Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Czo

    őstag

    válasz DarthSun #76652 üzenetére

    Szabvany, nem szabvany? Nincs olyan, hogy ATX csatlakozo. A PC es kb minden mas gep belsejeben szokas "off the shelf" alkatreszeket hasznalni. Az, amit ATX csatlakozonak hivsz, az is egy ilyen dolog. Talalkozhatsz vele barhol mashol, mert ez egy toitalisan szabvanyos Molex gyartmanyu Wire-to-Board csatlakozo. Tehat ha nem irjak le, hogy az ATX, akkor nem mondhatod ra, hogy szabvanytalan ATX.

    Mar nem emlekszem, hogy melyik brand gyartonal talalkoztam eloszor ezzel a tipusu Molex csatlakozoval. Ott az volt az indok erre, hogy nem akartak az IBM AT csatlakozojat hasznalni, ezert masikat valasztottak, igy esett a valasztasuk az ATX-nel is hasznalt Molex csatlakozora. Akkor mindenki azt mondta a gyartora, hogy szemet, mert nem szabvanyos tapcsatlakozot hasznal, viszont ekkor ugye nem igazan beszelunk meg szabvanyrol, mert az IBM kitalalta a dupla tapcsatlakozot, a klongepek pedig atvettek. Majd az elso "igazi" szabvany az ATX volt, aminel megtortent a csatlakozovaltas arra a formara, amit most ismerunk. No itt a gyarto maradt a sajat "kiosztasanal", mert ugye minek valtoztasson, ha bejott neki, de ugye ezutan meg "direkt szabvanytalan ATX" cimkevel illettek szerencsetlent, ami megint nem igaz.

    Pl. az Apple tapjainal is ez a dugo van hasznalva, de pl utazik benne 48V is a szokasos feszultsegek mellett, illetve van brand gep, ahol pl homero tehermistoranak vezetekei utaznak. Sott, sok olyan helyen is lattam ezt, ahol nem hasznaltak benne csak 6-8 labat, de a 6-8 labas verzio 3-4x annyi, mint ez a 20 pines verzio (a gyartasi volumen miatt).

Új hozzászólás Aktív témák