Új hozzászólás Aktív témák

  • almafa42

    aktív tag

    válasz MarkusDevil #8010 üzenetére

    Rizikós befektetésbe mindenki a saját rizikó-toleranciájához mérten fektessen be. Pénzben és időben is. Nincs univerzális tanács, se egyértelmű képlet.

    Mellesleg nem kell képlet ennél sokkal kevésbé kockázatos befektetésekhez sem. Ha csak a részvényeknél maradunk: egy A kategóriás részvény volatilitása a töredéke a BTC-ének, mégis külön elemző csapatok vannak nagyobb cégeknél, akik próbálják belőni egy vállalat tényleges értékét a különböző fundamentumok, technikai elemzések, és még millió saját tervezésű modell alapján. Aztán belevásárolnak abba, ami szerintük alulértékelt, és megfelelő tranzakciószám után várhatóan pluszban jönnek ki. Várhatóan. De ez millió faktoron múlik, amit elég bonyolult lenne egy egyenletbe sűríteni.

    De tessék, itt egy egyszerűen érthető képlet:

    Most X az árfolyam. Ha 50% lenne az esélye annak, hogy megduplázódik az árfolyam, és 50% az esélye annak, hogy szinte 0-ra összedől, akkor ez egy nullszaldós befektetés (tételezzük föl, hogy az időhorizont elég tág ahhoz, hogy a fent meghatározott két érték egyikét elérje - ez a volatilitás miatt elég valószínű, hogy max 1-2 éven belül megtörténik). Na most szerintem inkább így néz ki: max 15%, hogy bedől, max 20%, hogy csökken szép lassan, 20%, hogy ezen a környéken marad, 30%, hogy visszamászik oda ahol már volt, 10% a 2-3-4szeres növekedés, 5% a nagyságrendbeli növekedés.

    Ebből lehet egy képletet csinálni. De ez az én saját gondolatmenetem alapján készült verzió, ami igencsak EV+. Ennek ellenére lehet, hogy bukta lesz.

    Ha lenne egy általános képlet, amit a piac használna, akkor a BTC-t úgy árazná be a piac, hogy a képlet alapján az EV minimálisan legyen csak pozitív - pont annyira, hogy volatilitásból fakadó rizikót kompenzálja. Ahol egyértelmű a képlet, ott egyértelműen alacsonyak a hozamok is - lásd állampapír.

    Remélem érthető amit írtam :D

Új hozzászólás Aktív témák