Új hozzászólás Aktív témák

  • koala69

    tag

    válasz chab7 #41229 üzenetére

    Sziasztok,

    teljesen igazad van, egy GPS eseteben altalaban nincs gond a holdak megtalalasaval, agps-el egesz rovid ido alatt szokott sikerulni. A GPS test programmal lathatod, hogy milyen a pontossagod. Viszont figyelembe kell venni, hogy ez egy szamolt ertek, es sajnos a valosagban ennel rosszabb az eredmeny.

    Akinek fontos a GPS, annak legyen into pelda az en esetem:

    meg tavasszal vettem egy TS4-et, a pontossaga 4m koruli a program szerint, TomTom navigalasra alkalmasnak tunt. Barhova el tudtam menni vele, neha voltak kisebb mellecsuszasok, de nem kalkulata ujra a utvonalat, csak lattam, hogy nem ott jelol a terkepen ahol eppen vagyok. Altalaban 5-8m-el le volt maradva a valos poziciotol. Ezt ugye nagyon jol lehet latni keresztezodesekben.
    Ezen felbuzdulva vettem egy Iocean X7-et. Ugy tunt, hogy az en igenyeimnek tokeletesen megfelel. Aztan jott a GPS proba, holdakat latott o is, a pontossaga 6m koruli volt / szamolt / viszont navigalasra alkalmatlannak bizonyult. A holdakat kisebb jel/zaj viszonnyal vette, es a sebessegvektor adatait nem jol kuldte a programnak. Ez gyakorlatban annyit jelentett, hogy kb 15m volt a pontossaga - amit meg altalaban a navi program inteligenciaja tudott korrigalni - de nagyobb sebessegnel, 60-80 korul hirtelen kanyaroknal a pozicio ment tovabb, es par utcaval arrebb rakott, ami allando ujratervezest jelentett. A sebesseg nagysaga csak tendenciozusan kovette a valost, iranya pedig koszono viszonyban sem volt vele. Egyszoval hasznalhatatlan volt barmilyen navigalasra - arrol nem is beszelve, hogy hazak kozott csak rolmlott a helyzet.

    A helyzet pikanteriaja, hogy egyik kollegam is vett egy ugyan ilyet, csak kb 2 honappal kesobb, es naki a navigalasban semmi az elozoekben leirt hiba nem jelentkezik....

    Az x7 eseteben terepen tovabbi teszteknek nem volt ertelme, a TS4-et viszont tobbszor kiprobaltam OruxMaps-el, es a turistautak.hu garmin alapu topo terkepevel. A pontossaga 10-12m korul lehet, arra alkalmas, hogy betajold, hol is lehetsz, de valos tajekozodasra nem alkalmas. A lombos fak tovabb rontanak a helyzeten, neha 30m koruli saccolt pontossaga lehetett. Osszehasonlitasnak egy Garmin Legend HTX-et hasznaltam azonos terkeppel. A nagy kijelzo miattpedig alkalmas lenne a telefonos GPS mind navigalasra, mind turazasra, nagyon jol attekintheto a terkep, szinte mint egy papir alapu.

    konkluzio: az MTK 6589-es SoC-val szerelt telefonok eseteben szerencse kerdese, hogy egy jobban vagy egy kevezbe jol mukodot fogsz ki. Ha szerencsed van, akkor autos navigalasra tudod hasznalni, turazasra nem igazan.

    A teszteket megismeteltem egy kb 1 eves Huawei G300-as telefonnal, ami nem MTK SoC-s, ott minden mukodik megfeleloen, a belvarosi szuk utcaktol kezdve az erdoig, sot futas kozben kulonbozo programokkal is, pontosan mutatja a helyet, es kb a sebeseget is.

    vegso konkluzio: akinek pontos, megbizhato GPS kell a telefonjaban, az ne MTK 6589-es keszuleket vegyen. A leirtak reszben szubjektivek, de tapasztalaton alapulna,!

    remelem a hosszu iromany ellenere lesz, akinek segitettem a valasztasban
    G

Új hozzászólás Aktív témák