Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Eszem megáll. Nem tudom, hogy valami frissítéssel csesztek-e el valamit, vagy mi van, de nagyon furcsa anomáliát vettem észre:
Ha egy másik objektum színére akarok állítani valamit, akkor eddig azt csináltam, hogy pipettával rákattintottam, és meg is volt. Ugyanígy keresés és cserénél is, ha valamilyen színt ki akartam cserélni, akkor pipettával levettem a színét és kijelölt mindent, ami olyan színű. De most elromlott a pipetta. Nem azt a színt veszi ki, mint amilyen az objektum, hanem valami random hasonlót. Lehet ezt valahol állítani?
Itt a képen látszik, hogy a szürke téglalap 60%-os fekete, amit a pipetta kivesz, az meg mind a négy szín keveréke: -
Ejka
friss újonc
Sziasztok hozzáértők
Bár kb. 20 éve használok Corelt (most 2021-est), valami mindig kifog rajtam. Most két dolog is:
-a Mimaki plotterem telepítése közben (FineCut progi installálása) konkrétan el sem jutok odáig, hogy elkezdje a kulcs megadása után telepíteni, mivel azt írja ki, hogy nincs fent CorelDraw, előbb telepítsem fel...hát pedig évek óta így csinálom...mindig sikerrel...és most nem látja a corelt...már minden próbáltam...nem értem miért nem látja...
-másik problémám: importálásnál eddig mutatta ( nagy ikon vagy közepes ikon) az elmentett CDR formátumú cuccok nézőképét...most csak a Corel zöld logot
A PC m most lett újrahúzva, minden klasszul működik...EDDIGcsak ez a két dolog nem
Reménykedem benne, hogy kapok érdemben segítséget
Előre is köszönöm szépen
Ejka -
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene.
Egy Indesign fájlt kellene valahogy Corelbe varázsolnom, de nincs Indesignom.
Ismerősnek van Indesign, de nem elég új, a fájl a legújabban készült (egyetem, nem tudnak vele mit kezdeni, nem tudnak más formátumot adni).
A kérésem, hogy valakinek elküldhetném a fájlt, aki átkonvertálja pdf-be? Azt már tudom kezelni Corelben. -
-
válasz
zzolika #3277 üzenetére
Az a baj, hogy három gépen is ugyanezt csinálja.
Ha CMYK-ba konvertálom, azt szó nélkül megcsinálja, csak az abból készült szürke nem is hasonlít arra, aminek lennie kell. Fakóbb, világosabb. Kénytelen vagyok pdf24-el átkonvertálni png-be, és azt már tudja kezelni. Csakhát jó lenne ezt a lépést megspórolni.
Meg olyat is csinál, hogy bmp-t exportálnál szövegből, akkor azonnal kifagy. Lézergravírozónak bélyegzőkészítéshez exportálunk fekete-fehér bmp-t. Ha szöveg van benne, akkor azonnal kifagy, ha előbb konvertálom a szöveget bitképpé, és azt exportálom bmp-be, akkor semmi baja... -
kuyarashi
őstag
válasz
zzolika #3277 üzenetére
Ha pilóta gépén sem megy, és az enyémen sem, akkor kicsi az esélye, hogy hardveres a probléma. Épp ugyanaz a komponens gyengélkedik mindkettőnk gépében?
A grafikában persze lehet valami, de az is fura, hogy Corelnek sok mindennel baja van, amit Illustrator szó nélkül old meg a másodperc tört része alatt. -
zzolika
aktív tag
Több eset is lehetséges:
1. Szar a 2022, 2021. Meg kellene nézni régebbi verzióval.
2. Szar a kapott grafika (ez a valószínűbb). Gondolom nem te szerkesztetted Corelban, hanem kaptad valami pdf-ben. Én is szívtam webes szerkesztőből (Canva vagy mi volt?) lementett pdf-ekkel.
Töltsd be Photoshopba, az nekem jobban elboldogult az ilyenekkel.
3. Konvertáld először CMYK-ba, ha azzal nincs gond, aztán azt grayscalere.
4. Nincs valami tuningolva gépen? Nekem a gyárilag 2133-as memó xmp-ben jó volt, minden teszt szerint is. De néha pár óra múlva kiakadt a gép játék alatt, azt hittem a videoram fogyott el. Kártyacsere után is így maradt. Aztán visszaraktam a ramot 1866-ra, azóta mindig jó. -
kuyarashi
őstag
Pilóta átküldte nekem az anyagot. Az a grafika 2021 alatt úgy kifagyott, mint a huzat. Jack982-t idézve; angolosan távozott.
Haveromnál 2022 van, szidja is, mint a bokrot. -
Felraktam a 2022-est. Olyat vettem észre, hogy ha egy vektoros cuccot akarok grayscal-be konvertálni vagy exportálni, akkor azonnal lefagy. CMYK-ba nincs gond, de teljesen más árnyalata lesz a szürkének úgy.
Kipróbálná valaki, hogy nála is csinálja-e?Nabakker! A 2021-is! Eddig észre se vettem...
-
válasz
kuyarashi #3265 üzenetére
Ezt így nem lehet kijelenteni szerintem. Nálunk most 3 gépen (mindegyik brand gép, Dell és HP) 2021-van, az enyémen még sosem fagyott, a másikon havonta egyszer, a harmadikon meg szinte minden nap.
Megjött a 2022, kíváncsi vagyok, hogy változik-e ez, valamelyik nap felrakom az egyik gépre tesztelni. -
kuyarashi
őstag
Egyébként mi a sorrend használhatóság, meg kifagyás szempontjából?
Úgy rémlik, hogy a 2019-est szidják a legjobban, de a 2020 sem a legjobb. A 2017-et mintha dicsérték volna. Illetve mi van a 2021-el? Haverom ezt használja, és szokott "kresselni".
Szóval ti mit gondoltok erről, mi szerint és hogyan állítanátok sorrendet?
Előre is köszi mindenkinek.
-
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
Az alábbi sráfozást kellene hibátlanul megcsinálni. A sugár irányú vékony vonalakra gondolok.
A "Blend" viszont hibázik, helyenként eltérőek a távolságok. Mutatom.
Csak körnél hibázik, ha vízszintesen kérjük az effektet, szabályos azonosak lesznek a távolságok.
Van ötletetek, hogy mi lehet a probléma?
-
Trabecan
tag
Sziasztok ! Corel 2021-et használok és egy olyan kérdésem lenne : van egy kép : [link]
Ezt a képet szeretném háttérmentesen (!) kivágni és beilleszteni egy dokumentumba. Ahogy én csinálom : jobb click a képre és "kép másolása", majd Corel Photo Paint : beillesztés. Készítek egy maszkot róla a "Magic Wand Mask"-al, majd invertálom a maszkot és copy a kép. Ezután ezt a képet beillesztem egy sima Corel 2021 dokumentumba, ahol van egy piros hátterű ötszög. Belehúzom a majmot a képbe és úgy tűnik, minden oké, nincs fehér háttere a majomnak. Majd az egészet lementem PDF dukumentumként és a kinyomtatáskor ott a majom fehér háttere a képen. Mit rontok el ? Megnéztem az előnyomtatási képet és ott sincs háttér. Ha fekete-fehér nyomatot készítek ott is ezt látom : [link] Mit rontok el ? Az alap kép a Corelben így néz ki : semmi fehér háttér ! [link] ( Jó, a hóna altt van kis hiba, de most nem ez a lényeg)
-
zzolika
aktív tag
X8-ast használok, abban is jó még. 2021-est nem próbáltam még.
A Page1/Layer1-be teszi, de ha lapozok átmegy a Desktopba, a következő oldal mellett is ott van. Bár néha ez is bugos, beteszem az oldalra, mégis a Desktop layerben marad. Lapozni kell oda-vissza, utána már a lapon van. -
-
Olyan gondom van Corel2021-ben, hogy amikor beimportálok mondjuk 13 képet egy naptárhoz, akkor mindet az első oldalra teszi, vagyis kínlódni kell, hogy a második oldalra is be tudjam tenni a képet, át kell másolni őket a desktopra. Korábban amikor nem a lapra tettem a képeket, hanem mellé, akkor eleve a desktopra kerültek, nem kellett nyűglődni vele, hanem bármelyik oldalra mentem, a mellette lévő képek ugyanúgy látszottak, csak az nem, amelyik belül volt az előző oldalon.
Hol lehet ezt állítani? -
válasz
zzolika #3243 üzenetére
Köszi!
Akkor mostanában cseszték el. Remélem lesz valami hibajavítás.De van más anomália is. Amikor bmp-be mentek szöveget (bélyegzőgravírhoz), akkor azonnal kifagy. De ha előbb átalakítom a szöveget bitképpé, és azt exportálom bmp-be, akkor simán megcsinálja. Ki érti ezt...
-
Megvettem a 2021-est az év végi akcióban. Háááát... szokni kell
(X5 után).
De az egy dolog, hogy máshová pakoltak megszokott dolgokat, majd megszokjuk az újat is.Ami a gond, hogy a bitképek színeit elcseszi, valami nagyon bizarr módon.
Az alap dolog, hogy vakrámára feszített vászonképeket nyomtatunk, és amikor nincs elég kifutó a képen, akkor az alap képet tükrözve mellé-alá-főlé pakoljuk kifutónak.
X5-ön (és 3,6,9,12,13, ezeket használtam eddig) semmi gond nincs, a tükrözött kép részlet is pont olyan, mint az eredeti (mert hát mitől lenne más?), az összeillesztésnél nem látszott semmi különbség.
A 2021-nél viszont olyan, mintha valami effektet meg világosítást meg színkorrekciót vagy mittudomén mit csinálna, totál eltérő a színe. Wtf?Először jobbra tükrözöm a képet, ott egy kis eltérés van, mintha világosabb és élénkebb lenne egy kicsit.
Utána felfelé tükrözöm, ott mintha az eredeti kép tükrözött része jó lenne, de a tükrözés tükrözése még világosabb lesz.
Mi történik itt?Szerk.: Közben próbálgattam, és csak RGB képeknél csinálja, CMYK-nál nem.
-
kuyarashi
őstag
válasz
zzolika #3236 üzenetére
Talált. Mondom, Illustrator alatt nincs gond, az sem teljesen gördülékeny, de mindent megcsinál és gyorsan számol, össze pedig nagyjából sosem omlik.
Most az van, hogy azt a 2-3 műveletet, aminél Corel 99%, hogy 15 perc gondolkodás után meghal, azt haver áthozza Illustratorba és ott nagyjából 20 mp alatt megcsinálja, elmenti, majd visszaviszi Corelbe és ott folytatja a melót, mert abban tud dolgozni.Épp trimnél szokott például olyat csinálni, hogy egy normál (kis méretű, pár objektumból álló, 1 színes) grafikában nem jól köt össze pontokat. Ha visszavonja az ember a műveletet, 2., 3. próbálkozásra működik. Olyan is van, hogy közben kifagy, vagy egyszer megcsinálja, de nagyon sok idő alatt, aztán 3 mp múlva, mikor ugyanazt megint megpróbáljuk, akkor meg 2 mp alatt kész. Vagy van olyan, hogy valami csoportba foglalva működik, 2 perc múlva, meg épp csoportba foglalás nélkül pontosan ugyanaz a grafikai elem, ugyanannál a műveletnél. Ilyen össze-vissza anomáliák. Szóval megbízhatatlan, mert egyszer így működik, egyszer úgy.
Feladatkezelőben minden 1% és hasonló.
zetecR
A Vega lehet elég lesz.
Itthon komolyabb processzorom és videokártyám van (8 mag/16 szál 4 GHz, RX 570 8 GB) M.2 SSD-vel, de itt sem túl gördülékeny a Corel. Haver gépén viszont katasztrófa, szóval valószínű, hogy az AMD VGA lesz a gyenge láncszem. -
zzolika
aktív tag
válasz
kuyarashi #3235 üzenetére
Mi az meló amiben 800ezer pont van? Valami térkép? Lehet erre valami más, spec programot kéne használni. Esetleg layerekkel tudsz csökkenteni az egyszerre kint lévő pontok számán.
