Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz bablovag #10240 üzenetére

    "Miért kerül a Festool majdnem másfélszer annyiba,"

    Szinte minden jelentősebb márkáról alakítottam magamnak empirikus véleményt. Nem vágom magam hanyatt attól a szótól, hogy FESTO, de jellemző a gépjeikre a mindenre kiterjedő kidolgozottság. Nagyon jó anyagokból építik a gépjeiket, és profi megmunkálásuk van. Jellemző rájuk az extrém pontosság, a tartósság, a terhelhetőség és a könnyen kezelhetőség. Ám van olyan érzésem, hogy a magas ár mögött nincs arányos tartalom a konkurenciához képest. Ez nálunk Magyarországon szembetűnő. Egy kétezer eurós bérből élőnek ez a plusz ár nem jelentős. Ő azt mondhatja, hogy azért a plusz pénzért a biztonságot veszi meg. Érdekes, hogy Angliában nincs nagy piaci részesedésük, mert az angolok (méltán persze) a DeWalt-ra esküsznek.
    Van egy életérzés:
    Vállalkozó vagy. Szorít a megrendelés határideje. Bedöglik egy géped. Nincs időd arra, hogy szervizbe vidd, és kivárd, amíg garanciában, vagy pénzért szarakodnak a javítással. Nem tudsz mást tenni, ha nem akarsz egy kliensedet elveszíteni, mint elszaladsz a legközelebbi boltba, és veszel gyorsan egy új gépet. No, ez az az életérzés, amit ha valaki megélt, igyekszik elébe menni. Mert a Festo ára csak másfélszeres, de két másik gép ára már kétszeres. Itt rejlik a titka annak szerintem, hogy képesek ilyen magas árképzéssel is megélni.

    Relatív dolog ez a magas ár egyébként. Ha termelsz, akkor az árbevételedhez arányítva ugyan mindegy, hogy öt évente 60, vagy 90 pénzt kalkulálsz egy ilyen kéziszerszámra. Az első szerszámgépem egy orosz barkácsgép volt. Szerettem nagyon, mert az volt az egyetlen elérhető lehetőség akkor. Gyenge volt, kiegyensúlyozatlan, balesetveszélyes, pontatlan. Mégis majd kéthavi munkabéremért jutottam hozzá. Most egy havi munkabérből itt van egy profi Festo, vagy a Te újsütetű Makita fűrészed - ipari kivitelben. Ha így nézzük, akkor nagyon olcsó.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák