persze espressót tudóktól: testes vagy nem, egy adag espressóra azt mondja, hogy különböző ízeket érez ki.....gyümölcs ízeket meg ilyesmit....vagy annyira nem jót főzött, hogy kiönti....én csak azt tudom megmondani, hogy jó kávét ittam-éé vagy sem, úgy érzem ezt elértem és a kapszulások mennek a raktárba. Esetleg a vertuó vendégnek, annyit még rááldozok nagy néha. El ne felejtsem én amióta újítottam a bialetti mokára, graefre, víztisztítóra, itt tanult módszerekre egyetlen egyszer sem mentem a levett forró főzővel benne a kávéval a csaphoz, hogy azonnal lehűtsem (persze azelőtt sem): amint lekapom a főzőt rögtön kiöntöm a pohárba majd utána viszem a csaphoz lehűtöm hideg vízzel és szétcsavarom - így csinálom. Utána meg kortyolom a mennyei itókát. Viszont azt is tudom, hogy mindenki másként csinálja meg szereti így van rendjén és én is megnézek elolvasok minden kávéfőzés szokást/tudományt.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz #64905664 #310 üzenetére
A durvábbra darálás segíthet nem megégetni a kávét.
Nem is a lekapás lenne a lényeg, hanem hogy nagy odafigyeléssel, lassan jöjjön le a kávé, ebben segít a platni, ami kissé elemeli a lángtól a kotyogóst és tárolja a hőt amikor szükség van rá, de magát a kotyogóst is lehet emelgetni hogy kevesebb hő érje.A hűtést én is csak egy lábasba öntött vízzel próbáltam még eddig, megállítja a főzést, mielőtt egy forró csersavas átlátszó lé elrontaná az egészet, de az is működik hogy kiöntöm mielőtt ez bekövetkezne, de ehhez még jobban kell figyelni és sosem tudni mi történt volna ha tovább engedem. Na meg ha csak kiöntöm, a csőben lévő hígabb lötty még belefolyik a csészébe.
Talán ezért jók a kifolyócsöves főzők amik egyből a csészébe főznek.
És a lényeg tényleg a gyakorlat.
Lemez kotyogóssal sose sikerült olyan jót főzni mint Mokinával, nem minden az elmélet.[ Szerkesztve ]
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #311 üzenetére
Az biztos, hogy mikor időben leveszem a főzőt a lapról és kitöltöm a poharamba, még fröcsög a kávé tovább és míg a csaphoz érek gyűlik valamennyi az aljába de amit tőletek tanultam (ez már nem kávé) betartom és nem fáj utána a szívem mikor kiöntöm. Még annyit megpróbálok holnap, hogy - az indukcióson a 2-es fokozaton főzöm - és ahogy írtad mikor megindul a kávé vastagabban akkor majd leveszem egyesre próbaképpen, mi törpénik. A platnit gondolom gázhoz érted/érthetik, mikor ott főztük lángterelőt használtunk de az egészen más volt, éppen az ellenkezője amit itt tanultam mert a kávét (ami omnia silk volt vagy ki mit szeretett csibó, karaván/paloma stb) a szűrőbe púposan raktuk persze ott sem tömtük, majd a gázlángot olyan kicsire vettük szinte amennyire lehetett. A régi, 40 valahány éves kotyogóban így is lejött maradéktalanul a 4 személyre való persze engem már az elején megfűztek kb hetvenes évek vége v 80-as eleje, hogy a szelepet cseréljem ki egy 6-os csavarral mivel akkor nem tudott kilőni. Ezekkel a kávékkal soha nem robbant így sem fel annál inkább az elődje, a villanyos. Az is biztos, hogy bomba erős kávék voltak ezek és az én környezetemben soha nem ismertük a 40 ml-t, csakis a hagyományos kávés pohár függőleges díszítésének a tetejéig ami testvérek között is min 80 ml. (de ebből a pohárból is 2 fajta volt, most szorgalmasan árulják mindenfelé mint retrót) Természetes minden ismim járt szórakozó helyeken én Bp-ten is éltem és szorgalmasan szórakoztam de arra, hogy azok milyen kávék voltak?! egyáltalán nem emlékszem. Ráadásul akkoriban lehúztuk és nyugtáztuk, hogy ez is meg vót! Mondjuk a honvédségnél és a gyárban én is tudtam, hogy azok rosszak mivel tudjátok ti is, a zaccal manipuláltak....
-
konzumpro
senior tag
válasz #64905664 #312 üzenetére
Hú de hiányoznak ezek az élménybeszámolók!
Én már évek óta kerestem azt a kávéélményt amit gyerekkoromból őriztem, aztán egyszer tök véletlenül összeállt a kép, amikor épp egy hegyre felfelé menet a kirándulós pakkból kivett kávéval töltött csokit rágcsálva orrbavágott egy járókelő cigarettafüst pamacsa. Évek óta le voltam szokva a dohányzásról, akkor jöttem rá, hogy a cigit keresem a kávéban.
Azóta már nem, de ugyanolyan szenvedély, idén már egyszer le is szoktam róla, kétszer is, de mind a kétszer fejfájással jutalmazott, úgyhogy ezt a szenvedélyt ha lehet inkább megtartanám, nem éri meg hetente fejfájós napokkal küzdeni. Bár lehet hogy egy idő után alkalomszerűen lehetne koffeinezni. És az is megfontolandó, hogy kimeríti a mellékvesét ha folyton túl van hajtva koffeinnel, nincs soha megállás, mindig a stressz, adrenalin, nincs mihez képest felélénkülni, ez pedig kimerítő. -
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #313 üzenetére
Még annyit szeretnék hozzá tenni utóbbi írásaimhoz az én hogyan csinálomhoz, hogy nem rakom és nem is fogom fagyóba hűtőbe a szemes kávét felbontás után. A csak a hűtőbe rakásról is megoszlanak ám a netes vélemények, hogyaszongya helytelen hűtőben tárolni a pára lecsapódás miatt. Eddig 25 dekás és félkilós (ez utóbbi decaf) csomagolást rendeltem és az életem első arabika rendelésem kiporcióztam simítózáras tasakokba azokat meg jól zárható dobozba és sötét helyre (tanulok ám?! ). A konyhám maga a jégverem tehát hűtőnek felel meg mivel én rendelem a kaját és nem órákat tartózkodom ott. Na most az a véleményem, hogy egy kotyogós megoldásos kávéfőzéshez nem kell (részemről) túllihegni a dolgokat és éppen elég amiket eddig tettem a jó nedű érdekében. A 25 dekás nálam 2 hét alatt fogy el, a félkilós decaf 1 hónap alatt és ez utóbbit úgy csinálom, hogy nem bontottam fel - szelepes - hanem az alja sarkán egy kicsi lukat ütöttem, majd a megfelelő mennyiséget kipergetve a mérlegemre egy kb 100 éves, gumibelsőhöz saller ragasztásos módszerhez volt ilyen tenyérnyi alkalmatosság amivel össze préselték a sallért a belsővel amíg végbe ment a ragasztás. Nos én egy ilyet konyhakész állapotba hoztam majd a sarkán kilukasztott részt a zacseken visszahajtom amit majd egyre jobban kell ahogy fogy a kaffe és 2 db léccel (bármi lehet, fém is) közrefogva a sallerozót ráteszem a lécek két oldalára és megtépem (meghúzom a menetes szárat). Ez ugyanúgy viselkedik mint 1 satu. Ott levegő se ki se be amíg megint meg nem bontom. Úgy gondolom, hogy 2 hétig nem kell szétporcióznom simítózáras tasakokba sem.
-
zitrone88
aktív tag
válasz #64905664 #314 üzenetére
Én azért szeretem fagyasztóban tárolni (az egyéb előnyei mellett), mert úgy nem száll össze vissza, meg tapad elektrosztatikusan minden műanyagra az őrlemény a Graefből kifelé jövet. Ugyanezt éri el az ember, ha ráfúj egy kis vízpermetet őrlés előtt, de ilyet nem szokás ajánlani :D
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
Laby
senior tag
Sziasztok!
Vettem a napokban egy Graef CM702 őrlőt, Bialetti Moka 4-et, és hozzá egy Bialetti indukciós átalakítót (direkt nem az indukciós verziót vettem).Alapból úgy próbáltam a kávét, hogy vízforralóval előmelegített vizet öntöttem bele majdnem szelepig felöntve, tele őrleménnyel (nem lenyomkodva, csak szétegyengetve), aztán a maximum erősségen elkezdtem az indukcióson.
Az átalakító miatt lehet, hogy jó 5-6 perc mire megindul a kávé?A használati utasításba is hideg víz van írva, meg többen arra esküdnek, többen az előmelegítettre, akkor most mi is a tuti recept?
Visszaolvasva többen írtátok, hogy amikor elkezd kotyogni akkor hideg vízzel leállítjátok. Ez a gyakorlatban mit jelent és miért kell?
-
#64905664
törölt tag
Szia.
Nekem is bialetti moka 4 személyes van de direkt indukciós. Nálam az indukcióst 2-esre kell állítanom akkor a legjobb, az egyes már csak arra van ha valaki melegen akarja tartani a kaját. Én is meg vettem az alátétet de egyetlen egyszer használtam csak mivel szerintem percekig kell előmelegíteni mert nagyon vastag. Anélkül 2-esre állítva a főzőlapot, a vizet előforralva, a kávét úgy rakva ahogy írod, 1 percen belül elindul a lé. Mivel a legtöbb helyen a víz előforralását olvasom (a jutubon is ilyen vidiket látok szakértőktől) most már én is így teszek, szemben az elmúlt 40 évvel amikor is a régi kotyesszal hidegen indítottam. Én amikor elkezd fröcsögni nem kapom azonnal le a főzőt mert akkor egy 4 személyesből (ez a valóságban 3...) csupán csak 1 espresso (40 ml)-t kapnék ami egyrészt pazarlás, másrészt nekem egy jó dupla dukál ami minimum 80 ml de akár 100 ml is. Így iszom évtizedek óta nálam már így marad. De én sem várom meg amíg teljesen lefröcsög a gőz is, a dupla be van lőve szemre és akkor lekapom a főzőt. Sosem teszem kávéstól vagy tartom a csap alá, hogy lehűljön ezt nem is fogom csinálni, számomra értelmetlen. Amikor leszedem a főzőlapról azonnal kiöntöm a kávét a poharamba majd úgy viszem a csaphoz hideg vízzel kellően hűtöm majd széjjel csavarom és utána iszom a nedűt. Igyekszem jó kávét rendelni az elmúlt évtizedekhez képest, első rendelésem a kapuczínertől volt és igen, hatalmas a különbség a "téglákhoz" képest. Mindíg téglát ittam általában omnia silket mivel az lejött gond nélkül a régi kotyesszal a kissé fimomabb, jobb kávé meg nem. Most, hogy darálom (én is graeffel) próbálkoztam a durvább vagy finomabb őrléssel, de nem sokáig kellett. 15-ön kifújt a szelep mielőtt lejött volna az adagom, 19-21-en meg nem fúj ki minden rendben. Persze még nekem is újdonság az egész hiszen még el sem fogyott az addig fogyasztott kapszulás megoldás sem tehát sok tapasztalat nincs habár úgy gondolnám egy kotyogós megoldáshoz nem is kell. Válaszolva kérdésedre azért hűtik azonnal és állítják le amikor lekapták a főző alkalmatosságról, hogy egyrészt ne égjen meg a gumi meg a kávé a felső üstben, másrészt azért, hogy ne fújja tovább a már nem kávénak tartott gőzt, stb. Ezeket szintén olvastam de majd válaszolnak neked itt szakavatottabbak is. -
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Szülők visszatértek a kotyogósra (szarvasi, delonghi, etc után - sajnos egyszerűen semmi nem ízlik nekik, ami nem szarvasi vagy kotyogós). Viszont valami végtelenül gagyi, papírkönnyű alu eszközt használnak. Gondoltam következő alkalomra meglepem őket, valamilyen minőségibb főzővel. Viszont a kotyogóssal nem nagyon van tapasztalatom, egy szelepes brikkát használtam korábban, de az sem volt elég fekete nekik . Szóval egy sima Moka tipp kellene, csak más anyaghasználattal vagy legalább vastagabb falú alumíniummal.
Mit ajánlanátok? -
salapp
addikt
válasz mézespálinka #319 üzenetére
Nekem van egy Moka express egy személyes, amit De'Longhi KG89-essel etettem, Lidl lúgosabb ásványvíz használatával.
Az úgy elég erős, ízes kávé lett. Vegyél nekik Bravos espresso vagy Aldi amaroy espresso szemest, talán azok elég agresszív izűek lesznek az "elallitodott" ízlelesuknek. Egyébként fűszeresen esznek, dohányoznak?Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
zitrone88
aktív tag
válasz mézespálinka #319 üzenetére
szerintem hagyd őket, egyrészt nincs az aluval semmi baj, másrészt, ha az ízlik nekik, te megfeszülhetsz, sem fognak mást inni... főztem én is espressot, az erős volt,, filtert, azt pöce ízű, brikkát, az gyenge, mindegyikbe szórták a cukrot meg a tejet, mondom igyatok otthon akkor, ne az én 12ezer kilós áru friss kávémból, ajóéletbe. ha bármit teszel azért, hogy ne égjen meg a kávé, pontosan az égett kávé íze fog nekik hiányozni, szóval teljesen jó az a vékony anyaghasználat.
Anyós főzött, mikor nálunk volt, a Brikkában. Víz szelepig, hagyni fröcsögni, az utolsó csepp vízpára is prüszkölje át magát a szelepen, ahogy azt kell. Szerinted? Kicsit több víz tud így lefőni, mint ami belefér a tetejébe.....
[ Szerkesztve ]
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
#64905664
törölt tag
Szia, nekem is ilyen főzőm van január óta és én is megrendeltem az alátétet annak ellenére, hogy indukciós főzőlaphoz indukciós kávéfőzőt rendeltem de tartottam tőle, hogy a főzőlap által ajánlott minimum 12 cm-főzőtalp átmérője nem fog jó lenni. És igen, a kávéfőző talpa 10 cm-es, ezért legelső főzésnél alátettem a "platnit". Aztán pár perc múlva ki is vettem, azóta is dísz a falon. Egyszerűen nem fogok 5 vagy akárhány percet arra várni, hogy az alátét méltóztasson átmelegedni, én ezt elhibázott és meggondolatlan gyártásnak, kiadásnak tervezésnek gondolom. Inkább rápróbáltam a 10 cm talpú főzőt az indukciósra és azóta is gond nélkül lefőzi úgy, hogy vastagon egy percen belül indul a csordogálás. Én mindíg felforralom a vizet és úgy teszem a tűzhelyre. Szerény véleményem szerint - nem vagyok szakértő de minden topikot átolvastam itt - abszolúte nem jó ahogy neked megindul a kávé tehát a több perces melegedéssel pontosan a lényeg veszik el.
-
konzumpro
senior tag
válasz mézespálinka #319 üzenetére
Vegyél 4-5 baros Delonghit vagy Szarvasit, szép gyantásra égetik a kávét, ennek is van értéke, semmi mással nem lehet ilyen jól kávét gyantásítani mint ezekkel a gépekkel.
A végeredmény a jól bevált irodai kávé, ez hajtotta anno a bürokráciát, ma már az értelmetlenül hosszúra engedett kapszula.
De a cigarettafüstöt semmi nem tudja pótolni hozzá, ha esetleg a dohányzásról leszoktak, valami füstösebb olasz pörkölés segíthet. -
konzumpro
senior tag
válasz #64905664 #322 üzenetére
Szerinted, szerintetek lehet értelme ilyesmi főzőlappal használni hagyományos jól bevált kotyogóst?
300W, 8 centi átmérő, babarezsó
https://www.beper.hu/beper_p101pia001_elektromos_fozolap_300_w_3207[ Szerkesztve ]
-
zitrone88
aktív tag
válasz konzumpro #325 üzenetére
ezeket már én is nézegettem, nagyon adnám a cégnél, csak mire ez a vasmag felmelegszik a 300wattal... nem tudom.. indukcióson agyaltam még, de abból asszem nem találtam ilyen kicsit aztán mindennek a végére arra jutottam, hogy jobban járok, ha nem adom el a kínai főzőm, hanem behozom a céghez mert egy egyszemélyes kotyeszra is be kéne ruháznom, aztán már lassan árban vagyok.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
mézespálinka
senior tag
válasz zitrone88 #326 üzenetére
Sziasztok!
Köszi a válaszokat. Ismerős történeteket olvastam..
Nem, nem dohányoznak, fűszeres étkezést átlagna mondanám. Ha nem rohadna le a szarvasi főző 2 évente (higyjétek el, ha valahol, az anyáméknál tesztelve van... ) azt vennék. Itattam/tuk őket mindennel. Casino mokkától kezdve sárga csibóig, dual bojler presszótól kezdve automatán át kotyogósig, maradtak a kotyogósnál. Úgyhogy marad akkor így minden -
Laby
senior tag
válasz #64905664 #322 üzenetére
Azóta úgy csinálom, hogy amikor elkezdek előkészülni vizet forralni, kávét őrölni, akkor már felrakom az indukciós átalakítót melegedni. Mire felforr a víz, leőrlöm a kávét, összerakom a főzőt, és rárakom az indukciós átalakítóra akkor 1-2 percen belül már jön a kávé, így már nem gáz.
A hozzászólásod második felét nem értettem viszont.
"Inkább rápróbáltam a 10 cm talpú főzőt az indukciósra és azóta is gond nélkül lefőzi úgy, hogy vastagon egy percen belül indul a csordogálás."
Mit raksz hova, mivel hogy 1 percen belül csordogál?! -
#64905664
törölt tag
Az indukciós főzőlapom haszn.utasításában az szerepel, hogy a legkisebb méret amivel még működik az 12 cm átmérőjű edény. Az indukciósra megfelelő általam rendelt bialetti moka talpa, alja, pedig csak 10 cm, ezt elfelejtették beírni a jellemzésbe. Mivel ránézésre is kicsínylettem, ezért rendeltem meg az alátétet is egyidőben. De a 10 cm-es átmérőjű kvfőzővel is kiválóan működik. Ezért írtam, hogy az alátétet eltettem tartaléknak, és amikor a vizet felforralom a főzőm aljában majd összecsavarás után rárakom a főzőlapra alátét nélkül, egy percen belül jön a lé. Nos, elhiszem, hogy az alátétet előre lehet melegíteni a megfelelő hőfokra de én még régi vágású gyerek vagyok (spórolós) és amit lehet 1:1-ben szeretek csinálni és nem akarom 5 percig melegíteni az alátétet mikor 1 percen belül is lefőhet a kávé. Van 1 bő 40 éves kotyeszom is akkor azzal is folytathattam volna új vásárlása helyett, alátéttel.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Még elvileg lehet kombinálni az alu Brikkát az indukciós Mokával, de ugye minek?
Én jóideje Moka-párti vagyok, nem hiszek James Hoffmannak sem, hogy a lemezmokka jobb mint az alu, mert nem melegszik át a felső rész. Az csak egy paraméter, de mi van ha fontosabb a jó hővezetés az alsó részben?
Még keresgélem a jó rezsót, de lehet hogy turista gázégőt kéne kiránduláshoz szerezni és egy 3--as Mokát... Olyan szép, egyszerű.
-
Laby
senior tag
-
konzumpro
senior tag
Úgy néz ki nekem felesleges lenne a 3-as Moka, ma a Mokinával főztem kb. 6 gramm közepes finomságú őrleményből, ami szerviz módban jött ki az automatából. Jobb az eredmény mint amit az automata tud. Ha az automatát max hőfokra állítom, csak eltűnnek az ízek, ha 9 gramm közeli mennyiséget is főzök. Szóval elbizonytalanodtam, valamit rosszul csinál az automata. Amúgy egy szimpla Dallmayr blend a kávé, de automatával megközelíteni se tudom ezt az aromát. És még ez is sok, lattéhoz túl sötét, elég lenne fele is.
A felső részbe annyi vizet öntöttem, hogy körbeérjen a felületi feszültséget figyelembe véve, így nem égett rá az első pár csepp. Előre felforralt vízzel indítottam és amikor kezdett gyorsulni, felemeltem a takaréklángról hogy alig-alig érje a hőoszlop az alját, aztán amikor lassult kicsit lejjebb engedtem, aztán egyre feljebb, mert a nyomás növekedésével már nem kell plusz hő, aztán amikor már csak gőz kezdett jönni, nem volt hová tovább főzni, de ez jelezte azt is, hogy nem fújta ki a főzet végét a gőz, ahogy akkor szokta, ha fent hagyom a kotyogóst a lángon.
Tegnap cseréltem tömítést, kéne keresni szilikonból Mokina méretűt, vagy gyártatni. Ha benne marad savas világos pörkölésű kávé, ragacsossá válik tőle a gumi. -
zitrone88
aktív tag
válasz konzumpro #332 üzenetére
Hát, nekem a brikkához szilikon tömítésem van, visszaraktam a gumit, mert a szilikonnál ragacsosabbat még életemben nem láttam.... Pedig elmosva, szétszerelve hevert a polcon önmagában, amikor magától ragacsos lett... Undi.
Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.
-
konzumpro
senior tag
"Csitt, egy fehér lovat hallok közeledni!"
Találtam egy érdekes bejegyzést 2018-ból, nem nagyon hittem hogy bármi jó kisülhet belőle, de kezdetnek nem rossz.
https://whitehorsecoffee.com.au/blog/2018/01/making-delicious-coffee-stovetop-moka-pot/A lényeg, hogy "szpesölti" kávét lehet kotyogóssal főzni, alultöltve a kosarát.
Egyszemélyes Moka Expresszel próbáltam, 7g helyett 4,5g töltettel, nem annyira tömény és méregerős, mint amit a kotyogós főz, de nagyon aromás, ízletes a főzet.
Cukor nélkül kóstolva a sós íz amit hibaként ki tudnék emelni, ez presszónál azt jelenti, hogy alulkivonatolt.
-
konzumpro
senior tag
Bármivel próbálom, ez ilyen marad, sós, üres, ahol az "édes" íznek kéne lennie, szerintem túl sok a csersav így.
Maradok a bevált módszernél és arányoknál, 60/8, forrásközeli vízzel összetekerve emelem a főzőt ahogy kezd lefőni és nem várom meg a rotyogós végét, öntök hideg vizet is a tetejébe így nem füstöl oda az eleje. Ámen. -
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #334 üzenetére
Ezt én is ki fogom próbálni a 4 (3?) személyes mokámmal mivel sokallom a pazarlást egy főre. De nincs kizárva, hogy ha találok veszek majd egy 3(2?) személyes moka főzőt persze csakis indukciósra na, ez nem igen fog menni. De persze a gugli a barátom. Mivel idéntől már drágább, minőségibb saját őrlésű kávét használok adni kell a gazdaságosságra is.
Az arányokat úgy kell érteni, hogy én nem 40 ml-t iszom egyszerre, hanem minimum duplát. De akkor is sok kávét teszek a 4 (3) személyesbe.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz #64905664 #336 üzenetére
Még ki lehet próbálni a tamperolást is, amit ír, a lemez kotyogósba nálam jó a szódagép flakon kupakja tamperként, főzés után szétszedve eléggé egyben van a zacc, csak a szélén mossa szét a nyomás, ezzel még majd kísérletezni fogok. De ma már koffeintúladagolásban vagyok...
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #337 üzenetére
Nálam van és lesz is itthon mindíg koffeinmentes is. Ha elfogynak az előre vásárolt kapszuláim csakis reggeli után szándékozom koffeines duplát inni, amelyet a legjobban akarok készíteni. Megjegyezném, hogy az én pogácsáim mindegyik, elejétől fogva egyben van semmi lukasodosás vagy amiket olvasok, hogy megtörténhet tehát szép egyben van és az ujjam hegyével kell benyomnom mert nem vizecses, stb. Úgy gondolom ezzel meg lehetek elégedve. Amit már többször írtál, hogy próbálni hidegen indítani nos, kétszer megpróbáltam és úgy is elindul bő 2 perc alatt de én semmi ízbeli változást nem tapasztalok vagy ahogy már írtam az én ízlelésemmel lehet gond. Egyelőre nekem tetszik a forró indítás mivel ugye mint jeleztem felénk több mint 40 éven át nem is láttam csakis hideg vízzel. Így meg 1-2-re lejön a finom lé akkor meg 5 perc?! alatt indult meg! Egyébként elolvastam az általad linkelt leírást kommentekkel egyetemben és sokszor úgy érzem, túl van komplikálva az egész kv mizéria, nem is beszélve az itt lévő "kemény kávésok" topikban. Az, hogy az én szintemen is olvashattam ebben a topikban tapasztalatokat tőletek azért erősen javított a hozzáállásomon és az eredményen. És továbbra is olvasom a kávés társadalmat ki, hogyan csinálja.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
-
konzumpro
senior tag
válasz #64905664 #338 üzenetére
Most sikerült jót főzni az 1 személyes Moka Expresszel, 70ml víz és 4g kávé volt, így hosszabb lett egy kicsit, majdnem 60ml lett a főzet úgy hogy a felső részbe raktam egy kis hideg vizet hogy ne égjen meg. Egyrészt ezért tűnt el a sós íz, másrészt pedig azért, mert szűrt víz helyett csapvizet használtam, ami amúgy elég finom, csak nagyon sok benne az ásványi anyag, úgy látszik itt nem árt. Esetleg majd keverem szűrttel, beállítom ízre...
Fontos a tamperelés is, óvatosan szétszedve látszik hogy felnyomódik a felsőszűrőre a tömörített pogácsa és nem esik szét, tisztább így a főzet mint csak beleszórva az őrleményt. Egy szódagépes flakon kupak jó ehhez is tampernek. Sose gondoltam volna hogy működhet.
60 ml pont elég egy kis Bialetti csészébe, ez így nekem ízlik, nem olyan veszettül erős, de kiegyensúlyozott és már nincs az a sós íze.
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #340 üzenetére
Megtaláltam az én négy személyesemnek a párját, ez 2 csészés. Már csak az a kérdés meg merjem-e rendelni?! Ugyanis az enyémnek a talp mérete ami érintkezik az indukciós főzőlap tetejével, 9.5 centiméter. Ez meg "csak" 9.3 cm. Na most a főzőlapom haszn.utasításában az szerepel, hogy min. 12 cm-es edénnyel működik. De a kotyeszommal semmi baj, simán lefőzte az elmúlt kb 2 hónapban. Azt nem tudom, kéne-e félnem ettől a - 2 millimétertől?
Gondolom ezzel a 2 személyessel le lehetne főzni egy duplát? Mondjuk minimum 80 ml-t?
-
#64905664
törölt tag
válasz konzumpro #346 üzenetére
Tej, cukor stb hótt biztos, hogy kizárva. A több víz a felsőrészbent eddig sem értettem, hogy hogy a felsőrészbe?! Oda is öntenek főzés előtt vizet? Hááát, ezt biztos, hogy nem csinálom. Azt se értem egészen, hogy főzés után közvetlen hogy lehet azonnal hideg vízzel hűteni. Lefőtt a nedű, azonnal kitöltöm a poharamba és inóc a csap alá hideg vízzel hűtöm, szétcsavarom. Nálam ez a folyamat.
-
szuszinho
őstag
Üdv,
Nézegetem a kotyszokat, ez eddig kimaradt, főleg utazós, nyaralós megoldásnak, esetleg melóba V60, aero/frenchpress mellé. Milyen minőséget képviselnek most? Brikka, vagy Mokka? Előbbi ugye tud cremát, más difi nincs? Milyen kávékkal érdemes etetni? Egy ideje, 99%-ban már csak Pacitól szerzem be őket.szerk.:
ahogy lesz időm, átrágom a topikot...[ Szerkesztve ]
-
zitrone88
aktív tag
válasz szuszinho #348 üzenetére
Brikka, vagy Mokka?
Én Brikkát használtam, de szemeztem nem súlyszelepes megoldással is. Ha most a jelenlegi tudásommal szeretnék újra kotyeszt venni, akkor is brikkát vennék, mert nem kell előmelegítgetni hozzá a vizet, meg úgy összecsavargatni. Én azzal akkor főztem a legjobbat, ha hidegen indítottam, szóval összeraktam, lefolyt, ittam. Mindezt kerámialapos tűzhelyen, teljes gőzzel. Gázon nagyon kevésszer volt alkalmam főzni, azon sosem sikerült ihatót produkálni..... A crema szerintem szempontnak felesleges, főleg, ha amúgy filterezel. Az igazából csak hab, ami viszonylag gyorsan illan.
Viszont! Az új brikkáknak már nem súlyszelepük van, hanem valami fix nyomásfokozó, ha jól sejtem, szóval egyáltalán nem biztos, hogy mindez igaz (főleg a hidegen indítás) arra a típusra is. Nekem még súlyszelepes van.
Milyen minőséget képviselnek most?
kioldott kávéra a kétszemélyes brikka már (gyengébb) presszó sűrűségűt tud főzni
Milyen kávékkal érdemes etetni?
Nagyon szerettem volan filter pörköléssel etetni, de jobban állt neki presszó. Azóta nem próbáltam filter kávéval, lehet, hogy változott az ízlésem annyit, hogy ez másként lenne, mert presszót pl filter pörkölésből főzök. A brikkán hamarabb átfolyik a cucc, mint egy presszógépen, a filter pörköléseknél dominál a savanyú íz. De ezekre úgyis ott van neked a v60 meg a fp, szóval én valami brazilt vagy kolumbiait kotyvasztanék Mosott vagy száraz mindegy, de elképzelésem szerint a fermentált annyira nem áll jól neki, de mindez lehet csak ízlés dolga, a presszó pörkölésű etiópot is imádtam vele, asszony szerint savanyú, aztán kész. Mondjuk neki az is savanyú, amit véletlenül jól főzök le (ritka alkalmak) presszógépen.Ha válaszra sem méltatsz, legközelebb sem üzletelünk.