Mit jelent az hogy hibázik egy egyszerű grafikánál??? Nem jól köti össze a node-okat? Ez nekem csak trimmelésnél szokott néha előfordulni.
A vga szerintem mindegy, nekem a prociba integrált van, az is jól működik. 8-6 mag is mindegy, ha csak 1-et használ... (a feladatkezelőben meg tudod nézni). -
kuyarashi
őstag
Nem számít, hogy minek a dolga megcsinálni, a kérdés az volt, hogy lassítja-e a rendszert a magasabb felbontás. Nyilván igen, de mint mindketten írjátok, ez elhanyagolható mértékű (normál esetben).
Csakhogy a problémám az, hogy olyan anyagokon dolgozunk, amelyekben csak egy marék szín van, átmenetek, meg raszter képek nélkül, de helyettük van általában 800.000 szerkesztőpont, emiatt rendesen akad meg hibázik a progi; egy eszközváltás, vagy kijelölés is másodpercekbe, 1-1 alapművelet, meg hosszú percekbe telik. Illustrator alatt ez kb. 20× folyamatosabb és 10× gyorsabb, de néha a Corel is kell, illetve a kolléga Corelen nevelkedett.A másik probléma, hogy a nagyon sokszor ki is fagy, máskor hibázik egy egyszerű grafikánál is, ahol még nodes-ből is csak pár tucat van. Jellemzően a társam gépén (én Corel nélkül 99%-ban elboldogulok).
A két gép specifikációban alig tér el. Épp az övé valamivel gyorsabb, viszont QHD a monitora, enyém csak FHD. Igaz az ő gépében egy régi AMD VGA van, szóval nagy eséllyel ez lesz a ludas. Pro 5000, az én VGA-m pedig K2000. Egyébként nála 8 magos Xeon dolgozik, enyémben 6 magos, memória mindkettőben 64 GB, az alap workstation pedig mindkét esetben Z620. Az SSD-ink is egyformák.Haver pedig most otthonra is szeretne egy konfigot, ezért is kérdéses a hardver.
-
zzolika
aktív tag
Gyakorlatilag igazad van, elméletileg nem
Mivel a CorelDraw vektorgrafikus program, a monitor meg bitképet jelenít meg, ezért minden kirajzoláskor le kell renderelnie a képet (annak látható részletét) a szerkesztő ablak felbontására. Ez nagyobb felbontásnál értelemszerűen tovább tartó munka.
De mivel itt nincs mozgás, fény, árnyék, tükröződés, és csak 1 framet kell kiszámolni, ez gyorsan lemegy a mai gépeken. Még akkor is ha csak cpu-ból megy az egész. (Lehet ezért is nem használ gpu-t a corel, mert nem lenne gyorsabb.)
Tehát gyakorlatilag mindegy a képernyő felbontása. Én sem láttam lassulást fhd->qhd váltásnál. Illetve inkább gyorsabb lett a munka, mert kevesebbet kell nagyítgatni#3231: És a több cpu mag használata javult már? X8-nál néha van, de pont ahol kéne, mert láthatóan lassú, ott csak egy mag dolgozik.
-
-
válasz
kuyarashi #3228 üzenetére
Szerintem akkor sem. Egyrészt úgy tudom, hogy a Corel nem használ GPU-t, másrészt meg a kezelt objektum felbontása nem lesz attól nagyobb, hogy 4K-s monitoron nézed. Ha egy 300 dpi-s képpel dolgozol, az akkor is 300 dpi-s lesz, ha 1024x768-ön nézed, meg akkor is, ha 8K-n...
-
kuyarashi
őstag
Épp arra vagyok kíváncsi, hogy vannak-e olyan Corel műveletek, amelyekhez kell a GPU-nak azon része, ami a 'felbontást is adja'. Mert ha igen, akkor valószínűleg az a művelet jóval lassúbb lesz nagyobb felbontáson, hasonlóan egy játékban előállított FPS esetében.
Például Illustrator - többek között - egy sima nagyításhoz (Zoom Tool) is használja a GPU-t, ezért itt számít, hogy milyen VGA végzi a feladatot. -
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
A Corel sebességét mennyire befolyásolja egy 4K monitoros rendszer? Mennyivel lassúbb egy FHD, vagy QHD-hez viszonyítva?
Előre is köszi.
-
HugóBoss
tag
2019ben megvettem a CorelDRAW Home & Student Suite 2019 verziót. Most új gépet vettem, honnan tudom ezt a verziót leszedni?
-
zzolika
aktív tag
Nem fekete és nem 100K100C100M100Y színnek rakja rá, hanem regisztrációs színnel, az minden színkivonaton rajta lesz, a direkt színeken is. Csináltam egy SWhite spot colort, kiküldtem pdf-be, látszik Acrobatban a vágójel akkor is ha csak az SWhite-ot nézem.
És ha nem közvetlen a nyomtatóra küldöd, hanem pdf-be, és acrobatból küldöd a printerre?
Az is lehet, hogy a nyomtatód drivere alakít át valamit a szineken. -
válasz
zzolika #3216 üzenetére
Rárakja a jelet, de fekete (vagy 4 szín fekete) jelet tesz rá, a nyomtatóban meg fizikailag nincs csak fehér, arany, ezüst és lakk. Ezeket is csak akkor nyomja ki, ha be van állítva a direkt szín. Szóval hiába rak rá fekete vágójelet, ha annak nem "SWhite" a neve, nem lesz rajta a nyomaton.
Nem pdf-be nyomtatom, hanem közvetlen nyomtatom a nyomtatóra.
Úgy most működik, hogy pdf nyomtatóra ráküldöm vágójelekkel a felszerelt nyomatot, utána a felszerelt pdf-et behúzom corelbe, a vágójeleket átszínezem SWhite nevű fehérre, és utána nyomtatom ki a nyomtatóra. Így látszanak a vágójelek.
Csak jobb lenne, ha kimaradhatna ez a felesleges plusz kör, de még ez is egyszerűbb, mint kézzel megrajzolni a vágójeleket minden nyomtatásnál. -
zzolika
aktív tag
Nem tudom hogy csinálod a direkt színt, de minden színkivonatra rárakja a jeleket, a pantonokra is (pl transparent white). Akkor is ha compositban küldöm ki, akkor is ha szeparálva.
Nem a publish to pdf, hanem a print, adobe pdf nyomtató.
A publish to pdf is ráteszi a panton fehérre. X8-on néztem. -
Olyat lehet-e csinálni (X5), hogy a vágójelek színe ne fekete legyen, hanem valamilyen direkt szín a színpalettáról?
Amikor fehéret nyomok sötét papírra, akkor nem látszik semmi a fekete vágójelekből (meg amúgy sincs fekete festék olyankor a nyomtatóban...).
-
krimpa
csendes tag
Sziasztok! Egy szórólapot szerkesztettem de a nyomda visszadobdta, hogy overprintbe felülnyomásba szeretnénk kérni. Jpg háttéren kék és fekete szöveg van. Pdf közzétételnél mindössze annyit kell tennem, hogy kipipáljam a színbeállítás fülön "Fekete mindig felülnyomott"-at a "Tartsa meg a dokumentum felülnyomásait" mellett, ami alapból kipipált. Vagy valamit a dokumentumban is be kell állítanom? Köszönöm!!
-
zzolika
aktív tag
-
zzolika
aktív tag
Volt ilyen gondom nekem is, amikor két verzió volt egy gépen.
A regisztrációs adatbázisban lehet átírni talán, de úgy emlékszem nekem se sikerült teljesen. Talán annyira jutottam, hogy a régi corel az új paintjét nyitotta meg.
Próbáld meg hogy először a 2020-at telepíted, aztán az X5-öt, akkor az X5-ben lesz Photopainted, a 20-ban nem.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 dokkoló (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- AMD Radeon Pro WX 4100 4GB GDDR5 128bit PCi-e videokártya 4xMiniDP
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest